Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   573 / 959
(#) gg630504 válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Megtisztelő lenne, ha inkább elmagyaráznád indokodat.

Átnéztem. Például 90 foknál nem nulla áram folyik a nulla vezetőn.
A 0. fogyasztó a csúcsegyenirányítás miatt folyik áram. A másik két fogyasztónál a fázisok feszültsége kisebb, mint a pufferkondenzátor feszültsége, ezért nem folyik áram. A 0. fogyasztó árama nem folyhat a másik két fogyasztó felé. Csak a nulla vezető felé. Emlékeztetlek: nem rezisztív, nem kapacitív és nem induktív fogyasztókról van szó. A fogyasztó, amiről beszélek, egyenirányító híddal és pufferkondenzátorral kezdődik.

Borsodban folyik, Zalában nem folyik. Van ez így.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
(#) Kovidivi válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
"nem rezisztív, nem kapacitív és nem induktív" - akkor mi? Egy negyedik típusú? Ha nem állapítható meg egyértelműen a terhelés típusa, akkor meg kell nézni, hogy az áram milyen viszonyban van a feszültséghez képest, és ez megmondja, hogy mivel van dolgunk. A kapcsolóüzemű tápok "kis folyási szögű áram"-ja is valamilyen viszonyban van a feszültséggel.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
A cos(fi) ebben az esetben az alpharmoknikusra, azaz az áram 50Hz-es komponensére értelmezhető. Ez alapján lehet kapacitív, ohmos, vagy induktív. Azonban többi felharmonikus árama is melegíteni fogja a vezetékeket, és az említett példában ezek a felharmonikusok vannak többségben (a cos(fi) jelentősége ezért itt kisebb). Emiatt a legkedvezőtlenebb esetben nulla vezetőn akár a fázisvezetők áramának összege is folyhat.
(#) fulcsii válasza sámli hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Nos! Ha 2,5-ös a vezeték, 230V-ot csak is úgy lehet oda vinni, hogy PE (földelés) N nulla és L1 Fázis. 3X400V mehet L1, L2, L3 és PE (földelés) és nincs tovább. Oka az, ha N szakadás van és te ezt összekötötted a gépek berendezések testjével, feszültség kerül azonnal rájuk. és az halálos lehet. Nem beszélve arról, hogy elborul a hálózat, ha az N szakad és egyes fogyasztókon, akár 692V is megjelenhet.
(#) fulcsii válasza proba hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Szia! Az hogy rézm vagy AL a kábel, az nem szempont hogy PENt visznek tovább. Csupán csak az, hogy 10mm2 De ez a garázs újra EPH, ez ,mi? nem beszélve arról, csak akkor lehet ezt megcsinálni, ha a szolgáltató 4-eret ad fel a mérőtől. Ha az 5 akkor tilos. Mert az alátámasztó földelést ő kötötte rá a PEN re a plombált területen. Utána már összekötni, szigorúan tilos!
(#) Moderátor hozzászólása Feb 12, 2018
 
Uraim!
Ez már megint nem a hobbi szint, erre van a fejlécben is kiemelt szakmai fórum!
(#) kadarist hozzászólása Feb 12, 2018 / 1
 
Viszont a villanyszerelést nem kellene hobbi szinten végezni. Most nem egy dugvilla bekötésre gondolok.
(#) fulcsii hozzászólása Feb 12, 2018 / 1
 
Igen! Valóban ez nem hobby szint és életekkel, berendezésekkel játszik, ha elhibázza! Nem véletele írjuk amit írunk!
(#) Skori válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 12, 2018 / 2
 
Szerintem nehéz meghúzni a határt, hogy meddig tart a hobbi szint. Ha mindenképpen ő akarja, és ő is fogja megcsinálni, akkor az innen nézve hobbi szint - és inkább kapjon hasznos tanácsokat, ahelyett, hogy elhajtanánk azzal, hogy hívjon szakembert. Ugyanis esetleg máshol fog kérdezni, és rosszabb tanácsokat kap, mint amit itt kapna. Többen le is írták, ez veszélyes dolog: inkább használjon megfelelő keresztmetszetű, 5 eres vezetéket ha biztosra akar menni. Egy gyakorlott szakember esetleg máshogy is megoldhatja - akkor, ha pontosan tudja mit miért csinál, de az viszont nem hobbi szint.
(#) fulcsii válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
Tudom, csak itt megint jöttek olyan tanácsokkal, ha az szerint csinálja meg, baj lehet!
(#) sany válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2018 / 2
 
Teljesen igazad van, de azért amit írt, az nem csak egy konnektor csere lenne.
(#) VIM válasza Skori hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
De hiszen szakemberről van szó Bővebben: Link csak régóta nem ezzel foglalkozik és falat bontani sem szeretne. Szerintem már minden elhangzott a probléma megoldására, majd eldönti, hogy mire mennyit költ a "bányászatból" befolyt összegből.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2018
(#) sámli hozzászólása Feb 13, 2018 / 1
 
Már bocs, de úgy gondolom, hogy villanyszerelésbe nincs, nem lehet hobbi szint. A villanyszerelés nem az a kategória, hogy megpróbálom megbütykölni a zseblámpát, max. nem sikerül és továbbra se fog világítani.
(#) hegman hozzászólása Feb 14, 2018 / 4
 
Megjelent a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat hatályos 2018.01.01.-től. És ezzel egy időben hatályát veszti a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatáról szóló 8/1981. (XII. 27.) IpM rendelet (azaz KLÉSZ)!
Link:
(#) endibab hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Sziasztok!
Annyit szeretnék kérdezni,hogy mekkora átmérőjű csőben tudok 5db Mkh10-es vezetéket úgy elhelyezni,hogy két,esetleg 3 kanyaron keresztül is biztonsággal be tudjam húzni/max 4méter a távolság/. a Válaszokat előre is köszönöm.
(#) mikado válasza endibab hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Szerintem MÜIII 16-os elég, én nem tennék nagyobbat. Nyilván a megfelelően megcsinált kanyarok sokat segítenek.
Ha nagyon a biztonságra akarsz menni, akkor MÜII 23-as, ahhoz árulnak idomokat.
(#) sámli válasza mikado hozzászólására (») Feb 20, 2018 / 1
 
Elolvastad figyelmesen a kérdést? 5db 10-es Mkh-ról van szó.
(#) bakos13gab válasza endibab hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Ha van rá hely a kanyarokban, akkor a symalent javaslom, mert átsiklik rajta (32es talán). 2-3 kanyar MÜ csővel szerintem gáz, hosszt nem írtál, Én 40-est tennék minimum, mert a könyököknél kisebb ívekben baj lesz.
(#) Gafly válasza sámli hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
(#) gyuszo válasza endibab hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Mü-II 32-es 2 kanyar esetén. Mü-II 40-est, ha 3 kanyarod is van.
Létezik hozzá flexibilis könyök, ami megkönnyítheti a munkát és a behúzást is.
Bővebben: Link
(#) mikado válasza sámli hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
eEzt elnéztem, elnézést... Kávé előtt még nem látok túl jól.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) enree hozzászólása Feb 21, 2018 /
 
Sziasztok!
Külterületen van telkem, semmi közmű nincs az áramot leszámítva, így a kicsike 43nm-es házikó fűtését is csak azzal tudom megoldani. Kérdésem az lenne, hogy ide tudok igényelni vezérelt áramot? A mérő betongyámos oszlopon van, közel az úthoz. A ház onnan jóval beljebb, körülbelül 40m-re, az oszloptól a házig földkábel megy.
(#) pont válasza enree hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
A szolgáltatónál érdeklődj a feltételekről, az, hogy külterület nem mond semmit, egész falvak vannak külterületen, mióta városokhoz csatolták őket. Zártkertek-ben is lehet vezérelt áram, de a szolgáltatót nem tudod kihagyni. Fűteni a legkönnyebb villannyal, de azért közmű nélkül is van fa, szén, stb...
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
(#) enree válasza pont hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Köszi. Tudom, falun nőttem fel, de ha egész nap nem vagyunk otthon, max a kutya tudna begyújtani... Neki meg más dolga van olyankor!
(#) sámli válasza enree hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
Oszlopra is raknak vezérelt mérőt, de a lehetőségeket csak a szolgáltatótól tudod megkérdezni.

vezerelt.jpg
    
(#) enree válasza sámli hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Köszi! Felhívom az elműt, igazából pont erre voltam kíváncsi, hogy tesznek e oszlopra is...
(#) bakos13gab válasza enree hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
Látom, a facebook csoportban is érdeklődtél. Én most készítek magunknak éjszakai áramhoz előkészületet (földkábelt) 75 méteren. Abban el kell szomorítsalak, hogy új kábelt kell fektessél. Csak úgy engedik meg, ha teljesen külön kezeled és a vezérlő órája a jelenlegi mellé kerül. Tehát kénytelen vagy új hálózatot kiépíteni hozzá és legalább addig, amíg át nem veszik, csak fixen bekötött bojler és hőtárolós fűtés lehet rajta. A nappali áramod erejéig "ingyen" jogosult vagy a vezérletre, de vannak feltételek. Ha mindent megnézek, akkor a költsége akár 100000-es nagyságrendű is lehet az új kábelfektetés stb. miatt.
(#) Gafly válasza enree hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
Idézet:
„Felhívom az elműt”

Én inkább személyesen mennék. Ne ezen spórolj....
(#) endibab hozzászólása Feb 23, 2018 /
 
Sziasztok!
Ha dolgozott már valaki Hager kismegszakítóval,vagy hallott róla valami véleményt kérem írja meg.Ha ezt nem javasoljátok akkor milyen márkájú biztit ajánlotok? Köszönöm
(#) sámli válasza endibab hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Ez a tulajdonsága mindent visz:
"Fázissínnel összekötött készülékek kivétele, cseréje egyesével, a többi kötés meglazítása nélkül történhet"
Következő: »»   573 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem