Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2080 / 2208
(#) pucuka válasza ferenc68 hozzászólására (») Ápr 26, 2019
A lemezek közé, biztos nem. Ha a lemezek közé teszed, akkor örvényáramú veszteséget okoz, ezzel rontja a trafó átvitelét.
Két helyre szokás tenni, ez a teljes trafót külsőleg körbeveszi, mint egy rövidrezárt menet, ezzel csökkenti a trafó szórt mágneses mezejét, ami más eszközöket zavarna, pl. egy másik, közelében levő kimenőtrafót a csatolás révén.
A másik alkalmazási mód a tekercsek közé tesznek árnyékoló fóliát, ezzel csökkentik a tekercsek közti kapacitást. Akkor azonban vigyázni kell, nehogy rövidrezárt menet legyen.
Mindkét esetben a rézfóliát földre (testre, táp negatívra kötik)
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2019
Pedig, de. (csa7684)!
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Ápr 26, 2019
Akkor miért is van a transzformátor lemezek egyik oldalán vékony szigetelés, ha ezt megkerülöd ráadásul egy sokkal jobb vezetőképességű lemezzel? És akkor mi a szerepe?
(#) Cinema válasza ferenc68 hozzászólására (») Ápr 26, 2019
Az a rézfólia, vagy vékony rézlemez ami kívülről látszik a transzformátorokon, csak a vasmagot és alatta a tekercseket burkolja be a vasmagtól szigetelten(!), mintegy védőréteg, ami a szórt elektromágneses vonalakat visszakényszeríti a vasmagba, ezáltal csökkentve a külső szórt mágneses teret és még védőárnyékolásnak is vehetjük, ami a tekercseket "takarja" úgymond, a külső zavaró elektromágneses terektől. Ez egy rövidrezárt menetet ad, amit egy vezetékkel a táp negatívhoz kell kötni csöves erősítőknél, dupla-tápos erősítőkben pedig, a közös-testpontra. Hálózati és nagyfrekvenciás transzformátoroknál alkalmazzák főleg.

Üdv!
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2019
"Zavart érzek az erőben"! Hadd ne kelljen elmagyarázni, mi-hol-hogy-miért van.
(#) pechman8 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 27, 2019
Hogy biztonságosabbá tegyem erősítőm, ezt építettem be a hálózati földhöz. CHZ évekkel korábbi korábbi ajánlása. Csak meg akartam köszönni! Jól működik.
(#) gzu válasza pechman8 hozzászólására (») Ápr 28, 2019
Bocs, de ezen a rajzon valami iszonyatosan nem stimmel.
(#) pucuka válasza gzu hozzászólására (») Ápr 28, 2019
Nem egyenirányításról van szó (reménykedjünk), hanem a föld felé vezető utak "kapcsolgatásáról", a földhurok megszüntetéséről.
A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem lenne összekötve az erősítő födje a hálózat védőföldjével. Egy darab drót, a védővezeték, ami lehet meglehetősen hosszú is nagyfrekvencián már semmi köze nincs a földpotenciálhoz, mert könnyen betöltheti egy antenna szerepét, a legkülönfélébb zavarokat behozva az erősítőbe.
Ráadásul még nem lineáris elemet is tartalmaz, amin igen könnyen keletkezhetnek inter-, és keresztmodulációs termékek, amik aztán eltávolíthatatlanok lesznek, hiszen ezen termékek a hangfrekvenciás sávba esnek.
A kollégának szerencséje volt, hogy az erősítője (amiben ezt az áramkört alkalmazta) közelében semmi komolyabb zavarforrás nem volt.
(#) Cinema válasza pechman8 hozzászólására (») Ápr 28, 2019
Ennek így a rajz alapján semmi értelme, alkatrész pocsékolás az egész.
Én már többször leírtam, hogy nem kötjük össze az erősítő testpontját a hálózati védőfölddel, mert ezzel eleve egy földhurkot csináltunk a két csatorna között, meg semmi értelme! A védőföldelést csak a készülék fém vázára, házára kötjük.

Üdv!
(#) jani1987 válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 28, 2019
Mi van a fa dobozos erősítőkkel? Az enyém fa lapba csavarozott alu lap amihez a csatlakozó csavarozva van. Erre az alu lapra csatlakozik a védőföld. Nélküle sokkal zajosabb volt. Most már csak közelről hallani egy kis zajt.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 28, 2019
Kettős szigetelésről valószínűleg hallottál már. Ha nincs a fadobozon keresztül vezetve érinthető fémes alkatrész, akkor kettős szigetelésűnek minősül.
(#) Cinema válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 30, 2019
Csöves készülékeknél az alumínium, vagy vas anyagú szerelőlemezt le kell kötni a testpontra, azaz, a negatív tápra, mert ez egy sztatikus árnyékolást biztosít és ezáltal csökken a zavaró sistergés-gerjedés, egyéb búgás-szerű zaj. Régi csöves rádiókban is az alsó takarólemez alufóliával volt bevonva, a sztatikus árnyékolás érdekében. Ha ez nincs, akkor búg, sistereg, zajos, gerjed a rádió!
Ennek semmi köze a védőföldeléshez, ugye a fadoboz "majdnem" kettős szigetelésnek felel meg.

Üdv!
(#) jani1987 válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 30, 2019
A csatlakozó test pontja nem volt elszigetelt ezért direktbe csatlakozott a lemezre.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 30, 2019
A "test pont"-ot azért hívják test pontnak, mert az a sasszi, szerelőlemez, ami az alkatrészeket fizikailag rögzíti, ellát árnyékolási feladatokat is, és ez az áramkör elektromosan leghidegebb pontja.
A csatlakozónak nincs testpontja, annak a "hideg" földpotenciálhoz legközelebb eső pontját nulla vezetőnek, nulla pontnak hívják. A kettőt van olyan eset, amikor összekötik, ez az univerzális áramellátású készülékeknél alkalmazzák, ahol a hálózati feszültséget közvetlenül egyenirányítják. Az ilyen készülékek a kettős szigetelésűek, a csatlakozójába az érintésvédelmi föld sincs bekötve, és szigorúan kétpólusú.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2019
(#) Moszkvai hozzászólása Máj 4, 2019
Sziasztok! Összeraktam egy LS7 előfokot, scooby tervezte PCB-jére. Elsőre indult gond nélkül. Egy kicsit átalakítottam, mert nekem más hangerő szabályzóm volt hozzá, és csak három bemenetet tud kezelni. A bemenő hangon semmit nem változtat, csak 3-szorosat erősít. Még a potigombokat kell megcsinálnom.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2019
(#) Cinema válasza Moszkvai hozzászólására (») Máj 4, 2019
Szép munka!
-
Azok a pé(piros) gyűrűk mit keresnek a csöveken?

Üdv!
(#) baldman81 hozzászólása Máj 4, 2019
Sziasztok!
Kérlek segítsetek: a 6H13C Svetlana triódát milyen típusú Toshiba márkájú csővel tudnám kiváltani? Meghajtása 6H8C.
Köszönöm!
(#) sandor1632 válasza Cinema hozzászólására (») Máj 4, 2019
A csövek rezgését csillapítja.

Én is használom, van hallható hatása..
(#) pucuka válasza sandor1632 hozzászólására (») Máj 4, 2019
Mit csinál? Ha egy cső érzékeny a rezgésre, akkor úgy hívjuk, hogy mikrofóniás. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy megpöckölöd finoman, és a hangban olyan csengő hangot hallasz. Azért a legtöbb cső nem mikrofóniás, be is tenné a kaput, ha az lenne. Mindenesetre biztosan befolyásolja a cső hűtési viszonyait.
Szerintem csak felesleges dísz, inkább káros, mint hasznos.
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2019
Üdv. Szerintem is tök felesleges az. Már láttam többek közt gitárerősítőkben is imitt-amott javítások során mikor kezem ügyébe kerültek, de csak egy két csövön. Én példáúl a 6n16b-ket réz árnyékoló lemezzel vettem körbe, ami a hűtésben is segít sokat.
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Máj 4, 2019
Gondolom, olyan szemfényvesztő hókuszpók.
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2019
Az imént kimentem a műhelyembe és rálöktem az épűlő EAR859 végfokomban a meghajtóra meg a kaszkód két csövére ilyen szilikon gumi vackot, de akár hogyan, bármit hallgattam, még mértem is pár pillanatot a szkóppal, semmit az ég egy adott világon nem tett hozzá, de el se vett a hangból. Viszont szállításkor mechanikai sérűlés ütődés ellen biztosan segít ezen gumigyűrű vagy mi. Gondolom a multkor nálam javított gitárerősítő egyik csövén is igencsak ez okból tették rá, csak szerintem elfelejtették levenni onnan.
(#) sandor1632 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2019
Az ARC erősítőmben a meghajtás első csöve ECC83, ennél használom, érezhető, hallható hatása van, főleg mély tartományban érzékeltem.

Nem mikrofóniás a cső!

Bizonyos minőségi szint felett hidd el meghallod te is..
Gyenge rendszeren és sem hallottam meg, a sajátomon viszont eléggé..
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2019
(#) pucuka válasza sandor1632 hozzászólására (») Máj 4, 2019
Ezt erősen kétlem, de ha Te hallod, akkor egészségedre. Ilyen misztikus vitákba nem megyek bele, mert nem vezet sehova.
(#) mek-elek válasza sandor1632 hozzászólására (») Máj 4, 2019
Van benne logika, nem csoda, ha működik. Mint az LP, meg a CD játszó homokágyban.
De szerintem ez már nem ennek a topicnak a témája.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2019
(#) küzmös Gergely válasza pucuka hozzászólására (») Máj 4, 2019
Amikor EF80-at használ az ember, (mert csak az van, EF86 horror áron) azzal aztán szépen lehet csilingelni..
(#) pucuka válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 4, 2019
Az LP lemezjátszónak van értelme homokágyba tenni, mert rendkívül érzékeny a külső rezgésekre, olyannyira, hogyha hangdoboz mellett, vagy rajta használod, még össze is gerjedhet. Az a kis tűnyomás, amit használunk a barázdák letapogatására, az bizony igen érzékeny. CD lejátszónál nem tudom, de ha elég nagy sokk éri, az is képes hibázni. De ezzel nincs tapasztalatom.
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Máj 4, 2019
Így van, az egy kifejezetten mikrofóniás cső, nem mindegyik ugyan, de elég sok van belőle. Nem is alkalmas kis szintek nagy erősítésére.
(#) cua válasza sandor1632 hozzászólására (») Máj 5, 2019
A placebo hatast egyszeruen kiszurheted ha megkersz valakit 10 esetben random tegye fel vagy vegye le a gyuruket te pedig csak hallgatod (de nem latod) mit csinal.
Ha minden esetben egyertelmuen jo valaszt adsz (gyuruvel vagy anelkul szol), akkor tenyleg hallod a dolog.

Minden mas esetben ¯\_(ツ)_/¯
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2019
(#) (Felhasználó 116638) válasza baldman81 hozzászólására (») Máj 5, 2019
Értelmetlen a kérdésed.
Következő: »»   2080 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem