Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő
 
Témaindító: jana, idő: Jan 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 30
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Tudom kissé meredek, de volt aki a tejfölös kupára esküdött. ( bár a világháló mindent elvisel, egy kísérlet nem kerül sokba, gyorsan megvan.) Olyan nem lesz mint volt az szinte biztos.
(#) weend válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Szia!
Igen, ha a kérdező egy alkonykapcsolót szeretne építeni, akkor jó a tejfölös pohár.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
De ez olyan dupla fóliás, ahol a külső egy sima opálos lapnak tűnik és a belső a Fresnel lencse. Viszont akkor marad a kérdés, hogy mit jelent az "össze-vissza kapcsolgat". Lehet, hogy elektronika baja van, bizonytalan értékre került a névleges 24V.
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Ha kapcsolgat, akkor a tápelőállító soros kondenzátor szokta beadni a kulcsot (vagy a szűrőkondenzátor) . A lap nélkül maga az érzékelő korlátozottan mozgásérzékelő, de nem kapcsolgat összevissza a lencserendszer hiányában .
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
(#) hapci válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Pontosítok:az érzékenysége semmilyen beállítással sem közelíti meg a korábbit, és ezen belül sem kapcsolt megbízhatóan. Feltételezem, hogy az opálos előtét pont azért kell, hogy megvédje az érzékelő elemet a fókuszált sugártól, amelytől az érzékelő többé-kevésbé beéghet. Itt ez már - úgy tűnik - megtörtént, noha talán a "tejfölölös kupa" is megvédhette volna.
Az elektronikáját még nem vizsgáltam, de egy korai, fúratszerelt készülék, amolyan örök életre tervezve. Ha lesz időm rá, akkor bemérem, de főleg az érzékelőre gyanakszom.
(#) proba válasza hapci hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Elég furcsa szerkezet lehet, a lencserendszer előtt nem szokott védelem lenni. Egy olyannal találkoztam ami előtt volt egy plusz lap, de az csak azon a területen érzékelt, ahol levettem előle.
Ha a tiédbe más funkciója volt, tényleg próbálkozz a tejfölös pohárral Bár nem igazán értem hogy működik letakarva. A lencserendszer tényleg épnek látszik, maximum az előtte lévő másképp volt rácsozva, de akkor bukta.
De változatlanul gyanús a tápellátás, teljesen eltávolított lencserendszerrel sem szokott összevissza kapcsolgatni, esetleg forrasztási/poti hiba. Érzékelőt, ha szabványos, egy teljesen tropából is szerezhetsz. (érzékelő hibásat még nem láttam)
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2018
(#) Inhouse válasza hapci hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
A két legfőbb problémájuk az időette, tönkrement Fresnel lencse, ill. a soros kondis táp gyengesége szokott lenni. Ez a kettő hiba lefedi az összes előforduló probléma több, mint 90%-át.
(#) hapci válasza proba hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Én most láttam ilyet először szétszedve, de kíváncsiságból egy mozgásérzékelőt is kibontottam. Utóbbiban a lencse egy réteg, külső oldalán mattítva van, nem átlátszó.
A kapcsolós szerkezet lencséje víztiszta, átlátszó, hibátlannak tűnik. A lencse előtt lévő fólia(maradvány) pedig hófehér opál, teljesen sima, tényleg a tejfölös pohár anyagához hasonlít.
Ha majd ráérek, tápegységről bemérem a panel(eke)t, de az érzékelőt talán csak cserével tudnám tesztelni.
Köszönöm a szakmai útmutatásokat, a méréseknél sokat fog segíteni.
(#) rtomi hozzászólása Feb 13, 2018 /
 
Sziasztok!

Villanyszerelő feltett nekem egy PIR mozgásérzékelőt, de akkor még nem volt led-reflektorom hozzá, így csak 3 szálat hagyott a reflektor csatlakoztatásához(föld,fázis,nulla)
A mozgásérzékelőt úgy kértem, hogy bekösse, hogy egy kapcsolóval állandóan felkapcsolható legyen a reflektor.
A fő funkciókat ellátja, viszont lekapcsolt állapotban, előtte nem járkálva is kb. 10% fényességgel világít a reflektor. Fázisceruzával ellenőrizve a kapcsoló megszakított állásában fázis van a piros és a barna szálon is. A fázisceruza gyengébben világít a barna szálnál, valószínűleg ez az áram folyik át a reflektoron.
A védőföldelést egy pillanatra kikötöttem, hátha azon folyik az áram, de akkor is világít 10%-kal...

Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
(#) Bakman válasza rtomi hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Innen indulj el, hasonló probléma: Bővebben: Link.
(#) proba válasza rtomi hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Hát erről nem a villanyszerelő tehet. A mozgásérzékelőben van egy kondenzátor, ami a kapcsolóval párhuzamosan van, azt kellene kivenni. Egyéb házilag barkácsolható korrekt megoldás nem nagyon van. Esetleg kondenzátort kötni a lámpával párhuzamosan, de az sem kivitelezhető, hacsak nincs a lámpában/ kötődobozban hely. Ha van hely akkor egy 220-470nf kondenzátort tegyél rá. Mondanám, ha nem zavar, egyszerűbb megbékélni vele. Ha élvilágítós villanykapcsolót használsz, az is ilyen problémát okoz.
(#) VIM hozzászólása Feb 26, 2018 / 1
 
Sziasztok! A napokban hozzám került kettő ILYEN mozgásérzékelő. A hibája az volt, hogy ki-be kapcsolgat avagy semmit sem "csinál". Fecameca utasításait követve könnyen rá lehet találni a hibás alkatrészre ami a tápegység soros kondenzátora (mint ebben a kapcsolásban). A képen jól látszik a 394K, 250VAC felirat a kondenzátoron. Kiforrasztva és rámérve azt hittem elromlott a vacak digit műszerem, mert csak 78nF-t mértem rajta. Nem csoda, hogy csak 5-6Voltot adott az áramkörnek ... a másik szintén hasonló értéken volt (alacsonyan) 130nF és ettől az értéktől "billegett" a működés. A tápfeszültség 18V-ig felkúszott de a lámpa bekapcsolásakor leesett 8V-ra és kezdődött minden elölről. A graetzben a pozitív ági diódapáros az 24V-os zenerekkel van megoldva, ez adja a megfelelő nagyságú tápellátást az elektronikának. A lényeg, hogy a hiányzó értékűre pótolva az alkatrészt, újra jól működik az érzékelő.
(#) mraulajos hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
Hali!
Szétszedtem egy mozgásérzékelőt. Sajnos képet egyenlőre nem tudok felrakni. A hibajelenség az, hogy folyamatosan világít. Nagyon egyszerűnek tűnik. (LED lámpával egybeépített) Nem találtam benne relét, hanem egy ilyen alkatrész van helyette. Ez teljesen nullára vezet most. Lehet ez a rossz?
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Hello! Biztos hogy nem ezért rossz. Ez egy NTC és feladata, hogy bekapcsoláskor csökkentse az áramlökést. Ennek Ohm-ikus értéke nem sok..
Ha nincs benne relé, akkor valami kis triac kapcsolja a villanyt. Ha az egyenirányítás után teszi ezt valami, akkor egy Fet vagy tranyó. Nézd meg, mire megy a Led-ek vezetéke (áramköre).
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Ez van benne, erről mennek a ledek. HP 0015 LED driver.
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Oké, de akkor ezek szerint nem a mozgásérzékelővel lesz a gond, hanem a kapcsolóüzemű tápjával. Célszerű akkor másik topikban kutakodni, ahol Led világításról/megtáplálásról van szó.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Semmi szándékom értetlenkedni, de úgy gondolom, hogy mozgásérzékelőtől folyamatos áramot kap a driver, ezért világít folyamatosan, éjjel, nappal.
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Akkor meg kell keresni, hogy hogyan kapcsolja a mozgásérzékelő a tápot. Mert a link alapján ez egy külön egységet alkot. (Mondjuk a megadott típust nem is látom a sok táp közül..) Ha azt lekötöd, elalszik-e a lámpa..
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Majd rakok fel képet később. Nem egyformán látjuk a dolgot. Persze, - én könnyen vagyok, mert látom. Köszi!
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Ezek szerint még is a triac kapcsolja a 230V-ot a Led tápegységére. A fekete NTC melletti tokban lesz, azt kellene megnézni, zárlatos-e. Kikötöd a piros "A" pontra menő vezetéket és akkor már mérhető, feszültség nélkül is. Vagy esetleg csak rövidre zárod a 102 ellenállásra menő két lábat és ekkor a triac-nak ki kell kapcsolni.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Köszönöm, értem a menetet. Du. tán lesz próba. A triac on nincs semmi jelölés.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Egy triac tud olyt, hogy egyszer jó, egyszer nem.? Most rendesen műjödik.
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Nem szokott ilyeneket csinálni. A Triac ha megpusztul, akkor általában végérvényesen vége és vezet. Inkább valami kontakt hiba lehet a panelen, vagy valami átvezetés. Meg kell tisztítani és átnézni a forrasztásokat. Esetleg az elkókat lecserélni, mert "szét sütötte már a nap". (Mint ahogy a lencsén is már látszik.) De lehet gazdaságosabb az egész vacakot kicserélni.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Azt véltem felfedezni, hogy akkor marad égve, ha szenzor állító potmétert, teljesen a leg érzékenyebbre állítom. Most, egész nap be volt kapcsolva, ez a poti egy kicsit visszább véve, és úgy tűnik, tökéletes. Érdekesnek azt tartom, hogy ez csak éjszakai mozgásra volt/van beállítva. Úgy maradt? Majd viselve válik el, milyen.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Az simán elképzelhető, hogy a poti kontakt hibás. Hiszen az az egyetlen mozgó-nyitott-neuralgikus dolog benne.
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Mai világ szabvány hibája is lehet, a 230V-os soros kondenzátor, vagy a tápszűrő elkó.
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Vagy egy feature, hogy teljesen feltekerve fixen világít, lehet, hogy benne lenne a leírásában...ha lenne.
(#) mraulajos válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Rövidre zárom ezt a potit.?
(#) proli007 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Én nem tudom ezek a potik közül melyik-melyik mit szabályoz és melyikről van szó. Valamint hogy számodra működés szempontjából a rövidre zárt állapot megfelelő-e. De azt is tudni kell, hogy feszültséget osztanak, vagy változtatható ellenállásként működnek, mielőtt rövidre zárnál bármit is.
Következő: »»   23 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem