Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   173 / 188
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Szia! Négy féle mérést tud. Az ebay-es oldalon felsorolja, tehát ott elolvasható. A gyorsaságát pedig írom. Bekapcsolástól (bár nem mértem), 1-2 másodpercen belül üzemkész. Induktivitás mérésnél, valamint kis kapacitásoknál, legalább 2 mérést végez másodpercenként. Ahol lassú, az a nagy kapacitás mérése. 47µF 1másodperc, 1000µF 20másodperc időt vesz igénybe. Ez ugyanis nem oszcillátoros, hanem töltés/kisütés módszerrel megy.

A mérési freki pedig nagy induktivitásnál 50-70 kHz, kis induktivitás, és kis kapacitás esetén 500-700 kHz. Ezt mutatja a kijelző, ha a funció gombot benyomjuk. Gyanítom kis hekkeléssel freki kérésre is alkalmas lehet.

Kíváncsiságból megnéztem pár gyári induktivitást meg kondit, meglepően hozza az elvárást.
(#) p_istvan válasza Skori hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Szervusz!
Gyorsan saccolni az AVR-es alkatrész teszter is jó!
Ezeknél a bekapcsolásnál nincs kalibrációs folyamat, egyből a méréssel kezd.
Vagy soha ne kapcsold ki az LCM3-at...
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2018
(#) Ge Lee válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Nem, nem jó. Kapcsolóüzemben/hez néhányszor 10uH néha néhányszor 10-100nH induktivitást kell mérni, az alkatrész teszterrel ekkorát eleve nem is lehet mérni. Mérjél vele nekem 4,5uH-t, nem fog menni, nem gyorsan de lassan sem. Vagy azt fogja kiírni hogy hibás alkatrész, vagy azt hogy ellenállás 0,04 ohm.
Ha már a sebességnél tartunk, egy 100uH-s tekercs (amit már a teszter is úgy ahogy megmér) mérésének rendelkezésre állási ideje a teszterrel 4 másodperc, az LCM2-vel 2,5 másodperc.
Az más kérdés hogy a valós mérés ettől 1-2 másodperccel több lesz, mert a méréshez összezárt kapcsokkal kell bekapcsolni, majd mérni már szétvett kapcsokkal kell. Csak amíg a teszter erre azt írja ki hogy 0,09mH, addig az LCM azt hogy 101,4uH. Ugye van egy kis különbség a két mérés között...
Ha meg valaki nem tudja azt a 2-3 másodpercet sem megvárni egy méréssel arra nem tudok mit mondani, az tényleg tartsa egész nap bekapcsolva...
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Mivel ez a mérőeszköz a bemenetére kötött induktivitásból rezgőkört képezve számolja ki az értéket, mellesleg meg tudja jeleníteni az aktuális frekvenciát is. Ha "L" állásba kapcsoljuk a mérőt, és a funkció gombot benyomjuk (esetleg érdemes kétállású kapcsolóra cserélni), a bemenetre kapcsolt 1V szintű jel frekvenciáját mutatja. Lehet hozzá kreálni egy frekimérő előtétet is, valami CMOS inverterekkel.

Most telefonból adtam neki egy generátor alkalmazás jelét. és szépen méri. Egy javítás alatt lévő PWM erősítő kimeneti toroid fojtóján átfűztem egy szál vezetéket, és megmérte az azon átfolyó áram frekijét. Pontosabban mivel 4 számolás van másodpercenként, ezért 4Hz pontosságú a mérés.

A bemeneten ilyenkor van egy soros 100uH, majd utána egy 1nF a GND felé. Ha a mérendő jelet egy 330 Ohmos ellenálláson keresztül kötjük a bemeneti kapcsokra, vagy ilyen kimeneti impedanciájú a forrás, viszonylag lapos, rezonanciamentes az átvitel 5-600 kHz-ig.

Mivel ez a mérőeszköz amúgy sem egy etalon laborizé, ezt a kis kiegészítést megoldva kellemes kis kéziteszter lehet belőle. Jó társ a multi mellé.

A kis modul áramfelvétele 25-30mA között változik. Ebből a kis zöld led 1,5mA, az LCD háttér világítás 10mA. Esetleg ha telepről üzemel, a háttér világítást le lehet csökkenteni. Nekem lakásban 1,7mA-el tökéletesen látható. Két darab 18650 látja el 5V-os stab kockán keresztül.
(#) Wegg hozzászólása Aug 19, 2018 /
 
Szervusztok !
Építek egy LCM3-at . És későn vettem észre hogy a reed relét jelezték hogy kell beforrasztani
Persze én meg fordítva raktam bele és bele is forrasztottam . A védő dióda úgy látom a panelon van .
Vagy a relén belül is van ?
Nem szívesen forrasztom ki meg be a relét ha nem muszály .
Ha valaki tudna erre megnyugtató választ adni előre is köszönöm
(#) vargaf válasza Wegg hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Milyen típusú relét forrasztottál be? Anélkül nehéz megmondani, hogy van-e benne dióda.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2018
(#) Wegg hozzászólása Aug 19, 2018 /
 
Szia
Olyan relét amilyen a rajzon van . Méretileg belevaló szimetrikus tehát simán bele lehet rakni .
tipusa : Hamlin HE3621A0500
(#) Wegg hozzászólása Aug 19, 2018 /
 
Valamiért jelölve van a behúzó tekercs pozitív vége a rajzon gondolom nem véletlen .
csak annyira nem szeretném ezt a szép panelt pluszban forrasztatni ki/be.
Bővebben: A relé
(#) pipi válasza Wegg hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Hali!
1. Ónszipóval szépen ki lehet szedni.
Kiszippantond az ónt, utána csipesszel óvatosan megmozgatod a lábat, úgy hogy ne szakadjon a lyukgalván. Ha nem mozog akkor melegen "központba" nyomod a pákával a lábat.
2. Ha van pillanatpákád, "villanydrótból" hajtasz egy egyenes hegyet, így mind a 4 lábat egyszerre melegítheted, csak nyomj rá sok ónt.
(#) Wegg hozzászólása Aug 19, 2018 /
 
Van minden szippantó ,pákaállomás ,pill páka.
Csak feleslegesen nem akarom a panelt nyúzni igaz nagyon szép most vettem , Itt a hobbin.
(#) Wegg hozzászólása Aug 19, 2018 /
 
A rajzon látható a polaritás jelölés amit én felcseréltem mer 180 fokkal elfordítva forrasztottam bele.
Bővebben: Panel
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2018
(#) Peter65 válasza Wegg hozzászólására (») Aug 19, 2018 / 1
 
Szia!
Maradhat, ebben a típusban, mivel 00-ra végződik nincs védődióda. Ami 10-re vagy 50-re végződik abban van védődióda.
(#) Wegg válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Köszönöm a válaszodat illetve a megerősítést akkor marad én is így gondoltam . Csak nem tudtam azt hogy a reed relé polaritás érzékeny bekötésre vagy nem .
(#) norbiv8 hozzászólása Feb 1, 2019 /
 
Sziasztok! Építeni szeretnék én is LCM3-at és NYÁK-ot keresek hozzá, de a cikkben szereplő felhasználót nem találja az oldal. Hol lehet beszerezni? Köszönöm.
(#) vargaf válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Mindkét szerző megtalálható:
p_istvan
deguss
Igaz deguss már 21 hónapja nem lépett be a fórumra, de p_istvan most is itt van. A cikk 10 éve készült, akkor sok beszerzési forrás volt. Most már le kell gyárta (t) ni a nyomtatott áramkört. Az elsőnek készült műszerek egyike a képen 2009-ből.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019

100_1194.jpg
    
(#) norbiv8 válasza vargaf hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Köszi, nem közvetlen a szerzőket kerestem, mert a cikkben az volt hogy "lhanzi" biztosít nyákot hozzá... és ha a nevére kattintottam, akkor a HE főoldal jött be. De ha külön a felhasználók között keresem, akkor megvan bár 64 hónapja járt itt utoljára.
(#) vargaf válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Az "lhanzi" nevű felhasználó 5 éve meghalt!
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
(#) Ge Lee válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Ami érthető is, mivel már nincs az élők sorában.
(#) levaitamas hozzászólása Feb 1, 2019 /
 
Sziasztok!
Engem is érdekelne nyák, mert a PIC lábai között lévő vezetősávoknál mindig elhasalok.
(#) Skori válasza levaitamas hozzászólására (») Feb 1, 2019 / 1
 
Kb. két éve én is közzétettem egy saját nyáktervet LCM3-hoz, ami képként, és az Eagle nyáktervező formátumában is letölthető: ITT Az áramkör tartalmazza a kiegészítést is az automatikus kikapcsoláshoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 1, 2019 /
 
Ha az LCM2 is megfelel, ahhoz tudok feltenni nyákrajzot lay-ban, rajta van a konverter is, ami ahhoz kell hogy egyetlen lion celláról működjön.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 1, 2019 / 1
 
Ha ma építenék ilyesmit akkor én is egyetlen celláról járatnám, de... 18650-es Li cellához lehet venni kicsi kínai cella nélküli "powerbank"-ot, ez kb. 250ft-ba került - olcsóbb mintha "elemtartót" vennék ugyanehez a cellához, és stabil 5V kimenő feszültséget ad, tartalmazza a töltő áramkört is, egy sima telefon töltővel tölthető. Szinte biztos, hogy ilyet használnék fel. A készülékházra vágnék egy akkora oldalablakot, hogy az USB csatikhoz hozzá lehessen férni a töltés miatt, és betenném az egészet készülék házába ahogy van.
(#) norbiv8 válasza Skori hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Urak! Köszönöm szépen a segítséget, látom elég népszerű volt annak idején a készülék, mert készült belőle több átdolgozott verzió. Még megpróbálom itt a hirdetéseknél, hátha van valakinek elfekvő kész NYÁK, ha pedig nincs, akkor a legegyszerűbbet megpróbálom házilag levasalni, hátha sikerül. Azért ez vicces, hogy szeretnék készíteni egy készüléket, amihez meg kellene mérnem a házilag készített tekercseket és most ez miatt egy másik készüléket kell készítenem. Ördögi kör.
(#) dB_Thunder válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Régen, mikor még kuriózum volt a induktivitás mérő, de még a mikrokontroller is a boltban, bevittem a tekercset és megkértem az eladót, hogy mérje meg...
(#) dB_Thunder válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Ugyanilyen ördögi kör a mikrokontrollert tartalmazó uC programozó...
(#) Skori válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Azért ezt az ördögi kört könnyű megtörni, mert ha beleraksz egy bolti 100uH-s tekercset, akkor már meg tudsz mérni egy jobb, házilag készült tekercset, amit azután beépíthetsz az LC mérőbe.
(#) vargaf válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Az induktivitás nem kritikus alkatrésze a műszernek. Ha az 1.20 programverzió megfelel neked, akkor a boltban kapható induktivitás is megfelel:
Induktivitás
(#) Ge Lee válasza norbiv8 hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Ahogy már előttem leírták, nem szükséges hogy pontosak legyenek a hozzávalók, az a linkelt tekercs pl. tökéletesen megfelel, az enyémben is olyan van, mondjuk én válogattam előtte. A leírásnak viszont lehet hinni, ezek általában 10%-on belül vannak.
Ha elkészült úgy is kell valami etalon amihez kalibrálod. Nekem van egy műszerbe való 100uH induktivitásom, ezt mindenféle műszer eddig 99 és101uH között mérte. Meg van egy 1%-os kondim, igazából ahhoz kalibráltam hozzá az LCM-et a jumperek segítségével, de csak minimálisan kellett belenyúlnom, mert már az alap pontosságom is jó volt (kb. 1,2%), lévén hogy minden alkatrészt válogattam.
(#) vargaf válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Én is használtam az ellenőrzéshez pontosan ismert értékű alkatrészt, az eltérés elhanyagolható.
(#) Skori válasza vargaf hozzászólására (») Feb 2, 2019 /
 
Ha jó alkatrészekből van felépítve, akkor nagyon sokáig pontos marad. Több évvel ezelőtt kalibráltam amit építettem, és most (néhány perce) megmértem néhány referenciának elrakott alkatrészt. Az eredményt lásd a képeken.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2019
Következő: »»   173 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem