Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   243 / 269
(#) Propanol hozzászólása Aug 1, 2018 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni én is egy fémkeresőt. Az lenne a kérdésem, hogy mi az amit érdemes most megépíteni. Az figyeltem, hogy sokan a Surf-ot választják. Látom, hogy van hozzá doksi meg minden.
Érdemes vele foglalkozni? Egy viszonylag egyszerűen megépíthető, egy kezdő számára mégis megfelelő eszközt szeretnék. Köszi a segítséget előre is.
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 1, 2018 / 1
 
A SURF is megfelelő lehet. De a hibakereséshez műszerezettség kell. Ha nem áll a rendelkezésedre DMM és szkóp, akkor a hibakeresés esélytelen. Ezek nélkül, ha hibázol, akkor egyedül maradtál, mert a fórumon nem tudsz segítséget kapni.
(#) Propanol válasza mateatek hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Köszi a gyors választ. Tudsz esetleg olyat javasolni ami ettől jobb. A műszerezettség megoldható, a támogatás ill. a segítség igen fontos lehet. Ez sajnos nem is volt eszembe mikor kigondoltam ezt az egészet.
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 2, 2018 / 1
 
Pulzus indukciós gépet szerintem csak azért érdemes építeni, hogy később legyen miből alkatrészt bontani. Az apró tárgyakra viszonylag érzéketlen és nem szelektál a fémek között. (persze tudhat szelektálni is, de az nem kis feladat). Az IB gép elkészítése nehézkesebb, de az említett hiányosságokat kiküszöböli. Az elektronikája nem bonyolultabb, mint egy PI gépé, de a fej konstrukciója és a gép beállítása már képes megfogni a nagy kezdeti lendületet. A másik nehézség az is lehet, hogy egy sikeres IB géphez kell néhány költségesebb hozzávaló. Valamire való gyanta a fejhez tizen-ezer forint. Normális fejkábel, stb. Illetve nem árt megérteni a működését, mert a nélkül még szkóp birtokában sem biztos, hogy olyan kérdést tudnál föltenni, amire érdemlegesen választ tudna valaki adni. (Ilyenkor aztán átmegy a delikvens a geotech1.com fórumára, mert ott majd megtávjavítják a gépét...)

Ennek a kisregénynek az alapján a kereső kifejezés lehetne a TGSL. Agyon van dokumentálva.
(#) Ge Lee válasza Propanol hozzászólására (») Aug 2, 2018 / 1
 
A surfot szerintem felejtsd el, semmire nem fogod tudni használni, de ha kell van hozzá 3 nyákom is, amikben még benne van az alkatrészek zöme. Aztán tudok adni egy működő IGSL-t is, a működéséről csinálok videót ha kell, fej és akku nélkül, bedobozolva. Egy hangyányival az alkatrészár felett. Tehát csak egy fej és egy akku kell hozzá és működik. Nekem az SMW fejéhez volt hozzáhangolva amit az Attila (mateatek) csinált hozzá.
Ez egy kéthangú gép, tehát külön hangszínnel jelzi a ferromágneses és nem ferromágneses anyagokat. A surfhoz képest ég és föld. Ha érdekel keress meg privátban mert itt a fórumban nem lehet üzletelni.
(#) jointsilver36 hozzászólása Aug 3, 2018 /
 
Sziasztok! Megépítettem az itt: Link található fémkeresőt.A gondom az,hogy ugyan jelzi a fémeket de találat hiányában is bejelez.Azt szeretném megtudni ,hogy az atmega jobb oldalán a legalsó lábnál a 820 ohmos ellenállás mit hivatott szolgálni? Azért érdekel mert más nyákrajzon 1,5 k ohmos ellenállást irtak.Köszi a válaszokat.
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Az adó rész meghajtó fokozatában van az az ellenállás. Szerintem oda 500 és 5000 ohm közötti ellenállásokat téve működnie kell a gépnek.
Azon mit értesz, hogy találat hiányában is bejelez? Levegőben tartva bejelez, vagy a talaj fölött, használat közben?
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
A talaj felett jelez be miutan elhagyta a találatot.Majd teszek fel videot.
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Ezen a beültetési rajzon 1,5 k van.
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 5, 2018 /
 
lehetséges hogy egy kézi kis rádióbol fémkeresőt tudjak avanzsálni? persze nem a számológépet oda rakom mellé módszerrel hanem pl rákötöm a keresőfejet stb..
(#) jointsilver36 válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
És befogod vele a retrorádiót
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 6, 2018 /
 
milyen müszerrel tudnám megnézni hogy a föld alatt kb 2-6 méterre lent van e alagút? talajradarral?
egy pincét szeretnék vele keresni.
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
2 méter mélységig egy erős fúrógéppel, és 2 méter 8-as köracéllal. 2.5 méter mélységig egy erős fúrógéppel, 2.5 méter 8-a köracéllal és egy stokival. 3 méternél már bárszék kellhet és egy cimbi.
Legendák pedig mindig lesznek.
(#) Propanol hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Sziasztok!
DD fejhez PET sablont hol tudok beszerezni?
(#) fecameca válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Természetesen vannak. De ezektől sokat ne várj, egyszerű bfo elven működnek. Bővebben: Link Ha a keresőbe beírod metal detector shematics, válogathatsz. Kérdés, hogy mire kell? Mert a falban a vezetéket megkeresni jobb a Colombo-m, érmét meg esetleg pár centi mélyen a homokban, vagy lakásban a szőnyeg alatt tudsz az ilyennel keresni, ha a gyerekekkel akarsz kincskeresőset játszani..
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2018
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
a surf pi mennyire érzékeny az arany dolgokra?
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Erre a kérdésre lehet okos választ adni. Egy arany nyakláncot, vagy fülbevalót nem fogsz vele megtalálni. De egy akkora aranyérmet, amit a győztes focisták nyakába akasztanak, azt megtalálnál vele. De hazánkban ilyen nincsen.
(#) jointsilver36 hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy a képen levő x2 es csatit a nyákba forrasztott atmega lábaira ,,lábkiosztásnak "megfelelően ráforrasztom tudom úgy programozni az atmegát ,hogy a nyákban van? Köszi a válaszokat.
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Működhet a dolog. Feltéve, hogy a programozód tud akkora áramot biztosítani, ami elhajtja az egész gépet.
(#) alita válasza jointsilver36 hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Most valamit nem értek:

Augusztus 4-én azt írtad,hogy talaj felett is jelez a gép.Ez azt jelenti,hogy
működik a géped.Akkor miért kel a beforrasztott procit programozni?
(#) jointsilver36 válasza alita hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Még mindig ezt teszi.Arra gondolok,hogy szoftverhiba.letöltöttem az összes hexet és kipróbálom azokkal.A 820 ohmos ellenállást kicseréltem 1,5 k ra de ugyanazt produkálja.
(#) alita válasza jointsilver36 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
A nyák.-ba forrasztott processzort is lehet programozni,ha megfelelő helyre
csatlakoztatod az égetőt.Ekkor a tápfeszültséget természetes a chance adja
nem az égető.Az égetőnél a pozitív feszt.le kell kötni,csak a negatívot csatlakoztatni.
Ez így van az SMD-s processzoroknál,de itt ki van építve a csatlakoztató tüske sor.
Előnye hogy mindjárt látod az égetés eredményét.
(#) alita válasza jointsilver36 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
A talaj feletti felesleges jelzésre:

Az első kettő nyomógomb a Barrier - és +. Ha alacsonyra állítod nő az érzékenysége,
ha magasra ennek az ellenkezője.
Próbálkozni kell hol megfelelő a pozíció,hogy az érzékenység is elfogadható és a felesleges cincogás is legkevesebb legyen.
(#) Propanol hozzászólása Aug 12, 2018 /
 
Sziasztok! IGSL-hez szeretnék fejet csinálni amihez kérném a segítségeteket. Minden infót szívesen fogadok. Sablon készítés, huzal átmérők és menetszámok, használható műgyanták, az elkészült fej ellenőrzése és beüzemelése stb. Természetesen szemelőt tartva a megfizethetőséget. Köszönöm.
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 12, 2018 / 5
 
Próbálok írni egy kisregényt. Az elején kezdem. Egypár regi fényképet, vagy rajzot teszek föl hozzá.
Először is a tekercsek. Az adó 98, a vevő 107 menet a netes leírások szerint. ha én csinálnám a sajátomhoz, akkor a vevőt 115-re tekerném az én sablonomra. A vevőt 0.2, az adót 0.3 mm átmérőjű zsinórral. Ha van. De ha csak 0.25 lenne, akkor azzal tekerném mindkettőt. A tekerő sablon mérete ugye relatív, így én csak a saját adataimat tudom példa képen felhozni. A fej méretei a képen láthatóak. Ez alapján kiszerkeszthető a tekerő sablon. Ami lehet akár egy falapra szerkesztett rajz, amit körbepüfölsz szögekkel, és rátekered a tekercset. vagy két mintára fűrészelt bútorlap, amibe hornyot marsz-maratsz felsőmaróval, bevagdalod, és arra tekersz.
A tekercset úgy szoktam tekerni, hogy a tekercselő huzalra ráforrasztok egy szigetelt bekötő huzalt. A szigetelést zsugorcsövezem. Ez azért hasznos, mert ha a tekercsből a zománc szigetelésű huzalt vezeted ki, akkor arról néhány mozdítás után tőben lepattoghat a szigetelés, és készen van a menetzárlat. de ha forrasztasz rá kb 20 cm szigetelt vezetéket és annak egy részét betekered a tekercsbe, akkor onnan már a műanyag szigetelésű vezeték jön ki, amiről tőben nem fog lepattogni a szigetelés. Másrészt a később rákerülő árnyékolással sem fog összeveszni.
Tehát megtekered a tekercset a sablonra. Persze mindkét huzalvég szigetelt vezetékkel jön ki a tekercsből. ezután impregnálni kell. Az impregnáló anyagnál is megoszolhatnak a vélemények. Én általában valamiféle víz bázisú lakkot, vagy lazúr festéket használok. Ha ilyennel impregnálom, akkor a későbbiekben is rugalmas marad a tekercs, és nem bántja a tekercselő huzal szigetelését. A nitró lakk például bánthatja a lakkozott huzalt, és ha megszáradt, akkor a tekercs későbbi hajlítgatásánál lepattoghat, mert rideg a bevonata.
Tehát a megtekert tekercset a sablonon be kell lakkozni, és ezután erősebb cérnával körbe kell bandázsolni, hogy a tekercs menetei lehetőleg össze szoruljanak. Ha szorosan össze lett bandázsolva, akkor le lehet venni a sablonról. Víz alapú impregnálásnál 2 napig meleg helyen kell száradni. Fontos az, hogy teljesen kiszáradjon. Illetve érdemes megnézni szkópon a nedves tekercs jeleit.
Ha a tekercs kiszáradt, akkor még kaphat 2-3 réteg lakkot, hogy a későbbi árnyékolástól frankón el legyen szigetelve.
Szerintem a képek alapján neki tudsz állni a tekercs csinálásnak. A regény (vagy blog) következő részét írom a későbbiekben. Addig ez úgyis leköt, illetve fölteheted a kérdéseidet.
(#) jointsilver36 válasza alita hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Köszi a segítséget .
(#) Propanol válasza mateatek hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Köszönöm ezt a jó kis leírást. Természetesen lenne néhány kérdésem. Huzalból ezek vannak: 0,2; 0,224; 0,315. Gondolom akkor a 0,2 és 0,315 az mehet az általad javasolt menetszámmal.
Mennyi a két bútorlap közötti horony mérete? 4-5 mm?
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 14, 2018 / 1
 
A huzalok jók lesznek. Törekedni kell a lehető legvastagabb huzalra, de ez mellett el is kell férni a fejben.
A két horony együttes szélessége 7mm. Amikor bebandázsolom, akkor a cérna ezt rendesen összehúzza, és sokkal keskenyebb lesz.
(#) mateatek válasza Propanol hozzászólására (») Aug 14, 2018 / 2
 
Miközben csinálod a tekercseket, addig beszerezhetsz valamiféle árnyékoláshoz szükséges anyagot. Valami ilyesmit:
Öntapadós alu szalag.
Minél vékonyabb, annál jobb. Ebből levágsz egy kb 74 centis darabot, és azt felvágod 2 darab 20 milliméter széles csíkra. Ebből lesz az árnyékolás. Mielőtt fölragasztod, elő kell készíteni arra, hogy a vezetéket rá tudjad forrasztani az alumíniumra. Ez nem nehéz, csak egy frankó pillanatpáka kell hozzá. A pillanatpákán frankó pákacsúccsal. Olyannal, ami annyira képes túlhevülni, hogy fél másodperc alatt leszed egy forrszemet a nyákról. A két csíkot kiteríted magad elé, és mindegyiknek a közepén, egy pontban teszel egy adag forrasztóónt, amit a túlhevült pákáddal melegítesz, kavargatsz, közben a csúccsal dörgölöd az alut. Egy idő után az ón meg fog folyni az alun. Lehet, hogy egyszer-kétszer cserélni kell frissre. Ha megfolyt, akkor a még forró ónt lepöccinted a szalagról, és filctollal megjelölöd, hogy hol folyattad meg. Oda a későbbiekben már minden nehézség nélkül tudsz forrasztani. A művelet hátránya, hogy a szalag hátoldaláról leég a ragasztó anyag, de ezt majd pótolod fölragasztás közben pillanatragasztóval.
A tekercsre a szalagot nem spirálisan tekerve, meg hasonló módszerekkel kell föltenni. Hanem úgy, hogy a tekercs külsejére végig ráragasztod a szalagot, majd szépen ráhajtogatod. Tehát a 20mm széles szalag mintegy átöleli a tekercset. A ragasztás kezdete a külső ív közepén legyen. Az árnyékolás két végének nem szabad kapcsolatba kerülni egymással, tehát nem képezhet rövidre zárt menetet. Amikor a kezdetét fölragasztottad, akkor tegyél rá 15-20 milliméter hosszan szigetelést. Ami majd szigetelni fog, hogy a vége, ami rálóg a kezdetre, ne okozzon zárlatot. Tehát az árnyékolás 100 százalékban fogja fedni a tekercset. És lesz pár milliméter, vagy akár 1 centi átfedés is az árnyékolás kezdete és a vége között, ami nem érintkezik egymással.
Ilyenkor örülhetsz, hogy a tekercs végei műanyag szigetelésű bekötő huzalok, mert amikor teszed rá az alu szalagot, a kivezetéseknél be kell hasítani majd az alu szalagot, hogy rá tudjad tenni. Ez az él lekapná a zománchuzalról a zománcot könnyedén.
Ha rajta van az árnyékolás, akkor a szalagon lévő filccel jelölt helyre rátekersz egy megblankolt, szintén szigetelt bekötő huzalt, és ráforrasztod egy laza mozdulattal.
(#) cilinderrr hozzászólása Aug 15, 2018 /
 
Tudnátok Surf-höz keresőfejeket? pl más gépekét ami kompatibilis lenne hozzá
Következő: »»   243 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem