Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása
 
Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   104 / 117
(#) latyakosa válasza imre_d hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Ezzel sincs baj ezek szerint.
(#) Szegedi Sándor válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Köszönöm a gyors választ.
(#) imre_d válasza latyakosa hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
A gép, egy családtagomé: Asus P6T deLuxe V2, IC7 i7, 8Gb DD3, Zotac Geforce Gtx460.
Egy Pesti szervizben állapították meg, hogy "tápegység hiba és az alaplapot is magával vitte!"
Miután, ugye a mérések elvégeztem, terhelés mellett és lényeges feszültség és fizikai eltéréseket nem tapasztaltam, valami azt súgja nekem, hogy tévesen is diagnosztizálhatták. (Egy táp és alaplapcserével, nem biztos, hogy gazdaságos lenne javítani.) Ezek után ismét összeraktam. Azt tapasztalom, hogy, amikor indítani próbálom a ventilátorok egy pillanatra megrándulnak, de tovább semmi. Nem tudsz valakit, aki komolyabban megnézné és megerősítene benne, hogy "kuka".
(#) latyakosa válasza imre_d hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
Ha az alaplap tönkrement akkor azon zárlatos alkatrészek szoktak lenni. Az tudhat olyan hibajelenséget okozni, hogy megindul a bekapcsolásnál a ventillátor és utána megáll, mert lekapcsol a tápegység túláram védelme.
A komolyabb teszt, hmm, ahhoz egy műterhelés kellene ami változtatható, nekem olyan nincs.
Amiben tudok segíteni egy differenciál teszt másik alaplap/CPU párossal.
(#) imre_d hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
Elviszem egy másik jó nevű szervizbe egy hibamegállapításra!
Két szerviz nem tévedhet egyformán!

(#) Joe_001 válasza imre_d hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
A tápot le tesztelheted magába is. kell egy műszer egy 4,7 Ohm körüli ellenállás meg pár rövidebb drót. mi a táp típusa?
(#) imre_d hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
A tápot teszteltem, az 5v-os oldalt 4,3A-ral terhelve! Különösebb eltérést nem tapasztaltam!
(#) imre_d hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
Ezek az értékek!

P7190080.JPG
    
(#) imre_d hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
Cooler Master 600w silent plus
(#) pucuka válasza imre_d hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
A tápfeszültségeket elegendő egy tizedes pontossággal mérni.
A számítógép tápján kívül az alaplapon is van még jónéhány, helyi áramköröket tápláló (processzor, memória modul, stb) "tápegység", ezek is lehetnek hibásak, és leginkább ezek hibásodnak meg.
(#) imre_d hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
Ez, ok! Mit javasolsz?
(#) pucuka válasza imre_d hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
Nekem is volt már ilyen. Megnézed hogy a kondik púposak-e, aztán kicseréled. Volt már akinek sikerült, nekem nem. Új alaplap lett a vége, de néha némi kutakodás után lehet találni használtat is, bontóból.
(#) dani555 hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Sziasztok!

Régi pc tápokkal kapcsolatban lenne pár kérdésem. Ma megtaláltam 3, szerintem elég régi pc tápot a garázsban... Ezek közül 2 beindul, és eddigi tapasztalatok szerint működik is rendesen... Az érdekességük, hogy nem a hagyományos, neten is fellelhető atx szabvány szerinti vezetékezésűek, hanem hiányzik róluk minden színes vezeték, kivéve az "alap" feszültség szintek, tehát egy rakat +5, +12, gnd vezeték, egy darab fehér és egy kék, (ugyebár -5v és -12v), valamint egy darab narancssárga vezeték...Találkozott már valaki ilyennel? Még nem mértem le ezt, de szerintem tuti nem 3.3volt... Ahhoz elég régi tápok ezek.... Mi lehet ez? Valami régi pc táp szabvány?

Viszont most jön a kérdésem nehezebbik része, van ugye a harmadik pc táp, ami vezetékezésileg ugyan olyan mint a másik kettő, azzal a különbséggel, hogy hiányzik róla a narancssárga vezeték... Viszont ez bekapcsoláskor csak annyit csinál, hogy felpörög pár sec-ig a venti, megjelennek pillanatra a fesz szintek, szabványosan, majd csökkenek szép lassan, és kvázi leáll a táp...

Mit lehetne vele kezdeni szerintetek? Kezdésnek cseréljem ki az összes elkót benne? Ha igen, akkor elkó és elkó közti fajtabeli különbséget (low esr, vagy nem az, stb...) figyelembe kell venni cserekor?
(Nyilván az eredeti kapacitás/feszültség értékeket megtartva...) Ha egy sima mezei elektronikai alkatrészboltból beszerzem őket az jó, nem?

Van esély szerintetek arra, hogy életet lehet bele lehelni?
Asztali tápnak csinálnám meg egyébként..

És elég off kérdés, de feltenném itt azért: Rendes trafónál, (nem kapcs üzemű, hanem rendes 50Hz-es...), szóval az normális ha full terheletlenül enyhén kézmeleg a vasmag, pár tízperc üzemidő után? A trafó szekundere 500mA/18V, primer meg ugye 230V, a végén van egy graetz híd, meg egy 4700 as kondi, azt is találtam, nem lehet, hogy a kondi már annyira rossz, hOGY majdnem rövidzárba ment át? Egyébként szkópon elég szép képet ad.... Egy régi ilyen falba dughatós antennának volt a tápja vagy minek...

Előre is köszönök minden segítséget!
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) erbe válasza dani555 hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Ezek még AT tápok (AT286-os). Előnyük, hogy nincs SB. A hálózat kapcsolásával üzemkészek. Valamivel kevesebbet bírnak, mint a legtöbb ATX táp. Az itt is fennáll, hogy az 5 V-ot terhelni kell, ha a 12 V-ról teljesítményt akarsz levenni. Ezekben még nem volt jellemző a kondik tömeges elhullása, de a hibásban lehet az a jelenség oka.
Egyszerű kisebb tápoknál, dugasztápoknál terheletlenül is melegszik a trafó. Ez természetes. A hatásfokuk se egetverő, 40-50%.
(#) dani555 válasza erbe hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Köszönöm az észrevételeidet
De akkor ha nem is a kondik tönkremenetele, akkor mi lehet még a hiba oka? Elöször is kicserélem kezdésnek az összes elkót, ha akkor sem indul akkor fejtegetem tovább... De egy biztos, a félvezetökészlete épp, hiszen egy pillanatra minden helyes érték megjelenik, meg a venti is beindul...

Narancssárga vezetékre van tipped esetleg? Vagy lehet a szabvány irja, és akkor megnézem azt, meg holnap megmérem, hogy mi van ott...
(#) dani555 válasza erbe hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Ja és egy ilyen at tápot, ami cca. 250 wattos, hány amperrel kell leterhelni az 5V-on, hogy stabilan adja ki a 12v-ot szerinted? Mennyivel érdemes...?
(#) erbe válasza dani555 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
5 wattnál többel nem érdemes terhelni. A 12 V nem lesz tökéletesen stabil, mert nem arra készült a táp, de elfogadható. Kisebb, 1-2 A-ig akár 1 W terhelés is elég az 5 V-os ágon.
A többire így fejből nem tudok választ adni. Nem tudom, mi a narancssárga, talán a Power good ág. Valahol van még elfekvő AT tápom, de hiába is keresném meg, mert ahány, annyiféle. Mint az ATX.
(#) Sanitatum hozzászólása Aug 15, 2018 /
 
Sziasztok, adott egy 630w-os táp nem volt olcsó mulatság de érdekelne hogy találkozott e valaki olyan hibával, hogy mikor elindit egy stress tesztet grafikára akkor levág a táp igy van ez játéknál stb...szóval gpu komolyabb terhelésnél levág.. Meglett próbálva másik táppal és azzal jó, tehát biztos hogy a psu ment el. Kicseréltem az alacsony feszültségeknél a kondikat bár nem volt púpos egy se de a hiba jelenség az maradt. Feszültségek stabilak legalábbis, ötletem nincs miből kiindulni. Kondikra gyanakodtam csak, kb 3 éves a táp
(#) latyakosa válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Lehet, hogy csak a kábelezést kellene jobban átgondolni, mert az alaplap és a GPU felé külön kimenetek szoktak lenni a jobb áram eloszlás érdekében.
Primer puffert nézted már kapacitásra, bár én inkább arra gyanakszom valamelyik kimenet túlterhelődik...
(#) Sanitatum válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Primert nem néztem, sajnos az esr müszerem bedöglött. 390uf 400v van a primer oldalon. Egyedül annyit tehettem mert nem tudtam mivel leterhelni, hogy le lett mérve hálózati fogyasztásmérővel el lett inditva játék min grafikán 60 70 wattot evett. Ultrán meg 170w és ennél már kidobta.
(#) latyakosa válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
170w terhelésen nem szabadna letérdelnie egy 600w feletti képességű tápegységnek, azt még egy sima "átlagos" 3-400w-s tápnak is bírnia kellene, nem extrémek a feltételek.
(#) Gabó válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Azért én kíváncsi lennék, mi az a nem olcsó táp...
Valami típust, vagy képet a típusról igazán feltehettél volna
(#) Sanitatum válasza Gabó hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Bővebben: Link Egy ilyenről van szó. Változtak a körülmények.. érdekes az egész... Wownál 170w fogyasztásnál, far cry 5 130wattnál (töltéskor) stress tesztnél meg 230watt volt a max. Ezek szerint kétséges a táp. De érdekes hogy mikor lecserélte az illető, a haverja tápjára akkor minden jó volt. Nem tudom mostmár.
(#) Gabó válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Ez nem rossz fajta. Esetleg még kereshetsz forrasztási hibákat is, azok is okoznak érdekes jeleneteket. Vagy a védelembe megnyúlt ellenállást. Bár ehhez kellene rajz.
Pontosan melyik kondikat cserélted? Az ilyen pár µF-osokat is?
(#) Sanitatum válasza Gabó hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
2200asok meg 1000resek, az 5v-3v-12vos ágba mindet. Forrasztási hibát már megnéztem minden okés. Ettől kisebbhez nem nyúltam mert általában mindig ezek mennek el legalábbis csak ilyennel találkoztam még.
(#) erbe válasza Sanitatum hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
5V SB-nél pl. 47 µF-os szokott kimúlni. De vannak tápok, ahol MC33365 vezérlő saját táp lábán 10 µF-os elkó kapacitása csökken. A primer oldalon. De találkoztam már olyannal is, hogy a 3,3 V-ot előállító FET gyengült. Megnött a belső ellenállása.
(#) bugyi680 hozzászólása Aug 19, 2018 /
 
Üdv!
Egy Logic 600-as tápegység nem indul el,elindítani úgy kell hogy a zöld vezetéket a GND re csatlakoztatom ,de a tápegység nem csinál semmit.A biztosíték jó benne,külsőre nem látni rajta semmit,egy UTC339-es és egy SDC7500-as IC van benne.Mit lehet vele kezdeni,hol mérjek rá?Mit nézzek meg rajta?
(#) pittti válasza bugyi680 hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Tudjuk, hogyan kell elindítani...

Elsőként a primer körben nézzél körül (egyenirányító diódák, pufferkondenzátor, NTC)
Másodszor - az 5V készenléri sincs meg?
(#) attika hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Sziasztok.
Van egy ősrégi ATX tápom ami kb 10 éve működik éjjel nappal.
Egy éjjeli lámpa meg pár dolog ment róla a 12voltos ágról.
A minap szétszedtem mert már olyan szinten poros volt, hogy nem lehetett felismerni a belsejét.
Szépen kitakarítgattam, összeraktam és most azt csinálja, hogy elindul kattan a relé és kb 2mp után leáll, utána megint elindul és megint leáll.
Ezt addig csinálja amíg ki nem húzom a konnektorból.
Utána várok egy kicsit és mint ha mi sem történt volna szépen elindul, feszültségek megvannak és ha nem húzom ki akkor szépen működik és nem áll le magától, terhelhető is.
Valakinek valami ötlete, hogy merre keresgéljek?
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) deebo válasza attika hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Akkor is ezt csinálja, ha semmi sincs a kimenetén?
Következő: »»   104 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem