Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   508 / 562
(#) Phile80 válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
IGBT-vel ilyen...

igbt.jpg
    
(#) mark.budai válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
Nekem az összes mérés IGBT-vel készült. Nincs rajt a nagyfesz, de a nagyáramú panel teljesen összeszerelve felkerült a hűtőbordára. Nagy bajuk nem lehet, ha kollektor fesz nélkül adok vezérlést a gatere..
Zoli, igen, ráfért, 3x30 menet került rá, és bőven van még hely. Még csak bedrótoztam a panelba egy mérés erejére, mindjárt felfogatom, és bekötöm rendesen. Megnézem, van-e még ilyen mag itthon, ha találok, tekerek egyet neked is.
(#) fastaction hozzászólása Márc 26, 2018 /
 
Kissebb malőr és kevés szabadidő, miatt nem haladok. A vezérlés jó , trafó ,diódák jó. Nagyfeszültségű panelt sikerült kivégezni. Külön tesztelés után pár perccel, gondoltam megnézném, hogy mennyire lett meleg a kisütő ellenállás. Rossz (de egy kicsit hasznos) szokás szerint, csavarhúzóval "ellenőrzöm" a kondenzátorokat tapogatás előtt. Pár perc nem elég . Kondenzátort kell cserélnem. Tanulságom , hogy egy nagyobb ellenállással fogom feszültség mentesíteni a kondikat.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2018
(#) dara válasza fastaction hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Kissé értelmezhetetlen amit írsz,nem értem hogy végezted ki a nagyfesz tápot?Akkor az igbt meghaltak?Vagy a kondi?Ha rövidzárral sütöd ki a kondit,attól még egyiknek sem kell meghalnia.
(#) fastaction válasza dara hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Külön próbáltam előbb a nagyfesz és segéd tápot . Csavarhúzó megolvadt . Egyik kondi és az egyenirányító tönkrement . Nem gondoltam volna én sem , ezért villanykörtével ráküldtem a 230-at .zárlatot mutatott. Igbt-ig nem jutott a delejből. Most próbáltam , megint külső tápról nagyfesz nélkül . Teljesen jó. Most cserélem , majd a hibás alkatrészeket.
(#) erbe válasza dara hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Idézet:
„Ha rövidzárral sütöd ki a kondit,attól még egyiknek sem kell meghalnia.”

Kivéve, ha még rajta van a hálózaton.
(#) fastaction válasza erbe hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Nem volt rajta .
(#) fastaction válasza erbe hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Ami hálózatra van kötve , azt nem piszkálom. Gyerek koromban ,már megtanultam. Sőt a kondihoz sem nyúlok , amíg nincsen kisütve .
(#) erbe válasza fastaction hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Akkor nem menne tönkre az egyenirányító.
(#) fastaction válasza erbe hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Akkor kipróbálom , kiforrasztva is.
(#) ibituba válasza Phile80 hozzászólására (») Márc 27, 2018 /
 
Tegnap kipróbáltam megint és úgy tényleg működik. Köszönöm a segítséget.
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
A nagyfeszültségű táp , illetve a segédtápok egy panelen vannak . Kondezátorok nélkül külön tesztelve zárlatos . Mostmár biztosan emiatt verte ki a biztosítékot , égette az izzót. Legközelebb megnézném, javítom. Viszont a 3A-es biztivel lenyomta az autómatát is a panel. Úgy látszik ideje kismegszakítokat is cserélni.
(#) erbe válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 1, 2018 1 /
 
1 A-es bizti eldurranásakor is lemehet akár a 16 A-es kismegszakító is. A zárlati áram meghaladja a leoldási szintjét.
(#) fastaction válasza erbe hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Jó tudni !
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 3, 2018 /
 
Nos, a tegnapi nap nem zárult valami szerencsésen. Felélesztettem a gépet, izzót az egyenirányítás és puffer mögé tettem, az IGBT panel felé haladó pozitív vezetéket megszakítva, az egész gépet pedig leválasztó trafóról jártattam. Az első hibát ott követtem el, hogy csak 42W-os izzót találtam itthon. A vezérlést mértem az IGBT-k gate és emitter kivezetése között, még mindig az a szép négyszögjel volt. Az izzó a főtrafóm nyugalmi áramfelvétele miatt parázslott, így az IGBT panelra csak 240V jutott. Így nem volt 100mA az áramfelvétel. Gondoltam, kiveszem az izzót, és mérek. A leválasztó trafóm nem a legjobb, csak 205V váltófeszültség van a kimenetén, így 120mA körül volt az IGBT panel áramfelvétele. A vezérlésen még mindig szép volt a jelalak. Kikötöttem a leválasztó trafót, így a kimeneti dinse csatlakozókon 48V-ot kaptam, az IGBT panel áramfelvétele 131mA lett. Elsőre egy kávéfőző fűtőszálával terheltem meg a kimenetet, a feszültség egy tizedet nem csökkent. Itt volt a hiba, a fűtőszálról leakadtak a csipeszek, ráestek a fém házra, és sötétbe borult a ház. Lement a 16A-es megszakító, és a 4 IGBT C-E zárlatos lett. A két mérőzsinór 1-1m hosszú 1,5-es vezeték. Ennek a végei záródtak rövidre. Csak én gondolom úgy, hogy a zsinórnak kellett volna szétégnie, ha minden rendben van a hegesztővel, és nem az IGBT-knek tönkremenni?
(#) _BiG_ válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Csak nekem furcsa, hogy az áramszabályozásról egy szó sem esik a gépeddel kapcsolatban, csak az IGBT gate-jeleiről, meg az üresjáratban felvett áramról?
Mert áramszabályozás/korlátozás nélkül nem csoda, ha eldurrantak a félvezetők, mikor a kimenet rövidzárba került.
(#) mark.budai válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Az áramváltó tekercs a Maci rajzán lévő leírás szerint PC tápból való sárga-fehér toroid magra 80 menet, és átdugva a közepén a főtrafó egyik kivezetése. A főtrafó kezdő kivezetésén van az áramváltó, és az áramváltó kezdete a főtrafó felé néz. Most így belegondolva fordítva raktam fel, de itt arra panaszkodtak, hogy akkor csak szikrázik, tehát nagyon kevés a kimenő áram. Nekem meg nagyon sok volt, mintha nem lenne szabályozás.
Sajnos az áramváltó kimenetén nem mértem.
(#) _BiG_ válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Oh, okés, áramváltó megvan, csak ugye az élesztésnél azt is mérni kell, addig nem szabad "mezítláb" hálózatra kötni a hegesztőt. Tanulópénz.

Én is olvasgatom a topicot, mert izgatja a fantáziám egy saját inverteres elkészítése. Nekem az jött le, hogy az áramváltónak pont nem jó a porvasmagos - azaz a PC-táp kimeneti fojtó tekercse - megoldás, hanem egy eléggé nagy AL értékű (2500-3000) ferritgyűrű kell, hogy pontosan lekövesse az áramváltozást, ne befolyásolja a saját, laposabb hiszterézise a kimenetein kapott feszültséget. A porvasmagnak pont az a lényege, hogy telítésbe ne menjen és ehhez milliónyi pici légrést tartalmaz. Illetve eléggé lusta, elnyomja a hirtelen változásokat, jelmeredekségeket, ezzel is simítva a kimeneti áramot. De ide pont nem ez kell, hanem a trafó áramát alakhűen követnie kell a feszültségnek, hogy a meghajtóáramkör idejében be tudjon avatkozni.
(#) dara válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 3, 2018 / 1
 
Én csináltam tizen-huszon valahány,és féle gépet,de a sárga fehér porvas mindben működött megfelelően.
mark.budai:A gépet csökkentett táppal kellene éleszteni 40-60V 8-10A tápról terhelve megnézni szkóppal az áramváltó tekercs irányát és a gép áramszabályzását.Ha az irány és a szabályzás jó,akkor a 230V váltóval soros égőn 100W legalább lepróbálni ha semmi rendellenes,az égő csak hunyorog,akkor mehet neki direktbe a kraft.
(#) _BiG_ válasza dara hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Köszönöm a pontosítást, akkor kicsit keverem a dolgokat
(#) mark.budai válasza dara hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Nem lesz egyszerű kb 15V-ra több tíz ampernyi műterhelést összehoznom, de megpróbálom. Van egy 48V-os trafóm, az tud vagy 30A-t, remélem megfelelő az indításhoz. Az áramváltó jelét mihez képest mérjem? Mivel kell egy fázisban lennie?
(#) dara válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Én 12V 50w izzókból 4 Db párhuzamosan összekötök az a terhelés mivel vizuálisan látni a szabályzást.Az áramváltó jele a szkópon balról jobbra kell emelkedjen a fűrészjel az ic 3-as lábán mérve.
(#) mark.budai válasza dara hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Köszönöm! Ezek szerint 2db H4 izzó már megfelel a célnak.
(#) fastaction hozzászólása Ápr 3, 2018 /
 
Sziasztok! Nálam a helyzet az , hogy a nagyfesz panelt a lágyinditóval újra , szebbre legyártottam . A kimeneti diódasort is brutális hűtőbordával. A segédtáp is meg van halva . Ahogyan időm (és a nagy család) engedi , akkor javítom és élesztés. Közben , már három darab szép kis dobozt szereztem is .
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Kíváncsiságból kimértem és egy jó graetz-el összehasonlítottam. Zárlatos volt az egyik ága.
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
A segédtápok optocsatolói kimentek. Szerintetek az ic is tönkrement ? U.K.T. Segédtápról van szó.
(#) p_kowa válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Ennyiből nehéz megmondani. Nem említetted, hogy az optocsatoló miként "ment ki"? Két fő része van ugye: a detektor és a fototranzisztor. Melyiken mértél hibát? Egyáltalán hogy mérted?
A segédtáp jelentősége alábecsült sok esetben. Én is elkezdtem az ukt-t. A segédtáppal külön foglalkoztam, de én a tny278 mellett döntöttem. Egyébként ugyanolyan jó a 255 is, csak 5W jön ki belőle, míg a 278-ból 10W.
(#) fastaction válasza p_kowa hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Szia! Elsőre jól működött. A nagyfesz panelt a segédtáppal külön panelra készítettem. A kondikban a teszt után maradt még pár amper. Rövidre zártam egy csavarhúzóval , mert kb két perce ki volt kapcsolva. Gondoltam ettől, még nem mehetett tönkre. Újra feszültség alá lett helyezve , ekkor csatt és az egyik kondi (400v) átütött , a graerz is zárlatos lett. A segédtápot is ellenőríztem . Mértem a ledet , de szakadt. Zénert még nem. Ellenállás jó . Szerintem cserélni fogom az egészet. Nem sok mindenből áll. Persze trafó marad.
(#) p_kowa válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Kisütőellenállás nincs a kondin? 2perc alatt ki kellene sütnie, legfeljebb 20-30V-nak kéne benne maradni. Rosszul gondoltad, a csavarhúzóval már kinyírtad a kondit, a graetz-et meg akkor, mikor rákapcsoltad a zárlatos kondira. Az aluelkókat nem szabad nagy kisütőáramnak kitenni, nem regenerálódnak ugyanis. A segédtáp optójának viszont ettől még nem kéne meghibásodnia, főleg a detektor felől.
(#) fastaction válasza p_kowa hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Szia ! 470k a kisütő ellenállás. Üzem közben elég , de éleszteni kevés . Tavaly , már egyszer nekiálltam az ukt-nak , de nem jártam sikerrel. Idén vettem elő újra a projectet , de most nem adom fel!
Következő: »»   508 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem