Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Köszi a választ, de még mindig nem értem ezt a fázis dolgot. Nem tudtál rávilágítani, vagy bizonyítani műszakilag. Másképpen szól valami, ha 180 fokkal el van tolva? A hangfalban sokkal nagyobb fázisproblémák vannak a hallgató helyzetétől függően is.
Amúgy figyelmesen olvasok. A gazdasági dolgot azért írtam, mert már kaptam ilyen jellegű választ itt a fórumon. Amit ostobaságnak tartok, és nem akartam azt, hogy megint ezt a választ kapjam. Jól esett, hogy nem ezt válaszoltad.
Idézet: „Az ötlet nem új, már a Vajda könyvben is szerepel.” Nem az eszközökkel volt probléma, hanem hogy -áramgenya ide vagy oda- a működésében benne lesz az anódkörbe kötött hangsugárzó X kimenőtraszformátor időbeni viselkedése. Végső soron annyiból áll a nagy ötlet, hogy berakták egy SE kapcsolásba, meghajtófokozat gyanánt... hát ez tényleg óriási ![]() Mert ugye a DC-csatolt katódkövetős meghajtás nem eléggé komplikált, nem eléggé rafinált megoldás... És ha már a félrevezetésnél tartunk, pont a lényeget illetően nincs köze a TubeCAD cikkben hivatkozott tranzisztoros kapcsolástechnikához.
Lehet, ez egy szakmai fórum, akkor lehet kritizálni azt szakmailag, ami nem tetszik.
Nem fogom alkatrészenként leírni, hogy ez a kapcsolás miért nem jó megoldás, mint hangerősítő, aki szakember, az rájön, aki meg hobbiból építkezik, azt lehetőleg bevált, szakkönyvekben szereplő kapcsolásokat építsen meg, amikkel sikert érhet el, - és ne ilyen (ál)műszaki-misztifikált laikus eszement leírása alapján építkezzen. Lehet, hogy ez a kapcsolás működik, de akkor a kiagyalója szorul némi szakmai ismeretre, hogy hogyan is épül föl egy jó csöves SE végfok. Mert az, hogy a csöves technika alapkapcsolásait tetszőlegesen variálva eljut valahová, az nem jó megoldás semmiképpen sem. Ez a kapcsolás nem éppen a minőség és nem is a szakmai magaslatokat idéző megoldások egyike. Lehet agyalni, meg túrázni ezen a kapcsoláson, hogy "hűdemicsodamegoldásez", ez nem kérem, ez a dilettantizmus egyik szép példája. Üdv!
"működésében benne lesz az anódkörbe kötött hangsugárzó X kimenőtraszformátor időbeni viselkedése"
Ha katódkörben van a hangsugárzó, vagy esetleg nincs kimenő, akkor a hangsugárzónak nincs időbeli viselkedése? Tudja ezt valaki értelmezni? Nekem úgy tűnik hangszóró mindig van az erősítőre kötve, ha nincs becsomagolva, vagy nem a kirakatban van. ![]()
Ezt kellet volna elsőre is írnod! Nem jó megoldás és a működésképtelen nem azonos minősítés!
Rajzát pcmaster90 tette be nem én, csak segíteni szerettem volna kapcsolás működésének megértésében, mivel nem értették néhányan. Csodáról itt senki nem írt, csoda az, hogy még Te sem látod át működését. Hangminőségéről nem alkottam véleményt. Idézet: „Nem tudtál rávilágítani, vagy bizonyítani műszakilag.” Semmit nem akartam bizonyítani, kérdésedre válaszoltam, nem kötelező elfogadnod.
Igazad van, elnézést kérek.
Kiakasztóak a hasonló, főleg az interneten, meg fórumokon fellelhető kapcsolások, melyekről a szerzőjük ódákat zeng, pedig halvány ibolyaszín fogalma sincs az egészről. Bevallom, részben átlátom a működését, de nem életképes megoldás egy feladatra. Üdv!
Én nézegettem egy darabig, aztán feladtam. Láttam már életemben sok izzadságszagú kapcsolást, hosszú távon nem is váltak be. Egy biztos, úgy nem lehet erősítőt (leginkább semmit) építeni, hogy szimulátorban összedobok egy csomó alkatrészt, aztán addig variálom, amíg csak lesz valami eredmény.
Ifjabb koromban divat volt a honosítás, meg az újítás, -némi plusz pénzért- azoknak volt ilyen izzadságszagú eredménye. Az is érdekes, hogy hosszan megy a vita a tömör, kontra sodrott fűtésvezetékek hatása a hangra, ugyanakkor több dióda is van közvetlenül a hangútban (nehogy azt gondolja valaki, hogy a diff erősítő másik oldalának anódja, nincs hatással a jelútra), a maga másodfokú karakterisztikájával. Ezzel pedig alapvetően a linearitás sérül, ami azért elég durva dolog. Idézet: „Ha katódkörben van a hangsugárzó” Az szóbanforgó (születésekor elvetélt) ötlet lényege, hogy a közös katódos fázisfordító (SE változatnál annak egyik fele) maga a kimenőfokozat, és ez determinálja a hangsugárzóra való kicsatolás helyét => anódkör A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2018
Látom megy a vita rendesen ,én ehhez csak annyit fűznék hozzá hogy elhiszem hogy sokan ragaszkodnak a régi bevált s leegyszerűsített kapcsolásokhoz de ez nem azt jelenti hogy ne lehetne más szemszögből is megközelíteni a dolgokat.Itt meg arról folyik a vita hogy miért nemjó ez az áramköri kivitelezés anélkül hogy bárki is vette volna a fáradttságot és megépitette volna hogy tudjon róla valami érdemlegeset is mondani és ezzel nem szeretném kétségbe vonni itt senkinek a szaktudását mert tudom vannak itt páran nálam sokkal okosabb és nagyobb tudású emberkék csak annyit szeretnék mondani hogy ne itéljünk el minden kapcsolást kapásból mert az nem a megszokott sémákra épül .Abba meg inkább ne mennyünk bele hogy a gyártók miért nem ezekkel a topológiákkal építkeznek mikor tudjuk hogy teljesen más a céljuk.Csak hogy egy példával éljek elég figyelembe venni a mai elektronikai készülékek tervezett elavulását(pár év).Akkor mikor volt nagyobb a gyártott készülékek élettartama,aztán lehet itt jönni a nagy márkákkal meg hogy miért nem ezt vagy azt a kapcsolást alkalmazzák .Szerintem mert megélnek belőle vígan így is.
Úgyhogy veszem a fáradtságot és ahogy az időm engedi megépítem ezt a kapcsolást is,csak még előtte be kell fejeznem egy két projektet beleértve az ECC83-EL84SE-t is.
Idézet: „Melvin Leibowitz, 1961-ben publikált erősítő kapcsolása alapján megépítve. SRPP Push-Pull A osztály áramgenerátoros katóddal. 2x7W betölt egy 100 köbméteres szobát. Csodaszép hangjával.” Mint fentebb is írták, SRPP Push-Pull A osztály áramgenerátoros katóddal kapcsolása többeket érdekelne. Engem is. Hogy X Watt tölt be egy Y méretű szobát...Hát elégé zűrös. Az élet ennél kissé bonyolultabb. A csodaszép hang meg inkább a marketing kategóriája. D..a A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2018
Lássuk be, igazán kiváló kapcsolás ez utóbbi is, és az előbbi STC kapcsolás is, mert több oldalnyi lehetőséget biztosított az okosaknak arra, hogy lehüjézzék a tudatlanokat.
![]()
Van olyan oldal ami "ömlesztve" tartalmazza nagy nevű gyártók kapcsolási rajzait? Rádióból van egy. Csak áttanulmányozásból kérdezem.
Idézet: „sokan ragaszkodnak a régi bevált s leegyszerűsített kapcsolásokhoz” Sokkal ésszerűbb azokhoz ragaszkodni, mint a régi, be nem vált dolgokhoz. Az már csak hab a tortán, amikor hibásan rajzolják le... a TubeCAD oldal egy erősen ingadozó színvonalú ötletbörze, mindenesetre tanulni is lehet tőlük, ha megvannak az alapok. Kiforrottnak mondható kapcsolásokat nem nagyon közölnek... szvsz a felszínes elektronikai tudású, nem kimondottan "kalandvágyó" kezdőket jobb ezektől távol tartani.
100 éves áttekintést ad a csöves erősítők fejlődéséről és sok nagynevű kapcsolás is megtalálható ebben a kiváló gyűjtésben:
http://lilienthalengineering.com/100-amplifiers-chapter-1 http://lilienthalengineering.com/100-amplifiers-chapter-1/100-ampli...945-54 http://lilienthalengineering.com/100-amplifiers-chapter-1/100-ampli...part-3 http://lilienthalengineering.com/100-amplifiers-chapter-1/100-ampli...part-4
Köszönöm! A doboz minimál dizájn, ráadásul költség hatékony.
Képet töltök fel a belsejéről is. Ez a kép elajándékozás után készült. Vannak nagyméretű fotóim a készítéséről azokat ide nem lehet feltölteni. Majd keresek valami megoldást. ![]()
Nem írtam, hogy hangmérnök vagyok. Így ez csak az én szubjektív véleményem. Azért azt tudom, hogy a sört sem négyzetméterre csapolják. Tehát a szoba 32nm 3,2m belmagassággal akusztikailag közepesen csillapítva. A leggyengébb láncszemet sem felejtsük el, jelen esetben Dali concept 8 a maga 90dB érzékenységével. Nem a felső kategória, de azért nem rossz. Az erősítőből tudom mekkora teljesítmény vehető ki. Műszerekkel be lett mérve pontosan. Ennyit a zűrökről.
A csoda szép hang szintén nem fizikai mértékegység. Tudomásom van róla. Marketingről pedig annyit, hogy ajándékba készült a végfok. A kedvedért kölcsön kérem, ha megakarod hallgatni, hogyan, milyen minőségben tölti be a nem éppen kis szobát. D..a ,az mi akart lenni? üdv. BG
Kíváncsian várjuk az eredményt! Ha már egyszer bedobtad a követ az álló vízbe.
Egyébként jók ezek a kövek, csak nem kellene miattuk egymás torkának esni. üdv. Mindenkinek!
Rosszul fogalmaztam, bocsáss meg. Arra céloztam, hogy kijelented, hogy nem jó, ha van fázisforgatás. De nem indokoltad meg. Szóval ennyi erővel ha azt mondom az ég zöld, akkor azt el kellene hinni. Egyszóval ha valamit kijelentünk, akkor azt be kell bizonyítani. Mivel nem tudtad elmagyarázni nekem a tudatlan kezdőnek, hogy ez miért fontos, akkor ne tegyél kinyilatkoztatást, mert megzavarod a kezdők elképzelését az egész audio technikáról. Ez itt kéremszépen műszaki tudomány. Ha valamit állítok, akkor azt meg is magyarázom. Szóval erre gondoltam.
Mégegyszer: miért baj a fázisfordítás. Miért szól jobban az egyik irány a másik iránynál. Csupám csak ezt szeretném kérdezni. Te itt rakásra építed a jobbnál jobb erősítőket, csak van valami magyarázatod ekkora tapasztalattal. Előre is köszönöm szíves válaszod, és remélem nem zaklattalak fel.
Dehát szinte minden csöves erősítőnél az anódban van a kimenő. Miért nem jó ez, és ha nem jó, akkor miért ilyeneket épít mindenki: hobbielektronikás, gyártó,stb.
Tudod én most állok erősítő építés kezdetén, s nem akarok rosszatkészíteni. Ezek szerint az anódból kicsatolt az az, vagy legalábbis nem jó megoldás. Szomorú vagyok, mert már körvonalazódott a kapcsolásom, így futhatok még pár kört. Kérlek segíts, hogy milyen kapcsolást válasszak. Idézet: „Arra céloztam, hogy kijelented, hogy nem jó, ha van fázisforgatás” Kérlek idézd, hol írtam ezt! Maradjunk a valós kijelentéseknél. Itt elolvashatod mit írtam: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2018
1961-ben Melvin Leibowitz sem SRPP-t, sem áramgenerátort nem használt (főleg nem IC-vel), és 6 W-os volt a kapcsolása. Az tény, hogy azt a műszakilag ez esetben gondolom megkérdőjelezhetetlen, korrekt megoldást választotta, hogy a szimmetrikus PP trafó egyik primerjén földelt katódos, másik primerjén földelt rácsos az EL84 (merthát a fázisfordítóban van a kimenőtrafó). Az, hogy ezeknek esetleg eltérő a belső ellenállásuk, az semmiképpen nem támadható most.
![]()
Biztosan megtévesztett az utalásom a régi kapcsolásra. Persze, hogy nem volt abban az időben stab IC. Azt írtam, hogy a kapcsolás alapján. Ez pontosan a Podwatt 5751 SRPP Push-Pull EL84 után építése. Lapozz vissza pcmaster90 pontosan tudja, hogy miről van szó.
- Egy Watton pedig nem hiszem, hogy lenne értelme vitát folytatni. - A mérés szkóppal, labor szignálgenerátorral, nem mellesleg Siemens csöves torzításmérővel lett mérve. ![]()
Igen, pontosan erről van szó.
Nem tévesztett meg, pontosan tudom miről van szó, csak azért kötözködtem (hasonlóan az előzményekhez), mert Leibowitz kapcsán ki lett emelve az SRPP, az áramgenerátor, a PP, de nem lett kiemelve, hogy ez a PP SIPP, holott ez a lényeg.
![]() Idézet: „tény, hogy azt a műszakilag ez esetben gondolom megkérdőjelezhetetlen, korrekt megoldást választotta” Egy-egy megoldás akkor nevezhető korrektnek, ha az adott szintre vonatkozó követelményeknek eleget tesz. Pl. egy Volkswagen Touran konstrukciós elemeinek többsége F1 versenyautóba applikálva igencsak távol állna ettől, egészen finoman fogalmazva ![]() Aki veszi a fáradságot, és elolvassa Leibowitz cikkét, láthatja, mi volt a konkrét cél: kisméretű, kompakt, gyorsan szervizelhető monó(!) "monitorozó" erősítő, pici hangszóró meghajtására. Ebben a felhasználásban elmegy a 300 helyett 250V-os anódtáp, a pentódás üzemből + visszacsatolás hiányából adódó erőteljes mélyfrekis torzításból pedig (a hangszórótól és zenétől függően!) előnyös kompromisszum is kijöhet. A félreértés onnan adódhat, hogy a szerző elgaloppírozza magát, és elkezdi egyéb professzionális célokra is ajánlani. De vajon kinek*? Visszacsatolatlan pentódást, 30V munkaponti anódfeszültségű bemeneti triódával hifire?! Primitív, kapacitív beterhelésű hangszínszabályozóval?! ![]() * Mennyire életszerű, hogy mondjuk az Ampex mérnöke hobbiújságból tanul erősítőt tervezni? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |