Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   509 / 562
(#) p_kowa válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Akkor sem maradhat 1400µF-ban 2perc után akkora energia, hogy megolvassza a csavarhúzót és átüsse a kondit. Meg kell mérni nem e szakadt, vagy nyúlt meg. Ha sietős, élesztés idejére ki lehet cserélni kisebbre, mondjuk 56k-100k közöttire, bár sok értelmét nem látom.
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Amikor szétbontottam a régi , amúgy vékony panelra (nagy hiba) készült U.K.T.-t láttam , hogy nem sokon múlott a siker. Csak türelem (és józan ész) kellett volna . Az áramváltó volt fordítva és a snubber körben az egyik 22ohm , helyett 2,2 ohm lett beforrasztva. Nem tartottam be az élesztés szabályait és rossz vége lett. Idén egy gyári panelt bedobozoltam , mert viszonylag jó árban vettem és akkor újra nekiálltam .
(#) fastaction válasza p_kowa hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Újra gyártottam , már a nagyfesz panelt a lágyinditóval.
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 6, 2018 /
 
Megjöttek az új IGBT-k, összeraktam a gépet. Felhoztam a nagy trafómat, az egyenirányított feszültség 66V lett az IGBT panel bemenetén. 3db 50W-os izzóval terhelve a hegesztő kimenetét az UC3845 3-as lábán ezt a jelalakot mértem. 10us, és 100mV osztásonként. Nem tudom eldönteni, hogy ez jó-e, azt hittem, itt szebb fűrészjel lesz. Vannak jó nagy túllövések, és nem tudom, mi lehet alul az a belengés. Most megfordítottam az áramváltó trafó vezérlő nyákra menő vezetékeit, a múltkori IGBT zárlat óta.

aramvalto.jpg
    
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Azt hiszem, így lesz jó. 3db 50W-os izzóval terhelve a hegesztő kimenetét, az áram potit letekerve, az IGBT gatején csökken a vezérlő jel kitöltési tényezője. Ha megy a vezérlés (a hegesztőbe épített segédtápról, 230V-ról), és az IGBT panelra a csökkentett tápot később kapcsolom rá hideg izzók mellett, akkor először nagyon leesik a kitöltési tényező, majd szépen felfut, ahogy az izzószálak ellenállása megnő a melegedés hatására. Persze minél magasabb állásban van a potméter, ez annál rövidebb idő alatt megy végbe.
Próbaképp újra felcseréltem az áramváltó szekunder kivezetéseit, és nem működik az áramszabályzás, a hideg izzóknál ráadva a tápot az IGBT panelra, elkezd ciceregni, nem vártam meg, hogy kivilágítja-e az izzókat, nem mertem. Visszacserélve az áramváltó kivezetéseit a jó pozícióba szintén gyönyörűen működik a szabályzás. Szerintetek mehetek tovább vele?
(#) erdgab válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Ez a jó bekötés.
(#) mark.budai válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Köszi! Összeraktam, levittem, kapott előbb 3kW-nyi 230-as fűtőszálat, azt szépen melegítette. Aztán rátettem a munkakábeleket, és hadszóljon! De kevés a hegesztő áram. Csak szikrázik, nagy nehezen tudok gyenge ívet fogni, de azzal nem lehet hegeszteni, és egyből ki is alszik. És minden poti állásban ezt csinálja, nem érzékelek változást.
(#) erdgab válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Nézd meg,hogy a főtrafó szekunder kivezetéseit nem e fordítva kötötted be.
(#) mark.budai válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 7, 2018 / 2
 
De, ezt benéztem sajnos! Megfordítottam, gyönyörűen működik a hegesztő!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, nemsokára teszek fel róla pár képet.
(#) erdgab válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 7, 2018 / 1
 
Örülök,hogy tudtam segíteni.
(#) fsub válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Kíváncsian várjuk a képeket!
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 7, 2018 / 14
 
Az ígért képek a frissen elkészült gépemről. A tetejére már vele hegesztettem a fogantyút, de levettem lefesteni. Most nagyon sok gyakorlás jön, hogy elfogadható minőségű varratot tudjak készíteni. Szerencsére már van mivel. Ég és föld ez a gép egy trafóshoz képest.
Jó nehéz lett, de hatalmas hűtőbordák vannak benn, nem is melegszik, pedig ma el sem engedtem az elektróda fogót!
A segédtáp feszültség 13V (így az alacsony tápfeszültség védelem 12V-os zenerrel 12,7V-nál lekapcsol). Elég szigorúan veszem, de ekkora terheléssel az a kicsi kínai tápegység még 80V bemenő feszültségnél is leadja a 13V-ot. A főtrafó 4db sorkimenő trafó vasmagja, toroid-szerűen 20/6 menettel tekerve.
A nagyáramú hálózati résznek nem csináltam nyákot, csak az EMI szűrőnek, az egyenirányító híd valami intel processzor hűtőjére van felcsavarozva, az 5db 330µF-os kondenzátor pedig egy acéllemezre ragasztva, amit a hegesztő házához csavaroztam. A ház egy félbevágott PC ház, nem az a szokványos fajta, de itt jól is jött a többitől eltérő kivitel, levehető tetővel, és felfelé csúsztatva eltávolítható oldalakkal.
Ha valakit érdekelnek a paneltervek, felteszem a végleges, javított változatokat, a kapcsolási rajzzal együtt, ez némiképp eltér a Maci eredeti rajzától.
(#) erdgab válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Kedves mark.budai,őszintén gratulálok,leld örömöd a készülékedben!
(#) KissAttila válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Szia,
Szerintem többünket érdekelne mit csináltál másképp.
(#) JZoli válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Csak gratulálni tudok! Nagyon jó lett ez a PC-ház. Szerintem is tedd fel a panelterveket, na és írd le az átalakításokat is, én is úgy gondolom, hogy több embert érdekelne!
(#) fastaction válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Gratulálok a hegesztőhöz !
(#) bubuszoft hozzászólása Ápr 9, 2018 /
 
Sziasztok

Van egy ilyen gyönyörű készülékem, a jelenség, hogy beindítom, és valamiért az óra melletti kismegszakítót leveri, van hogy rögtön, van hogy egy kis idő után. Van esetleg valakinek kapcsolási rajza, mert a lágy indító részét megnézném. felteszek fotókat. előre is köszönöm
(#) dara válasza bubuszoft hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Már írtál a javító topikba,választ is kaptál.
(#) fastaction válasza p_kowa hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Szia! A segédtáp nem ment tönkre! Érdekes , hogy beforrasztva az optó szakadást mutat , mindkét irányból. Mindenesetre készítettem még egyet . Jó lesz a teljes hidasba
(#) p_kowa válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Persze hogy nem. Diódamérésben a pc817 1-es és 2-es lába között 1,1V körüli nyitófeszt kell mérned, kiforrasztva.
(#) fastaction hozzászólása Ápr 10, 2018 /
 
Sziasztok! Így megfelelő a tekercsek bekötése ügye ? Nem akartam a kezdő rovatba írni.
Köszönöm !

trafó.png
    
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Kávézás után nézve a szekunder pont fordítva van .
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
A világhálón található képek , csak összezavartak , mert van fent kép hiperszil transzformátortól kezdve mindenről és az összes eltér . Legjobb lesz , ha megkeresem a hetedikes fizika könyvemet , A hiperszil és a toroid vasmagban is ugyan úgy "megy" a mágneses fluxus , nem? Akkor miért van mindenhol másként lerajzolva ?
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Felül nem gate trafó , hanem áramváltó akart lenni .
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 11, 2018 1 /
 
A fizikakönyv szerint a rajz jó .
(#) bubuszoft válasza erbe hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
1-2 másodperc ideig kattog a rellé. Lehet hogy félreérthető voltam.
(#) bubuszoft válasza erbe hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Szia

Olvass vissza kérlek. Nem én választottam alkartészt rosszul, hisz gyárilag benne volt ez az allkatrész, hanem a gyári panelon valami nem oké. De movel nincs gyári rajzom, így nagyon nehéz.
(#) bubuszoft válasza Phile80 hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Az a nagy gondom, hogy egyáltalán nem találtam neten rajrot róla.
Flinike MMA350.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2018

P1210596.jpg
    
(#) Orall hozzászólása Máj 8, 2018 /
 
Sziasztok! Ge Lee U.K.T.-ból szeretnék co2 hegesztőt készíteni. A szekunder feszültséget 25-30V között szabályoznám. Az lenne a kérdésem, hogy a 100K potméter és az 1K ellenállás kiszámítása érdekelne engem. A trafó áttétele természetesen nagyobb, tehát 30V-ra lett kialakítva.
(#) Phile80 válasza Orall hozzászólására (») Máj 8, 2018 / 1
 
Biztos vagy hogy 25V-ról akarsz indulni? Csak mert így szerintem használhatatlan lesz. A minimális beállítható áram több mint 200A 25V-on. MIG/MAG hegesztésnél az ívfeszültség 600A-ig 14+0,05*Iív
Következő: »»   509 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem