Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   59 / 71
(#) Lucifer válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Az RS lábon szvsz lennie kellene "mozgásnak". PIC cserét próbáltál már?
(#) jacsoj válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Gyantás szert használtam, de többször átkapartam a lábak között, panelsávok között. Másnál működik, a működő panelt másoltam. Igen nálam van a gond, de nem tudom, hogy mit kellene cserélni. A PIC volt cserélve, a kijelző volt cserélve. A dds panel nem volt cserélve másikra, de ha kihúzom, akkor is ezeket az összevisszaságokat írja ki a kijelző.
Gondolom a pic program tartalmazza az időzítéseket, az meg azonos a működő programmal.
(#) jacsoj válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Beépített 7805 van, a lábain 100n smd kondi, a bemenőrészen 10mikro tantál, és a +5V-os ág is több helyen 100n kerámiával szűrve. A PIC tápfeszlábán 100n smd, a kijelzőn 100n kerámia, a dds tápfeszen 100n smd. A táp stabilizált áramszabályzott kapcsolóüzemű. Ez utóbbi miatt egy trafós tápot is próbáltam, sőt az írásod után 9V-os elemet tettem rá. A helyzet változatlan.
(#) nagym6 válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Szkóppal nézd, hogy a pic lábon -ami lcd RS-re megy- van-e RS jel, hátha utána szakadt. Utána LCD és pic kivéve, lcd 4-es RS láb nyákvezetéke zárlatviszgálat a szomszédos nyákvezetékekkel, és szakadásvizsgálat a pic és lcd RS nyákvezeték pic és lcd pontja között.
(#) jacsoj válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Az rs-en nincs semmi. A szakadásvizsgálat és a zárlatvizsgálat nem jelzett problémát.
Szerintem pihenek vele pár napot. Megpróbálom összehasonlítani egy működő példánnyal, ez napokat vehet igénybe, majd jelentkezem, ha lesz eredmény.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) Lucifer válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
RS - GND zárlatellenőrzés nem hozott eredményt?
(#) nagym6 válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Úgy meg tudod nézni pic RS lábon a jelet, hogy nem csatlakozik semmihez sem pic RS láb? Pld. láb oldalra kihajlítva, nem megy be a foglalatba, nem is ér hozzá. Tehát semmi nem terheli, így jel van-e rajta.
(#) jacsoj válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Az rs lábon mértem pár millivoltos jelet, és 4 mega körüli nagyfrekit.
(#) nagym6 válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 29, 2017 / 1
 
Akkor itt a baj. Rosszul van konfigurálva a pic beégetéskor, RA6 láb belső oszcillátor kimenetnek van állítva, és a belső 4 MHz oszcillátor jelenik itt meg, nem pedig az RS jel a kijelzőnek. Helyette I/O digitális portnak kellene állítani konfigurálásnál. Ez újra beégetéssel javítható, ehhez kell a teljes program. Illetve ha nem titkosított, akkor nem kell a program, átírható csak a konfiguráció.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2017
(#) jacsoj válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
A konfigurációban mit kell átírni? Az oszci fajtát kell kiválasztani helyesen? Úgy, hogy I/O port legyen?
(#) nagym6 válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Igen, a csatolt kép szerint. És még az MCLRE bit5=0 fontos. Bit7 programozófüggő.

0OO.jpg
    
(#) jacsoj válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Igen, úgy gondolom ez van beállítva, nekem a beállításokban IRCIO-ként szerepel. Ha jól értelmezem a config-et, akkor az MCLR lábat engedélyezni kell, és az alacsony feszültségű írást nem, mert az a PGM-et (RB4) használja, és az akkor nem lehet a 10 láb I/O.
Nem lehet, hogy az lcd inicializálásával van a gond?

config.png
    
(#) Lucifer válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Azt a Configuration bits set in code pipát vedd már ki és úgy írd már fel.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
(#) apanka válasza haffre hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Bocs hogy csak most reagálok, remélem még segít!
(#) jacsoj válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Az MPLAB-al csak kiolvastam a config-ot, K150-el írom fel. Úgy gondolom, ott az IRCIO beállítás felel meg az INTOSC-nak.
(#) Elektro.on válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Szia!

A K150 programja nem írja át a configodat?
(#) nagym6 válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Rosszul mondtam, a belső oszcillátor jelének negyedrésze jelenik meg a kimeneten, mivel az oszci. 4MHz, a kimeneten 1MHz lenne. De akkor sem lehetne a pic RS lábon 4MHz, ez honnan jön oda, illetve mekkora jel ez. LCD inicializálása kizárólag a pic-től függ, amint mondtad, ugyanez a program másoknál jól működik.
(#) jacsoj válasza Elektro.on hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
A betöltéskor elméletileg a helyes config-et hozza, IRCIO, stb.
(#) jacsoj válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Olyan kicsi a jel, hogy alig látszik, és nem is szabályos szinusz, de az időalapból, és a rácsozásból arra következtettem, hogy negyed osztás 1megás állásban.
Ilyen kis jel akár a dds-ből is keveredhet oda.
(#) nagym6 válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Akkor viszont jó lehet a pic oszci. konfigurálás. 5V négyszögjel, vagy tüskejel -szkóp eltérítéstől függően- ami az RS jel lenne a pic lábon, amikor kiírás van. Ilyen nincs?
(#) jacsoj hozzászólása Nov 30, 2017 /
 
Ha a gombot nyomogatom, vagy az encodert tekerem, változik a kijelző, és egy pillanatra megugrik a feszültségszint az rs lábon. Mérni nem tudom.
(#) nagym6 válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Feltehetőleg jó az RS lábon a jel. Ha az lcd inicializálás nem jó, akkor semmit nem ír ki, csak fekete kockák jelennek meg a felső sorban. Ezek szerint az inicializálás jó lehet.
Az lcd lábainál a forrasztásoknál nincs zárlat? Kétsugaras szkóppal kellene nézni, szomszéd lábakon nem lehet mindig pont azonos időben, alakban a jel. Ha igen ott zárlat van. Multival nem tudom szabad-e szakadásvizsgálni, mérőfeszültsége-árama esetleg tönkreteszi lcd-t.
(#) jacsoj válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Hurrá! Jó lett!
Köszönet mindenkinek, aki megpróbált segíteni, különösen dokidokinak, aki adatvezeték zárlatra gyanakodott, és nagym6-nak köszönöm, hogy lépésről lépésre végigvezetett.
A múltkorában az oszcilloszkópos mérésnél utaltam rá, hogy a d6-d7 lábon lévő jelek valószínű egyformák. Most a legutolsó hozzászólás apropóján sorra széthúzogattam a csatlakozásokat, az oszcilloszkóp időosztást, és bemenőjelet pontosítottam, és tényleg egyforma volt a jel akkor is, mikor csak a PIC maradt az áramkörben. PIC-et is kivéve, zárlatvizsgálat a d6-d7 között 0 ohm!
10 percig kerestem a hibát, semmi összefolyást nem láttam nagyítók alatt se, kapargattam hegyes tűvel, semmi, végül a tűreszelő oldotta meg a problémát, végig árkoltam a két nyákvezeték között.
Jó kis lecke volt, közel 45 éves elektronikai tapasztalat után is van mit tanulni!!!

ez a jó.jpg
    
(#) dokidoki válasza jacsoj hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Ennek örülök, annak is, hogy nem vagyok egyedül ilyen piti hibával. Ferkógyerek PLL-jével jártam így, teliföldes panel, és a beforrasztott tüskesor az LCD-nek egyik lába elfelejtődött kisüllyesztődni... Vol vakarózás egy darabig, mi is lehet a hiba. Ferkó még a programot is átírta a kedvemért, hátha az időzítésekkel van a gond, hát nem. Örök hála neki, és mindenki segítőkészségéért itt a fórumon.
(#) elektrorudi hozzászólása Jan 13, 2018 /
 
Szervusztok!
Van egy akvárium világításom, amiben (valószínűleg) a kijelző hibásodott meg. Az alsó sorban 3 sornyi pixel nem működik. Sajnos a neten nem találtam olyat, ami ránézésre pont olyan lenne, mint az eredeti.
majdnem így néz ki
A lényeg, hogy a kivezetések a végén vannak, nem a panel tetején, mint a legtöbb kijelzőnél. A típusát nem tudom. Azt sem tudom, hogy a panel hátulján van-e valami felirat, mert addig nem akarom kiforrasztani, amíg nincs valami helyette. Tehát helyettesíteni szeretném, ami ezzel elektromosan csereszabatos (mechanikai méret eltérést majd valahogy, busnyákolással korrigálnám).
A kérdésem az, hogy ezeknek a kijelzőknek a csatlakozásai azonosak elektromos szempontból? Mondhatni, lábkompatibisek (ha a kivezetések helyétől eltekintek)?
Tehát, ha csatlakoztatnék, egy másik 2x16-os kijelzőt, az működne? Ugyan azt mutatná, mint ez?
Köszönöm.
(#) nagym6 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2018 / 1
 
Ez a két féle kivezetés elterjedt amit írsz, a kivezetések a végén vannak, vagy a panel tetején. Ettől még ugyanaz lehet, azaz a HD44780 alapú. Nagy valószinüséggel bármelyik 16x2 kijelző jó, nézd meg esetleg 20x2 olyan is lehet, háttérfénynél lehet eltérés. A színe, a szükséges led áram, és bekötése a lednek. Az anód-katód lehet felcserélve, de dróttal bekötve mindkét variáció megoldható.
Tehát csatlakozása azonos, egyik beköthető másik helyett, drótozva.
Most jut eszembe, másik kijelzőnél még karakterkészlet eltérés lehet, de itthon vásároltnál én még nem találkoztam kínai vagy egyéb karakterkészlettel.
Azért pontosabban kellene látni a kijelzőt.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2018
(#) mateatek válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Ilyent is vehetsz.
Link.
(#) elektrorudi válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Így néz ki a kijelző. A megvilágítás erőssége nem szabályozható, de ez részletkérdés. A kivezetéseket is valahogy majd egyeztetnem kell. De a kérdésem lényege valóban az volt, hogyha egyeztetem a Vo, RS, DB0...DB7 stb. kivezetéseket, akkor jó eséllyel ugyan az jelenik-e meg a kijelzőn?
Tehát nem kifejezetten kínai karakterkészletere gondoltam, hanem pl. "B" betű helyett ">" jelenik meg, vagy valami ilyesmi?
Az is látszik, hogy a kivezetések helye hasonló, de sajnos mégsem csereszabatos a két NYÁK.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
(#) Bakman válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1
 
Ez normál, 2x16 karakteres kijelző. Ha a kijelző (pontosabban a program, ami vezérli) nem használ speciális karaktereket, kb. bármelyik jó helyette. ASCII 32 - ASCI 122 közötti karakterek egyeznek.
(#) nagym6 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1
 
Kivezetések általában számozva vannak, azok egyezzenek. Vagy 1-14 ig, és külön a háttérfény A=anód, K=katód betűvel, vagy 1-16 ig, akkor 15, 16 a háttérfény.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
Következő: »»   59 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem