Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   684 / 964
(#) Szasza9668 hozzászólása Ápr 2, 2019 /
 
Sziasztok!

Sajnos egy olyan épületben kellene felszerelnem led lámpákat ahol nincs földelés. Onnan derült ki, hogy rázott a fém teste a csatlakoztatott eszközöknek. Egy ávk elött van össze kötve a nulla és a védővezető. Megoldás lehet ha az ávk elött leütök egy földelő szondát és arra kötöm a védővezetőt?

Minden építő jellegű hozzászólást szívesen veszek!

Köszönöm!
(#) V8engines válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Na most már akkor nem tudom. Ismerem az alu és a réz tulajdonságát.

De ma ismét vissza-vissza bontogattam itt-ott a konnektor takarókat, milyen vezetékek, hol van, hol nincs föld.
Marhára érthetetlen amúgy számomra. Persze nem is vagyok a szakmában. De hogy az egyik fal síkon van (mögötte is),a másikon már nincs. Emeleten egyik szobába se húzták be, a padra viszont felmegy a 3 szál. Be is kötöttem rájuk vagy 4 éve két foglalatot, legalább villany legyen ha keresgélnem kell ezt-azt. Tehát még áram is van. Úgy tűnik, szerintem egyik dobozig bemegy (csövön keresztül) a felső szinten, de hogy tovább ki, kivel van, azt ember nem tudja csak bontogatás után. A LED TV-nek meg nagyon nem ártana szerintem védő föld. Villanyszerelőnél rákérdeztem (telefonba) aki nekünk eszközölte a cseréket költözés előtt, nem láttam a kezét, de csak legyintett. Óóó, hát nem gond az. -Vagy hasonló válasz jött.-


Lehet már csak én cukkolom magam, és nagyon belemélyedek a témába, hogy napok óta olvasgatok itt a topic-ban.

De ma már azon voltam, veszek 3 szín vezetéket, pincébe 3 erest is (falon kívüli, mennyezeti), és magam megoldom a cserét. A pince lenne a kisebb gond.
De.... Van v.mi eszköz, célszerszám amivel behúzzák az új vezetéket? Vagy csak ahogy autóiparban játszik, rádrótozok a régire és vele bekerül az új. Sajnos nem figyeltem anno, hogy vitte véghez a villanyszerelőnk.
(#) Tomi111 válasza V8engines hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 2
 
Szia! A vezeték behúzására van célszerszám, pl: befűzőszalag. Én műanyagot és lapos acélt használtam sokat, mindkettő jó. A spirállal még nem volt dolgom. De egyedül és tapasztalat nélkül keserves munka. Két ember kell, ill jó, ha van. Az egyik húzza, a másik "tolja" - segíti a vezetéket a bemenő doboznál. Így gyorsan megy. ( Egy átlagos családi házat apuval ketten egy nap alatt áthúztunk, plusz dolog nem kellett, csak vezeték csere. Csak egy-két vésés) Ha jó a csövezés, akkor nincs gond, de számítani kell vésésre is. Sarkokban lehet összetörött védőcső a kőműves jóvoltából, ill. az akkori szerelő trehány munkájából rosszul hajlított ívek, stb. Ha a régi vezetéket mozgatva a másik dobozban is mozog, általában nincs gond, de ekkor is célszerű a régi vezetékkel a behúzó szalagot behúzni, utána azzal az újat. Három szál vezeték a legritkább esetben elég: kapcsolóktól lámpákig kapcsolt szál, váltókapcsolók között plusz két szál, több áramkör, stb. Na de el kell kezdeni valamikor. Egyedül nehéz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
(#) nedudgi válasza V8engines hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 1
 
A Horthy érában létesített réz vezetékekkel egy baj van, a szigetelésük elöregedett.
A LED tévé általában kettős szigetelésű, földeletlen Euro (C típusú) csatlakozóval kapható. Ezeknek felesleges a védőföld.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
(#) erbe válasza V8engines hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
Idézet:
„A LED TV-nek meg nagyon nem ártana szerintem védő föld.”

Még eddig nem láttam olyan TV-t, aminek lett volna védővezetéke. Mindnél kéteres vezeték, kétpólusú dugó.
Számítógép monitornál van védővezeték. CRT-LCD-nél egyaránt. Ellenben notebooknál előfordul kéteres hálózati csatlakozás a külső tápnál és ugyanígy monitornál is, ha külső tápja van.
(#) KTobi válasza erbe hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 1
 
Pedig létezik. Ugyan az a kábel megy hozzá mint a számítógépekhez is. Nem gyakori de van a látókörömben.

Ellentétben a LED TVvel mert olyat még nem láttam. Van LEDes háttérvilágítású TV, ami LCD. Meg létezik a fehér holló ritkaságú OLED, aminek az ára a kocsik körül mozog tudtommal.
(#) gordonfreemN hozzászólása Ápr 2, 2019 /
 
Ha már eljutottunk idáig, kérdeznék egyet, hátha van valakinek ötlete. Egy erősítőben miért kötik össze a szekunder oldali GND-t a primer oldali hálózati PE-vel?
(#) proba válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
A földelés nélküliek még rosszabbak, ott zavarszűrő kondenzátorokat kötöznek ízlés szerint a fázisra, vagy nullára, esetenként mindkettőre. Azért hogy legalább az a pont biztosan egy fix potenciálon legyen. (zavarvédelem) A másik ok lehet, ha fémházas az erősítő, és nem kettős szigetelésű, akkor elméletileg le kell földelni a fémházat. A fémház azonos potenciálon van az erősítő testével ( ha másért nem, a csatlakozókon keresztül.)
(#) gordonfreemN válasza proba hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Köszi a választ, lenne viszont további kérdés így.
Csatlakozókat szokás elszigetelni, így a fémházat lekötöm módszeresen, a GND-t pedig nem kötöm hozzá. Ez azért elkerülhető, amúgy sem szerencsés szerintem.
A fix potenciál és zavarvédelem elmélet a kettős szigetelésű tehát műanyag burkolattal ellátott társaknál veszik.
Így még mindig nem világos.
(#) proba válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 3, 2019 / 1
 
Ez nem is lesz világos szerintem soha. A gyártók kötözgetik mindenhova a fémvázukat, hogy a saját szerkezetük zavarérzékenységét/zavartatását/szabványosságát biztosítsák, a felhasználók meg kötözgetnek mindenfélét ki, be hogy a rendszerükben ne zavarják egymást a különböző szerkezetek. ( nézz be a földhurok témába ) Szerintem az a csoda, ha nem zúg. ( mondjuk ezen sokat segített/rontott a kábeltv/internet optikásítása. Nincs földhurok, a teljes világegyetemmel, viszont van egy zavarforrás a lakásban)
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 3, 2019 / 1
 
Roppant egyszerű a dolog, szabály írja elő. Ha rajta van a készüléken a kettős szigetelést jelző embléma, akkor nem kell, sőt ha jól tudom nem is szabad a házat a védővezetőre kötni. Ha viszont nincs rajta embléma, akkor rá kell kötni.
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Persze, ez ismeretes (de köszönöm azért), ami az ellentmondást hozza (lentebb írtam), hogy egy műanyag házas kettős szigetelésű erősítő GND pontja nincs értelemszerűen a PE-vel összekötve, mivel a készülék nem is kap nagy eséllyel PE-t (persze biztos van néhány kivétel). Én is így tudom egyébként, ha kettős szigetelésű akkor tilos rákötni.
Ha viszont fémházas az erősítő, akkor mindenképp PE-vel össze kell kötni a fémházat és valami különös késztetést éreznek ilyenkor a gyártók, hogy az erősítő GND pontját is lekössék erre, amiből csak földhurkok tömkelege lesz.
Tehát nem az a kérdés, hogy a házra kell e kötni, hanem hogy az erősítő GND-vel kell e összekötni a PE-t és ha igen, akkor miért. A magam részéről jobbnak tartom, ha nincs a GND közösítve a PE-vel.
(#) Teaway válasza erbe hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
A Panasonic plazmák védőföldesek.
(#) V8engines válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Szia!
Köszönöm, máris okosabb vagyok v.ALAmivel!

Célt tévesztettél, itt a chat-szleng egyáltalán nem menő!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Idézet:
„... ha kettős szigetelésű akkor tilos rákötni. Ha viszont fémházas az erősítő ...”
Mindegy, miből van a burkolata.
(#) V8engines válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Na ez pont olyan kábel. Akkor csak eLGdzsí gyárt ilyet? Másik szobában az öregebb Sony meg adapteres. Az ugye földelés nélküli.
Nem értem én ezt.


Jahhh, hogy LED vagy LED háttérfényű, ebbe így ne menjünk bele. Részleteiben nem értek ehhez a témához. Nekem egyszerűen LED tv a neve. De akkor ez LCD.
(#) gordonfreemN válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Mindegy mert ha kettős szigetelésű attól még lehet fém. Legjobb példa erre a 80's vetítők. Amire kiváncsi lennék, hogy egy IEC aljzatból hogyan állsz be egy transzformátorra, hogy a kettős sziget. elv ne sérüljön. A transzformátornál már oké mert az kettős.
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Ha kettős szigetelésű, függetlenül a beltartalomtól és a burkolat anyagától, tilos földelni. Ha nem kettős szigetelésű valamilyen oknál fogva, akkor viszont földelni kell.
(#) gordonfreemN válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Amire kiváncsi lennék, hogy egy IEC aljzatból hogyan állsz be egy transzformátorra, hogy a kettős sziget. elv ne sérüljön. A transzformátornál már oké mert az kettős.

Ide gyakorlati példa kellene, az elmélet megvan. Ha nem tudod megoldani akkor inkább földelj. De valami megoldás biztos van.
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Ha nem kettős szigetelésű akkor földelni kell, ha igen, akkor tilos, nincs ebben semmi ellentmondás. Ha az általad említett esetek "áthágják" a kettős szigetelés követelményeit, akkor már nem kettős szigetelésről beszélünk, ismét tiszta helyzet.
(#) Szasza9668 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Erre valaki?
(#) fulcsii válasza Szasza9668 hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Szia!
Szerintem erre hívjál egy embert akinek van ÉVÉ műszere és jártas az EPH kialakításban.
(#) Szasza9668 válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Az ÉVF most tanulom. De addig nem szeretném ha a garázsban agyon vágna valakit a delej.
Legfőképp engem. Az a nagyon zavaró ha bedugom a kocsi blokkfűtését akkor elöl a fém díszléc erősen bizsergető ha hozzá érek. Mindenesetre köszönöm ez is támpont.

Üdv!
(#) gordonfreemN válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Még érintőlegesen.
Ez igy ok?
Ott a kettős szigetelés jel ellenben a mérőcsúcs szigetelése?
(#) kope20 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Egy mérőműszer és egy háztartási készülék között van egy kis különbség, pl. hogy az egyiket laikus, a másikat szakképzett használja. 2.) a műszerekre más szabványok vonatkoznak. 3.) a kettős szigetelés az nem szó szerint kettős, hanem megerősített szigetelés (is lehet).
(#) fulcsii válasza Szasza9668 hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Ezek szerint, szakképzett villanyszerelő vagy. Hány év gyakorlatod van?
(#) ötfelezős válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
A szakképzés során már csak szó esik arról, hogy ahol TN-t alkalmaznak, ott nem alkalmazható a TT módszer egyes fogyik védelmére...
(#) sany válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Csak úgy a gyakorlatról jutott eszembe.
Nálunk volt olyan villanyszerelő tanuló, aki fogyasztó nélkül akart áramerősséget mérni egy DMM-rel a konnektorban. A DMM nem nagyon örült neki. Vizsga előtti időszakban volt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2019
(#) V8engines válasza V8engines hozzászólására (») Ápr 4, 2019 / 1
 
Nem szoktam csetelni (tudom hogy írjuk). Okos mobilt se erőltetem.
Emlékeim szerint a magyar helyesírásban él(t) ez a rövidítés. V.mi, v.hogy, v.hol,...
Idősebbek erősítsenek már meg ha ez nem így van. Vagy az ellenkezőjéről.
Azóta változhatott a magyar nyelvtan, változott is, de bocs ha nem követem minden változását.

Én kérek elnézést!
Aki ismer, tudja hogy gyűlölöm az írni "nem tudókat".

Úgy érzem, ez a weboldal (remélem jól írtam) ilyesmi dolgok miatt lesz véges.
De ez legyen a legnagyobb bajom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2019
(#) granpa válasza V8engines hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Én nem emlékszem e rövidítések gyakori használatára. Csöpi néni igen ellenezte: '59-'63, felső-tagozatban.
Következő: »»   684 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem