Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   499 / 562
(#) mpisti válasza Alfi13 hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
" generátorom egy egyfázisú indukciós motor" Ezt úgy hívják hogy aszinkron generátor. A gerjesztése kondenzátorral történik, és igen rosszul tűri az impulzusszerű terhelést, amilyen pl. a hegesztés. Igazából ohmos fogyasztókhoz való, elektronikus készülékhez a gyártók nem ajánlják.
(#) Esteban62 hozzászólása Júl 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Építgetem a Ge Lee által publikált U.K.T. tápot, hegesztő trafónak szeretném használni. Kis lépésekben haladok, nem akarom az egészet összelapátolni, aztán lesz ami lesz. Még nem vettem meg a nagy teljesítményű félvezetőket. Pillanatnyilag ott tartok, a BZX85C18, vele párhuzamos 1k, ahonnan az IGBT van vezérelve. Eddig úgy gondolom működik, de az oszcilloszkópon nem tetszenek a jelalakok. Persze lehet, hogy jó, csak én vártam szép szabályos jelet...
Felteszem azokat a képeket amiket mértem, legyetek szívesek megvéleményezni, jól működik-e eddig, vagy valamit elnéztem.
1. kép: ezt a jelalakot a gate meghajtó trafó primer tekercsén mértem.
2. kép: ezt a szekunder tekercsen.
3. kép: ezt pedig a tranzisztor után, ahonnan majd az IGBT lesz vezérelve.
Kérdés még, a gate meghajtó trafót, nem lehet optocsatolóval helyettesíteni, nekem szimpatikusabb mint a trafó...
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv, Pisti
(#) Ge Lee válasza Esteban62 hozzászólására (») Júl 28, 2017 / 2
 
Jó lesz az, az IGBT-k helyére tegyél be egy kondit, vagy egy akármilyen (pl. IRF) FET-et, és a FET g-s lábaira tedd a szkópot.
Az optocsatolók nagyon lassúak, illetve az összesnél ott van az a probléma, hogy kell hozzá még külön külön egy egy tápfesz, amit aztán a gate-re kapcsol. Van olyan amelyik gyors, de az meg képes elég szépen gerjedni a kapcsolás átmeneténél, vagyis azt várná tőle az ember hogy határozottan átkapcsol, és mégsem. Játszottam különféle meghajtásokkal egy időben, de a trafónál jobbat nem találtam, nem véletlen hogy a gyártók is szinte minden esetben ezt alkalmazzák. A gate feltöltéséhez az 1-1db tekercsnél egyszerűbb nem nagyon van, a kisütése pedig tökéletes a tranyóval, ezzel a megoldással akár több A-es kisütőáramot is lehet(ne) csinálni.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 28, 2017 / 1
 
Csak akkor indokolt az optocsatoló ha 50% nál nagyobb kitöltés kell, vagy alacsony frekvenciával kell kapcsolgatni, optocsatoló nem gond lehet kapni speciális FET meghajtókat, TLP250 például. A segédtáp meg lehet egy egyszerű flyback konverter ahány szekunder tekerccsel amennyi elválasztás kell, bár amit láttam napelemes invertert ott minden feszültségre külön trafó volt, szerintem hogy ne gerjedjenek össze.
(#) Ge Lee válasza Esteban62 hozzászólására (») Júl 28, 2017 / 1
 
Azt még elfelejtettem, illetve a cikkemből is kimaradt, hogy az elkészült trafókat (bármilyen hálózati trafót) meg kell vizsgálni szigetelésmérővel. Az ide vonatkozó szabványokat nem ismerem, illetve ahányat találtam az annyiféle, mert volt amelyik azt írta hogy 1kV is elég, a másik meg azt, hogy az olcsó, 500-1000V-on mérő készülékek nem jók, mert elvileg minimum a csúcsfeszültség kétszerese + 1kV feszültségen kellene mérni.
Nekem egy UT502A van erre a célra. Az SMPS trafókban használt poliészter vagy poliimid szalagok hozzák amit kell, de vizsgáltam vele kb. 25-30 éves gyári 50Hz-es prespánnal szigetelt trafót, és az katasztrófa. Még 500V-on ment a dolog, ott is kicsi volt az ellenállása, de 1kV-on konkrétan átvezetett a trafó szigetelése.

Készülőben van egy ilyen cikkem is, hogy szigetelésvizsgáló házilag. Egyszerű, lesz rajta 500V, 1kV, 1,5kV meg 2kV mérőfeszültség, a kijelzést egy mezei 100uA-es műszer végzi. Lehet majd bonyolítani plusz mérőerősítővel a határok kiterjesztéséhez, de azt én már nem csinálom meg hozzá.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2017
(#) Esteban62 hozzászólása Júl 28, 2017 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Üdv! Pisti
(#) Chipmunk1960 hozzászólása Aug 6, 2017 /
 
Sziasztok! Van valakinek rajza, panelja, ötlete, hogyan lehetne DC inverteres AWI géphez AC feltétet csinálni alumínium hegesztéshez?
Köszi!
(#) luluzulu hozzászólása Aug 9, 2017 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy, Ge Lee U.K.T. tápjából mekkora a maximum áram amit ki tudnák hozni? CO invertert szeretnék készíteni. Ha a félvezetőket meg duplázom lehetséges-e ki hozni belőle 200A áramot 18-25V tartományban? Vagy milyen kapcsolást ajánlatok?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) otvenkilenc hozzászólása Aug 9, 2017 /
 
Hmm Hmm
(#) csavarkulcs hozzászólása Aug 10, 2017 /
 
Sziasztok!
Meg tudná valaki javíani a gysmi 165 hegesztőgépem?
Írd meg légyszives hogy mennyiért vállalnád, az alkatrészeken felül.
Túl volt terhelve, illetve egy smd ic ből kijött a füst.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) Ge Lee válasza luluzulu hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Ott van a cikkben, abban a formában 90A. Az az elrendezés abban a formában nem jó CO-hoz mert fesszabályozás nélkül esni fog a feszültsége, a fesszabályozott kimeneten pedig az ott lévő elkók a gond hegesztésnél. A 200A is teljesen felesleges, de ha nagy áramot akarsz akkor inkább hidat kell építeni, annál nem kell az IGBT-ket párhuzamosan sem kötni, alapból tudhat akár 240A-t is. A topik képei között találsz működő 2T forward rajzot Co-hoz, az oroszoktól való.
(#) granpa válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Ezt a hirdetőbe kellett volna tenni. Ugye (nemcsak) elolvastad a szabályzatot?
(#) FerencziJ hozzászólása Okt 17, 2017 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Kende MS300 javításához szeretnék ötleteket javaslatokat kérni. A készülék IGBT hibával került hozzám, a javítás folyamán kiderült, hogy az uc3846 pwm kontroller nem megy, 0V, 0Hz kimeneti jel. Cseréltem, továbbra is jelen van a hiba. A vezérlő előtt van 2 db tl084 (ezeket is cseréltem), amennyiben a vezérlő előttit kiveszem a frekvencia és a kimeneti feszültsége rendeződik, szép tiszta 32 kHz-s jel látható. A vezérlés körben az ellenállásokat és diódákat kimértem rendben vannak.
Amennyiben valakinek, ötlete, javaslata, vagy netalán kapcsolási rajza lenne, szívesen fogadnám a segítségét.

üdv: fj
(#) p_kowa válasza FerencziJ hozzászólására (») Okt 25, 2017 /
 
A tl084 tiltja az Ic működését, valószínű valami annak a bemenetein nem jó. Meg kéne nézni mely bemeneteit használja, és azok hova mennek. Ott kell lennie a hibának.
(#) c27 hozzászólása Okt 27, 2017 /
 
Sziasztok!

Mi a véleményetek a T184-25 és az MS-157125-2 ferritmagokról? Kellene egy kb. 800uH 25A-es induktivitás 45kHz-re. Melyik mag lenne célszerűbb 3db MS vagy 2db T184?
A sárga ferriteket általában szűrőnek használják, de gondolom jó erre a célra is, egy boost konverterbe kéne.
(#) Orall hozzászólása Okt 31, 2017 /
 
Sziasztok! Átnéztem a fórumokat, de nem találtam co2 hegesztőhöz inverteres kapcsolást. Valaki segítsen már ki, leginkább egyszerű egészhidas kapcsolás lenne jó, de ha más az sem baj. Köszi.
(#) dara válasza Orall hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Ha átnézted,és nem találtál az valószinüleg azért lehet mert ez nem co hegesztő építéséröl szol.Hogy segítsek is valamit,a cikkek között találsz egy UKT nevü fesz,és áramszabályzási lehetőséget.Ha jól tudom a co nak fesz szabályzás kell.
(#) Orall válasza dara hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
A "MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag" -ot is átnéztem itt leginkább 50hz-es trafós megoldások vannak. Az UKT -re gondoltam én magam is, de Ge LEE mester azt írta róla, hogy az áram kevés lesz egy co2-höz. Én magam nem igazán tudok ilyeneket tervezni, nem tudom, hogy a fesz.szabályozás kialakítása jó lenne-e az UCC3808 ic-hez?
(#) dara válasza Orall hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Az áram növelhető.65 vas bele,az igbt ket duplázni.Vagy még nagyobb áram,két 65 egybetekerve,de egyből is kijön 200A.
(#) erdgab válasza Orall hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Szia!
Nem rendesen nézted át,mert van rajz.Lapozz a 439. oldalra,ott van Tubi gépe (2015 május 6.),aztán keresni a hozzászólásait előre-hátra.
(#) Orall válasza dara hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Különben tervbe volt, hogy én is megépítem. Kipróbálom nagyobb trafó áttétellel gondolom kisebb módosításokkal beállítható a kevesebb feszültség is.
(#) Orall válasza erdgab hozzászólására (») Okt 31, 2017 /
 
Köszönöm megtaláltam.
(#) lionsec hozzászólása Nov 17, 2017 /
 
Szervusztok!

A segítségeteket szeretném kérni mert Került hozzám javításra egy EPI2804 típusu inverter amiben az egyik fet elpukkant ill egy 1,5nF kondi is elégett meg egy duál diódának volt eltőrve az egyik lába.Ezeket kicseréltem de nem indult továbbra sem el a hegesztő és villog a letapadás jelző led is és arra gyanakszom hogy esetleg ez okozhatja esetleg a hibát.Tudna valaki esetleg segíteni hogy hol keressem a hibát?
Előre is köszi szépen.
(#) Orall hozzászólása Nov 21, 2017 /
 
Sziasztok! Építgetem a Ge Lee U.K.T az lenne a kérdésem, hogy ha igbt helyett fet-et (Y34NB50) raknék be akkor kellene-e módosítani a gate trafón vagy a vezérlésen?
(#) Ge Lee válasza Orall hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Nem kell.
(#) Orall válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Ez gyors volt, köszönöm.
(#) Orall hozzászólása Dec 11, 2017 /
 
Sziasztok már kész az UKT. Közben eszembe jutott, hogy Y34NB50 fetekben van belső dióda ez okozhat-e problémát?
(#) Ge Lee válasza Orall hozzászólására (») Dec 11, 2017 /
 
Gondolod a HGTG20N60A4D-ben nincs dióda?
(#) Orall válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Köszi a választ. Már csak egy co2 hegesztőt kellene készítenem. Emiatt kérdezném tőled, hogy az UKT.-nél alkalmazott feszültség szabályozás működhet-e az UCC3808 -vel is?
(#) Ge Lee válasza Orall hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
A két IC majdnem ugyanaz, csak utóbbinak 2 kimenete is van.
Következő: »»   499 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem