Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   200 / 276
(#) Honda130 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Szia! Igen, persze. Kaptam rajzot az új panelről. Elvileg be tudom kötni. Nekem az a gondom, hogy nem tudom minek megy fel a fokozatkapcsolókról az összes vezeték a panelre.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Akkor gyakorlatilag a két kapcsoló a 4db kivezetést kombinálja a primer menetszámokat egyre kevesebb számban felhasználva?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2018
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 17, 2018 / 1
 
Igen.
(#) greczn01 válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Elko:

https://www.tme.eu/hu/details/wr33000_63/elektrol-csavaros-es-egyeb...s1lo5/

Ebből 2db.

És 3mm-es alumínium lemezből kivágtam két csíkot, kifúrtam ahol a két kondi elfér egymás mellett, és a végein is kifúrtam. Egyik végére az ellenállások, másikra a trafó és a munkakábel csatlakozása került. Az alu lemezt hajlítanom kellett és beleraktam egypár csavart alátétekkel az ellenállások felőli oldalára, hogy jól meglehessen húzni, aztán lezsugorcsöveztem nehogy valamihez odaérjen "hely szűke miatt".
De rakok majd képet.

üdv greczn

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2567877.html
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Honda130 hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az eddigi segítségét!
Ezen a héten elkezdem a projekt megvalósítását! Ha esetleg lesz kedvetek, időnként kukkantsatok ide fel, mert nem tartom kizártnak, hogy picit elakadok. Lehet hogy lesz majd kérdésem.
DE a kép már nyagyjából összeáll. Innentől kezdve, már nem csak beszélgetni akarok a dologról, hanem fizikálisan is foglalkozni akarok a dologgal. Két eset lehetséges. Az egyik, hogy jól belekeveredek, a másik pedig, hogy érthetőbb lesz élőben mint amikor csak a meglévő képek alapján próbáltam kifürkészni a megoldásokat mindenre.
Köszönöm!

s-l500.jpg
    
(#) Honda130 hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Sziasztok! Szétszedtem a hegesztőmet és kicsit kibogozgattam mi hova megy? Ami egyértelmű, arról nem ejtek szót, csak ami eddig is kérdés volt. Jobban mondva inkább el szeretném mondani, hogy mit derítettem ki?
Készítettem két hirtelen képet és pár színes nyilat tettem rá.
A nagy sárga nyilakkal jelöltem azt a két vezetéket, ami a panelról ment a huzal előtoló motorhoz.
A kis sárga nyilak a két motorvezeték, ami ugye most nincs összekötve a két panelról jövő előbbi vezetékkel.
Van egy barna (alatta fehérnek látszó) nyil, ami a pisztoly nyomógomb egyik szála volt. Ez a panelre ment.
Ennek a párja a másik barna vezeték, ami a dióda hídra megy. Gondolom ez a testje, de mindegy is, mert annyi elég hogy a nyomógomb másik szála.
Van a két zöld nyillal bejelölt vezeték. Az egyik piros a másik fekete. Na ez nem tudom, de jól gondolom hogy ez a dióda hídtól megy a panelre és ez a vezérlésnek a tápja? Ha igen, akkor ez nem fog kelleni, mert külön 24 Voltos tápot építek be.
Ennyi lenne amit az egyéb dolgokkal kapcsolatban írni akartam, de jöjjön az a rész, ami a fokozatokkal kapcsolatban kérdés volt.
A második képen látszik a 2db kapcsoló. Nyilakkal jelöltem. Ezek középső pólusaira érkezik egy-egy vezeték. Az egyiken jön a fázis, a másikon a nulla.
A két kapcsoló egy-egy állásával vagy az egyik oldalon kapcsolom a tekercseket rövidebbre vagy hosszabbra, vagy a másik oldalon. Így egyszerű szavakkal kifejezve. Legyen szíves, aki tud nyilatkozni, irja le nekem hogy át lehetne-e ezt a dupla kapcsolós rendszert kötni valahogy egy olyan fokozat kapcsolóra mint amilyen az ez előtti hsz-emben szerepel. Természetesen a főkapcsolót is jó lenne átkötni bele.
A napokban számomra nem értett kérdés, miszerint: Miért mennek a kapcsolókról a panelre fel a fokozat kapcsolókról a vezetékei? Nagyon egyszerű lett a válasz.
A Harmadik kapcsolót, amit a két képen szereplő kapcsoló mellől már kiszereltem, az a főkapcsoló. A főkapcsoló a fázist és a nullát kapcsolja a panelre. Mikor megnyomom a nyomógombot, a panelen lévő kis relé szerintem a fokozat kapcsolókra kapcsolja a fázist és a nullát. Tehát a fokozat kapcsolókról nem felmegy a panelre a két vezeték, hanem onnan jön. Az új mágneskapcsolós vezérlés esetén, csak simán át kell helyeznem a mágneskapcsolóra ezeket a szálakat. Egyébként ha túl bonyolult a fokozatkapcsoló bekötése, akkor valószínűleg ez lesz csinálva. Sőt! 90% hogy ez lesz csinálva, mert így nem kell az egész elejét újra építeni a gépnek, csak a belseje lesz átgondolva.
Sziasztok!
(#) david08 válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 19, 2018 / 1
 
Szia,
Nem vagyok nagy fokozatkapcsoló szakértő, de amikkel eddig én találkoztam az mind soros léptetésű, azaz egy adott fokozatban egy érintkezőpárt zár rövidre. A te esetedben egy időben két érintkezőpárnak kell rövidre zárva lennie.
Az én véleményem az, hogy a kapcsolót meghagynám, hiszen ha sikerülne is megoldanod a fokozatkapcsoló bekötését a hegesztési paramétereid nem fognak változni.
A külön tápos megoldás jó ötlet ezt mi is szoktuk alkalmazni és egy a képiden is szereplőtől kicsivel
"okosabb" vezérlőpanelt ami tudja a 2/4 ütem, gáz előfúvás/utánfúvás és huzalvisszaégés.
Sok sikert
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2018
(#) Joci_1x válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Helló! Úgy képzeld el a trafódat, hogy a közepe a legerősebb fokozat, (230.V.-ra van méretezve) mind a két végén van plusz tekercs, és az egyik menetszáma a duplája a másik végén lévőnek. Mondjuk az 1-2 a nagyobb menetszámú, a max-min a kisebbik menetszámú. A két kapcsoló kombinációjával megoldható a négy fokozatú szabályzás. Úgy a leggyengébb a hegesztő áram ha mind a két tekercs rá van kapcsolva a középső tekercsre 1. Lekapcsolod a max-min kapcsolóval a kisebbik menetszámot, erősebb lesz az áram =(közepe+nagyobb menetszám 2.) A következő lépés, az 1-2 kapcsolóval leválasztod a nagyobbik menetszámot, és a max-min kapcsolóval visszakapcsolod a kisebbik menetszámú tekercset, ez lesz a következő erősebb fokozat =(közepe+kisebbik menetszám 3. ) Ha leválasztod a max-min és 1-2 kapcsolóval mind a két tekercset, az lesz a 4. legerősebb fokozat. Nem állítom hogy azzal a kapcsolóval nem lehet megoldani, de én a helyedbe nem vágnék bele. Remélem sikerült megértetni a fő trafód működését. (egy korábbi rajzon ez fent van, csak nincs paraméterezve, te raktad fel az előző oldalon egy hozzászólásodhoz csatolva) Ceborawiring.gif Üdv.
(#) Zsooolti23 hozzászólása Feb 20, 2018 / 1
 
Sziasztok tudna segíteni valaki?
Van egy EINHELL BT-GW 150 CO Védőgázas hegesztőgépem melynek KENDE hz8b-20/3/4 típusú fokozat kapcsolója meghibásodott. Gép működik de nem lehet kikapcsolni.
Egy karbantartó kolléga szétszedte és megnézte, azt tapasztalta hogy az egyik rugós sínen megvezetett műanyag vezetője eltörött.
Szeretném megkérdezni, hogy ezen típusú kapcsolót hol tudom beszerezni, vagy kicserélni egy másikra?
De sajnos nincs bekötési rajzom róla.
Segítséget előre is köszönöm
Szabó Zsolt
(#) Honda130 válasza david08 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Szia! Köszönöm szépen a sok sikert!
Amit a fokozat kapcsolóról írtál, teljesen egyet értek. Az a fokozatkapcsoló, amit kicsit lejjebb szemléltettem, mindig csak két adott érintkező párt kapcsol össze. Ez persze nem biztos hogy kizárja a bekötés sikerét, mert szerintem csak jól át kellene gondolni. Ennek ellenére, gondolkodtam a dolgon és megszületett a döntés is a fejemben. Hagyom a kapcsolókat, mert több dolog is van ami erre biztat.
1. valóban nem fogok változtatni a hegesztés minőségén, ha saját magam megnyugtatása érdekében a precízebb fokozatkapcsolós megoldásra váltok.
2. Kisebb helyet foglalnak el a mostani kapcsolók a gép előlapja mögött és ahogy nézem, nekem rettentően szükségem van a helyre, a beépíteni szándékozott plusz dolgok miatt.
3. Meg kellene rendelnem az Ebay-ről, ami kb. 2 hónappal eltolná a projekt sikerét.
4. Ami számomra legalább olyan fontos mint az egész munka: A kapcsolók üres helyét nehéz lenne kultúráltan eltüntetni. Lehet hogy csúnya lenne a gép.
Az utolsó mondatodra külön szeretnék Hsz-t írni.
(#) Honda130 válasza Joci_1x hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Szia!
Nagyon köszönöm a magyarázatodat! Végleg sikerült helyre tenned a kérdést ezzel a leírásoddal. Igen. Azt hiszem nálam azért nem állt teljesen össze a kép, mert annak ellenére hogy én is hasonlóan gondolkodtam, én 2db tekercsben gondolkodtam. De jogos amit írsz. Tutira így is van. Itt 3 db tekercs van.
Csak elméleti síkon és hogy beszélgessek róla: Mivel 3db különböző menetszámú primer tekercs van a trafóban, elvileg az is lehetséges lenne hogy a három tekercset külön-külön bekapcsolva "plusz" fokozatokat is használjunk mint amennyi most van?
Annyit természetesen sejtek, hogy nagy valószínűséggel semmi értelme nem lenne, hisz a gép nem egy erőbajnok és a lemez munkákon kívül úgyis mindíg a max-on fog hegeszteni. Esetleg ha arra gondolok, hogy a vékonyabb dolgokhoz jobban hozzá lehetne állítani a feszültséget.
(#) Honda130 hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Sziasztok!
Jocinak és Dávidnak válaszoltam külön a hsz-ükre, de ma reggel felvetődött bennem pár kérdés.
Szó volt ugyebár a "2/4 ütem, gáz előfúvás/utánfúvás és huzalvisszaégés" lehetőségéről.
Az én panelem, amit be szeretnék építeni, két kimenettel rendelkezik. Az egyik a mágneskapcsoló, a másik pedig a motor. Ebből következtetve, maximum a huzal visszaégést fogja tudni, mert az van külön. Nem tudom hogy tudja-e? De elvileg logikus lehet, mert a szakaszos üzemet is tudja. Nem egy alap áramkör, mint ami a gépben volt.
1. Kérdésem: Ez a dolog, amit én szakaszos üzemnek nevezünk, nem a 2/4 ütem ugye? Vagy ezt nevezitek annak?
2. kérdés: A gáz elő és utánfúvást annak ellenére, hogy a mágneskapcsolóról lesz vezérelve, elvileg meg tudom oldani, mert leválasztom a gáz szelepét és egy késleltető áramkörrel látom el a kikapcsolását. Ez lenne az utánfúvás, de az előfúvást viszont másképp kellene megoldani. Ahhoz magát a hegesztést kellene késleltetni. Hát, nem mondom hogy nem tudom megoldani, de van még ezzel kapcsolatban egy kérdésem.
3. kérdés: Mivel a szekunder körbe venni fogok két db elko-t, furcsa kérdés merült fel bennem. Lehet hogy nem kisebb hülyeség mint az eddigiek, de felteszem. Mostmár mindegy...Úgyis bolondnak néz a fél hobbielektronika. A Kondik nem kicsik, pufferként vannak használva és a hegesztés végén ki vannak sütve. De mi történik a varrat kezdetén? Nem rántja meg a teljesítményt amíg töltődik a két kondi? Ezt a kérdést konkrétan azért teszem most fel, mert ha a válaszotok erre az lenne, hogy jogosan tettem fel, akkor a gáz utánfolyás megoldható lenne úgy, hogy kicsit késleltetném a huzal előtolást. Ez esetben nem csak a gáz indulna meg előbb, hanem a trafó is. Mielőtt elkezdődne a hegesztés, lenne kis ideje a kondiknak feltöltődni. Szerintetek?
Esetleg annyi gond lenne a hegesztés elején, hogy nem érinthetem az anyaghoz a huzalt, mert elégeti idő előtt.
Elnézést a sok írásért!
Sziasztok!
(#) gulyi88 válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
2ütem: addig hegeszt míg nyomod a gombot, ha elengeded leáll.
4ütem: egyszer megnyomod a gombot majd elegedheted és addig hegeszt míg újra meg nem nyomod a gombot (ilyet nem tud a paneled).
A bekötési rajzon van két poti, ami elvileg a szakaszos üzem két idejét állítja, így tudnia kell ezt a funkciót (amíg nyomva tartod a gombot, addig automatán hegeszt-szünet-hegeszt-szünet...).
A puffer feltöltődik mire a huzal odaér az anyaghoz, ettől függetlenül még késleltetheted a huzal indulását gázelőfolyás érdekében. A modosítás elvégzéséhez viszont kell a panel kapcsolási rajza.
(#) david08 válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Szia!
Én úgy gondolom ez a fórum erre van kitalálva, hogy kérdezzünk megbeszéljük az esetleges kérdéseket/problémákat.
Nos az első kérdésedre a válasz, a 2/4 ütem vezérlés nem a szakaszos hegesztés.
A két ütem azt jelenti, hogy addig hegesztessz ameddig nyomod a pisztolyon a nyomógombot.
A 4 ütem pedig azt jelenti, hogy megnyomod egyszer a gombot elkezdődik a hegesztés és amikor mégegyszer megnyomod akkor fejeződik be, nagy vonalakban ennyi.
Ez azért jó, mert gondolj bele egy hosszabb varratnál esetleg kényelmetlen varratpozíció esetén nem kell még a gomb nyomvatartásával is foglalkoznod.

Az általad választott panel sajnos egyszerre kapcsolja a mágneskapcsolót és a szelepet, így önmagaában nem tudja megvalósítani a késleltetést. A személyes véleményem az, hogy sokkal jobban jársz egy olyan panellal ami tudja kezelni ezeket a vezérléseket, ha esetleg érdekel ilyen panel privátban keress meg, én terveztem egyet egy ATMEL vezérli és tudja az összes vezérlést amit felsoroltam.

A kondi feltöltődés igen gyorsan végbe megy, mivel a korlátozó ellenállás a kondi töltődésekor a trafó belső ellenállása és némi vezeték ellenállás. Nem számoltam ki, de szinte biztosan 1-200ms alatt feltöltődik.


Üdv:
Dávid
(#) Honda130 válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Gulyi88! Úgy nem késleltethetem a huzalt hogy simán csa egy relével szakítom a hegesztés elején a motor áramát? Esetleg váltó relével és a szakítás idejére kapcsoljon a motor helyett egy mű terhelést?
(#) Honda130 válasza david08 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Tehát akkor mindkettőtök azt mondja, a kondi feltöltődésével nem kell foglalkoznom? Rendben. Akkor már csak az a kérdés marad, hogy a végén rá fog-e égni az anyagra a maradék rdót? De talán azt tudja a panel.
(#) mpisti válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
EZ a kártya csak ütemvezérlést tud, gázvezérlést nem. Ennél a típusnál a gázszelepet a mágneskapcsoló vezérli. A motorvezérlést más célra ne akard használni, mert a motorkimenet csak motor sebességszabályozásra és a motor fékezésére alkalmas. A WEL 5.0 után ez a legegyszerűbb kártya, ahhoz képest ez annyival tud többet hogy ezen van ütemvezérlés. Állítható huzalvisszaégés (burnback)elvileg van, de trimmeres, és csak a kártyán állítható. Kár hogy nincs kivezetve,mert néha jó szolgálatot tesz ha ez külső potival állítható.
A kondival kapcsolatban: a precíz varratkezdés funkciót csak a nagyon drága profi gépek tudják, amelyek azt is figyelik hogy mikor cseppen a huzal,milyen gázzal, huzallal dogozol, stb...
A te géped ezt semmiképpen nem tudja kezelni, és igen, lesz konditöltési rángatózás,de ez nem azért lesz mert a kondi töltődik,hanem azért mert a kondik csúcsértékre töltődnek, te pedig effektív értékű feszültséggel(árammal) hegesztesz. Tehát a kezdeti ívfogáskor fellépő zárlati teljesítmény nem csak a trafótól függ,hanem a kondiban tárolt plusz energia is ehhez hozzáadódik(ennek az energiának a hatása miatt van jelentősége a beépített kondikapacitásnak).Emiatt nem lehet hibátlan varratkezdést végezni ezekkel a gépekkel,és ez a probléma visszaköszön a fűzővarratos hegesztésnél is, ha az ütemezése nem ciklikus.Tehát hiába késlelteted a motor indulását, nem tudod elkerülni a varratkezdési problémát. Sok sikert az átépítéshez.
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Hmm. Kicsit most elkeserítettél, de sajnos ezek az információk is hozzá tartoznak az anyaghoz, amit ilyenkor begyűjt az ember és magába szív.
Viszont, így értelmet kap egy sokkal korábban felvetett kérdésem. Mitől függ, hogy pontosan mekkora kondenzátor kapacitást válasszon az ember? Meglehet, hogy a gép maximális áramához nem is célszerű sokkal nagyobb kondikat választani? Lehet úgy kellene megcsinálni, hogy csak az elégséges kapacitással segítse a kondi a hegesztést és akkor nem tudna akkorát hullámozni?
A trimmer potit végülis nem hiszem hogy nagy probléma lenne kiemelni és rendes potival helyettesíteni, csak akkor az nem a csatlakozón jönne le a panelről, hanem egy forrasztott vezetékkel.
(#) mpisti válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Tapasztalatból tudom,hogy a még éppen elégséges kapacitás célravezetőbb,mintha feleslegesen pakolnám bele a kondikat, de ezt már korábban is írtam. Egyébként a kondis megoldás mindig kompromisszumra kényszerít,mivel egy adott kapacitással a gép jól hegeszt pl. kevert gázzal, de nem jól hegeszt szénsavval. Vagy ami jó a 0,6mm-es huzalhoz, az nem jó a 0,8mm-eshez. Neked kell eldönteni hogy milyen gázzal, milyen huzallal akarsz hosszútávon dolgozni,és ehhez kell a gépedet kialakítani. Egy gyártó nyilván ezt nem tudja megtenni, neki olyan gépet kell prezentálni ami a legtöbb-féle feladatra képes, de közel sem optimális. Ami viszont nagyon fontos, sose használj hosszabb munkakábelt, mint amire minimálisan szükséged van, mivel ezekben a kis gépekben levő tolómű alkalmatlan arra hogy 4-5 m-es munkakábellel lehessen dolgozni, arra a 4 görgős tolók alkalmasak csak. Meg kell elégedni a rövid kábellel, és a gépet kell többet mozgatni a munka során. Tehát egy ilyen kis géppel való munka mindig kompromisszumokkal terhelt, ezzel kalkulálni kell akkor amikor mérlegeled hogy arányban áll -e a befektetett pénz és munka a kapott eredménnyel.
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Csak ugye mi határozza meg, hogy mi az épp elégséges kapacitás? Ez itt a nagy kérdés. Próbáljam ki? Olyat lehet csinálni, hogy két különböző kapacitású kondenzátorból állítom össze az össz kapacitást? Ha esetleg ez a dolog nem gond, akkor meg tudnám próbálni, hogy mondjuk 22000 µF-el hogy hegeszt, 33000µF-el és ha mindkettőt ráteszem akkor milyen? Ez 3 féle értéket képviselne. Ha lenne érezhető különbség, akkor ki lehetne választani az ideális állapotot.
A hegesztést én 0.8-as huzallal fogom csinálni és nem lesz kevert gázom. Vettem hozzá egy 10kg-os szénsav palackot és azzal hegesztek. Ha jól akar hegeszteni és azt tudja, akkor az nekem meg fog felelni. De majd meglátjuk. Egyenlőre biztosan CO2-ben gondolkodom.
A munkakábellel annyit tettem, hogy vettem egy használt, de felújított 4 méteres Euro csatis kábelt és átalakítottam Euro csatlakozósra. Ez azért is jó, mert nagyon gagyi volt a régi kábel. De az előtolást is megerősítettem, úgyhogy bízom benne hogy azzal is menni fog. Minden ki fog derülni.
De esetleg alakalom adtán ha minden kötél szakad és tényleg nem lesz jó, akkor le lehet rövidíteni.
(#) Honda130 hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Köszönöm minden építő jellegű hsz-t, amit felém intéztetek! Ilyenkor nagyon szeretem ezt a fórumot.
Pillanatnyilag ott tartok, hogy szétszedtem a kis szörnyeteget és meg kell terveznem, miképp fog elférni a belsejében az a pár cucc, amit be kell építeni? Talán nem számít extrém dolognak, de ezt is szeretném a lehető legszebben megcsinálni. Nem feltétlenül az első verzió lesz a végleges, de nem is cél. Itt a cél a végeredmény lesz, mert nem hajt a tatár és nem pénzt fogok vele keresni, hanem saját célra építgetem a gépet. Hála nektek is, sikerült megértenem a dolgokat, ami a gép belsejében van, így neki tudok állni a munka építő jellegű oldalának is.
Most mennem kell dolgozni, de ez nem olyan tragédia, ugyanis, pár csavart és fúrót máris hozok magammal, hogy átszerkeszthessem a gépet.
Sziasztok!
(#) Honda130 hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Urak! Van egy kis gond. Nekem DC24Volt tápom van, amit a panel meghajtására szeretnék használni. A panel bekötési rajzán viszont 24-27 Volt 50Hz van írva.
Akkor most luftot rúgtam ezzel a DC-s táppal? Nem lehet valahogy megoldani?
(#) david08 válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
A mágneskapcsolók és a szelep általában AC-t kér bár a szelepek működnek DC-ről is a mágneskapcsoló viszont nem vagyis amikkel én találkoztam az nem.
Mivel ezek a panelok általában triakkal kapcsolnak vagy torisztorral kapcsolják a kimeneteket.
A megoldás egy 230/24V kb 50-70W trafó lenne.
(#) BlackForce válasza david08 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Csak hozzáteszem,hogy van DC mágnes kapcsoló is.Át kéne kicsit nézni a panel nyák oldalát,hogy mit diktálnak a vezetékek,de szerintem simán rákötheted a panelodra a dc24-et is,mert a panelon látok egy combosabb dióda hidat is.Szerintem az ac 24v csak oda megy(elágazás nélkül).
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
A panel elmegy DC 24 V-ról is. Nemrég javítottam egyet, működött. A triacot optocsatolóval vezérli. Ha a szelepet a mágneskapcsoló kapcsolja, akkor a mágneskapcsoló tekercs és a szelep táplálását kell megoldani. Mindkettő létezik 230 V AC tekerccsel.
Mekkora teljesítményű a 24 V DC tápod? Ha tudsz képet vagy típust, nem ártana.
Ha DC-ről táplálod, kihagyhatod a Graetz-et. Annyival több marad a panelnek.
Valami rémlik viszont a meghajtó tranzisztor lezárásánál. Ott mintha lenne egy kis kavar. Bár mintha kondival oldanák meg a bázis gyors lezárását.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2018
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 20, 2018 / 1
 
Most nézegettem a rajzokat. Ezt a fajta panelt javítottam. Nem néztem a típusszámát. Feltűnt, hogy nálam rajta voltak a potméterek. Ez régebbi változat.
Vezérlőpanel.
(#) Honda130 hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Akkor írom.
A mágneskapcsolóm típusa: Schneider elektricLC1D09 BL És DC 24Volt van ráírva. 2.4Watt. Ha jól silabizáltam ki, akkor 25Amperes.
A mágnesszelep: Márkát nem tudok, mert sok kicsi felirat van rajta. Lehet hogy kidobom, mert olyan is van hogy BMV. Még ha nem is dupla "V"-vel van írva, de zavar. (Nekem itt ne kísértsen. Most adtam el azt a hulladék E46-ot. )
Minden esetre az van dáírva, hogy 24V50/60Hz+12DC Ez lehet hogy elmenne egyen 12Voltról?
A tápom, az egy 5Amperes Sinre pattintható dc24Voltos táp. Jó lenne ha ezt használhatnám, mert trafó nem igazán fog mégegy elférni a gépházban.
A panelen szerintem az a fekete téglalap alakú és 4 lábú alkatrész szerintem dióda híd és a túloldalon a panelen jelölve is van a + - .
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Ezzel a panellel nem fog együtt működni a mágneskapcsoló és a relé. A triac helyett relé kellene. A szeleped tekercse működőképes 24 V AC-ről vagy 12 V DC-ről. Csak egy ellenállást kell elé kötni.
A diódahíd +- kapcsaira rákötheted a 24 V DC-t. A tápod mindent elbírna.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Hogy érted hogy a "mágneskapcsoló és a relé" nem fog működni? Van egy mágneskapcsolóm. Az nem egy relé?
A szelepet én is úgy gondolom hogy csak ellenállásozni kell és máris 12Volt fog rámenni.

1.jpg

2.jpg
   
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
A triackal hogy eteted meg a DC-t?
Következő: »»   200 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem