Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   116 / 168
(#) tbarath válasza cet hozzászólására (») Feb 5, 2018 /
 
Ha azt nézem, hogy vadiúj 1052E kapható 90-100k körül (amazon.de, ebay), ami egy népszerű, 100 Mhz-re "hekkelhető" szkóp, akkor messze nem ér 50-et, így nézve Bakman első 25-30e tippje a reális ára.
Ha azt nézem, hogy itthon a szkóppiacon mekkora kupac micsodákat árulnak mennyiért, akkor az 50 is reális lehet. Persze az más kérdés, hogy ezek mennyire rális árak, mert látok olyan szkópot amiről legalább egy éve is szó volt itt, ma is ugyanúgy fent van ugyanolyan elszállt áron. Van aki árulni akar, és nem eladni.

Az adott Voltcraft érdekes jószág lehet, jó lenne tudni hogy valójában kinek melyik termékét címkézték át a Conrad-nak, mert a Voltcraft 4022-re keresve nincs értelmes találat.

Te egyébként eladni akarsz, venni, vagy csak érdeklődsz?
(#) tbarath hozzászólása Feb 10, 2018 /
 
A Hantek DSO-k milyenek? Nem a 6022-re gondolok, hanem a "rendes" szkópjaikra. Most nézegettem az ebay-t, és EU-s eladótól szállítással együtt 80-100e között látok DSO4072C, DSO5102P, DSO5202P, DSO5072P szkópokat. 7"-os kijelző, 1GS/s mintavételezés, 70-200 MHz frontend, 40kS tárolás (gondolom a 2 csatornára együtt), az papíron azért nem mutat olyan rosszul.
Valamelyikőtök dolgozott ilyen szkópokkal?

Köszi,
Tamás

szerk.: berakta nekem alulra HEStore-ból az 5102B és 5202B típusokat, ezek 1Mpts memóriával rendelkeznek, amiket én írtam (és néztem) azok 40k-t. Az is elég szerintem
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 1
 
A belsejét, minőségét tekintve biztos hogy gyengébb mint pl. a Siglent. És nem sokkal olcsóbb, valamint a külföldi fórumokat böngészve jóval több gond is van velük. Aztán azt se felejtsd el hogy az eu-s eladó neked 1 nap garanciát sem fog adni rá, azt a gyártó vállalja. Nézd meg hogy milyen költség elküldeni Kínába...
Szóval nem sokkal többért kapsz itthon Siglentet, és akkor 2-3 évig aggódnod sem kell mert addig lesz rá garancia. Ha meg minél olcsóbb kell akkor itt van ez, erre is van 2 év gari.
(#) kendre256 válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 1
 
DSO5102P-t vettem egy éve az ebayról. Frankfurtból szállították, de hongkongi az eladó. A vásárlás után csak ismerkedtem vele, azóta nem kellett használnom. (30 év használat után tönkrement a 2x75 MHz-es Philipsem, azt pótoltam ezzel.) Csináltam pár kísérletet, azok alapján nem volt semmi kifogásom vele. Összedobtam egy impulzus generátort, azzal mértem felfutási időt, számoltam sávszélességet, mértem kábel rövidülési tényezőt. Azóta nem használtam, igazából már azon is sokáig meditáltam, hogy a tönkrement Philips helyett vegyek-e egyáltalán másik szkópot, mostanában annyira esetlegesen kellhet csak. (Van egy HPS-10 is, de az lényegében hangfrekvencenciákra jó csak, egy csatornán.) A ventilátora kicsit hangos, de a neten vannak megoldások a "halkítására", bár az enyém kapcsolása kicsit más.
Ettől az eladótól vettem, szinte kizárólag csak műszereket árul.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Hát igen, ezek a Hantekek nyilván low end scope a legolcsóbb kivitelezéssel, de más nem is várható ennyi pénzért. Szerintem ilyen a Uni-t is amit linkeltél (köszi!), vagyis még ilyenebb, mert annál csak 250 MSps a mintavételezés, persze az is bőven elég nekem. Nem hiszem, hogy ebben a árkategóriában olyan nagy csodák vannak, de a Hantekekről én is főleg rosszat olvastam csak. Persze a "works as expected" ritkán készteti az embert fórumozásra...

Viszont kösz a Siglent megemlítését, az SDS1052DL is benne van az ebay-es listámban, és itthon 3e Ft-tal drágább bruttó áron látom mint ebay-en, eddig ez tűnik nyerőnek. Pontosabban ez SDS1052DL+, nem tudom a + jel mit jelent a végén.

A magyar gari szerintem addig jó dolog, amíg nincs rá szükség, onnan kezdve várhatod hogy mikor pattint le az eladó/szervíz valami kamu dumával, hogy te rontottad el. Eddig egy garanciális ügyem volt, az pont így zárult. (Illetve még nem zárult, tervezem a fogyasztóvédelmi utat, de érted.)
Persze jobb mint Kínába küldeni, de nálam nem a használattól fog elromlani (heti átlag 2 órával szerintem már sokat mondok), a sw nem garanciális, szóval remélhetőleg nem lesz garanciára szükségem. Egyébként melyik magyar kereskedőt javasoljátok elsősorban garanciális, de egyéb szempontból is?
(#) tbarath válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Köszi a személyes tapasztalatot is!
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Én a "foldretrade.hu"-nál vettem Owon-t, szoftverhibája volt. Ezt garanciában panaszoltam a Foldertrade-nél, akik ezt -gondolom- reklamálták az Owon-nál, és erre kaptam egy javított firmware-t a Foldretrade-től, amiben hiba javítva.
A garanciát nézd mindenhol, Ge Lee hozzászólása juttatta eszembe, én is leírom.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 1
 
Hogy a DL és a DL+ között mi a különbség azt én sem tudom mert semmit nem találni róla. Szerintem nincs semmi, talán csak a szoftver frissebb mert semmiben nem tér el a kettő. A hazai garancia meg azért jó, mert nagyon sokkal van szoftver gond, még a nevesebb márkák esetében (TEK) is. Az enyém szoftverével is volt gond 2 nap használat után. Visszaküldtem, megoldották, azóta jó. Az enyém már 3 éves.
Itthon szerintem ez a 3 hely van ahonnan érdemes megvenni: Ageta, Depó, és a Foldertrade. Utóbbival az a gond hogy csak 1 év hazai garit adnak, ha ezen felül van vele gond akkor azt már az európai bázison keresztül intézik, bár gondolom a többi is, meg ezt a felhasználó úgysem látja csak megnő az ügyintézés ideje.
Én a vásárlás előtt hónapokig nézelődtem az olcsóbb árszegmensben. Azért vettem a Siglentet mert ezekről olvastam a legkevesebb rosszat, sőt szinte semmit, szóval ár/érték arányban ezt találtam a legjobbnak. Az eevblog-os videók is beszédesek voltak, amikor valami más típussal hasonlították össze, és mondjuk 15-20 perc elteltével a Rigolt már ki is kapcsolták mellette és csak ezt nézegették tovább.
Volt Owon-om is amit szintén újan vettem, azt gyorsan el is adtam. A Rigol DS1054Z is népszerű az ára miatt, de a legtöbb vásárló azzal is hasonlóképpen jár el, rendszerint gyorsan továbbadnak rajta, pedig az még szolgáltatásaiban többet is tud. Az inkább annak jó aki nem szkópot hanem valami digitális katyvasz megjelenítőt akar venni.
(#) eSDi válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 1
 
Hali!

Én novemberben vettem egy Hantek DSO5102P-t, eddig gondom nem volt vele. TME-től rendeltem. Én arra jutottam, hogy ez a low-end kategóriából a teljes mértékben vállalható márka. Van ennél jóval rosszabb is. Szépen össze van rakva, nem kell neki három óra míg bebootol, a gombok, tekerők rendesen működnek, a kijelző szép és jól látható, olvasható. Szerintem hobbi szinten bőven jó és megéri. Youtube-on jópár videót megnéztem róla, az ott tapasztalt hibákkal én nem találkoztam. Gondolom a FW frissítés miatt. Pedig volt pár ami csak anyázásból állt, másrészt viszont a legtöbb hiba “user error” jellegű volt, illetve a videót készítő berögződött agymenése okozta (mer a másikon nem így van címszóval). Ha akad kicsit több a rászánni kívánt összegből, akkor természetesen jobb egy márkásabb, illetve az igényektől is nagyban függ.
(#) jattila48 hozzászólása Feb 11, 2018 /
 
Sziasztok!

Szerintetek egy IWATSU TS-8123 mennyit érhet?
(#) Bakman válasza jattila48 hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
10 - 15 000 Ft állapottól függően. Mára igen csak leáldozóban van csöves szkópoknak.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Illetve a Foldertrade-nél bruttó 5+ ezerrel drágább is, azért is kiesik. Az Ageta vidéki, szóval egyre csökkent a kiszemelt boltok száma, ahol a cucc csak előrendelhető

Ez egyébként nem is baj, nem akarom elkapkodni a dolgot. Eredetileg a hantek usb-s 6022-esét akartam venni, 20 alatt megvan, arra _talán_ elég lenne amire mostanában kellene, aztán ha vettem egy normális szkópot akkor eladnám minimális bukással (20-ért venném, 10-15-ért itthon simán elmenne pár hónaposan szerintem). De borzalmasan sok rosszat olvastam róla, és az a 48 MSps is igazán harmatos. Aztán nézelődtem tovább az USB-sek között: Owon VDS1022 30k, SainSmart DDS140 40k, és ha kicsit ezekre rárakok, akkor már ott a Hantek tömeg olyan 75 ezertől. Nézegettem régi "brand" szkópokat is (Tek TDS210, 2430A, Fluke PM3370B), de ezeket is 110 fölött láttam használtan. Rigol gyakorlatilag nincs, az általam nézett kategóriában egy DS1072U-t láttam, arról pedig a gugli csak ebay-es és alis hirdetést ad, és egy kínai nyelvű PDF-et, szóval na. A Siglent SDS1202X-E és azt OWON SDS7102V az ami leginkább kellene, de ez már tényleg túl van azon, amit hobbira most áldozni tudok
(#) tbarath válasza eSDi hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Na igen, az a baj hogy a kritikák mellé ritkán írnak sw verziót, márpedig sok új szkóp tartozéka a hulladék sw, amit később remélhetőleg tákolnak...
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Ha csak két hónappal később tudod megvenni az asztali oszcilloszkópot, akkor semmiképpen ne vegyél "majd eladom" címszóval USB-s játékot.
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Idézet:
„amit később remélhetőleg tákolnak...”
Egy darabig, a nagy hibákat jobb esetben megoldják, és végleg befejezték. Marad egy sereg apró hiba.
(#) eSDi válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
USB-st nem ajánlom én sem, ami jó az ebből is horror árban van. SainSmart DDS140-em van, vacak minden téren. Játszani jó, mérni nem túlzottan.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
A 6022BE is határeset. Olcsó ugyan, de az a 48Ms/s elég vérszegény, és még PC is kell hozzá. Az előző oldalon írtam egy lehetséges alternatívát, más nem nagyon van jelenleg. A leírtak közül meg akkor egyértelműen a Siglent X-E, nem is egy kategória az Owon-nal. Nekem a 7102V 3 hétig volt meg, aztán el is adtam.
A TDS210 már ezer éves, olyat már lehet találni néha 50-60 ezer körül is, itt is hirdettek egyet régebben 60-ért.
(#) nagym6 hozzászólása Feb 11, 2018 / 1
 
Amint látom, legtöbben végigjártuk a létrát. Először vettünk olcsót, 1 év múlva kevés eladtuk féláron, vettünk jobbat, 1 év múlva gyenge eladtuk féláron, és így tovább a kb. hatodikig. Végül levonjuk a következtetést, ha egyből az utolsó jót vettük volna, sokkal olcsóbban jutottunk volna ide.
(#) jattila48 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Ennyire nincs értéke? Azt hittem, hogy ez egy komoly eszköz. Akkor 40e-t semmiképp nem ér? Egyébként ez az IWATSU milyen márka, mennyire megbízható?
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Egy analóg szkópom van, az az ismédlődő dolgokra jó, de a nem periodikus dolgokra kellene egy tárolós szkóp. Ezt nemrég találtam ki, viszont ez egy egész más világ, utána kell járni hogy mi is kell nekem. Hogy mi ér meg pénzt és mi nem, melyik gyártó kerülendő, vagy épp a gyártó rendben van csak épp az a low end termékvolnala, hogy pl. a nagyobb felbontású/méretű képernyő kell majd inkább nekem, vagy a nagyobb memória, nagyobb mintavétel, nagyobb frekvenciájú frontend, akármi.

Ilyenkor általában nem ugrok bele elsőre, hanem 1-2 hónapos olvasgatás és kérdezgetés kezdődik, aztán a végén veszek valamit (általában 2x annyiért, mint amennyit eredetileg rászántam volna). Ezért is gondoltam ezekre az USB-s furulyákra először, hogy amíg letisztul a kép addig jó lesz valamire, ha másra nem akkor elrettentő példának, hogy a legócskább vackot is élvezettel használjam utána. Illetve kiváncsi is vagyok rájuk, de már egészen lebeszéltem magam erről az irányról.

Most a Siglent SDS1052DL+ áll nyerésre itthoni beszerzéssel, de azért még nézelődök, nem hajt a tatár.
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Siglent SDS1202X-E . Ezt is érdemes megnézni.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Igen, nézegettem azt az alternatívát, de 1 csatorna kevés (ezt meg se néztwm), a 2 csatornás EU-s eladónál nincs.
Ebay-en a legolcsóbb helyről 37k szállítással együtt, ha 0% vám (nem tudom mennyi) és "csak" 27% ÁFA megy rá akkor máris 47k. Kell még bele egy 18650-es akku, és máris az 50k-t karcolja. Egy másik hirdetés szerint 2 cella kell bele, ha az igaz (és fotók alapján az) akkor 50 fölött vagyok.
És ennyiért 200 MSps, 4k minta, kicsi (3,2") kijelző és kényelmetlen kezelőszervek, legalábbis egy asztali szkóphoz képest mindenképpen. Hordozhatónak lehet hogy remek, csak nem arra van szükségem. USB-s szkópként nehezítés, hogy Linuxot használok, szóval e

A TDS210 tudom hogy 20 éves, de ennyiért láttam ebay-en most, ennyit nem ér. 60-ért még talán, mert elég lenne (bár a 2500 minta elég kevés), de ha 20 évesen baja lesz, akkor a javítása nem könnyű, már ha lehetséges.
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Megnéztem, meg is kívántam
De a 140 ezer azért sok, ahhoz képest nagyon amennyit én szkópot használok.
(#) fidelcastro válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Egyik munkatársam vett egy Hanteket otthonra, ha jól enlékszem 70 megásat. Összehasonlítotuk egy Tek MSO 4141-el. Az volt a Hantekkel a probléma hogy a bemenő erősítője a sávhatáron kiemelt. Tehát ha négyszögjelet néztél vele, az mindig rádobott egy kb. 25% túllövést, ami persze az eredeti jelen nem is volt rajta. Összességében tehát, olyan hibája volt amivel szerintem nem lehet együtt élni.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Terveztem nemrég hogy veszek egy 1202X-E-t és a 1052DL-t meg eladom. Mondanám hogy vedd meg de két baj is van már ezzel a dologgal. Az egyik, hogy amennyiért el lehetne adni így 3 évesen annyit nekem is bőven megér. A másik, hogy ahogy telnek múlnak az évek egyre kevesebb dologba fogok már bele, lehet hogy 2-3 év és már semmit nem fogok építeni meg javítani sem. Akkor meg minek öljek bele annyi pénzt? Ezt sem kapcsoltam be már hetek óta. Viszont amikor kell akkor meg nagyon jó ha van, sokkal jobb mint egy analóg.
Benyomom a single gombot, 1-2 másodperc múlva megáll, utána visszanézem és kiértékelem hogy mi történt azon idő alatt a vizsgált jellel. Az analóg ilyet nem tud, meg nem ír ki nekem frekit, amplitúdót, felfutási időt stb. Egy néhány Hz-es pwm jelet meg sem tudtam nézni az analógon, nemhogy még a rajta lévő tranzienseket.
(#) Ge Lee válasza fidelcastro hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Meg kellett volna cserélni a mérőfejeket, mert egyáltalán nem biztos hogy nem azzal volt a baj. A szkópok bemenő fokozata általában ennél sokkal jobb. A Siglentem 50MHz-es és ha jól emlékszem 120MHz-ig teljesen lineáris az átvitele (fél dB-en belül van), gyári, precíz generátorral mérve. Nyilván nem a saját mérőfejével mert annak 80MHz-nél vége van.
Szoktak pl. itt az apróban árulni 100 megás mérőfejet hogy az milyen szuper, még grafikon is van csatolva a hirdetéshez. Na annak ahhoz az átvitelhez köze sincs, már 80-90 megánál elkezd hullámosodni az átvitele, és nem 0,5dB-lel hanem úgy 1,5-2-vel ha jól emlékszem.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Ha esetleg mégis eladósorba kerülne, akkor keress meg.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Idézet:
„az átvitele (fél dB-en belül van), gyári, precíz generátorral mérve.”
Attól még lehet túlkompenzált, amikor ilyen trükkel növelik a sávhatárt. A négyszögjel mondja meg az igazat, precíz, gyors felfutású. Lehet jócskán túllövéses a négyszög, ha szinuszjeles átvitel jó.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Nem mondom hogy nem lehet csak nem ez a jellemző. Általában nem csinál a gyártó típusonként többféle fokozatot mert az neki nem éri meg. Csinál egyfélét, és azt teszi bele az összes típusba, és ha kell akkor a rendszert szoftveresen butítja. Tehát az a gyakorlat hogy mondjuk a 100 vagy 200 megás fokozata van az 50 megásban is, ez látszik mérve is.
Aztán ugye a mérőrendszernek a mérőfej is szerves része, azzal együtt értendő egy adott átvitel.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Attól függ. Egyrészt lehet használni anélkül, hiszen bármit rárakhatsz a BNC csatira. Persze itt komoly dolgot csak akkor fogsz látni, ha 50ohmos a rendszer, tehát vagy eleve tud a szkóp 50 ohmos lezárást bekapcsolni, vagy egy 50 ohmos lezáráson keresztül csatlakozol rá. Értelemszerűen 1M-os szkóp bemenetre minden nélkül csatlakozva elég megjósolhatatlan nagyfrekvenciás viselkedést fogsz kapni.
A nagyimpedanciás mérőfej feladata elsősorban a mért kör minimális terhelése, miközben a jel alakhű átvitele a szkópba.
Másrészt viszont van gyártó, aki specifikál BNC-től képernyőig illetve mérőcsúcstól képernyőig sávszélességet és egyéb nagyfrekis viselkedést, hiszen a kettő különbözhet.
Ehhez persze az kell, hogy adott mérőfejet használjunk. A legtöbb gyártónak van adott szkóphoz ajánlott mérőfeje, ami pontosan úgy van kialakítva, hogy annak a szkópnak a bemenő fokozatához van tervezve és azzal adja a legjobb átvitelt. Ennek persze inkább 100-200+ MHz tartományban van jelentősége és nem jelenti azt, hogy más fejjel ne működne valamilyen szinten. Kb. 400 MHz felett meg már úgyis inkább aktív fejre van szükség. A 3 dolláros kínai fejekre meg akármi van ráírva, elég korlátozott a visekedésük már néhány 10MHz felett is.
Következő: »»   116 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem