Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   169 / 249
(#) Doky586 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Nézd meg a képet amit becsatoltam. Mindent elmond. De elmagyarázhatom..

6db SSB csatorna helyén 4db AM adó fér el AM-sync vételt használva.
Tehát a helyfoglalás: 2db AM = 3db SSB és azonos SNR.

Az adót 95% hatásfokú "C" osztályú végfokkal és 95% hatékonyságú PWM tápfesz modulátorral. Addig a hasonló SSB adó normál hangerőn 60% körüli hatásfokkal fűt.

Az viszont igaz hogy az 'éterbe' az AM több energiát juttat. De az adó megépítése még a felébe sem kerül se pénzben se időben.

Az AM-sync vétel az 1oldalsávos vétel teljes vivővel (ahogy mondtad pll fogja be a vivőt)
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) Kera_Will válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 26, 2018 / 2
 
Idézet:
„6db SSB csatorna helyén 4db AM adó fér el AM-sync vételt használva.
Tehát a helyfoglalás: 2db AM = 3db SSB és azonos SNR.”


Idézet:
„Az viszont igaz hogy az 'éterbe' az AM több energiát juttat.”


Sikerült levezetned magadnak is !
Igen erről beszélünk , ezért preferáljuk az SSB-t mint az AM üzemmódot a rádióamatőr sávokban.
(Aztán hogy más szolgálat mit miért használ az megint más kérdés.)
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) Doky586 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 26, 2018 1 /
 
Ezt én magyarázom Neked már egy napja.. Végre megértetted!
Ezért javaslom az AM módú rádió építését az SSB-vel szemben.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) Kera_Will válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 26, 2018 / 2
 
Ne fárasszál már !
Te értetlenkedsz már 1 napja ... mindenféle felesleges körökkel amit eddig róttál.
Ugyan erről írtam eddig mindig ... ezek szerint nem fogtad fel a "tömörebb" írásaimból mire utalok.
Sajnálom!
Érdekes ... senki sem Engem szeretett volna kiigazítani a témában tett hozzászólásaim, alapján.
(#) sdrlab válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Idézet:
„AM-sync vétellel a vételi sávszélesség ugyanannyi mint SSB-nél”


Ez nem így van. A klasszikus szinkron AM demodulációnál a sávszélesség nem lehet kevesebb a két oldalsáv összegénél! Amire te gondolhatsz, az az, hogy felesleges az egyik oldalsáv, így az elhagyható lehetne..., ám szinkron demodulátorral ez szerintem nem lehetséges.
Ha egy oldalsávnyi vételi spektrumot akarunk elérni, akkor azt csak arra alkalmas direkt konverziós, vagy szuperrendszerű módon lehet elérni.
A szinkron demodulátor igen jó dolog, egy csomó pozitív tulajdonsága van..., mégis alig alig ismert, és használt elv.
Egyébként, ha kb kvarcstabilitású a rádió, sokkal jobb SSB módban venni az AM-et is, mert sokat javul a két odalsáv eltérő fázistorzulása miatti modulációs paraméter romlás. "Látványos" a különbség..., igaz, cserébe stabil oszcillátor kell, mert minimális elhangolódás zenei anyagoknál már zavaró lehet...
(#) Doky586 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Nekem továbbra is fontos az egyszerűség (sokkal), olcsóság (sokkal), jobb hatásfok, azonnali érthetőség, ami megér 33%-al kevesebb csatornát.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) Doky586 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Nem tudom melyik módszerrel oldották meg a kis műsorvevő rádiómban, de működik úgy az AM vétel hogy teljesen kiszűri a másik AM oldalsávban levő kőkemény zavaró jeleket is..

Lehet hogy csak simán ssb szűrő és a kézi BFO tekergetés vezérlését átveszi egy PLL áramkör. (mivel egyébként hagyományos LSB/USB-t is tud venni)
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
(#) sdrlab válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Szerintem ott pont azt valósították meg, amiről beszéltem, hogy az AM vételt is jól meg lehet, sőt jobban oldani SSB demodulálással. Ekkor ugye adott, hogy csak az egyik oldalsávot veszed az AM modulációnak, így értelemszerűen a másik oldalsávba eső zavar ugyanúgy el van nyomva, mint ha egy másik csatorna jele lenne már...
Értelemszerűen ez csak feltételezés...lévén nem ismert számomra, milyen rádióról van szó.

Visszatérve még egy pár szó erejéig a szinkron AM demodulálásra..., kevéssé ismert, hogy ennél a módnál a szomszéd csatorna jele nem demodulálódik már, hanem csak keverődik...mégpedig a >5kHz tartományokra. Az pedig ragyogóan szűrhető egyszerű aktív/passzív szűrővel is, így gyakorlatilag tökéletes csatornaszelekciót elérve. Szinte ideális vételi tulajdonságot lehet vele megközelíteni, ami a csatornaszelekciót illeti....
(#) ha1drp válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Szerintem ez az egész vita nem alakult volna ilyen durván, ha nem azzal jössz, milyen buták a rádióamatőrök .....
Számomra is új, érdekes dolgokat írtál le, amiknek természetesen utána is próbáltam járni. Kiderült milyen kényelmesen használható, nem kell ráállni az állomásra, a végfok hatásfoka kiváló, s az AM szükséges sávszélességét is át kellett, hogy értelmezzem. Rávilágítottál arra is, hogy ha az egyik oldalsáv zavart is, ott van még a másik, hátha az nem.

Ha átállnának az amatőrök AM modulációra vajon olcsóbbak, egyszerűbbek lennének a készülékek? Szerintem nem. Biztosan a legjobbat akarnánk akkor is. Nem mondanánk le a 2VFO-ról, a dinamika kompresszorról, a zajvágó áramkörről, a színes TFT kijelzőről. A legnagyobb dinamikájú, vevőt akarnánk a legmeredekebb kvarcszűrővel. És a legbonyolultabb PWM vezérelt class E végfokkal, ami természetesen automata hangolású kell hogy legyen.
Ma a egyre több rádióamatőr adó-vevő SDR rendszerű. Itt nincs különbség a modulációs eljárások "áraiban". Pontosan annyiba kerül mind a kettő, s egyik sem bonyolultabb mind a másik.
(#) Doky586 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Sajnos nem sikerült kiderítenem milyen módszerrel demodulál a rádió (pl-660)
A kapcsrajzon kf jel bemegy egy 30 lábú icbe ami mindent csinál.. Se a típusa se a belső felépítése nem ismert.

Mindenesetre ssb módban hallgatva AMet sokkal gyengébb minőséget ad és előbbutóbb elkezdi a mély dübögést, ezzel ellentétben am-szinkron módban gyönyörű élethű a hang, megeggyezik a kétoldalsávos minőséggel.
(#) Doky586 válasza ha1drp hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Nem én mondtam itt elsőnek hogy az AM-et használóval nem állnak szóba sajnos. Ez egyszerűen elfogultság. Szerintem a ham spirittel is ellentétes. Nem spektrumhatékonyság az eredeti cél, hanem a kísérletezés rádióépítés. De egy idő óta az amatőrködést versenysportnak tekintik ahol döntős csak az lehet akinek félmillkás gyári készüléke van.

Az egyszerű rádióépítést szerintem nagyon támogatná az AM elfogadottsága. Amihez nem kéne az új kezdőknek profi forrasztási tudás se adót építeni két marék alkatrészből smd panelre soksok hónapig. Vevőnek pedig gyári műsorvevőt használni (kis tuningal).
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
(#) Gafly válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Azt én mondtam, hogy nem állnak szóba az emberrel.
Apám ezért hagyta abba az amatőrködést. URH engedélye volt, mert rendesen nem tudott morzézni. A nagyon szépen saját kezével megépített adója pedig csak AM-et es CW-t tudott.
A 2 méteres sávban egy idő után már senki nem válaszolt. El is ment a kedve az egésztől, csak az átjátszóra ment fel néha, de abban meg mi az élvezet?
(#) Moderátor hozzászólása Jan 27, 2018
 
Kérem a személyeskedő, felesleges vitát felfüggeszteni!
(#) Doky586 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Szerencsére ma már nincs RH vs URH megkülönböztetés. Mindenki mindenhol forgalmazhat. Szabadon választható HA és HG is, sőt 'körzetek' sincsenek.
(#) Gafly válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Sajnos nekem meg már apám nincs.
Az URH adó még megvan, szét nem bontom az biztos...
(#) gtk válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Idézet:
„Nem spektrumhatékonyság az eredeti cél, hanem a kísérletezés rádióépítés.”

De ez is. A kiserleti radioepites is letezik, es ma mar minden lehetseges ezen a teruleten is. A radiok nagyresze ma mar sdr [ ez is fejlodik, mint ahogy minden az elektronikaban ], ahogy korabban is irtak, ott meg olyan modulaciot csinalsz amilyent akarsz / tudsz. Tehat osszessegeben megis csak jobb az SSB
En a sok kW-os, [ sokszor szuretlen ] vegfokokat tiltanam be !
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
(#) sdrlab válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
A pdf-ben valaki visszarajzolta a rádió kapcsolását, de magáról az IC-ről nem találtam adatlapot, eléggé egy "elcseszett" típus lehet ))

A gyengébb minőség annak volt köszönhető, hogy alapban kisebbre állítódott a hangfrekis spektrum, hiszen normál SSB vételnél szűkebb sáv használatos, semmint AM műsorszórásnál van. A dübörgést nem tudom hovatenni...hacsaknem az volt, hogy az AM vivője elkezdett a hangfrekis tartományba keveredni, és az adta ezt a hangot. Viszont akkor nem volt pontos a hangolás!
(#) Doky586 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Én pedig ezen rajzot találtam a neten.

Idézet:
„A gyengébb minőség annak volt köszönhető, hogy alapban kisebbre állítódott”

Ennél azért kissé bonyolultabb változás volt érezhető. A sávszélesség kapcsoló mindkét esetben működik és az összehasonlítás mindkettőnél a keskeny állásban történt.

Idézet:
„A dübörgést nem tudom hovatenni...hacsaknem az volt, hogy az AM vivője elkezdett a hangfrekis tartományba keveredni”
Ön nyert! Választhat melyik nyereményünket kéri..
(#) sdrlab válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Na de mégis mit hallottál, a dübörgésnek éppen nem nevezhető alacsonyfrekvenciás fix "vivő" hangját leszámítva?! Gondolj bele - nem lehet jobb minőségű hangzást elérni, mint pl egy direkt konverziós vételnél van, ahol semmi más nem történik, csak nagyfrekvenciáról közvetlenül hangrekvenciára van megfelelő módon lekeverve egy spektrum darabka! Semmiféle detektor nincs ott már, ami járulékos torzítást ad...
Bár szerintem ennél az IC-nél ssb módban a pll adja a teljes oszcillátor jelet, míg szinkron módban ez korrigálódik a vivő jelére való ráállással. Ezek után kvadratúra keveréssel előző esetben direkt konverzióval kerül a kimenetre a hang, míg a másikban ugyanez történik, de mivel szinkron működik a keverő a vivőre nézve, így szinkron egyenirányítás történik a háttérben. És a kvadratúra jellege adja mindkét esetben az oldalsáv elnyomást.
Ha pontosan van hangolva ssb módban(+-néhány Hz), nem kéne hogy különbséget hallj a két üzemmód között!
(#) Doky586 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Idézet:
„Na de mégis mit hallottál..”
Nem mindegy? Az IC belső felépítése nélkül nem sokat lehet mondani a demodulátorról.
Szerintem a két esetben más-más utat jár be a jel.

Idézet:
„Ha pontosan van hangolva ssb módban(+-néhány Hz)...”

Ugyan ne viccelj már. A finom hangoló gomb 200° tekerésére kb 1kHz-et hangol, sőt nemis lineáris, ne a félmillkás rádiókhoz hasonlítsd..
(#) sdrlab válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 / 1
 
De...nekem aztán minden mindegy...
(#) szsrobert válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Am adast ssb vetelben probalom 0ra hangolni. Am adast am vetelben mely suhogasra.
A Cb radiok se frekistabilak es nem is pontosan vannak csatornafrekvencian. Szornak es maszkalnak ala fole.
Mar ha nagy tavolsagu adast akarunk venni. A szomszed utcaba radiozva nem fontos. Ott elvagyunk 1Wtal is.
(#) Doky586 válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Kapcsolj AM üzemmódba ha van ilyen a rádiódon vagy építs egy pll-t ami ráhúzza a bfo-t a vivőre..
(#) szsrobert válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Van rajta de Cw vetel jobb ssbben.
Albertirsa?
(#) Moderátor hozzászólása Feb 1, 2018
 
OFF hozzászólások eltávolításra kerültek.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 10, 2018 /
 
Amolyan érdekesség: tegnap voltam a berlini TV toronyban. Sokkoló a lift ami felmegy. Sajnos igazi amatőr vonatkozása nincs, bár szívesen kipróbáltam volna egy mobil rádiót a magasban. Az egyik legjobb sztori róla, hogy kereszt alakban csillog a nap a gömbön, amin komoly viccek mentek akkoriban.
(#) gtk hozzászólása Feb 24, 2018 /
 
Sziasztok,

Ezt probalta, merte valaki ? Pki / Pbe frekvencia fuggvenyeben erdekelne.
Bővebben: Link
(#) tursaba hozzászólása Ápr 7, 2018 /
 
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni valamelyikőtök épített-készített-e SI5351-el generátort ?
Köszönettel:
(#) Chipmunk1960 válasza tursaba hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Hogyan tudom meg egy gyári /kínai/ antennakábelről, hogy tényleg 50 Ohm? Valamint mennyi a vesztessége? Ha az SWR mérőnél zárom le 50 Ohm-al, 1,2, ha az antennánál, a kábel végén, akkor felugrik 3 -ra. Nyilván, hogy antennával sem tudom akkor ez alá húzni az SWR-t.
(#) sdrlab válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Ápr 9, 2018 / 2
 
Levágsz belőle egy darabot. Leméred a kapacitását a belső ér és az árnyékolás között, majd egyik végén rövidre zárva, mérsz egy induktivitást is. Ezután a hullámellenállása: r=négyzetgyök(L/C)
Következő: »»   169 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem