Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   694 / 839
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2018 / 1
 
Te jó ég! Ezt kialakítani tényleg már a horrort érinti?
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Nem a kialakitás a gond, hanem a sztereo kisértékü poti ( ha egyáltalán sikerül valahol felhajtani), s ráadásul teljesen felesleges. Mit old az meg jobban a sima potihoz képest?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2018
(#) ktamas66 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Az a probléma, hogy ilyenkor a FINE poti beállítási tartománya függ a COARSE állásától (magas kimenő feszültségnél csökken a finombeállítás tartománya).
(#) Massawa válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Azt nem hiszem, hiszen sorba van kötve a másikkal, és a kettö egyben határozza meg a szabályzási tartományt, lineárisan.
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Én helipotot használok. Annak is van utálatos dolga, sokat kell tekerni. De nem az én igényem volt.
(#) ktamas66 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
De ez nem hit kérdése, utána kell számolni.
A megoldásodban már nem lesz lineáris mivel R1+R2 a képletben nem állandó.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2018
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Én tudom, ezért cseréltem én is ki 2 sima potira. Pofon egyszerü és gyors a kezelése. A helipothoz gyakran kurblirol álmodtam.
Az egyikbe én is egy hajdani TVböl származo áttételes gombot szereltem, de firditva mint a TV-kben. A külsö gomb 10x gyorsabban tekeri a tengekyt a belsö meg 1:1-ben.
De hát ezt mindenki döntse mit akar. Ma meg minden tápon ott a müszer valahogy csak beálitjuk a kimenö feszültséget.
(#) Massawa válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Azt is megteheted, söt ahogy mostani kis kinai tápban külön analog összegezön adják össze a két feszültséget, ( a Coarson 1-30 V, a Fine ehhez ad +/- 2 V-t.

Ne csináljunk már elefántot a bohábol.
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Elviekben létezik három fordulatos helipot is. Csak senki nem gyártja. Pedig az lenne a megfelelő megoldás. Nekem van egy, akkora mint a mutató ujjam első perce. Ráadásul egy "trimmer" volt jelváltóban. A 10 fordulatosnál legjobb megoldás ha nincs a tengelyen forgatógomb. Akkor lehet egy újjal is pödörni. Nem szép, viszont célszerű.
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Tudod hol vannak ilyenek, talán még könnyen szerezhetök is, igaz a többség 100 kOhmos és egy kis mechanikai munkát igényel.
A hajdani varikapos tunerek vezérlésére gyártott kis trimmerek. ( ugy néznek ki mint a mai hosszu helipotos trimmerek, csak azokon durva a menettengely).
Azoknak a tengelyén meglehetösen durva menetü ( nagy emelkedésü) csiga van 4-6 fordulat az egész tartomány.
Én valamikor tolopotikbol gyártottam, de ma már azok is eltüntek a piacrol. .
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2018
(#) ktamas66 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Kapható hármas meg ötös is csak az ára miatt olcsóbb az OPA-s megoldás.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Proli LPSU3A50V-os tápjához készült panel alkatrészlistája szerkeszthető formában. Ha valaki mondjuk a HEStore kódokat is kibogarássza hozzá, akkor ezzel segíthet a többieknek.
(#) Lakay hozzászólása Jún 19, 2018 /
 
Sziasztok.

A panelből van még eladó darab?
(#) Bakman válasza Lakay hozzászólására (») Jún 19, 2018 /
 
Van, itt: Bővebben: Link.
(#) Alkotó válasza Lakay hozzászólására (») Jún 19, 2018 /
 
Ha esetleg az LPSU3A50V panelre gondolsz, akkor azt pontosítsd, hogy tudjalak tájékoztatni.
(#) Lakay válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 19, 2018 /
 
Persze arra gondoltam. LPSU3A50V.
(#) elektroncso hozzászólása Jún 23, 2018 /
 
Sziasztok!
Elegem lett abból, hogy az asztalomat egy rakás különféle táp lepi el és ha olyan áramkört indítok aminek többféle táp kell akkor egy rakás műszerre és kapcsolóra kell figyelni egyszerre, nem beszélve a sok drótozásról. Eldöntöttem, hogy építek egy minden eddigi hiányosságot kielégítő tápot. A választásom Pioneer, Proli007 és Alkotó közös munkájára a 2.7.4. verzióra esett. A kérdésem az volna, hogy van-e ennél valami olyan módisítás amit érdemes elvégezni és esetleg én átfutottam felette a témában?
Én annyit fogok módosítani, hogy négyhuzalosra alakítom ki a kimenetet, a mérőműszerekhez tartozó részt nagy eséllyel elhagyom (de ez még kiderül). Ki fogom próbálni Proli007 túláramvédelmét. Teljesítménytranzisztornak viszont csak két darab KD503-at fogok használni (erre van jó hűtőbordám kiképezve). A -5V-ot 7905-el gondoltam előállítani (a Z2 zener helyett).
Ennyi ami eszembe jutott.
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Nem nagyon értelek. Ha építesz egy plusz tápot, akkor az fog tudni egyszerre többféle feszültséget? Vagy nem jól értem, és az a probléma, hogy egyáltalán nincs labortápod? Olyan ami mindenféle igényt kielégít nem létezik. Nálam pl. a legalapvetőbb igények közé tartozik az is, hogy egy végfokot pillanatok alatt fel tudjak róla éleszteni. Egy mondjuk +/-50V vagy netán nagyobb tápigényűt meg a legtöbb táppal nem lehet.
Nem tudom miért pont arra a tápra esett a választásod, szerintem itt a topikban 3 olyan táp van amit érdemes lehet után építeni, a 723-as, az EM-1, meg az LPSU. Utóbbiról semmit nem tudok, mert nekem régebben a szimulátorban sem volt hajlandó elindulni, utána nem is foglalkoztam vele tovább. Az előző kettőnek meg van egy nagy előnye, nem kell hozzájuk semmilyen segédfeszültség, így nincs megkötve hogy milyen trafóról használható, illetve nem kell hozzájuk kiegészítő trafó ha a főtrafó már adott (pl. végfokból vagy akármiből bontott).
Szóval én egy 30V körüli végfeszültséget már eleve hiányosságnak látok, ami majd nálad is jelentkezni fog amint a már fent említett dologra is használni szeretnéd, vagy netán csak ki szeretnél próbálni egy nagyobb teljesítményű, nagyobb feszültségről működő LED-et. De nem akartam beleszólni...
(#) Kovidivi válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Jó kis táp az Alkotós!
Azon nem gondolkodtál el, hogy kapcsoló üzemű megoldást választasz? Nekem egy dobozban van egy analóg és egy kapcs. üzemű, hőfokfüggő ventilátor szabályzással. Bármit csinálok az analóg oldallal (12V 1A terhelés pl.), egyből elkezd a venti gyorsabban forogni, míg a kapcs. üzemű oldalt maximális teljesítményem használva (12V 5A, vagy 30V 2A, vagyis max. 60-70W kimenő), alap fordulatszámon megy a venti.
Évek óta használom, és eddig egyik áramkör sem panaszkodott, nem ment tönkre.
A kapcsolás pedig Skori kapcsoló üzemű step down konvertere, állítható áramkorláttal kiegészítve.
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Ezt a panelt pontosabban a felirati hibáktól mentes változatot (LPSU3A50V-C) Kínában legyártották nekem és ebből van eladó. Véleményem szerint -nem kis részben a panel rendkívül kedvező ára miatt- racionális alternatíva lehet.
Javaslom megfontolni ennek választását is.
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Azért nem érted, mert nem vittem végig a gondolatmenetet, bocsánatot kérek! Most megpróbálok minden kérdésre és mindenkinek válaszolni.

Két példányban épülne meg, ezzel volna két egyforma táppanelem egy dobozban. A rendelkezésemre álló hiperszil transzformátor egy ipari tápból bontott négy nagyáramú 24V-os szekunder tekercsel és pár kis áramú tekerccsel. Vagyis a transzformátor adott ami kb. 850VA-es vagyis bőven lesz benne tartalék. Két 24V-os tekercsre kapcsolódna a két labortáp modul a harmadikat kivezetném az előlapra így volna egy 24V AC kimenetem is. Illetve van rajta még egy nagyáramú középmegcsapolásos 24V-os tekercs, ezt egyenirányítva, pufferelve de stabilizálás nélkül vezetném ki. Van rajta egy 200mA-es 230V AC szekunder tekercs is, vagyis lenne egy beépített leválasztótrafóm is egyben.
Erősítőkkel nem foglalkozom eddig egy 32V végfeszültségű 2A-es egycsatornás labortápom volt (és még van is), mindig mindenre elég volt (kivéve az egy csatorna). De ha bevadulok akkor beépíthetek 4 labortápmodult ( a trafón van rá lehetőség) és akkor max. +-60V a rendelkezésemre állna.
Kapcsolóüzeműt helyből elvetettem, zavarérzékeny RF technikával kísérletezek ott nagyon komoly szűrés kéne, hogy ne jusson át a zavar az áramkörbe. Éppen elég "zavaróadó" üzemel a környékemen nem szeretnék még egyed.
Az LPSU-val is szemeztem, egy dolog okoz gondot. Adott a stabil doboz benne a hűtőbordákkal, rajtuk a teljesítménytranzisztorokkal, trafóval és minden más alkatrész is a rendelkezésemre áll hozzá (kivéve a két árammérőt). Az LPSU-hoz sem a polyfuse-k sem a MOS-FET-ek nem állnak a rendelkezésemre (és itt nálunk venni sem lehet a jelzett típusokat csak a BS170, BS250 beszerezhető).
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Értelek. Én sem nagyon veszek már semmit, a sok év alatt felhalmozott készletet használom el (trafók, dobozok, egyebek). Ha már ott van az a 32V-os táp, akkor az mellé én mégiscsak nagyobb feszültségűt építenék. A trafó is adott, a 2db 24V-os tekercsből kétutasan egyenirányítva lenne kb. 2x66V DC-d, én biztos hogy ahhoz építenék tápot. Nálam ugyanígy készült az EM-1, adott volt a doboz meg a végfokból bontott trafó, FET-em volt egy fél szatyorral, így lett 2x92V DC-m, ehhez készült 2db táp amit éppen hogy sikerült belezsúfolni a dobozba.
De ha nagyon nagy a doboz, akár 4 tápot is beletehetsz, 2db 30V-osat meg 2db 60V-osat.
Az LPSU-ban nekem sem tetszik egy két dolog ami szerintem feleslegesen van benne, azokat én kapásból kidobálnám hogy egyszerűsödjön a kapcsolás, és akkor nem kellenek ilyenek mint polyfuse.
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2018 /
 
Elég komoly dobozom van. Mélysége 48cm szélessége 34cm magassága pedig 18cm. A mellékelt képen látszik a konstrukció. Hat darab hűtőborda van benne, én ebből kiveszek kettőt ott elfér a négy elektronika (felcsavarozva a hozzátartozó hűtőbordára). Hátul van egy nagy ventilátor, amit termosztat fog kapcsolni, komoly hűtés lesz a rengeteg elfűtött teljesítmény miatt.
Szerintem végül építek 4 darab 30V-os táppanelt amiket kapcsolókkal sorba is lehet majd kötni így elég komoly táp áll majd a rendelkezésemre. Azt fog kellenem megnézni, hogy a 30V-hoz elég-e lesz a 24V AC, vagy csökkentenem fog kelleni a max kimeneti feszültséget 25V-ra, hogy maradjon tartalék a tápban. Nem szeretnék úgy járni mint visszább egy fórumtárs.
A 32V-os labortápot szeretném teljesen kiváltani, van egy súlyos problémája, túl van gerjesztve a transzformátora üresjáratban is jelentősen melegedik.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018

tapdoboz.JPG
    
(#) tbarath válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Én a Kontha kódokat kibogarásztam, bár néhány dologra nincs találat, amennyire tudtam kerestem alternatívát. Illetve néhány "ócsítós" alternatívát is írtam, és inkább rákérdezek mielőtt hülyeséget kezdek terjeszteni, szóval ha hülyeséget írok akkor jelezzetek.

Előrebocsátom: én ezt az LPSU3A50V tápot nem tervezem 50 Voltig elvinni, egyrészt nincserre szükségem, de kisebb feszültségeknél nagyobb áramra igen, ott pedig baromi sokat disszipálna. Szóval én nem 2x21VAC hanem 2x14VAC vagy 1x24VAC trafóval tervezem hajtani. (Ahhoz lehet, hogy pár alkatrészt cserélni kell majd, még nem értem rá utánaolvasni, kérdezni se nagyon.)

És akkor a kérdések:
100 nF kondi - ide feltétlenül MKS kell? Vagy elég ha fólia, vagy bármi polarizálatlan is lehet?
1 nF kondi - mindenképp X7R kell vagy elég ha multilayer, vagy bármi polarizálatlan is lehet?
2.2 nF kondi - ide feltétlenül FKS kell? Vagy elég ha fólia, vagy bármi polarizálatlan is lehet?

4700 µF/100V - tuti kell a 100V? Ha jól számolom a 63V is elég lehet, bár kicsit azért csücskös lehet, de sokkal olcsóbb. (Én tuti nem teszek majd ekkorát a kisebb betáp miatt.)

D1 diódahíd - értem én hogy olcsó, de a 10A 800V szerintem overkill. Alternatíva esetén mekkora minimális terhelhetőséggel kell számolni?

IRFP90N20 - 90A 200V 580W, szükség van ekkorára? Mert ez még csak nem is olcsó.
Én a kisebb feszültségű megoldásomnál IRFP064N-at tervezek használni (70A 60V 300W), ez működhet?

BS250 - a Lomex azt írja, hogy kifutott termék

polifuse 250 mA - én a Konthában multifuse nevű terméket találtam 200 mA és 300 mA kivitelben, ezt beírhatom alternatívának?
(#) Alkotó válasza tbarath hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Összemosódni látszik az áramkör elvi működése és a paneltöbblet miatti eladási szándékom.
Ha a panelt érintő felvetésed van, abban próbálok helytállni, de ha a működést érintő kérdéseid vannak, akkor a leghitelesebb ha a szerzőnek célzod a kérdéseidet (Proli007).
Én is kértem néhány cégtől ajánlatot az alkatrészekre (beleírtam a kezelő, kijelző, és csatlakozó alkatrészeket is), és ebben a mennyiségi sávban a HEStore volt az olcsóbb. Szintén mellettük szól, hogy minden hiányzó alkatrészt napok alatt elővarázsolnak nekünk, tehát nincs ok mást választani.
(#) tbarath válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 30, 2018 /
 
Félre ne értsd: nem kritizálok, csak kérdezek. És elsősorban Proli válaszára gondoltam én is, hiszen Ő tervezte, de bárki más is válaszolhat ha úgy gondolja.

A hirdetésben azt írtad, hogy a HEStore adta a legjobb ajánlatot, kb. bruttó 7e értékben. Nekem a fenti listára a lomex webshop árakkal kb. 4100 Ft jött ki (bár ott gondolom más a webshop és a bolti ár, mert az utcáról betérve még sose sikerült webshop áron vásárolnom), Kontha árakkal kb. 4700 Ft. Igaz ebben nincs se szállítási költség, se trafó, se doboz, nem tudom a HEStore ajánlat ezek közül mit tartalmaz (trafót szerintem tuti nem).
(#) tbarath válasza tbarath hozzászólására (») Jún 30, 2018 /
 
Update: összevadásztam a fenti listát HEStore-ból, és a Lomex/Kontha 4200/4700 árához képest 5500 Ft-ra jött ki úgy, hogy nincs benne a polyfuse ára (nem találtam), és a 3296W-t sem találtam, helyette az 3296Y árával számoltam.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Jún 30, 2018 /
 
Ugyan nem csatoltál sem rajzot sem nyáktervet, azért néhány kérdésre lehet válaszolni. A tápfesszel biztosan mehetsz lejjebb, hogy meddig az a kapcsolástól függ. Kondi tekintetében, mivel ez egy analóg tápegység, ezért ahova fóliakondi kell oda bármilyen fóliakondi jó. Azért (is) jó ha az ember magának tervezi a nyákot, mert akkor nincs megkötés, olyan méretűt teszel bele amilyet akarsz, illetve célszerű eleve úgy kialakítani a nyákot, hogy több típus is elférjen, az egyik oldalára teszel raszterenként egy furatot.
Nem tudom hogy az 1nF mi, ha SMD X7R akkor az vagy az legyen vagy NP0, Y5V semmiképpen se (ebből a szempontból a hestore lutri, mert vagy azt kapsz vagy nem, van hogy eladják X7R-ként az Y5V-t, mutatok majd ilyet ha megtalálom).
Diódahidat azért célszerűbb a névlegesnél valamivel nagyobbat venni, mert az kevésbé fog az adott áramon melegedni mint a kisebb. Ez főleg akkor előny ha netán odatervezik a puffer mellé, mert akkor azt is melegíteni fogja ami hosszú távon nem szerencsés.
Fetet olyat teszel bele amilyet akarsz, azért ezt rakták bele mert sokat tud disszipálni. Azzal együtt hogy egy fetes tápban az áteresztőelem jóval kisebb valószínűséggel hibásodik meg mint egy tranyósban, azért én a keletkező hő teljes elvezetését nem bíznám egyetlen fetre (az enyémben 3 van 200W-ra).
A BS250-re nem tudok mit mondani, azt a részét a kapcsolásnak én biztosan áttervezném, polifuse és egyebeket szintén.
A lomex talán mind közül a legolcsóbb, de azt figyelembe kell venni, hogy a webshop-os és a helyi árak eltérnek, és csak akkor olcsóbb jóval a többi boltnál ha valamiből sokat (pl. 50db) veszel. Reklám nélkül nekem a kedvenc helyem, onnét még sosem kaptam gagyi terméket (leváló lábú SMD alkatrész és hasonlók), vagy másfélét mint amit kiválasztottam. Csak ne büntetnék a kis tételben történő vásárlást...
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 30, 2018 /
 
Nem csatoltam nyáktervet, a Proli által tervezett LPSU3A50V kapcsoláshoz Alkotó által készített nyák fentebb csatolt alkatrészlistáján kotlottam. (Bővebben: Link)

Ez ugye elvileg 2x21V AC bemenetű és 50V kimeneti feszültséget tud, viszont nekem ekkorára nincs szükségem. És 12V 3A esetén nem mindegy, hogy a FET 60-80W-ot vagy 140W-ot disszipál.

A fenti listában Lomexes kódok vannak, a 100 nF kondinál pont WIMA MKS2, ami kb. 40 Ft, míg egy "sima, noname" kb. 10 Ft. Ez 4 darabnál már érezhető különbség. A másik 2 (elvileg kerámia) kondinál pedig az egyik lomex link X7R kódú volt, a másik WIMA FKS2.
A diódahidat értem hogy célszerű túltervezni, de egy 3A-es táp 2x21VAC bemenetére a 10A/800V-ot túlzásnak érzem - persze lehet hogy ez a legolcsóbb 10A-es híd ami feszültségben is megfelelő.
Az az 1 FET nekem se nagyon tetszik, de bontok majd egy ventillátoros procihűtőt, és amúgy is kisebb tápfesszel menne. A BS250-nel semmi baj nincs, a lomex-kód szerint kifutott termék, persze lehet hogy csak kódot cseréltek.
És ha már lomex: a webshop-os áraikat csúnyán benéztem. A fentebb említett MKS2 ára pl. 5000 darabos csomagolási egység esetén érvényes, amitől kis mennyiségben nyilván drágábbak.
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Az a FET valóban elég drága, de lehet helyettesíteni is másikkal. Csak tudjon jó sok Wattot disszipálni, és akkor elviszi egymaga a labortápot. Pl. IRLB3034, 375W-ot tud. A Proli007 által talált FET 580W-ot.
Számomra is meglepő volt ( én eddig 30W-ot engedtem egy TO-220-ra), amikor egy 5cmx5cmx2cm-es borda, ventivel hűtve 80W-ot tudott eldisszipálni, közvetlenül az IRLB3034 mellett pedig 80fokC-os hőmérsékletet mértem! Aztán kerestem egy rézmagos proci hűtőt, nagy ventivel, ugyanennél a teljesítménynél 50fokC alatt maradt a FET közvetlen környezete! Ezek alapján a 120-150W disszipáció nem megoldhatatlan egy db. félvezetővel! Ha van hővédelem, akkor pedig tönkre sem fog menni semmi. Pl. kiszámoltam, hogy ha 120fokC-os a FET-en belül a lapka, akkor még mindig tud 375W-(120fokC-25fokC)*2.5W/fokC=137.5W-ot disszipálni (linear derating factor-ból lehet számolni, le kell vonni az aktuális hőm-ből a szobahőmérsékletet, mert csak a hőmérséklet változás a lényeg)! Minél alacsonyabb a borda hőmérséklete, annál több hőt tud leadni.
Ja, és a legfontosabb 10db ilyen IRLB3034 max. 4$ Ebayen.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2018
Következő: »»   694 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem