Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Nagyon tetszik az elgondolás és a kivitelezés is, gratulálok hozzá! Egy kérdés: a 3-as képen a Dániel Jecko felirattól balra lévő, valószínűleg reléhez tartozó vezetéksávon lévő szakadásnak mi a szerepe? Valamilyen opció, vagy védelmi jellegű dolog?
Szia!
Ezeket a gombokat csak rá kell húzni szorosan a tengelyre, vagy oldalt van csavar ? Az aliexpress képeken nem látni semmit. Tengelyméret 4 vagy 6 ? Vagy van mindkettő ? Köszi, ha válaszolsz.
Szia,
ráhúzós, van nagy kép, ahol minden szögből látszik. 6mm, benne van a nevében és a leírásában is.
Relé kapcsoló kontaktja, ami nyugalmi állapotban össze van kötve. Van, hogy valamelyik szobába annak a kontaktnak egyszer össze kell hogy legyen kapcsolva, és egyszer szét.
De valamelyik szobába annak a kontaktnak állandóan össze kell lennie kötve. A képen láthatóan egyértelműen hol így, hol úgy kell lennie. Ezt a relé kapcsolja, és ezért nincs a nyákon összeforraaztva. Természetesen ahol állandóan össze kell hogy legyen kötve, oda nem forrasztottam relét, hanem csak azt a megszakítást összekötöm.
Szia!
Alapvetően min alapul az áramköröd vezérlése, PIC-en?
Üdv!
Mintha még nem lenne elég óra a lakásban, készítettem Én is egy VFD órát.A programot egy ATMEGA 328p-pu tárolja a meghajtást 6db MIc 5891 léptetőregiszter végzi.Az RTC egy 1307 modul a tápellátás pedig STEPup és STEDown modulokkal van megoldva.A megvilágítás ws2812 5mm LED-kel készült.12-24 órás kijelzés,dátum, pára és hőmérséklet funkció a LED-ek színe és fényereje változtatható. Néhány kép és a video Bővebben: VFD clock
Üdv. Tip142 Tip147 darlington végfok.
Bővebben: tip142 147 vegfok A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
Építettem egy 160W-os forrasztóállomást. Két darab T210, illetve T245-ös JBC pákát lehet hozzá csatlakoztatni. A pákák egyszerre is használhatóak. Nagyon gyorsan eléri az üzemi hőmérsékletet a pákahegy (3mp). Aki használt már JBC állomást az tudja mekkora a különbség egy hagyományos állomáshoz képest. Az állomás számítógéphez csatlakoztatható USB-n keresztül (galvanikusan leválasztott a csatlakozás az állomás többi részétől). A vezérlést és képernyőkezelést egy STM32F405RGT6 mikrokontroller végzi (ARM Cortex-M4). A szoftver még nem teljesen kész (vannak még további ötleteim). Az előlap is csak ideiglenes, várok egy szerszámra, amivel pontosabban körbe tudom vágni a védőfóliát a plexin festés előtt. Teszek majd fel képet a végleges állapotról később.
Készítettem egy kis videót is, amin bemutatom a kezelőpultját, ha valakit érdekel, feltölthetem ide a windows alatt futó szimulátort is, amit a menürendszer fejlesztéséhez használtam. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
Nyáklapok...
Kívülről, illetve egy képernyőmentés a telemetriáról.
U.i.: Nincs akkora por, csak egyszerűen minden meglátszik ha oldalról világítom meg. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
Üdv. Csatti2 ez nagyon jó , a videó is. Profi munka, cikket írsz róla? publikus lesz?
Nagyon ügyes vagy
Szép munka.A leírás publikus az órához?
István
Cikket nem ígérek. Főleg, mert azt se tudnám hol kezdjem. Ami a többit illeti, úgy terveztem, hogy felteszem az egészet github-ra, csak előtte még ráncba kell szednem helyenként a kódot (lusta vagyok túl sok kommentet írni...).
Igen.A mellékletben mindent megtalálsz.A program arduino uno alatt lett fejlesztve a NYÁK eagle tervezővel készült.A táp ellátás külső dugasztápról történik.
Szia!
Az előlap felírat hogyan készült?
Plexilapon kivágtam CNC-vel a fólián a kijelző helyét. Eltávolítottam a többi helyen a fóliát. Befújtam fekete festékkel kétszer, hogy alaposan befedje. Vékony és hegyes gravír tűvel kimartam a feliratokat, majd átfújtam fehér festékkel szintén kétszer. Ezután kivágtam a furatokat majd körbevágtam az egészet egyélű maróval. A végén lehúztam a maradék fóliát (így a kijelző helye nem lett befestve).
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
Nem semmi!
Nem mintha az én Weller állomásomban nem egy 64MHz-en ketyegő PIC lenne. Tök feleslegesen, de tudja... Talán ez már az utolsó verzió és lesz értelme közzé tennem. Szoftveres csiszolgatást kell még eszközölnöm rajta. A uC szoftverére én is kíváncsi lennék, ha számomra emészthető nyelven íródott. Hátha tudok ötletet meríteni belőle.
Feltöltöttem a forráskódot a GitHubra. LINK
C nyelven szoktam a mikrokontrollereket programozni. A kijelzés miatt használtam ezt a mikrokontrollert. Eredetileg egy nagyobb kijelzőt szerettem volna beépíteni (16bites busszal), de sehogy se fértek el a kezelőeszközök, amikor tervezgettem, hogy nézzen majd ki a végleges formája. Mivel ismertem már ezt a kijelzőt, ezért úgy döntöttem újra ezt használom, viszont ez csak SPI buszos, ami korlátozza a képernyő frissítést. Azzal, hogy ezt a 168MHz-es mikrokontrollert használtam (kb. 1200Ft-ba került, szóval nem ezen spórol az ember) lehetővé vált, hogy olyan gyorsan frissítsem a képernyőt, ami már alig vagy egyáltalán nem látszik (42Mbit). Mivel sok SRAM-al rendelkezik ez a mikro (128 + 64 KByte, ebből a 128K rész használható DMA-val), ezért minden képernyőelemet dupla puffereléssel jelenítek meg (memóriában megrajzolom, majd DMA-val kilövöm a képernyőre). A végén még használtam pár DSP funkciót is (ha már van) az áram és feszültségjelek feldolgozásához.
Ez brutális!! És egy jó pákafajtát választottál. Nekem a legnagyobb gondom a háttérvilágítás nemléte. Úgy vagyok vele hogy a T245 egy korszerű pillanatpáka, azt is szerettem de azért a pár grammos páka sokkal jobb. Azt hiszem viszi a prímet a masinád!
Igen, épp ezért támogatja az állomás a T210-es pákát is. Apró SMD alkatrészek beforrasztásához vagy mikroszkóp alatt dolgozni az sokkal praktikusabb. Természetesen azokra a hegyekre nem lehet ráküldeni a 160W-ot, így ott fázishasítással csökkentettem a kimenő teljesítményt nagyjából 40-50W-ra (ez nem ugyanaz, mint a videóban említett teljesítmény korlát). A T245-el pedig beforrasztható minden egyéb. Létezik egyébként egy "kistestvére" ennek az állomásnak (ugyanekkora, de csak egy páka csatlakoztatható), amit egy barátomnak építettem (ezért kellett a firmware frissítés opció is). Ő 16mm2-es vezetékekre forrasztott sarut 260C-on. Mondta, hogy sose forrasztott még ilyesmit ilyen gyorsan és könnyen ráadásul anélkül, hogy menet közben ki ne égett volna a gyanta.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2019
Gratulálok mestermunka!
![]() Na ezt majd meglehet majd vásárolni az ebay-en. ![]() ![]()
Első pillantásra "némiképp" összetett a program. Majd átbogarászom. Köszi!
Külön értékelendő, hogy a videóban szóban is kommentálod a készülék működését, nem csak némán nyomkodva mutatod be a forrasztóállomás használatát.
Sziasztok!
Hosszas tépődés után mégiscsak arra jutottam, hogy megosztom veletek egy hosszabb projektem fejlődését. A fejlődés egészen 2016-tól indult, amikor a főiskolán közelébe jutottam a szakdolgozat kérdésnek. A végleges választás az ESP8266-ra és a kezdetekben azon belül is az ESP-01-re irányult. Gyakorlatilag az ESP8266 nulla ismeretével és hasonló eszközök, valamint az Arduino terén nulla tudással indult az egész. Jó pár problémával találkoztam a kezdetekben, mind hardveres, mind szoftveres téren. Általában nem az információ mennyiségével volt gond, hanem a minőségével. Sok oldalon ugyanazon információk (egymástól másolva - a finom és durva hibákkal együtt), melyek jó része hasznavehetetlen vagy félrevezető volt. De ez más témában sincs másképpen. A ESP-01_v1 és az ESP-12_v3 verziókkal sikerült beadnom a szakdolgozatom, melyet sikeresen megvédtem - elismeréssel és dicsérettel még a külső bíráló részéről is (ezt az írást elraktam, de már tényleg nem mutatom, mert dicsekvésnek tűnhetne). Nehéz volt, de szép is. Eleinte alig akart működni az a verzió, de jó lett és stabil. Néhány képet láthattok az alábbi linken megosztva: Bővebben: Link Almappákban vannak az egyes lépésekről képek, de nem az összes értelemszerűen. Magyarázat a képekhez és verziókhoz: ESP-01_v1: Ez volt a kezdet. "dugdosós" fejlesztőpanelen indult, majd a forrpontos paneleken éle életét. A legelső program csak kódmintákon élt. Majd volt olyan verziója, amely körülbelül egy évig hőmérsékletet mért és a kimenetét is kapcsolni lehetett (világítás) szüleim házának udvarán. Ez a verzió még úgy működött, hogy az eszköz IP címét kellett beírni és az ESP-01-en futó "minimalista webszerver" jelzett ki mindent a böngészőben. ESP-01_v2: Ez már Eagle programban tervezett panel, 5V tápellátással és relé kimenettel. Ez volt az egyik verziója szakdolgozatban bemutatott eszköznek. Ma napig üzemel egy helyen (lásd a képernyőképet a mappában). Az adatok küldéséhez GET metódust használt, klasszikus módon. Tehát ez már egy külső szervert (PHP és adatbázis) használ, mintha "felhőbe" dolgozna. ESP-12_v3: Ez volt a másik verziója a szakdolgozatban bemutatott eszköznek. Működési elve hasonló, mint az ESP-01_v1 megoldásnak. A különbség itt annyi, hogy megjelent egy LED a panelen, amely képes "kivillogni" a rendszer állapotait. Ebből is van a mai napig használatban. Közel sem használja ki az ESP-12 lehetőségeit. ESP-12_v5: Sprint Layout-al tervezett panel. Ez már többféle tápegység modult is képes volt kezelni, fogadni. Több bemenet, direkt vagy opto leválasztva. I2C busz és SSD1306 kijelző kezelése. Három relé opcionálisan. Állapotjelző LED, 6 különböző állapot / hiba kivillogásával + a kijelzőn állapot információ. Némi túlfesz-védelem különböző pontokon. JSON adatküldés valósult meg. Ez is szerverre dolgozik, visszajelzést kap a szerverről a küldött adatok feldolgozásáról. A mappában egy részlete látható a webes programnak. A webes oldal is teljesen átalakult, összetetté vált, erről majd külön esetleg, másik írásban, mert hosszú lenne. Jó pár példány készült már belőle, A program teljesen átdolgozott az előzőekhez képest. Hiba és állapot kezelés, szenzorok adatainak kezelése, figyelése. Soros porton információk, alap és - gombnyomásra - bővített mennyiségben. ESP-12_v7: Az előző, ESP-12_v5 (igen, nem v6) alakult ki. Felmerülő igények és rugalmasság okából teljesen újraterveztem, Sprint Layout-ban. Átgondolt tápegység modul kezelés. Különböző túlfesz-védelmek tápfeszültségre és egyéb jelekre is. Három relé kimenet opcionálisan. Direkt vagy opto leválasztott bemenetek lehetősége. A/D átalakító és ehhez kialakított áramkörök 0-10V vagy 4-20mA távadó szenzorok kezelésére. Még jobban átdolgozott program: - bővített állapot és hibakezelés - LED és kijelző visszajelzéssel. - Soros porton az előzőekhez hasonlóan adatok megjelenítése, ugyancsak kétféle módban. - szenzorok adatinak kezelése, ellenőrzése, küldése. - önteszt -többféle komponensre. - állapot és hiba adatok küldése a szerverre. Ugyanott van belőle pár példány, ahol a v5-ből is. A webes alkalmazásról - ahogy írtam is - nem írtam részleteket, csak egy kép van róla. Nem kívántam az amúgy is hosszúra sikerült leírást még tovább nyújtani. Az ESP-12_v5 és ESP-12_v7 eszközökhöz tartozik még egy kiterjedt területen lévő kültéri AP hálózat is. Elnézést, ha hosszúra sikerült a leírás és esetleg némely része csapongóan egyszerűnek tűnhet. De mint írtam, nem kívántam akadémiai székfoglalót csinálni a dologból. Üdv. Karcsi A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
Bónusz pont a Douglas Adams idézetért.
Tetszik, hogy használsz DC/DC konvertert is. A legtöbben itt inkább csak hagyományos lineáris regulátorokat használnak (tipp: találsz sokkal kisebb helyen megépíthető típusokat is manapság). |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nem mintha az én Weller állomásomban nem egy 64MHz-en ketyegő PIC lenne. Tök feleslegesen, de tudja... Talán ez már az utolsó verzió és lesz értelme közzé tennem. Szoftveres csiszolgatást kell még eszközölnöm rajta. A uC szoftverére én is kíváncsi lennék, ha számomra emészthető nyelven íródott. Hátha tudok ötletet meríteni belőle. 

Tetszik, hogy használsz DC/DC konvertert is. A legtöbben itt inkább csak hagyományos lineáris regulátorokat használnak (tipp: találsz sokkal kisebb helyen megépíthető típusokat is manapság).