Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1505 / 1670
(#) teddysnow válasza Skori hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Mint mindent itt
(#) jdani hozzászólása Jan 21, 2019 / 8
 
Hali!

Én is építettem távirányítós lámpát, de ez teljesen más jellegű mint sonajkniz kollegáé, és szinte csak nekem jó, más nemigen tudná felhasználni.
Ház rekonstrukció előtt álltam, amikor jött az ötlet, hogy ne sima on-off kapcsoló legyen a lámpára, legyen távirányítós.
A házban mindenütt van állmennyezet, és benne LED. Az is szempont volt, hogy a ledek fényerőszabályozhatóak legyenek. Viszont a ledeket és a lámpákat a fali kapcsolóval is lehessen kapcsolni, és távirányítóval is.
Ezt a kettő az egyben (led és lámpa) kapcsolást egy enkóderrel oldottam meg, az van a villanykapcsoló helyén. Kicsit gyatra kép sikerült az enkóderról..
Ha tekerem, a led fényereje változik, ha nyomom, a lámpa kapcsol fel.
Minden szobába kétfelé van osztva a világítás. Vagy bekapcsol a fele égő, vagy aztán bekapcsol még hozzá a maradék is. Ezt úgy oldottam meg, hogy ha a gombot 1x nyomom be, világít egyik fele, ha hoszabban tartom lenyomva, kivilágyt a másik fele.

Továbbá a házban tervezéskor úgy húztama kábeleket, ha kimegy az áram, kapcsoljon be mindenütt az álmennyezet LEDje, de csak úgy halványan. Később rájöttem, milyen jó az, ha estére direkt bekapcsolom az egész házba hogy gyengén világítson. Tervezéskor erre nem gondoltam, de most szinte minden este világít, csak akkor kapcsolom ki ha aludni megyek. Eza fény jó, nem kell magad után lámpát kapcsolgatni ha mégy wcre, vagy csak átugrasz a másik szobába. Ezt a ,,mindenhol bekapcsolt led,, funkciót minden szobábol be-ki lehet kapcsolni, márpedig az enkóder hosszú lenyomásával. (Tettem rá egy pinnyegőt. Ha egyet pinnyen, feloltódik a fele égő. Ha kettőt, feloltódik a másik fele. Ha hármat , feloldótik mindenhol halványan a LED.)
Mindezek felett természetesen mindezt, minden szobűbol a TV távirányítójával is lehet kapcsolni.

Leirva elég öszetettnek, és bonyolultnak hangzik egy lámpa bekapcsolás, de nem nagy resztés, könnyen meg lehet szokni, és komfortos, sokat hasznláom a funkciókat.

2 oldalas nyákot terveztem, kínába gyártattam. 5 panel van, 5 szobába. Úgymond univerzális panelek, valamelyikbe kell az XY alkatrész, valamelyikbe nem. Képen is látni, hogy nincs minden alkatrész beforrasztva. Hálóba pl távirányitóval nyitom az ablakot is (igen magason van, és ezért motoros nyitót kellett rá szerelni)
Ez pl más szobába nincs, így oda nem kell a hozzá tartózó elektronika.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2019
(#) janigel válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Szia!
Ott van a rajz PDF-ben.
A képen levő adó és vevő (a rajzon szaggatott keret) paneleket meg kell venni (kemény 400 Ft. a pár).
Kell rendelni egy PT2262 / PT2272-* IC párt hozzá.(vatera, alliexpress, ebay)
Vigyázz !!! - a PT2272 utolsó betűje dönti el a működés jellegét (le van írva a rajzon).
A rajz szerint meg kell építeni, de csak annyi csatornát kell kiépíteni (nyomógomb) amennyit használsz.
Nagyon sokaknak és magamnak is csináltam már, még játék autóba is tettem ilyet.
Arról is van rajz.
(#) sany válasza jdani hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Ötletes! Indulhat a sorozatgyártás.
(#) hg6dab válasza jdani hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Nagyon tetszik az elgondolás és a kivitelezés is, gratulálok hozzá! Egy kérdés: a 3-as képen a Dániel Jecko felirattól balra lévő, valószínűleg reléhez tartozó vezetéksávon lévő szakadásnak mi a szerepe? Valamilyen opció, vagy védelmi jellegű dolog?
(#) janigel válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Szia!
Ezeket a gombokat csak rá kell húzni szorosan a tengelyre, vagy oldalt van csavar ?
Az aliexpress képeken nem látni semmit.
Tengelyméret 4 vagy 6 ?
Vagy van mindkettő ?
Köszi, ha válaszolsz.
(#) teddysnow válasza janigel hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Szia,
ráhúzós, van nagy kép, ahol minden szögből látszik. 6mm, benne van a nevében és a leírásában is.
(#) janigel válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Köszi szépen
(#) jdani válasza hg6dab hozzászólására (») Jan 21, 2019 /
 
Relé kapcsoló kontaktja, ami nyugalmi állapotban össze van kötve. Van, hogy valamelyik szobába annak a kontaktnak egyszer össze kell hogy legyen kapcsolva, és egyszer szét.
De valamelyik szobába annak a kontaktnak állandóan össze kell lennie kötve. A képen láthatóan egyértelműen hol így, hol úgy kell lennie. Ezt a relé kapcsolja, és ezért nincs a nyákon összeforraaztva.
Természetesen ahol állandóan össze kell hogy legyen kötve, oda nem forrasztottam relét, hanem csak azt a megszakítást összekötöm.
(#) Szárnyas válasza jdani hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Szia!
Alapvetően min alapul az áramköröd vezérlése, PIC-en?
(#) jdani válasza Szárnyas hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Igen.
(#) sakrafi hozzászólása Jan 22, 2019 1 / 25
 
Üdv!
Mintha még nem lenne elég óra a lakásban, készítettem Én is egy VFD órát.A programot egy ATMEGA 328p-pu tárolja a meghajtást 6db MIc 5891 léptetőregiszter végzi.Az RTC egy 1307 modul a tápellátás pedig STEPup és STEDown modulokkal van megoldva.A megvilágítás ws2812 5mm LED-kel készült.12-24 órás kijelzés,dátum, pára és hőmérséklet funkció a LED-ek színe és fényereje változtatható.
Néhány kép és a video Bővebben: VFD clock
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Te írtad a programját is ?
(#) zolek hozzászólása Jan 25, 2019 / 3
 
Üdv. Tip142 Tip147 darlington végfok.

Bővebben: tip142 147 vegfok
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
(#) csatti2 hozzászólása Jan 26, 2019 / 50
 
Építettem egy 160W-os forrasztóállomást. Két darab T210, illetve T245-ös JBC pákát lehet hozzá csatlakoztatni. A pákák egyszerre is használhatóak. Nagyon gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletet a pákahegy (3mp). Aki használt már JBC állomást az tudja mekkora a különbség egy hagyományos állomáshoz képest. Az állomás számítógéphez csatlakoztatható USB-n keresztül (galvanikusan leválasztott a csatlakozás az állomás többi részétől). A vezérlést és képernyőkezelést egy STM32F405RGT6 mikrokontroller végzi (ARM Cortex-M4). A szoftver még nem teljesen kész (vannak még további ötleteim). Az előlap is csak ideiglenes, várok egy szerszámra, amivel pontosabban körbe tudom vágni a védőfóliát a plexin festés előtt. Teszek majd fel képet a végleges állapotról később.
Készítettem egy kis videót is, amin bemutatom a kezelőpultját, ha valakit érdekel, feltölthetem ide a windows alatt futó szimulátort is, amit a menürendszer fejlesztéséhez használtam.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
(#) csatti2 hozzászólása Jan 26, 2019 / 30
 
Kívülről, illetve egy képernyőmentés a telemetriáról.

U.i.: Nincs akkora por, csak egyszerűen minden meglátszik ha oldalról világítom meg.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
(#) zolek válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Üdv. Csatti2 ez nagyon jó , a videó is. Profi munka, cikket írsz róla? publikus lesz?
Nagyon ügyes vagy
(#) BarnaPili válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Szép munka.A leírás publikus az órához?
István
(#) csatti2 válasza zolek hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Cikket nem ígérek. Főleg, mert azt se tudnám hol kezdjem. Ami a többit illeti, úgy terveztem, hogy felteszem az egészet github-ra, csak előtte még ráncba kell szednem helyenként a kódot (lusta vagyok túl sok kommentet írni...).
(#) sakrafi válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 26, 2019 / 1
 
Igen.A mellékletben mindent megtalálsz.A program arduino uno alatt lett fejlesztve a NYÁK eagle tervezővel készült.A táp ellátás külső dugasztápról történik.

VFD óra.rar
    
(#) BarnaPili válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Köszönöm az infókat!
(#) sakrafi válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Szia!
Az előlap felírat hogyan készült?
(#) csatti2 válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 26, 2019 / 1
 
Plexilapon kivágtam CNC-vel a fólián a kijelző helyét. Eltávolítottam a többi helyen a fóliát. Befújtam fekete festékkel kétszer, hogy alaposan befedje. Vékony és hegyes gravír tűvel kimartam a feliratokat, majd átfújtam fehér festékkel szintén kétszer. Ezután kivágtam a furatokat majd körbevágtam az egészet egyélű maróval. A végén lehúztam a maradék fóliát (így a kijelző helye nem lett befestve).
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
(#) eSDi válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Nem semmi! Kicsit ágyúval verébre érzés, de le a kalappal. Nem mintha az én Weller állomásomban nem egy 64MHz-en ketyegő PIC lenne. Tök feleslegesen, de tudja... Talán ez már az utolsó verzió és lesz értelme közzé tennem. Szoftveres csiszolgatást kell még eszközölnöm rajta. A uC szoftverére én is kíváncsi lennék, ha számomra emészthető nyelven íródott. Hátha tudok ötletet meríteni belőle.
(#) csatti2 válasza eSDi hozzászólására (») Jan 26, 2019 / 1
 
Feltöltöttem a forráskódot a GitHubra. LINK
C nyelven szoktam a mikrokontrollereket programozni.

A kijelzés miatt használtam ezt a mikrokontrollert. Eredetileg egy nagyobb kijelzőt szerettem volna beépíteni (16bites busszal), de sehogy se fértek el a kezelőeszközök, amikor tervezgettem, hogy nézzen majd ki a végleges formája. Mivel ismertem már ezt a kijelzőt, ezért úgy döntöttem újra ezt használom, viszont ez csak SPI buszos, ami korlátozza a képernyő frissítést. Azzal, hogy ezt a 168MHz-es mikrokontrollert használtam (kb. 1200Ft-ba került, szóval nem ezen spórol az ember) lehetővé vált, hogy olyan gyorsan frissítsem a képernyőt, ami már alig vagy egyáltalán nem látszik (42Mbit). Mivel sok SRAM-al rendelkezik ez a mikro (128 + 64 KByte, ebből a 128K rész használható DMA-val), ezért minden képernyőelemet dupla puffereléssel jelenítek meg (memóriában megrajzolom, majd DMA-val kilövöm a képernyőre). A végén még használtam pár DSP funkciót is (ha már van) az áram és feszültségjelek feldolgozásához.
(#) SALáta válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Ez brutális!! És egy jó pákafajtát választottál. Nekem a legnagyobb gondom a háttérvilágítás nemléte. Úgy vagyok vele hogy a T245 egy korszerű pillanatpáka, azt is szerettem de azért a pár grammos páka sokkal jobb. Azt hiszem viszi a prímet a masinád!
(#) csatti2 válasza SALáta hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Igen, épp ezért támogatja az állomás a T210-es pákát is. Apró SMD alkatrészek beforrasztásához vagy mikroszkóp alatt dolgozni az sokkal praktikusabb. Természetesen azokra a hegyekre nem lehet ráküldeni a 160W-ot, így ott fázishasítással csökkentettem a kimenő teljesítményt nagyjából 40-50W-ra (ez nem ugyanaz, mint a videóban említett teljesítmény korlát). A T245-el pedig beforrasztható minden egyéb. Létezik egyébként egy "kistestvére" ennek az állomásnak (ugyanekkora, de csak egy páka csatlakoztatható), amit egy barátomnak építettem (ezért kellett a firmware frissítés opció is). Ő 16mm2-es vezetékekre forrasztott sarut 260C-on. Mondta, hogy sose forrasztott még ilyesmit ilyen gyorsan és könnyen ráadásul anélkül, hogy menet közben ki ne égett volna a gyanta.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
(#) sany válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Gratulálok mestermunka!

Na ezt majd meglehet majd vásárolni az ebay-en.
(#) eSDi válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Első pillantásra "némiképp" összetett a program. Majd átbogarászom. Köszi!
Következő: »»   1505 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem