Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok
 
Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   111 / 175
(#) csatti2 válasza Ivan93 hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Az STM32CubeMX-et (teljesen ingyenes) még érdemes letölteni. Ezzel a programmal megtervezheted a perifériakiosztásodat és felparaméterezheted azokat, konfigurálhatod az órajeleket (AVR-hez képest itt nagyon sok lehetőség van), illetve legenerálhatod a beállításaid alapján a programod inicializációs részét (beleértve a szükséges HAL vagy Low Layer könyvtárakat is, a HAL az egy magasabb szintű API, a Low Layer pedig a regiszterkezelés helyett ad egy olvashatóbb megoldást, egyébként direktben állítja sok helyen a regisztereket).

Ha elárulod a diplomamunkád témáját, akkor könnyebben adunk tippet a fejlesztői kártya kiválasztásához.
(#) Ivan93 válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Ez a konfigurátor olyan, mint az MPLAB-ban PIC-hez? Valami hasonlóra emlékszem, amikor órán használtuk. A téma egy vezeték követő robot, AGV tervezése, a részletek még alakulnak. A témavezetőm javasolta, hogy részben a korral haladva váltsak a 8 bitről, másrészt a szabályozásnál (pl. motor belső áram- és külső sebességszabályozó) a számolásokhoz szükség lehet FPU-ra és a nagyobb órajelre.
(#) csatti2 válasza Ivan93 hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Nem ismerem az MPLAB-et, sosem használtam PIC-et. Töltsd le és próbáld ki, mint mondtam nem kerül semmibe.

A discovery kiszerelésű kártyák (mint, amilyet linkeltél) a hardverrel való ismerkedést szolgálják, ezért jópár nyákra integrált eszközt tartalmaznak. Ezek azonban útban lehetnek, ha nem használod őket. A Nucleo kártyák viszont kivezetik szinte az összes lábat (ezek is tartalmazzák a beépített programozót) így lehet jobb választás a számodra inkább egy ilyen verzió. Az STM32F405/407 család valószínűleg megfelel a céljaidnak.
Itt egy áttekintés az F4-es családról:
http://www.st.com/en/microcontrollers/stm32f4-series.html?querycrit...SS1577
(#) Lucifer válasza Ivan93 hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Idézet:
„Ez a konfigurátor olyan, mint az MPLAB-ban PIC-hez?”


Olyan, csak ezt egy fokkal értelmesebben van megoldva: a generált kódokban vannak komment párok és amit közéjük írsz az újragenerálásnál megmearad.

Pont ma vettem elő a Microchip Code configuratort, és hát ez valami tragédia a Cubehez képest.

Bekattingatom, hogy kellene interrupt egy pinre. Legenerálja a kódot szépen. Nézem, hogy tök szexi, hogy tudok regisztrálni hozzá callbacket a mainből, úgy hogy a generált kódhoz nem kell hozzányúlni. Oké nem a világ legoptimálisabb kódja lesz, de valami ilyesmit vár az ember.

Bekattintgatom az ADC-t is, kérek arra is interruptot. Erre mi van a callbackes megoldás helyett: egy darab ADC_ISR függvény amiben a flaget törli a generált kód közepén. Nyilván annyi eszük nem volt mint az ST-nek, hogy dobnának be egy kommentpárt ami között megmarad a kód, ha valamit változtatok. Nem. Ha újragenerálsz és az módosítja a generált kódot akkor kapsz egy merge ablakot.


Picsogás OFF.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2018
(#) Ivan93 válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat, meggyőztetek az STM32-vel. Valószínűleg ezt a Nucleo kártyát választom, még beszélek a témavezetőmmel is. A programozási kérdésekkel pedig jelentkezem, amikor elkezdem az ismerkedést a kártyával és az IDE-vel.
(#) gtk válasza Lucifer hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Ezt az ujrageneralast hogy kell erteni ? Koszi.
(#) gtk válasza Ivan93 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Az STM32 egy nagyon jo valasztas. En M4 vagy M7 alaput valasztanek elsore is [ igy is tettem annak idejen ], ez F427, 429?, 439?, vagy hasonlo F7xx. Ezekben van FPU, TFT meghajto, stb.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
(#) csatti2 válasza gtk hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Úgy, hogy legenerálsz egy projektet az eszközzel. Elkezdesz dolgozni rajta és ha az általa generált fájlokban csak a kijelölt részeken dolgozol (kommentekkel megjelölik a kezdetét és végét a felhasználói részeknek), akkor ha vmit változtatni szeretnél az inicializációban, akkor megmarad a munkád a projekt újragenerálásakor is. Természetesen a saját fájljaidhoz nem nyúl.
(#) gtk válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Ertem, koszi.
(#) csatti2 válasza gtk hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Feladatfüggő, mi a jó választás. Az M4/M7 sokkal drágább, mint pl. az M3 (F1, esetleg F2 sorozat), és az energiaigénye is nagyobb. A feladatok nagy részéhez semmi szükség az FPU-ra (vagy csak annyira, kell amihez a szoftveres számolás is bőven elég). Láttam olyan diplomamunkát, ahol F4-est használtak, de panaszkodott a srác, hogy ez is kicsit kevés a feladathoz. Ja, csak épp nem használta a DMA-t, és az FFT-hez pedig a beépített DSP-t sem...
(#) gtk válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Igen, ez mind igaz. Viszont olyant kell venni amelyen a leheto legtobb dolgot ki tudja probalni.
Beepitett DSP ? DSP libje van a CMSISnek, az eleg szepen meg van irva, ezt kiegeszitve hasznaltam en is a dsp radiomhoz. Az f427-ben benne van egy teljes SSB radio, es meg boven van hely modulaciok megvalositasara, stb mint processzor ido, mint egyeb eroforras. Arrol nem beszelve hogy ha labkompatibilis F7-re cserelnem akkor...Igaz az ujat mar H7-el csinalom[ lasd a blogomon ] de inkabb csak azert mert mar letezik. Beleferne egy F7-be is
(#) csatti2 válasza gtk hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
A CMSIS DSP libje az vagy szoftveresen, vagy pedig az M4/M7-esekbe épített hardveres DSP utasításokkal valósítja meg a szokásos algoritmusokat.
(#) gtk válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Szoftveresen valositja meg mindig, csak van q es float alapu megvalositas, egyiknel hasznal SIMDt masiknal csak egy utasitasos szorzasokat, stb. Semmi extra DSP nincs az F4,7 STMben.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
(#) csatti2 válasza gtk hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Idézet:
„ARM’s Digital Signal Controllers, Cortex-M4 and Cortex-M7, address the need for high-performance generic code processing as well as digital signal processing applications. The key feature of the Cortex-M4 and Cortex-M7 processors is the addition of DSP extensions to the Thumb instruction set, as defined in ARM’s architecture ARMv7-M and the optional floating-point unit (FPU). These instructions are designed to help improve the performance of numerical algorithms and provide the opportunity to perform signal processing operations directly on the Cortex-M4 and Cortex-M7.”
(#) gtk válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Ezeket en is olvastam, nyilvan. Arrol van szo amiket leirtam. Egy DSP tud parhuzamositani, vagyis lehet rajta parhuzamositani pl tobb szorzast, stb. Itt csak Q eseten van SIMD, floatingnal is van egy ket dolog, valoban, de ez meg messze all egy valos DSPtol !
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
(#) csatti2 válasza gtk hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Persze, hogy nem teljes értékű DSP (nem is állítottam sehol). Viszont azt írtad, hogy semmi extra DSP sincs az F4/F7-ben (de van).
(#) gtk válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Nincs, az egy sima FPU A SIMD stb meg mashol is letezik ! ( pl M4 vagy M7 alapu akarmikben is )
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2018
(#) gtk válasza icserny hozzászólására (») Feb 4, 2018 /
 
Azert mar nagyon ideje lenne ezeken tullepni es pl egy HW-es lebegopontos FFT-t, decimatort, stb implementalni.
(#) cimopata hozzászólása Feb 4, 2018 /
 
Üdv.

Picit megzavarodtam az STM32F030 nál TIM14-et állítottam be input capture direct módba. Eredetileg a bemenő jel pulzusszélességét szerettem volna megmérni és abból frekit számolni, de az olvasott érték alapján valami mást mér.

48Mhz az órajel 600-as órajel osztás és 4096 periódus. Annyit látok hogy ráadok egy 1khz-es 50% os jelet és kb mintha számolna felfelé. Lehetséges hogy félreértelmezem és most valamiféle számláló módban megy?
(#) artur60 hozzászólása Feb 5, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy capacitív érintő kijelzős eszköz készítéséhez kérnék segítséget.
Egy vezérlő panelről lenne szó 7" képernyő kellene. 800x600 vagy 800x480 felbontásban szöveget kell kiíratni, gombokat kell megjeleníteni. Ezen kívül soros kommunikáció lenne rs232 egy pic-kel, spi eepromot (30Kbyte adatról lenne szó) . Későbbiekben 2x4 lábon kellene rádiós eszközt is kezelnie.
Eddig pic18Fre írtam C ben programokat, úgy olvastam fórumokon, hogy a pic32 sem igazán jó megoldás ilyen feladatra. Sokat keresgéltem végül az stm32 bizonyult a legjobb választásnak. Így találtam rá erre a fórumra. Az stm32-ről sajna szinte semmit sem tudok. Az stm honlapján az stm32f427-429-t ajánlják tft lcd-hez.
Milyen eszközöket ajánlotok amivel a kezdő lépéseket meg tudom tenni?

Üdv Artur
(#) vargham válasza artur60 hozzászólására (») Feb 5, 2018 /
 
STM32F429 discovery board (Van rajta LCD és touch.)
CubeMX (Lesz egy csomó példaprojekt.)
Atollic TrueStudio IDE
(#) roleez hozzászólása Feb 6, 2018 /
 
Sziasztok!
Mindenféle sallang-, és marketingszöveg-nélkül melyik fordító eszközt ajánlanátok? Coocox/coIDE vagy A. true studio?

Stm32f103-ban csináltam soros RX/TX DMA kezelést. Tetszőleges hosszúságú RX csomagra
(IDLE figyeléssel a soroson).
Küldök PC-ről egy csomagot, amire kapok egy választ. 100-200 csomag után az MCU lefagy
(0.1 sec a két csomag közti idő) Találkoztatok már ilyen jelenséggel?
Tegyen fel a projektet? Coocox 1.7.8
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) vargham válasza roleez hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Mit használsz, HAL, LL, SPL?
Szerintem nem az IDE-n múlik. Amelyik ingyen van, az ráadásul mind ARM-GCC-t használ. Úgyhogy csak a debug és szerkesztési képességekben különböznek.
Nekem nem jött be a CooCox, de az Eclipse alapúaks sem. Én az EmBitz-et ajánlom.
(#) roleez válasza vargham hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
SPL
Köszönöm a választ!
EmBlitz is ARM-GCC alapú?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) vargham válasza roleez hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Igen, mint általában az ingyenesek.
(#) roleez válasza vargham hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Köszönöm.
Feltettem az emBlitzet.
Hogy tudok ST LINK-kel letöltést csinálni? Egy coocox projektet importáltam.
(STM32f103RBT6)
Letölteni nem találom, hol kell...
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
(#) Ivan93 hozzászólása Feb 10, 2018 /
 
Sziasztok!
Kaptam gyakorlásra egy Nucleo stm32F401re lapot. A héten próbáltam az alap dolgokat megvalósítani (GPIO, UART, Rx interrupt, External Irq, PWM, ADC, Encoder, Timer Irq), ezek működnek is. TrueStudioban, CubeMX-el generálom az alap kódot és HAL könyvtárat próbálom használni. Ezeket az alap példákat videók és tutorialok segítségével raktam össze, de viszonylag kevés van belőlük, ami HAL alapú is. A HAL 1800 oldalas dokumentációja egyelőre nem sokat segített, a reference manual már kicsivel többet. Tudnátok-e ajánlani valami tutorialt akár pdf-ben, videóban vagy weboldalon, ami az alapoktól kezdi el magyarázni az STM32 programozását, lehetőleg HAL könyvtárakkal? Egyelőre amit találtam, az feltételez már ilyen irányú tudást, és vannak nekem új dolgok, például a Callback függvények, és egyéb alap dolgok, amiket szerintem még az elején meg kellene tanulnom, hogy ne hiányozzon később.
Előre is köszönöm!
(#) icserny válasza Ivan93 hozzászólására (») Feb 10, 2018 / 2
 
Ennek a könyvnek a II. része (6. fejezettől kezdve) elvileg pont erről szól. Nézd meg, hogy mennyire hasznavehető számodra!

Itt meg is vehető: Carmine Noviello: Mastering STM32
Itt vannak a könyv mintapéldái: GitHUB / cnoviello / mastering-stm32
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
(#) vargham válasza roleez hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Debug menü
Start / Stop Debug Session F8
Következő: »»   111 / 175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem