Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   594 / 958
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Feszültségvizsgálónak ilyen a típusú műszert és forgásirány illetve fázissorrend ellenőrzőnek pedig ilyen típusú műszert gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2018
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
A harmadik kezet honnan szerzed be, ki fogja a harmadik mérőcsúcsot?
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Krokodilcsipesz?
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2018
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Ha mér így felmerült. Léteznek korrekt mérőfogók, egy közönséges krokodil csipeszt hogy rögzítesz egy vastagabb vezetékre? Ahol lényeges a fázissorrend, ott a fogyasztás is jelentős.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Csak azért gondoltam a krokodilcsipeszre mert, láttam már, hogy azt mellékelnek hozzá. Esetleg még erre műszerre gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2018
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Ahol érdekes a fázissorrend, ott általában van olyan pont, pl. sorkapocs, ahol elég egy kéz is a három mérőcsúcshoz. Adott szekrény betáplálásánál illik ezt ellenőrizni, biztosítva ezzel azt, hogy onnan kezdve a teljes szekrényben jó a sorrend.

Nem kell ehhez nagy fogyasztó, van nem kevés típusú három fázisú pl. motor ahol a fogyasztás mondhatni elenyésző (2 - 300 W).
(#) ötfelezős hozzászólása Ápr 24, 2018 / 1
 
Mi bajotok van a fázisceruzával? Az csak azt csapja be aki nem tudja, mit tart a kezében. Nem véletlen, hogy a jobb kétpólusúakon van ilyen lehetőség is. Meg akár még a kettővel felettem Sany által belinkelt szerkezetnél is. A kétpólusú is éppúgy átvágja az embert, ha nem tudja, mit csinál, például nullaszakadás esetén megrázó élményben lehet része. Az sem véletlen, hogy még az MSZ 1585 sem tud mást előírni, mint a fázisceruzát, ha nincs a környéken földelt zimmezumm. A kétpólusú szerkezmények szabványában ez a kiegészítő funkciók között szerepel, használati utasítással egütt - ugyanúgy, mint a fázissorrend-vizsgáló. Ha a szabvány elismeri, ne nevezze már hülyeségnek a hobbielektronika közönsége...

Ez a "Metek" használati utasítását tekintve meg lazább, mintha a kifli használati utasítása lenne, például miért és mikor kell egy gombot nyomni?
(#) elektroncso válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
A legtöbben egyszerű 1/4W-os fémréteg ellenállás van, vajon mekkora lehet az átütési feszültsége? Milyen hamar kap tőle valaki áramütést? Volt már szerelő a környezetemben aki áramütés után kétszeresen is elhajította a fázisceruzát.
Ami a használhatóságát illeti nekem még soha sem sikerült vele világosban mérni, mert alig pislákol benne a glimm ha az ember bakancsban dolgozik. Persze ha cipő nélkül állsz neki vele dolgozni...
Ami jó és bevált fázisceruza az az amit visszább ajánlottam, az érintés nélküli. Nekem ilyenem van, nem egy eget verő összeg, de rendes köszörült ellenállás van benne, csak bele kell nyúlnom vele a dobozba a szigetelt drótok közé és anélkül, hogy fémes kapcsolatot alakítanék ki látom, hogy van-e feszültség bármelyik drótban. De ha nem fogod meg a végén a fém kupakot akkor hagyományos érintéses fázisceruzaként működik (ha megfogod akkor jelezhet a nullán is), sőt a legjobb benne, ha az elejét és a végét fémesen összekötöd (pl. a kezeddel) akkor is világít vagyis lehet szakadáskeresőnek használni pl. olvadóbiztosítékok tesztelésénél, de hihetetlen hasznos tud lenni, ha az embernek egy nagy kábelkötegben kell beazonosítani a drót két végét. Én el sem megyek nélküle sehova dolgozni.
(#) kendre256 válasza sany hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Ennek a műszernek van egy kijelzős változata is:
UNI-T UT-15C
Ez szerintem elég jó, lehet fázisceruzaként, "próbalámpaként" használni (terheli a mérőpontokat valamelyest), feszültséget, polaritást, fázissorrendet mér. Korlátozottan szakadásvizsgálónak is használható (200 kOhm alatt már vezetést jelez!). Viszont nem kell ki-bekapcsolni, átkapcsolni, 400V-ig bárhova lehet vele csatlakozni, nem megy könnyen tönkre.
Ja, és sípol is..
Nekem van ilyen is, egy csomó helyen jól használható.
(#) Gafly hozzászólása Ápr 24, 2018 /
 
Csak óvatosan Ikrényben a villannyal..
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2018
(#) Remci válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Főleg hogy rohamosan fogynak a villanyszerelők
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
A társfórumon találta valaki, állítólag még működik is, sőt hasonló funkciókkal újra is tervezte valaki.. Bővebben: Link Ha ugyan olyan praktikus mint az érintés nélküli ceruza, akkor nagyon hasznos szerkezet lehet.
(#) Kovidivi válasza proba hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Vigyázni kell, engem az OBI-s érintés nélküli fázisteszter átvert. Jelzett az mindenhol fázist, és mikor rányúltam egy vezetékre, ami feszültség alatt volt, persze hogy nem jelzett! Én sima fázisceruzát használok. Az legalább jelzi a kapacitív feszültséget is, és inkább jelez, mint nem! A próbalámpa is szuper dolog, korrekten jelez. Az az emos fázisceruza érdekes, lehet szerzek egyet.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
YouTube-on van róla videó, érdekes.
(#) elektroncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Arra figyelj, hogy ha rendes érintős módszerrel dolgozol vele akkor nem szabad fogni a fém végét (ellenben a hagyományos fázisceruzával) mert akkor jelez a védőföldön is. Csak akkor kell fogni, ha érintés nélkül dolgozol vele. Az elem is sokáig bírja benne, nekem az elmúlt 3 évben mióta megvan még nem kellett cserélnem. Az enyém annyiban különbözik a linkelttől, hogy az enyém narancssárga.
(#) sany válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Köszi. Ezt nem láttam.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Nekem ilyen fázisceruzám van. Néha lehet egy kicsit érzékeny.
(#) sany válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Mindkét gombot mérés közben kell nyomva tartani. Szerintem a funkciója, a biztonság, mert addig sem érintünk meg semmilyen vezetőt sem amíg mérünk.
(#) erbe válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Az egykori NDK-s fázisceruzákban 20-25 mm hosszú köszörült kerámia ellenállás volt. Nem tudom, milyet tesznek a maiakba, ~30 éve nem használok ilyesmit.
(#) bakos13gab hozzászólása Ápr 24, 2018 /
 
Én ilyet használok: Sagab Volt Stick Bright. Teljesen megbízható.
Bővebben: Link
(#) ABU hozzászólása Ápr 30, 2018 /
 
Üdv!
Létezik kalapsínre szerelhető lágyindító 1 fázisú berendezéshez, vagy valamilyen áramcsúcs határoló?
Egy adott fogyasztási helyen, ahol 3x10A a bejövő, működik 2 olyan idővezérelt készülék, amelyek bekapcsolásakor az indítási áramcsúcs akár 16A-20A is lehet, aztán néha lecsapkodja az egyik bejövő fázist. A terheléselosztás 3 fázisra tökéletesen meg van csinálva, de bővítést nem szeretnének, pedig az lenne a legegyszerűbb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2018
(#) Bakman válasza ABU hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Ha már beindult a készülék, mekkora a normál áramfelvétele? Milyen készülékről van szó tulajdonképpen?
(#) Gabó válasza ABU hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Van! Gugliba válogathatsz. De pl a siemens gyárt.
(#) ABU válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Maximum 5A. Ez egy ledes kijelző, telerakva jó sok kapcsolóüzemű táppal, ami 6.00-22.00 között üzemel egy időrelé által. Indításkor jó nagyot ránt a hálózaton.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2018
(#) Bakman válasza ABU hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
A: Bekpcsoló automatika, ami egymás után indítja el a tápegységeket.
B: Kalapasínre pattintható sorkapcsok és a tápegységekkel sorbakötve egy NTC, pl. ez: Bővebben: Link. A sorkapcsok egyik oldalára az NTC, a másik oldalára mehetnek a vezetékek. Mivel az NTC melegszik (üzem közben olyan 40 - 50 °C-ra is fel tud melegedni), érdemes hosszabb lábakat hagyni és azokra valamilyen hőálló szigetelőcsövet húzni, továbbá gondoskodni, hogy ne érjen semmihez. Nem kell drágán lágyindítót venni, ennek jónak kell lennie.
(#) ABU válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Én most arra gondoltam, hogy kibelezek egy kismegszakítót, aztán toroidhoz alkalmazott lágyindító kapcsolást beleépítek. Ami még érdekes, hogy mindegyik táp legelején van NTC, de a sok kicsi sokra megy elven túllépi a 10 ampert bőven.
(#) Bakman válasza ABU hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Milyen lágyindítóra gondolsz, amihez kismegszakítóból bontott alkatrész kell?
(#) ABU válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Úgy értem csak a kismegszakító házát hagynám meg, hogy kalapsínre szerelhető legyen, aztán abba bele a toroidhoz alkalmazott lágyindító.
(#) Bakman válasza ABU hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Az is jó lehet bár szerintem felesleges túlbonyolítani.
(#) papo69 válasza ABU hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Akkor már inkább ilyenbe tedd.Bővebben: Link
Következő: »»   594 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem