Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2024 / 2208
(#) Orbán József válasza djhans hozzászólására (») Jún 11, 2018
Csak azt nem értem, akkor pl. az LS7 elismerten kiváló előerősítő tápja miért mégis ilyen?
Gyakorlatilag megegyező felépítésű a PH3 csöves RIAA tápja is.
Olcsóbb lett volna a Cégnek fojtóval, RC-kkel. Nekem gyanús, hogy miért áldoztak mégis sokkal többet, mint néhány passzív alkatrész. Pedig biztosan úgy is működik egy előerősítő.

LS7_táp.JPG
    
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 11, 2018
Mert ők félvezetővel is tudnak jó hangot csinálni. Gondosan le is vakarják róluk a gyártó/típus jelzést, ami szerintem nem baj, legalább nem fog (akkora) illúziókat kergetni az átlag DIY-er. Hogy olcsóbb lenne fojtóval? Mikor ment le ennyire a jó vasmag és zománchuzal ára?

/A végfok anódtápjával ellentétben előerősítőben a CLC jó eséllyel csak rontana, ha nem elég jó minőségű a fojtó. És a brummproblémákról még nem is beszéltünk... phonónál többrétegű árnyékolóbúra kell, de legjobb a külön dobozba szeparált táp./
(#) Cinema válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 12, 2018
Nem használnak speciális alkatrészeket, de amit használnak, azokból a lehető legtöbbet hozzák ki, a stabilitás és hibamentes működés érdekében. A táp önmagában nem elég, az erősítő fokozatokkal együtt tudja azt, amit tud és az erősítő is azzal a táppal tudja azt, amit tud. Világos, nem?!
Szokatlan a kapcsolástechnika, nekünk (kelet)európaiaknak. Ők mást és másképp tanulnak, mint ami a mi tankönyveinkben van (ha benne van egyáltalán az, ami érdekes).
Tudnak a félvezetőikkel is nagyszerű hangú erősítőket építeni odaát és nem csak azt. (Irigylem is ezért Őket, mert mi miért nem tudunk?)
Én maradok a csöves stabil tápomnál, az kb. 30-50mA-terhelőáramig minden előfokot ellát finom, stabil tápfeszültséggel, 200V - 400V kimenőfeszültség között.

Üdv!
(#) jani1987 hozzászólása Jún 12, 2018
Kicsit egyszerűbb kapcsolással kezdek mert rajzom is van hozzá plusz tévéből van bontásom. 47-es mikróm mondjuk most nincs de a duplázás nem tudom másra helyettesíthető e mert csak 22-esem van. Vagyis a kérdés: rakhatok e mást helyette? Csak mondom most még szigetelő csövem sincs.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2018
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 12, 2018
Igen, ami van.
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 13, 2018
Ha nem néztem meg mekkora volt a hangszóró honnan tudjam mekkorát kössek rá?
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 13, 2018
Ami van. 4...8 Ohm. Szólni fog, tönkre meg nem megy. Gityónak meg mindegy, nem véletlenül kell "torzító", ha túlzottan jóra sikerült az erősítő
(#) scooby_ válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 16, 2018
Nem véletlen nem RC szűrést alkalmaztak. PH3 és LS7 is tartalmaz áramgenerátort, a munkapont stabilitásához pedig alapvetően stabil táp kell. Az RC pedig nem stabil, csak jól szűrt. Ez az oka, hogy stabilizált tápegységet használtak. Egyébként mindkét esetben az előző oldalon belinkelt zéneráram generátoros áteresztőtranzisztoros tápegységet használtam, az áteresztő báziskörébe (nálam FET az áteresztő) beiktatva egy R-C tagot lágyindításként, ahogy CHZ is csinálja már időtlen idők óta.
(#) tunerman hozzászólása Jún 16, 2018
Az elektroncsöves erősítők világában a stabilizált tápegységek használatának a legfőbb oka, a DC csatolt fokozatok optimális műkődési tartományának a fenntartása.
Minden olyan csöves kapcsolásban, ahol csatoló kondenzátorok vannak a fokozatok között - ott teljesen felesleges a komplikált stabilizált tápegység használata.
Mint mindenben itt is valamit nyernek a DC csatolással, viszont veszitenek a stab táp használatával...
Üdv: TJ.
(#) FordPrefect válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 17, 2018
No ne má...Áramgenerátor szerény ismereteim szerint kellően stabilizálja a munkapontot, az égvilágon semmi szükség nincs stabilizált tápfeszültségre. De várok magyarázatot..
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
(#) bta válasza tunerman hozzászólására (») Jún 18, 2018
http://www.hifiplus.com/articles/pure-sound-l300-line-stage-preampl...fi-73/
300B stabcsővel
Miközben az erősítőfokozatban "mezei" indirekt fűtésű kettőstriódák foglalnak helyet.
A konstruktőr nem ma kezdte... ahogy azt mondani szokták, a kivétel erősíti a szabályt
(#) FordPrefect válasza bta hozzászólására (») Jún 18, 2018
Idézet:
„A konstruktőr nem ma kezdte...”
A marketinget? Azt biztosan nem ma kezdte. Tipikus konzumidiótákat célzó szöveg és dizájn. (parasztvakítás) Tized ennyi vagyonból célt lehet érni. Amúgy nem vitatom a tápegység fontosságát
Mellesleg továbbra is mindig fel fogom tenni a KÉRDÉST: A mai jelszintek világában mit is előerősítünk?! A pénzt? Merthogy egy műsorválasztó kapcsoló simán betehető a végfok dobozába.
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 18, 2018
Sokan gondolják(ták) ezt az előfokról.
Aztán...
Azért mutatok képeket a Valakitől, ha ilyen holmikat tud összehozni, talán elhihető, amit tapasztalt és mond, abban van igazság.
Mi a fenének egy előerősÍtő?
(Mondjuk 1 db CD lejátszóhoz minek...?)
Aztán egy LS7 megépítése, meghallgatása más véleményt hozott ki belőle.
Rengeteg okosságot tudnék én is mondani, amiket már hallottam, olvastam, de hajlamos vagyok hinni a gyakorlati embereknek. Ő is ilyen.
(#) FordPrefect hozzászólása Jún 19, 2018
A fenti hozzászólásnak és képeknek mi is a lényege? Valaki, valamit hallott, és a hit. Meg az igazság. Meg a tapasztalat...
Ugyanolyan megfoghatatlan fogalmak, mint a "befektetők"
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 19, 2018
Ne vedd személyeskedésnek. Mutatok valakit, aki veled és velem ellentétben komoly dolgokat mutat be, készített (és még sok egyéb hangtechnikát) ergo több fogalma lehet hifiről szerénységünknél...
Másik:Egyik szombathelyi hifista barátom nemrégiben kapott kölcsön egy LS7-et.
CD-nél tényleg nem érzett különbséget!
Csak az összes egyéb műsorforrásnál.
Azóta van neki is, a trafót most csináltam meg hozzá.
De sajnálom a hitvitát újrakezdő szemléletbe belépni, ezt már párszor végigtárgyaltuk.
Nyilván pl. Orister 15 szinten értelmetlen ilyesmiről a purparlé, valamint, mint pl. az én hallásom (bot)fülem, saját tapasztalatról nem biztos, hogy perdöntő jókat tudok majd mondani.
No, ezért támaszkodom mások gyakorlati tapasztalatára.
(#) CHZ válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 19, 2018
Én sem hittem benne.
Mikor távvezérelhető bemenetválasztót és hangerő szabályozót készítettem, poti után kötelező buffert kellett beiktatnom, hogy az RCA kábel hatását minimalizáljam. Meghallgatva előnyösnek éreztem. Ekkor kezdtem próbálni több megoldást, rájöttem, buffer jó, de jobb ha nem csak illeszt, erősít is picit. Sokkal levegősebb, részletgazdagabb hangkép.
Több megoldást kipróbáltam, csővel és félvezetővel is, jelenleg a képen láthatót próbálom, 1,5x erősítésre beállítva.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2018
(#) mek-elek hozzászólása Jún 19, 2018
A tapasztalatok átadásáért nyomtam a gombot. Amit írtatok nem vita tárgya, csupán az őserdő egy tisztása, véleményem szerint.
Érdekesség képpen, mert ez is egy tisztás úgy gondolom van helye a témában, a mellékletben, akit érdekel a gépi fordítással (nem tudok angolul).
(#) boti2 válasza CHZ hozzászólására (») Jún 19, 2018
Szia!
Azt esetleg nem próbáltad, hogy ha a (piros, talán Jantzen és gondolom a jelútban lévő) kondenzátorok helyére beteszel más kondezátorokat (jobbat is és rosszabbat is) az mennyit befolyásol a szubjektív hangérzeten. Érzésem szerint ott lehet ilyesfajta mozgástér.
Másik kérdésem, hogy pontosan hogyan értendő az hogy "az RCA kábel hatását minimalizáljam"?
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2018
(#) CHZ válasza boti2 hozzászólására (») Jún 19, 2018
Szia!
Kapcsolás egyszerű, néhány alkatrészt tartalmaz (4db ellenállás, 2db kondi). Ezért viszonylag könnyű alkatrészek cserélgetése, hangzásra gyakorolt hatásának tesztelése.
Már nem minden alkatrész azonos gyártmány amit a képen látsz, cserélgetem és a jobb marad.

Távos előfok külön dobozba került, ha passzív maradna, akkor a poti kimenetét IC kábel "terhelné" kapacitásaival és egyéb jellemzőivel. Buffer alacsony kimeneti impedanciát biztosít, így a kábel okozta kapacitások hatása minimalizálható.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2018

Torz..png
    
(#) Orbán József válasza CHZ hozzászólására (») Jún 19, 2018
Idézet:
„Buffer alacsony kimeneti impedanciát biztosít, így a kábel okozta kapacitások hatása minimalizálható.”

Ugyanígy, a végerősítő bemenetén levő járulékos kapacitások "elnyomására" is kedvező hatású.
Egyéb erősítőmnél (félvezetős) az 50 és 600 Ohmos generátor ellenállás is más felfutást mutatott négyszögjeles mérésnél.
(#) mek-elek válasza boti2 hozzászólására (») Jún 19, 2018
Ne haragudj, mivel tőlem kérdeztél, a kondik nem Jantzenek, és ami megfelel valakinek, mért cserélgessen. Nem értem a racionalitását ebben a megközelítésben, a "jobbat rosszabbat" meghatározásnak(mihez képest, milyen célból?). Kinek a szubjektív hangképéről beszélünk(kinek a rendszere, egyéni elvárása alapján).
Adott rendszerben egy kiegészítő kelléknek igen eltérő hatása lehet.
A mellékletemben van RCA kábelről is szó.
Bocsi, hát ennyi.
(#) CHZ válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 19, 2018
Egy jól sikerült előfok további előnyökkel is jár. Ha valaki több végfokot is épít, ki akar próbálni, egyszerűsíthető, egy bemenet elég, poti is elhagyható, bemeneti érzékenysége is lehet nagyobb.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2018
(#) mohinger hozzászólása Jún 19, 2018
Kedves Fórumtársak!
Hétvégén, szombaton részt vettem Hódmezővásárhelyen a 16. Amatőr audiofil konstruktőrök baráti találkozóján, melyet Ágoston Lajos bácsi szervezett többed magával. Néhány képet hadd osszak meg veletek. Remek cuccok voltak kiállítva, jó volt ott lenni, találkozni az ismerősökkel és új ismeretségeket kötni.
Köszönöm, hogy megnéztétek.
(#) mek-elek válasza mohinger hozzászólására (») Jún 19, 2018
Köszi a képeket.
És mond, ez egy zárt körű rendezvény volt?
(#) mohinger válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 19, 2018
Nem volt zártkörű, több helyen is hirdették. Belépő ellenében bárki bemehetett. Sajnos nem gondoltam rá, hogy reklámozzam itt.
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 19, 2018
Soha nem foglalkozott marketinggel... a DIY rendszerében más elveket követ (full DHT végig trafós csatolással, áramgenerátoros stab. fűtés, klasszikus RC/CLC szűrős táp) - sorozatgyártásban még ennél is sokkal többe kerülne.

Mi ellen v. mellett szeretnél "érvelni"?

- Egy bemenetválasztó kapcsoló és egy hangerőszabályozó nagyságrendekkel olcsóbb. Vitán felül.
- De ha egy klasszis előerősítő tényleg javít? Akkor mi a cél? Meg tudja mondani valaki, hogyan (és főleg, milyen befektetéssel) érhető el bizonyosan, amiről sejtésünk is alig van?

Többezer angol fontért kaphatóak olyan előfokok (is), melyek tartós hiányérzetet keltenek, miután kivesszük a láncból. A különbség "mindössze" annyi, hogy egy jó passzív előfokkal kiváltva minden olyan lapos, szürke, unalmas lesz... elmegy a zenehallgatási kedv.

Tizedannyiért sajnos már nem csak előnyök vannak, és ez még a jobbik eset. Némelyik fabatkát sem ér, viszont remekül lehet velük demonstrálni a szkeptikusok "igazát".
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2018
(#) boti2 válasza CHZ hozzászólására (») Jún 19, 2018
Köszi.
(#) boti2 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 19, 2018
[off]Nem haragszom. Én eredetileg CHZ-től szándékoztam kérdezni, aki meg is válaszolta azt. Elvileg itt mind tudjuk, hogy a szubjektív, vagy akármilyen hangérzetre a különféle helyeken lévő, különféle alkatrészek eltérő mértékben hatnak. A jelútban lévők, pl. csatolókondenzátorok eléggé nagymértékben. Arra próbáltam megerősítő választ kapni, hogy az ő előerősítőjében lévő (piros, de nem Jantzen ) kondik befolyásolnak-e annyit a hangon, hogy érdemes legyen cserélgetni őket, vagy nem. Az volt az előfeltevésem, hogy igen és a válasza ezt megerősítette. A magam részéről én gyakran cserélgetek (legtöbbször csövet és kondenzátorokat, ritkábban minden mást), amíg meg nem lesz az addig a pontig számomra elérhető és számomra legjobbnak tűnő, főleg műszaki, és "hangi" szempontból. Aztán persze előbb-utóbb szembejön megint valami, információ, megoldás, kapcsolás, gyártó, apró kis kunszt, akármi, ami valamiben jobbnak tűnik és így tovább...
Ez a soha véget nem érő a játék része.

Viszont ha már itt tartunk esetleg közzétehető a melléklet eredeti angol forrása, vagy annak az elérhetősége? A gépi fordítás meglehetősen "fárasztó". Köszi. [off]
(#) FordPrefect válasza CHZ hozzászólására (») Jún 19, 2018
Egy félreértést oszlassunk el. Én elhiszem, hogy az általad bemutatott egyszerű előerősítő javít a hangon, fizikai magyarázata is van. De pont azért, mert kicsi és egyszerű, simán beépíthető -lenne- a végfok dobozába. Én a KÜLÖN DOBOZ értelmét vitatom elsősorban.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2018
(#) CHZ válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 19, 2018
Elfogadom, hogy nem tartod jó megoldásnak.
Fentebb már leírtam, nekem miért jobb külön dobozolni.
Több végfokom van, mindbe beleépíteni nem lenne gazdaságos, távvezérlési lehetőséggel, phono fogadására alkalmas bemenettel. RIAA korrektort végfokba nem hiszem, hogy könnyű lenne korrekt módon beépíteni, főleg csövest. Előfok dobozába könnyebben megoldható, (bár egyszerűbb teljesen külön megépíteni.) Egy előfok kiszolgálja a többit erősítőt is, így a végfokra elegendő egy bemenet, bemeneti érzékenysége is lehet magasabb (akár 2V eff. felett is).
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2018

IRELFOK3.jpg
    
Következő: »»   2024 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem