Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1207 / 1268
(#) FAZ1 válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
A TS az Videoton TV, nem? Ha jól emlékszem, azokban volt a KF-jében az IC valami TDA4420 vagy TDA4430. A tuner hangolófeszét mindenképpen mért le, mert igaza lehet a kollegának a probléma a 33V-os Zennerrel.
Vagy mondjuk a tunerére "visszaható" AFC kör valamelyik kondenzátor elemével, mert azoké bizony még a "mezei" varicap diódás volt.
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Hát STV.-t beletéve a tápfeszek -14,5V , illetve +13,6V.. Az IC kimenetén 0V helyett +6,7V.. a képernyő felső harmadán van csak kép.. Sajna ennyit produkált. Nem melegszik semmi.
(#) kadarist válasza marlboro1 hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Én épp ma javítottam meg egy fagyogatós LG plazma tv-t a main board átkondizásával. Volt olyan SMD elkó, amely csak néhány nF-os volt 10µF helyett.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Dec 5, 2018 /
 
Kapni fogok jó készülékből kibontott STV9302A-t, már csak kíváncsiságból is beleteszem. Tényleg kíváncsi vagyok. Az eltérítő tekercsek ellenállását megmértem. A függőlegesé 10,1 ohm, a vízszintesé 3,5 ohm. Levéve nem látok rajta égésnyomot sehol, csak egy kis port. Az IC tápfeszek -14,5v , a pozitív pedig +13,5V nem szimmetrikus , 1 volt eltérés adódik. 6.-os láb, 3.-as láb is stimm, vezérlő jelet és a hetest is megszkópoltam. Megszkópoltam a kimenetet is, ahol +6,7V pozitív feszültség van 0 helyett, és ezt találtam rajta.
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Lehet mégis csak korom az a finom por.. (?)
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
(#) Cinema válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 5, 2018 / 1
 
Az a tápfeszültség eltérés 10%-on belüli, már elfogadható.
Lehúztad az eltérítő szerelvényt? - Az életben többet nem lehet pontosan visszaállítani a helyére, ilyent soha nem csináltunk még, Én legalábbis nem.
Oszcilloszkóppal való méréskor vegyük figyelembe, hogy az eltérítő tekercsnek két kivezetése van, azokon kell mérni a jelalakot, hacsak a szerviz manuálja mást nem ír.
Ilyen esetekben jól jön, ha az oszcilloszkópunk a hálózattól elválasztott, azaz nem azonos a bemenet földje a hálózati védőföldeléssel, mert akkor nem tudunk mérni, vagy tönkretesszük a TV-t is és az oszcilloszkópunkat is. Vidám dolgok ezek!
Mérni kell ott az IC környezetében az alkatrészeket, valami ott még hibás, de ezt már írtuk, tessék mérni előbb, majd ha minden rendben lévőnek tűnik, utána beforrasztani az IC-t. Forrasztásokat is ellenőrizni kell, nagyítóval átnézni a panelt, ne legyen csúnya kásás forrasztás.
Sok sikert!

Üdv!
(#) sziszipuszi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
szia
elég rosszul néznek ki a kondenzátorok
amúgy akai 14ct12 alap px30043
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
(#) BarnaPili válasza Cinema hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Mi sok eltérítőt szedtünk le, sőt sokszor cserélni is kellett. Sohe nem volt gond sem a színtisztasággal, sem a konvergenciával.
(#) küzmös Gergely válasza Cinema hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
Este munkából hazaérvén lámpafénynél vizsgáltam a panelt nagyítóval, az indulási bizonytalanság okát kerestem a táprésznél, mikor kicsit odébb nézve észrevettem a panelon egy picike cinfröccsenést, mikor megpiszkáltam csavarhúzóval lepattant.. két forrszem közt volt.. Az eltérítés kellő intenzitással megindult. Viszont a sor nem teljes, lehet az eltérítő pontatlan visszahelyezése az oka. De ma már nem foglalkozom vele, ez is véletlen volt, hogy megláttam nagyító alatt azt a hajszál vastagságú átkötést a forrszemek közt.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2018
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Sziasztok!
Okt. 23. -án felvetett problémához kérnék újra segítséget.
A változás azóta az, hogy 3-as fúróval megfúrtam a segédrácsfesz és a fókusz potik burkolatát
és és kaptak egy adag kontaktsprayt. Így sikerült a képet visszahozni. Kb fél órán keresztül
szép kép és hang volt minden csatornán, aztán ahogy váltogattam a csatornákat. eltorzul a kép is és a hang is. Azóta ha bekapcsolom, és nem váltogatok csatornát, akár egy félórát is elmegy aztán csatornaváltás után megint torzul kép-is hang-is. Tehát most már tudom hogy a képcső jó szeretném a hugomnak megcsinálni karácsonyra. Ha táp probléma lenne szerintem
nem menne ennyi ideig sem. Mi lehet a probléma? Segítséget és kapcsolási rajzot kérnék!
(SAMSUNG CK-14F1T) Köszönettel: Laci
(#) kadarist válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Szia!
Hogyan torzul a kép a csatornaváltás után? Mit látsz a normális kép helyett?
(#) eyess válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
A hangoló kört kellene megnézni , hogy a feszültségek meg vannak e rendesen , és stabil e .Csatorna váltáskor főleg.
(#) sziszipuszi válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
szia
a tv alaplapon van szám
pl: s15a
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2018
(#) Laci66 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Bekapcs után csináltam néhány képet különböző csatornákról. Amint látszik nem tökéletes a kép, de nézhető, a hang jó. Kb 10 perc után elkezdtem oda-vissza váltogatni a csatornákat és bejött a hiba a szinek elmentek, kép és hang torz. Most azt csinálom hogy újra bekapcsolom
és hagyom hadd menjen. Kíváncsi vagyok hogy a hiba csatorna váltogatás nélkül jelentkezik-e és mennyi idő múlva.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2018
(#) Laci66 válasza sziszipuszi hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Szia!
Eltaláltad s15a!
Már csak rajzot kell találnom hozzá. TV tipus alapján nem találtam.
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Most, hogy jobban odafigyeltem a TV-re a következőt tapasztaltam:
Bekapcsolás után a színek kicsit "sápadtak", 1-2 perc kell míg élénk és kontrasztos lesz.
Kb. 10-12 percig szép a kép aztán jön a gerjedés. Csatornát közben nem váltottam.
Valami melegedő alkatrész okozhatja a hibát, vagy elkó de nem tudom melyik áramköri részen
keressem.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Dec 9, 2018 /
 
Sziasztok! Találtam egy rajzot a televízióhoz, így már gyönyörűen látszik hogy mi micsoda, és ki kivel van. Az összes tápot végigmértem, és pár tized V eltéréssel stimmelnek is a dolgok. Minden "kézmeleg" hosszabb idő után is. Épp a próbaidőszak zajlott, mikor érdekes dolog történt, elkezdett vibrálni a kép, és kiesett a piros szín.. Nézegettem, vizsgálódtam.. Mi történhetett, ilyet eddig nem tapasztaltam rajta, igaz egy fél filmet sem néztem rajta végig eddig. Elővettem egy csavarhúzót, kis kocc a képcső nyakára visszatért a piros. Aztán megint eljátszotta.. kocc kiesik a zöld is.. Mi a franc.. Pont egy fázisceruza akadt a kezembe, azzal kocogtattam meg a képcső nyakát. Mikor arra lettem figyelmes hogy a piros vezetékhez közelítve világít a fáziskereső. Még egy kocc, minden jó.. De néha kiesik a piros. A képcsőszerelvény en lévő piros, sárga, kék vezetékek közül a piroshoz közelítve a fáziscerkát világít.
(#) gaben62 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 9, 2018 / 1
 
Nem fázisceruza kell oda, hanem egy jó fajta multiméter, mivel meg tudod mérni a segédrácsot, továbbá a képcső katódokat, R,G,B,,+ végfok, ill. azok tranzisztorai, vagy Ic-je, 3db.
A panel kopogtatás az ok, így gyorsabban kijönnek a régi forrasztásokból,alkatrészek elöregedéséből származó hibák, pl. ellenállások, elkók.
(#) Cinema válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 9, 2018 / 1
 
Már javasoltuk, hogy a forrasztásokat nézd át nagyítóval és amelyik szemre is hibás, azt újra kell forrasztani, mégpedig úgy, hogy nem csak a forrasztópákát nyomjuk oda, hanem új forrasztóónt is adagolunk hozzá, hogy szép, erős forrasztás legyen.
Kikapcsolt készüléknél a képcső panelt le kell húzni óvatosan és átnézni azt is, forrasztások, mozgó alkatrész-láb, stb. ami betegnek látszik, azt ki kell javítani, átforrasztani, megtisztítani. A panelt visszadugva már lehet, hogy a kocogtatásra nem fog ugrálni valamelyik szín, ha mégis, az már lehet a képcső hibája is.
Fáziskereső használata a TV-készülékben életveszélyes lehet, tehát tilos!
Bármilyen olcsóbb multiméter is jobb mérőeszköz, mint a fáziskereső.

Üdv!
(#) küzmös Gergely válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Köszöntem, átforrasztottam minden gyanús részt a panelon, tökéletes lett.
(#) kadarist válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Más már ajánlotta az AFC-tekercs tekergetését hasonló helyzetben. Próbáld ki.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Dec 10, 2018 /
 
Azt hiszem megvan a ludas! Kivett panellal megint nem indult egyszer.. na elővettem a multimétert elkezdtem méregetni ebben az állapotban a rajz alapján a legelejétől.. 300V pufferen megvan. Jöhetnek a tápok. 1000µF/25V 13V pipa, 100µF/160V 113V pipa.. oké.. stab IC.-k.. 7805 4,97V pipa.. 7808 4,2V.. ? 470µF/16V .-on is annyi.. Nézegetem az IC forrasztást.. nem látszott azon semmi.. csak hogy gyári eredeti.. de mondom, hátha szar.. átforrasztottam rendesen cinnel. Bekapcs, elindul 7,98V. Remélem ez volt, mert minden más feszültség stimmelt akkor is amikor csak billegett, és próbálkozott az indulással.
(#) atos19881101 hozzászólása Dec 12, 2018 /
 
Sziasztok,

Egy LG LED tv miatt írok. A hiba, hogy nincs a panelen háttérvilágítás. A TV működik. Szétszedtem és körbenéztem a táp körül: Bővebben: Link

A problémám, hogy a P801-es csatlakozón 0V feszkó van. Előtte levő diódára (D801), vagy kondira (C801) tippelek. (sajnos a boltban nem tudtak ekkora feszültségre adni kondit, így nem tudtam cserélni még)

A kérdésem, hogy jól tippelek? Ami még megerősít, hogy a IC801 IC 10-es lábán kb 95V van csak jelen, ami változik folyamatosan. A D801-es dióda után is csak kb 130V.ot mértem, ami fel-le ugrál.

Kérem ha valaki tudna erre mit mondani, azt megköszönném.
(#) erbe válasza atos19881101 hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Ha LED TV, abba mire kellene a nagyfeszültség? Ha LCD TV fénycsöves háttérvilágítással, abba igen. Az ingadozó bizonytalan mért feszültséget szakadás okozhatja. Ezek a 8.. számozású alkatrészek melyik egységben üzemelnek?
(#) atos19881101 válasza erbe hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Szia, fent a linken ott van a tápegység rajza. A rajz alapján az IC801-es 10-es lábán kellene lennie 135V-nak, ami sajna nincs meg, csak 95V körül, és ingadozik. Ne kérdezd miért kell ekkora feszkó.

A P801 pedig a LED panel megvilágításának a csatolója. Ott kellene lennie 80V körül, most pedig egészen 0 van.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2018
(#) erbe válasza atos19881101 hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
A DD ponton megvan a 33 V?
Idézet:
„Ne kérdezd miért kell ekkora feszkó.”

Sorbakötött LED-eket hajtanak vele. Az IC 10-es lábán csak akkor lesz 135 V, ha a P801 LED+ lábán is annyi lesz. Azt méri. Mérd meg kiszerelten a C801 kapacitását, vagy ha nem tudod mérni, cseréld újra!
(#) atos19881101 válasza erbe hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Akkor neked is a kondi a tipped? Sajna nincs műszerem megmérni. Ma akartam venni és cserélni, de nem kaptam ilyet (68µF/160V). Nem tudom hol tudok mèg szerezni (Győr).

DD-t nem néztem, mert a 12V, 24V rendben. Így sztem az a kör jó. Vagy rosszul látom?
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2018
(#) Cinema válasza atos19881101 hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
A helyett a kondenzátor helyett jó a 47+22µF-os párhuzamosan kötve, vagy 2db 33µF-os párhuzamosan, ha elférnek. Beszerezhető értékek ezek, legfeljebb pár napot várni kell a rendelés és megérkezése között.
Esetleg betehető a 100µF-os értékű is, ha elég a hely hozzá. Ha magasabb feszültségű, hőtűrésű is kapható, az még jobb lenne, tovább bírná.
A primer 68µF-ot is fel lehetne használni a szekunder oldalon, ha elfér és így a primerbe pedig 100µF-ot be lehet építeni, ami gyakoribb érték és jó is oda, ha a diódák bírják a magasabb áramlökéseit.
-
Javítottam pár napja egy TV-készüléket, amiben a primer ELKO volt tönkremenve, minden egyéb jó állapotban volt. Kicseréltem, de nagyobb kapacitásúra, a 68µF-helyett 220µF-os volt, méretileg elfért(mindkettő Snap-In), de a primer egyenirányító diódáit is kicseréltem, a gyári 1A-es helyett, 3A-es diódákra, így azok a nagyobb kondenzátor áramrúgásait is bírják. Tökéletesen működik a készülék.

Üdv!
(#) atos19881101 válasza Cinema hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Igen erre már gondoltam, h párhozamosan rakok kettőt. Csak nincs sok hely ott.

Plusz infó, h beszéltem egy tv szerelővel, aki azt mondta 99% hogy a ledet kell benne cserélni. Azért nincs ott fesz, mert a driver észreveszi, h gond van.
(#) Sanitatum hozzászólása Dec 18, 2018 /
 
Sziasztok, sajnos nincs sok tapasztalatom a plasma tvkkel.. kaptam egy samsung s42ax-yb03 modellt. A hiba :hang van kep nincs, 6 led code villogott bekapcsolasnal.A szekunder tapegyseget kellett javitani a kis feszultsegekre meg a va ami 63v, sjma kondi csere...meg a logikai lapon kilott egy memoriat at49bv802at-70tu..vsc,vs,va,vg meg a kis feszultsegek mind megvannak de a kep nem tiszta.. angolul ha rakeresek, color snow neven talalom meg . Vannak fekete foltok meg ugye a szines szemcsek. Valaki talalkozott mar ilyennel? Elnezest az ekezet nelkuli irasert, telefonrol irok. A logikai lapon van self test hogy a color patternek vegig menjenek azt mutatja de a kep nem tiszta, ezek szerint a main board jo mert le is vettemtest kozben, yboardra gondoltam de nrm tudom merre induljak tovabb
Következő: »»   1207 / 1268
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem