Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1263 / 1384
(#) RoliNyh válasza freddyke hozzászólására (») Feb 15, 2018 / 1
 
A bútorlap ingyér volt, a motor is. Tápot rendeltem 32V -os, de szerintem teszek bele akkucsomagot. Maxigázon megy, de a motor és a világítás csak akkor kapcsol be, ha lehúzom.
A két piranha led sorba van kötve, meg van egy előtét ellenállás...

3.2mm -es csavaros tokmány van rajta...

Most még rugós megoldású, szóval ha elengedem visszahúzza a szánt olyan poziccióba, hogy kikapcsol a motor és a lámpa. De tervbe van még véve egy léptetőmotor, hogy gombnyomással működjön az előtolás, gyors módban poziccionáláshoz le/fel és lassú módban fúráshoz szintén le/fel...
(#) Szárnyas válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2018 1 / 2
 
Ez csak egy dolgot árul el, hogy mielőtt a tintasugaras nyomtatót vásároltad, nem jártál alaposan utána, hogy melyik fajta lenne ideális számodra. Ha tudtad, hogy ritkán fogsz nyomtatni vele, eleve nem tintasugarasat kellett volna venned. Mivel én rendszeresen használom másra is a nyomtatót, számomra ez volt a jó választás, multifunkciós, színes lézernyomtatóból nem kaptam volna olyat, ami az elvárásaimnak megfelelt volna amellett, hogy egyúttal festékpor felhasználás szempontból is költséghatékony. És mivel adott volt a nyomtató, felesleges lett volna még egy lézernyomtatóba is beruházni, főleg úgy, hogy már korábban is a fotós eljárásra voltam ráállva.
Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy ne vitassuk már el a másik döntését, hogy meg tudja ítélni, számára melyik nyákkészítési technika a legmegfelelőbb. És hogyha valaki azt mondja, hogy a másik út is járható, az nem azt jelenti, hogy valótlanságot állít, annak ellenére, hogy nálad az nem működött.
(#) sdrlab hozzászólása Feb 15, 2018 /
 
Én azt gondolom, itt a válasz a követelményekben rejlik! Ha csak valami durva nyákterv a cél, arra jó lehet akár az is, ha többször egymásra nyomtajuk, de egy olyan tervnél, ahol a vezetők és a szigetelések is mondjuk 0.2mm-esek, kötve hinném, hogy létezik az a perecíz nyomtató mechanika, ami ugyanoda nyomtatna ki egymás után kétszer legalább ?!
(#) Szárnyas válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Ésszerű okfejtés, erre jelenleg azok tudnának válaszolni, akik ezt a módszert használják. Ha lesz időm rá, kísérletezgetni fogok vele.
(#) Szárnyas válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Nem tudom kinézni, ez a motor siklócsapággyal szerelt? Mert látom, hogy az Ebay-en kapható golyóscsapágyas változata is.
Aki nem akar ennyi munkát belefektetni a fúróállvány elkészítésébe, mert mondjuk ritkán használná nyákfúrásra, annak jó alternatíva lehet a Király Tibor által készített "állvány": Bővebben: Link
(#) morgo válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Nagyon nemjó ötletnek gondolom a gépi előtolást. Kézzel sokkal precízebben érzékelhető, hogy milyen erővel kell/lehet nyomni.
(#) freddyke válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Köszönöm, hogy megosztottad. A 775-ös DC motort ~3000-15000 Ft között látom (kínaiban is van drágább). Létezik ebből eredeti és klón vagy mi az oka az árszórásnak? Tokmányból biztosan jó az aliexpress-es, neked ilyened van?
Egy állítható tápot 32V-ig szerintem meg tudnék oldani hozzá (24V-os trafóval, Buck konverterrel). Ha a motor és a tokmány jó minőségben kihozható 5000 forintból, akkor beszereznék egy ilyet kizárólag fúrásra.
(#) RoliNyh válasza Szárnyas hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Ez speciel siklócsapágyas. És én sem fúrok hetente panelt, de szerintem nem nagy cucc összekalapálni ezt a szerkezetet sem.
A Tibi "álványáról" nem igazán tudok mit mondani, biztos jó az is. Egyben biztos vagyok, hogy ezek a kis átmérőjü fúrók, bizony nagyon könnyen törnek, azért választottam én is párhuzamos megvezetést. Jó, persze a fiókgörgők sem veszik fel a versenyt a lineáris kocsiszánokkal, de személyes véleményem szerint mégiscsak 10 -szer, ha nem 100 -szor jobb megoldás, mint szabad kézzel, vagy épp egy csőre kötött léccel fúrni.
(#) RoliNyh válasza morgo hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Ezzel az én esetemben nem biztos, hogy egyetértek. Ha valami finom mechanika lenne, akkor igazat adok. De az én esetemben ezt a robosztus szánt mozgatni, amin rugóvisszahúzás van, nemigazán lehet érezni a terhelés hatását. A léptetőmotorral felbontástól és orsótól függően meg akár tized, esetleg század miliméteres előtolás is elérhető lenne...
(#) Bakman válasza morgo hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
A CNC gépeken is gépi előtolás van.
(#) RoliNyh válasza freddyke hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
A szórás okát nem tudom, de mint előttem írták, talán a csapágy fajtája lehet.
Én speciel egy nyomtatóból bugáztam ki, és gőzöm sincs mekkora a fordulatszáma.
Talán majd egyszer megmérem ha csinálok videót róla. Egyébként 24V -ról is megy,
persze akkor lasabb, de fúrni akkor is fúr, legfeljebb kissebb előtolást kell alkalmazni...

Jelenleg egy ilyen AC-DC van benne...

Persze aztán rájötem, hogy ennyi erővel csinálhattam volna aksisra is,
úgyis van két doboznyi 18650 -esem. Na nem baj, ami késik nem múlik...

Csavaros tokmány a megfelelő tengelyátmérővel innen van...
(#) Imtilk hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg aki tapasztalt kínai olcsó nyák gyártatás ügyileg, nem-e lenne kedve leírni ide, vagy esetleg egy cikket kreálni belőle, hogy hogyan is megy ez illetve milyen buktatók lehetnek esetleg. (Gondolok itt pl. feltöltendő fájl formátumok stb...)
Igazándiból azért fordult meg a fejemben ez, mert ugyan van egy jól bevált fotóeljárásos nyák készítési technikám, nincs is gond vele, de most kb. 1 éve nem volt projektem, a nyomtatóba beszáradt a tinta, a vegyszerek meg vannak fáradva, költenem kéne rendesen, tintapatronra, fóliára, vegyszerekre, egy új projekt miatt, jóval többet mint ha legyártatnám mondjuk ezzel : Bővebben: Link
5 dolcsi+szállítás (Mondjuk az nem tudom mennyi, de ahogy olvasom kb ugyan ennyi, tehát kb. 3000 Ft. összesen)
Cserében szabadabb lennék tervezés ügyileg is, mert bonyis a nyák 2 oldalas, ha én csinálom millió átkötés, amit megtervezni és beforrasztani is időigényes, tudom, sokszor csináltam már, ott meg ott a furatgalván, így még ha idő is amire megjön, tervezési munkában több napot, gyártási munkában megspórolok kb. egy napot, és mivel kevés nyákot készítek évente, lehet megérné ez a gyártatás, még ha a 10 nyákból 9 pazarba megy. (Mondjuk nem, mert a feleslegből max. műszerdobozt készítek )
Köszi ha valaki segítene ebben, esetleg gyártó linkekkel, alternatívákkal, tapasztalatokkal is.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Menni fog a nyák gyártatás, ne aggódj. A kis kínait nem érdekli hány terv van egy 10x10-es nyákon. Én is rendeltem már ilyet, egyedüli felár a kontúrmarás lett volna. Megoldottam, hogy ahol az USB csatlakozónak a helyét ki kell vágni a nyákból, raktam via-kat, így ott végig ki lett furkálva. Kitörés, pici reszelés, és már passzol is az USB csati a nyákba. A 3db nyákot pedig szikével darabolom. Kicsit nehéz, de megoldható.
Nekik csak egy gerber fájl csomag kell, ami tartalmaz egy db. 10x10cm-es nyákot. A tartalma lényegtelen.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Én is így gondolom valahogy...
A végig VIA -zás nem is rossz ötlet, azt mondjuk az elválasztáshoz is lehetne használni.
És akkor megúszom a marást, az +20$ lenne. De ha mondjuk nem VIA -t rakok, hanem simán a körvonalrétegen rajzolnék 1-2mm -es lyukakat a két panel szétválasztásánál, elvileg azt is kifúrják vagy marják nem?
(#) Imtilk hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, szerintem bele fogok vágni, próba cseresznye, sok veszteni valóm nincs
(#) papus51 válasza Imtilk hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
A Seeed-nél azért figyelj oda, mert a szállítási költség csak akkor jelenik meg, ha végig mész a rendelésen.
Én nem régiben rendeltem náluk 160x260mm-es nyák-ot. Csak 5 darabtól vállalták, majd azt írták, hogy ekkora méret és súly csak DHL-el szállítható, akik viszont zsigerből vámoltatnak.
Végül 40.000-be került az 5 nyák, amiből egyre volt szükségem, miközben a gyártási ár mindössze 15.000 volt 5 darab esetén.
(#) Imtilk válasza papus51 hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Köszönöm a tanácsot, odafigyelek rá.
(#) Alkotó válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
A képek alapján a "torony" megvezetését a fióksínek biztosítják. Ezek kellően stabilak a mozgás síkjára merőlegesen ható erőkkel szemben? Fiók esetében ilyen erő nem jelentkezik, ezért talán nem is készítették fel erre a konstrukciót.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Csináld meg a tervet, aztán legrosszabb esetben visszadobják. Nálam nem volt gond, de én csak az USB csati helyét via-ztam körbe.
(#) Alkotó válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 21, 2018 / 1
 
Le is rajzoltam mire gondolok. A nálad lévő "A" megoldás helyett, talán a "B" megoldás ígérne jobb vezetést.
Fontos! Nincs a kezemben ilyen golyós fióksín, tehát nem tudom értékelni az ő szerkezetét, de az eredeti funkció alapján hajlanék a "B" megoldás jobbságára.

javaslat.jpg
    
(#) RoliNyh válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
A meglátás jó, de az az igazság, hogy az A (én) verzióm is kellően stabil, mit mondjak, nem akarom fényezni magam, de kellemesen csalódtam, pozitív értelemben, mennyire precízen tart.

A lényeg, hogy ha esetleg picit lötyögős fióksínt sikerül beszerezni, akkor egy satuba fogva a széles sín két rövidebb végét megfelelően óvatos de határozott összepréseléssel nagyon passzentos, viszont könnyen mozgó, és nem lötyögő szánt lehet vele készíteni. Egyetlen hátránya talán csak annyi, hogy minél hosszabb úton jár a kocsi, a végefelé már valamit lehet veszít a stabilitásából.
Viszont itt ennél a 250mm -es sínnél ez nem áll fenn. Szerintem ez inkább akkor lehet probléma,
ha mondjuk 500mm vagy annál hosszabb sínt akarsz használni, vagy nagyobb a ráható terhelés.
Itt viszont nem nagyon van terhelés, majdnemhogy nulla. És mivel csak fúrásról van szó,
az a pici 1-2mm -es fúró nem képes olyan mértékű erőbehatásra ami észrevehető elcsavarodást okozna a mozgó kocsin a párhuzamhoz képest. Persze CNC -nél ez növekszik.

A másik előnye ennek az elrendezésnek, hogy nagyon könnyen szerelhető, nem kíván olyan precizitást mint a B verziód. Ha a B verziót csinálod, akkor ott az "álló konzol" -nak nevezett részt, és a szánt is elég precízen páhuzamos oldalúaknak és mondhatom azt hogy a szélességeit is szinte tizedmilliméter pontossággal kell megcsinálni, mert ha nem stimmel, máris beszorul.

Az A verziónál ez nem érezteti ennyire magát, mert ha jó helyre fúrsz, és az egyik részét felfogatod a sínnek, a másik része már adja magát, kb elrontani sem tudod...
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
(#) sdrlab válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
A B verzióval az a baj, hogy igen pontosan kell megoldani a méretezést és elkészítést, mert ellenkező esetben akadozni fog a csapágyazott rész!

Szerintem stabil, jó minőségű vezetést csak csúszó-csapágyas elrendezéssel lehet elérni.
(#) Alkotó válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Te is, és RoliNyh is a pontosságot említitek. Ismét hangsúlyozom, nincs egy ilyen sín a kezemben, de az alapfunkciót feltételezve semmivel nem igényel nagyobb pontosságot mint egy fiók illesztése.
Valamint aligha lehet komoly kihívás a távtartót párhuzamosra vágni (vágatni), majd ettől két fióksínnek megfelelő mérettel kisebb betétet vágni (vágatni).
(#) sdrlab válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Én használtam ilyen síneket! Tudom miről beszélek!
De itt egy precíz, könnyű konstrukciójú fúrógépről van szó, aminek a legkisebb döcögése is végzetes lehet a keményfém fúróhegyre nézve. mm pontossággal kellene beállítani az egészet, hogy egyáltalán esélye legyen az egésznek simán gördülnie...
Szerintem ez nem erre való..., vagy legalábbis csak egy szintig jó, de pl 0,3mm-es furatokat, karbon fúróval nem tudom hogy mennyire kockáztatnék meg vele!?
(#) RoliNyh válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Nem arról van szó, hogy nem lehet a B kivitelt megcsinálni, dehogyisnem, meglehet.
De nem egy kézifűrésszel, vagy nem annak akinek nincs némi kézügyessége, neadj isten, még sose csinált semmit, és ez lenne az első fabrikált készüléke. A B verziót is nyugodtan meg lehet építeni,
ha van jó gép hozzá, és pontosan tudsz mérni, mondjuk minimum tolómérővel, mert a "centi" vagy a mérőszalag ahoz már kevés. Szóval ha megvannak a megfelelő feltételek, annak is nekiugorhatsz,
és aki érez magában annyit, hogy el tud készíteni egy ilyet, az is megcsinálhatja.

Aki most lát először ilyet, annak én inkább az A verziót ajánlom, legyen az a kezdő szint.
A B verzió meg a haladó szint.

Mivel én is csak egy homemade körfűrésszel mahinálok itthon, homemade távtartóval, avval nem tudok olyan párhuzamot és pontos méreteket vágni, ami szükséges lenne a B verzióhoz.
Persze le lehet vágatni is erre szakosodott cégeknél, mint látjátok nem sok anyag van benne,
nem egy horribilis összeg lenne. Ezt is csak hirtelen felindulásból készítettem, mert most lesz pár panel,
amit ki kell fúrni. De mivel nekem ez már (félig)kész, én már nem fogok nekiálni a másik verziónak.
Még a gépi előtolást ráfabrikálom, aztán jól van úgy ahogy van...

(Feltéve ha előkerül a léptetőmotorom, direkt eltettem, hogy meglegyen.
Valahol meg is van, csak most épp azt nem tudom hol...)
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
(#) Alkotó válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Nem tudom elképzelni a kézi panelfúrást gépi előtolással. Nekem ehhez egy kar társul, amit lefelé húzva lemegy a fúró, elengedve pedig egy rugó visszaemeli.E nélkül a "célzást" több mint nehéz megoldani, hiszen én a panel fölött megállok és betalálásig pontosítom a pozíciót (ha fúrok egyáltalán).
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
(#) enginerus válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Az, hogy Te nem találkoztál vele az nem jelenti azt, hogy nem létezik. Epson R300 simán tudja bármikor Film igazgatás nélkül. Most egy PHOTO RX 520-al kisérletezgetek. EZ már nemtud ugyan oda nyomtatni, de fed annyira, hogy nem is kell.
Ne kérdezd hogyan csinálja, de az R300 befűzi a filmet oda-vissza igazitja (megkeresi az elejét)
míg az RX520 a pauszpapírt sem ismeri fel. simán kiköpi, míg az R300 arra is hibátlanul nyomtat,pedig olyan beállitási lehetősége nincs, hogy pauszpapir.
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Idézet:
„Nem tudom elképzelni a kézi panelfúrást gépi előtolással.”
Én éppen ezért készítettem el a kis cnc gépemet
(#) freddyke hozzászólása Feb 22, 2018 /
 
Ha valamilyen (olcsó) kínai gyártóval legyártatás lenne a cél, Cadence OrCAD-ból át lehet konvertálni fájlokat vagy nem a legmegfelelőbb erre (itt nincs a listán)? Milyen általános áramkör és nyák tervező programot ajánlanátok? (Nem vagyok hozzászokva semmihez.) Javarészt automatikus huzalozás használhatóan szokott működni vagy programtól is függ? Ingyenes programokban van normálisan használható?
(#) RoliNyh válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Annyit tudok hozzászólni, hogy a KiCAD az ingyenes teljes verzió...
Van itt topikja is, keress rá.
Próbáld ki, aztán eldöntöd neked jó -e.

Az autohuzalozás viszont szerintem programfüggő...

Egyébként az OrCAD -od nem tud gerbert exportálni? Mert a gyártók az alapján dolgoznak úgy tudom...
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2018
Következő: »»   1263 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem