Fórum témák
» Több friss téma |
Helló mindenkinek.A képen látható Videoton 4630 Europa Star URH modult szeretném áthangolni OIRT ról hogy fogjon valamit.Melyik alkatrészekhez nyuljak?varicap diódát is cserélni kell?Ugytudom hogy az egyik kismenetszámu vasmagos tekercsböl ki kell venni a mágnest.
Ez az eredeti modul ez nincs áthangolva.Amit előzőleg feltettem képet az müködik csak összecseréltem a két képet.
Mi a bánat ez a long wire antenna rendszer? Rém egyszerű, beledugsz egy darab drótot az antenna csatlakozóba, és passz.
Balunt akkor használunk, ha szimmetrikus aszimmetrikus impedanciákat kell illesztenünk. Long Wire antenna esetében illesztésről szó sincs.
Ha lég forgóra gondolsz, annak a forgó része testen van, így ha hozzáér a hangszóró mágneséhez, baj nem lesz. De azért inkább ne érjen hozzá.
Más baj szokott inkább keletkezni, mivel a forgóban elég sok nagyméretű lemez van, és ezek mikrofóniások lehetnek, a hangszóró közelsége elég nagy hangrezgéseket tud kelteni, ami a lemezeket rezegtetheti, és nemkívánt gerjedéshez vezethet. Úgyhogy több oka is van, hogy a két alkatrész nem jó szomszédok.
Ez a rádió tudtommal kétnormás, azaz mindkét URH sávot fogta. Azért van benne olyan sok tekercs. A D21, és D35 diódákra adott kapcsolófeszültséggel történt a sávváltás. Ha nem fog sehol semmit, akkor vagy rossz, vagy nem tudod, hol kell CCIR sávra átkapcsolni. Vagy meg akarod szüntetni az átkapcsolási lehetőséget? Egyébként létezik téma a rádió áthangolásra itt: Bővebben: Link De az Europa Start azt egyáltalán nem is kellene áthangolni. Valami más lehet ott a gond.
A Long-Wire antenna, az ez, ami a képen van. A balun, amit te nézel, az meg UHF sávra való (300MHz-3GHz). Szóval alaposan el vagy tévedve, csak pucuka épp azt nem írta le, hogy miért? Szóval milyen hullámsávra kellene? Mert rövidhullámra még a VHF sávra való szimmetrizáló transzformátor sem jó. Oda neked kellene elkészítened, kb. úgy, ahogy a képen van. Leírás:
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2018
Nem akarnám megszüntetni a sávátkapcsolást.A müködö ugyanilyen rádióm ha mindkét gomb levan nyomva szinte minden adót befog ami a környéken van, ha kiengedem a ccier gombot ott is majdnem ugyanazt fogja arrébb de hiányosan talál adót már.Ez lenne tükör frekvencia?Ha nem hangolási gond akkor valami más lehet a baja.
Idézet: Az a jó rádió. Igen, a tükör frekvencia, az, amit az OIRT skálán látsz, +21,4 MHz. A rossz rádióról ne várd el, hogy távolból megmondjuk, mi a baja? Koszos hullámváltótól leszakadt vezetékig bármi lehet a baja. „A működő ugyanilyen rádióm ha mindkét gomb le van nyomva szinte minden adót befog ami a környéken van, ha kiengedem a ccir gombot ott is majdnem ugyanazt fogja arrébb de hiányosan talál adót már. Ez lenne tükör frekvencia?”
Köszönöm. Hát nagy hangerő nem lessz, de ezt is számításba veszem. Régi nagy levegős forgókondi lessz. Le akartam rakni a súlypont miatt, de így lehet fent lessz a hangszóró rész. Ez lessz a rádió. Az hangszóró az odlala(régen ventilátor lyuk).
Ez jó dizájnos. A hangszóró nem is lehetne máshol mint a ventilátor helyénél.
Igen, rövidhullámra kellene. Értem azt hittem az UHF -re való is jó lesz.
![]() Ezt a kitet néztem ki magamnak. ![]()
Visszakérdezek.
Mekkora az antennád talpponti impedanciája a vételi frekvencián? És valóban földszimmetrikus? Mekkora a vevőd bemeneti impedanciája? Akkor mit is illesztesz mihez?
Nem lenne jobb esetleg egy Pre-Selector?
Az sávot szűr , részben impedanciát is illeszthet így több haszna is van. Legegyszerűbb egy Collins szűrő (Pí tag) C L C . Aztán ezt cifrázhatod . Attól függően milyen alkatrész készleted van.
Long wire antennát szokás használni (az egyszerűsége miatt) a rövidhullámú sáv tetejéig, adásra, vételre egyaránt. Ez az antenna kapacitív jellegű, és a földdel együtt képezi az antennát, így eleve aszimetrikus. Csak az impedanciák nem stimmelnek, mert egy kapacitás impedanciája frekvencia függő.
Illeszteni az adó kimenetét, és az antenna bemenetét kell, mert különben tönkremegy a végfok, a kialakuló állóhullámok miatt az antennára nem jut teljesítmény, így nem is sugárzol ki semmit. Ezért kell használni illesztő tagokat, mint pl. a Collins szűrő, vagy külön antenna hangoló egység. Kizárólag vétel esetén nincs illesztés, a vevő bemenete nagyimpedanciás, és a kapacitív antenna, mint jelforrás jól illeszkedik. Illeszteni a vevő bemenetét URH sávtól felfelé lehet. Másfajta, pl. kifeszített dipól esetén az antenna talppontja is szimetrikus, és határozott talpponti impedanciája van, ilyenkor az antenna tápvonal is szimetrikus (tyúklétra) Ilyen esetben kell a balun, és az impedancia illesztő fokozat
Vevőnek ez a legjobb egyszerű hosszúantennához,ha értesz franciául,megvannak a tekercs adatai az összes amatőr sávra.
Bővebben: Link
A kis forgókondenzétorom recseg így a nagyot vettem elő de.... ezzel jobban szétválászthatóak a rádióadók, hosszab a járása,de érékeny a kezemre ha közelítek vagy távolítom már változik. Keressek egy másik kicsit vagya végén megoldás lessz a fém doboz? Az meg nem míndig lessz földelt.
Komplikálódik a helyzet. Most csináltam új tekercset hijába kapcsolgaton nincs reakcíó csak a rovifhullámon 7+7 mentszámnal kéne hogy legyen 3 rövid és egy középhullám, de rákötöttem a régi deketoros tekercsemet ami nem is arra lett tervezve és azon jó szól. Ez a több hullámhosszos alig szól de azt is csak 1 rövidhullámon. Azon széepn fog mindent kb 5 és 10mhz között.
A forgót úgy kötötted be, hogy a fix (álló) része van a testre kötve, ugye?
Azt hittem igen, de kider-lt nem. Mert az aló részre raktam, most nézem az nema massza mert azon van szigetelés és úgy megya rögzités ez egy régi kondi az 50-es évekből. Most jobb de még van rajta meló. Középhullámon jó de több hullámon kell mennie és még míndig nincs dobozban :-/
A kis kondi is úgy volt bekötve. Nagyon érzékeny mindenre. CSak a nagynak a ami testnek latszik az a kozepe és gumin keresztül van a tartóra erősítve. Végül is így lehetne a forgós rész a test nem értem miért nem és miért raktak gumi alátéteket. De minden régi rádiónál így van.
A gumi alátétet a mikrofónia megakadályozása miatt használtak. A nagy fa doboz meg a rácsavarozott chassis remekül viszi át a hangot a forgó lemezeire, így csúnya torzítást tud okozni (frekvenciamoduláció-szerűen). Egyenes gépnél még hagyján, de ha az oszciforgó rezeg, az aztán ad a hangolásnak egy jó nagy pofont...
A gumi szigetelést értem, de azt nem hogy miért a mozgó rész a föld?
Mert a forgórész a csapágyon keresztül fémes (persze nem túl jó) kapcsolatban van a szerelvényházzal, míg az állórész ettől el van szigetelve, jó esetben porcelán rudacskákkal, amikre préselt fém sapkákhoz van erősítve.
Az a nem túl jó kapcsolat azt jelenti, hogy egy olajozott golyóscsapágyban forog, ami vagy tud vezetni, vagy nem (recsegés), így külön egy érintkezővillát, vagy spirálrugót szoktak a szerelvényház és a forgórész tengelye (amihez a forgórész lemezei fémesen csatlakozva vannak) közé tenni. A spirálrugó törése, az érintkezővilla deformálódása, szennyeződése, törése azt jelenti, hogy rossz lesz a kapcsolat a forgórész és a háza között, a fent említett recsegést okozva hangoláskor. A puszta csapágy rossz kontaktot ad.
Nézd meg jobban a forgórész csapágyazását, ahogy BiG írta!
A forgórészről megy a kondenzétor testére, ami azt hittem massza, de el van tőle gumival szigetelve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |