Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aggregátor feszültség szabályzó
Lapozás: OK   7 / 18
(#) szikorapéter válasza staci123 hozzászólására (») Ápr 10, 2019 /
 
A 12V nagyon sok oda. Ekkora teljesítményű aggregátornak bőven elég 5-6V, de inkább meg kéne nézni hogy a forgó részben a két nagyon vékony mágnes megvan-e még vagy kiporladt az évek során. Nekem a mágnesekkel volt gond, de láttam olyat is amiben a gerjesztés tekercse ment szét ami az állórészben van.
(#) Gabor1974 hozzászólása Ápr 12, 2019 /
 
Szia Staci123!
Köszönöm a segítséget.
Nem fogod elhinni, hogy mi volt a baja:
az a kis gyárilag beépített 10A-es kismegszakító hol jó hol nem
Valószínű, hogy az évek alatt szétrázódott, így indítás után többször kel fel és le kapcsolni, hogy a belsejében működjön az öntartó.
Most ilyen kis nyamvadt 10A-es kismegszakítót keresek, mert a normál "háztartási" kétszer nagyobb.
Még egyszer köszönöm a segítséget.
(#) staci123 válasza Gabor1974 hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Örülök hogy megtaláltad a hibát...
(#) air85 hozzászólása Máj 5, 2019 /
 
Üdv!
Van egy Geko2801 asynchron aggregátorom ! Azt tapasztaltam hogy terhelés nélkül 340 voltot mérek a kimenetnél. Nem tudom ez normális e én megrémültem és neki álltam megkeresni a feszültség szabályzóját viszont az nincs benne! Ez nem egy olcsó kínai gép. Nem tudom mennyire életképes egy ilyen aggregátor.Ha esetleg valaki tudja miféle megoldással szabályozza a feszültséget egy ilyen gép, vagy mennyire normális az hogy 340 volt van terhelés nélkül a kimeneteken megköszönném egy hozzáértő véleményét !
(#) staci123 válasza air85 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Szevasz,
Újonan 218 dollárba kerül, biztos hogy nem
svéd gyártmány...
Milyen müszerrel mértél?
Terheld le melegitövel, 1- 2kW és mérj újra...
A feszszabályozó a genetátorban van, ha
leveszed a piros födelet...
Ha van szerencséd, van rajta egy
helitrimmerpoti, azon állítod a
feszt...
(#) mpisti válasza air85 hozzászólására (») Máj 5, 2019 / 1
 
Aszinkron generátorban nincs szabályzó, a hajtómotor fordulatszáma határozza meg a kimeneti feszültség értékét, a felgerjedésről és a maximális terhelhetőségről a gerjesztőkondi gondoskodik. Elvileg egy jól méretezett generátor-motor páros 50-55 Hz frekvencia mellett ad ki 220-240 V közötti feszültséget. Mivel a generátor szinte mindig 2 pólusú ebben a kialakításban, így a motor fordulatszámának 3150-3450 ford/min között kell lenni. Tehát a motor fordulatszabályzót kellene először ellenőrizni,mert elvileg a terhelés változása következtében létrejövő fordulatszám változást a motor röpsúlyos szabályzójának gond nélkül ki kellene tudni kompenzálni. A túl nagy kimeneti feszültség szinte mindig a magas fordulatszám következménye.
(#) staci123 válasza staci123 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Nem írtad mekkora teljesítményü,
most látom hogy kék színben is
van aszinkron generátorral, azt pedig
nem nevezném profinak...
Frekvenciát kell mérni, és beálítani
50 Hzre, és minden ok lessz.
(#) air85 válasza staci123 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
(#) air85 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Igen van rajta egy nagy kondi illetve van egy csavar amivel a fordulatszámot lehet állítani a röpsúlyhoz képest!! A gondom az hogy bár a betonkeverő illetve a kisgépek kényelmesen mennek róla van egy nagy tárcsás 2000 w os sarokcsiszoló lassú indítású ami szépen felpörög róla de aztán munka közben nem tartja a fordulatát meg illetve egy búvárszivattyút kéne még üzemeltetnie de az meg nem indul el csak ha kicsit rápörgetek a motorra és úgy kapcsolom rá akkor kapja el
(#) air85 válasza staci123 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Egy mezei multiméterrel mértem
(#) erbe válasza air85 hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
2000 W-os elektromos teljesítményhez gyengécske a benzinmotor.
Elég sokat fűrészeltem 2 kW-os láncfűrésszel 2500 W-os aggregátorról, de annak, ha jól emlékszek, 5 kW-os volt a benzinmotorja. Nem volt egyik fűrészben sem lágyindító. Indításkor kicsit nyögött a motor, aztán felvette a fordulatot és lehetett húzni. Akár meg is lehetett fojtani a fűrészt, a motor bírta.
(#) air85 hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
Most hogy nem esik egész nap volt időm ránézni az aggregátorra! Szóval jelenség a következő, a gép fordulatával beállítom 240 voltra a kimenő feszültséget de amikor ráindítom a nagyflexet a feszültség leesik 60 voltra és nehézkesen felkúszik 70 re. A fenti beszélgetésekből kiindulva és a hozzáértés teljes hiányában arra következtettem hogy nem gerjeszt ez a mocsok így elszaladtam egy kondiért mert akár hogy matekozok csak a kondi van benne ami befolyásolhatja a gerjesztést. A gerjesztés hiánya abban is megmutatkozik hogy a motor nem kap terhelést lényegében leszalad a veszkó 60 ra és semmi jele annak hogy a tekercs ellenállást fejtene ki a motor főtengelyére! Na kondi csere után némi javulás bár a terhelés nélküli 240 volt még így is kevés! Viszont elegendő a terhelés nélküli feszültséget a motor alapjáratával 280 ra növelni, és így a lassú indítású flex miután offolja indításnál a feszültséget "a motor még mindig erőlködés jele nélkül végzi a dolgát" szép lassan magához tér és beáll a feszkó 230-240 voltra. Holnap az építkezés folytatódik remélem az aggregátor is bele egyezik :S
(#) szsrobert válasza air85 hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Terhelessel erdemes inditani es hasznalni.
(#) erbe válasza szsrobert hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Ezt nem gondoltad komolyan?
Terheléssel indítva a kondenzátoros aszinkron generátor fel se gerjed. Na meg teljesen életszerűtlen, hiszen a saját példám szerint nem szorongatom a láncfűrészem gombját, miközben rángatom az aggregátor indítóját. No meg mit tegyek, ha a fa tetejéről kell levágni ágat?
(#) szsrobert válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2019 /
 
Erbe, ne mar..
100W izzoval mar nem lepi tul a feszultseget. Kapcsolhato ellenallast is hasznalhatsz. Darabolasra elektromos fureszt, fa tetejere belsoegeu motorost hasznalunk. Igy nem fizetunk feleslegesen tobbet es nem szennyezzuk a kornyezetet, es a kabel se rant le a fa tetejerol, mert a lepottyanas okozta deformalodasok az emberi szervezetben draga javitasokat igenyelnek.
(#) air85 hozzászólása Máj 12, 2019 /
 
Vége a hétvégének és a kicsi aggregátor szombaton munka felénél felejthetetlenné tette a napot! Folyamatos szenvedés és munka közbeni méregetés meg állítgatás után azt mondta hogy neki elég és hazavágta a betonkeverőt :S ! Szerencsére a szomszédok kisegítettek árammal! Betonkeverőt is kaptunk kölcsön! Geko szemét megy a sarokba majd egyszer talán a motorblokkjából gyerekgokart erőforrás lesz! Nincs bőr az arcomon ezt bárkinek értékesíteni, még ha engem tisztességesen át is *** vele! Kövi héten beszerzek egy AVR el szerelt syncron aggregátort amit le is tesztelek a Terepen használt szerszámokkal..

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) mpisti válasza air85 hozzászólására (») Máj 13, 2019 / 1
 
Vagy 30 éve egy kedves barátomnak a kertészetében végeztem villamosítást, és áramszünet esetére beépítettünk egy 3 fázisú 4kVA-es EVIG aggregátort, ami ugyanúgy aszinkron generátoros volt mint a tied.Az aggregátor számtalan esetben segített,különösen télen volt fontos a fűtés és a levegő keverése miatt. Soha nem volt vele gond,működött kb.15 évig, amikor a tulaj elhunyt. Mindezt csak azért írom ide, mert -bár nem elektronikus szabályozású a generátorod- működhet jól egy ilyen szerkezet ha karban van tartva, különös tekintettel a porlasztó és az automatikus fordulat állító mechanika állapotára. A fordulatállító egy igen egyszerű szerkezet, a motor fordulatát a hűtőventilátor által keltett légáram útjába szerelt lapát és egy előfeszítő rugó egyensúlyával állítja be. Ha esik a fordulat a terhelés következtében, egy rugó meghúzza a gázkart addig,amíg az egyensúly helyre nem áll. Ha ez pontosan be van állítva, jól működik a szerkezet. Ha ez rossz,akkor az van, amit te is tapasztaltál. A szinkron generátorral kapcsolatos illúzióid is el fognak illanni mihelyt olyan terhelést akasztasz az aggregátorra,amit nem tud elindítani. S mellé még a gerjesztő elektronika is kifekszik. Még talán annyit: ezek az áramfejlesztők elsősorban ohmos terhelésre készültek,a terhelhetőségi adat is erre vonatkozik. Tehát olyan induktív terhelést mint pl. egy betonkeverő csak akkor tudna elvinni ha mindig pontosan ugyanakkora lenne benne a súly, a forgódob állása, a benne levő katyvasz nedvességtartalma stb. tehát a terhelési paraméterek egyensúlyban lennének a generátor terhelhetőségével. De mivel a betonkeverő a legtöbb esetben eleve túlterhelt állapotban megy,így a hajtómotor induktív meddő teljesítmény igénye jelentősen meghaladja azt a meddő teljesítményt , amit még az aszinkron generátor képes előállítani,mindeközben a kapocsfeszültség is jelentősen esik, hiszen a gerjesztőáramot létrehozó kondik kapacitása változatlan marad. Aztán a generátor legerjed. A terhelés megszűnése után újból felgerjed. Összegezve: Nem biztos hogy a generátorod a hibás, feltéve ha a fordulatszabályzó rész hibátlan.
(#) air85 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
Szia!
A szinkron generátor gyönyörűen végig tolta az első hétvégét betonkeverő és 2 kwa os nagyflex ment róla külön külön! A bele vetett hitem egy darabig nem hiszem hogy megremeg!
Ami pedig az aszinkron generátort illeti tökéletesen működött a fordulat szabályozás és a motorja is hibátlan ez egy nagyon jó állapotú keveset használt holmi de valamiért nem gerjeszt vagy tudom is én a lényeg hogy a motor a fogyasztó bekapcsolásával nem kap terhelést mintha üresen menne el sem jut a történet oda hogy baja legyen a motornak vagy a fordulatszabályozásnak! Mondjuk azt jó volna kideríteni hogy javítható e .....
(#) mpisti válasza air85 hozzászólására (») Máj 22, 2019 /
 
A gerjesztésről egy 25µF-os kondi(egyes típusoknál előfordul 2x25µF is párhuzamosan) gondoskodik. Előfordul,hogy ez a kondi kapacitás csökkentté válik, ilyenkor vagy egyáltalán nem gerjed fel, vagy ha felgerjed, akkor terhelés hatására legerjed. Ha igaz hogy az aggregátor keveset volt használva és a motor hibátlan állapotú valamint a fordulatszabályozás is korrekt, akkor nem értem, hogy adhatott le 340V-ot terheletlenül. 340V feszültség az igen magas, az tönkreteheti a gerjesztőkondenzátort, de magát a generátort is,különösen ha tartósan jár ezen a feszültségen. Én első lépésben a kondi(ka)t kicserélném, aztán kipróbálnám a gépet. A GEKO egy jó márka, nem szokott szemetet csinálni, persze a használhatóságának az egyszerűsége határt szab.
(#) air85 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Kondi cserével kezdtem!
A 340 voltot a magas fordulat miatt adta amit betekertem terhelés nélkül 240 re a gond az ha megkapja a fogyasztót a volt leesik fogyasztótól függően és lényegében a motor fordulata nem változik illetve nem mutatja jelét erőlködésnek vagy terhelésnek :S
(#) air85 válasza air85 hozzászólására (») Máj 25, 2019 /
 
Analóg üzemórával ellátott keveset dolgozott cucc mitsubisihi blokkal tökéletes állapotban van gyönyörűen jár de mikor szétszedtem a generátor részét a tekercset a feszültség szabályzót keresve mert ugye akkor még nem tudtam hogy ezekbe nincs akkor láttam hogy más is kereste már a hiba okát előttem
(#) staci123 válasza air85 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Hazavágta a betonkeveröt, írtad egyik hozzászólásban.
A betonkeverö aszinkron motorja 50Hzre van tervezve,
mig a flex nem érzékeny a frekvenciaváltozásra!
Hogy pontosítsak, az agregátorral, amikor növelted a fordulatszámot és egyben a frekvenciát, megölted a betonkeveröt...
(#) air85 válasza staci123 hozzászólására (») Máj 27, 2019 /
 
Igen ezzel már tisztában vagyok hogy a betonkeverőnek ez adta meg a kegyelem döfést ez nem is téma már
(#) Talpy hozzászólása Máj 28, 2019 /
 
Sziasztok! Van egy strauss 6.5kw jól muködő 3fázisú 3x6Aes aggregátorom!meglehet csinálni hogy 10 vagy több amperes legyen?előre is köszi a választ
(#) szikorapéter válasza Talpy hozzászólására (») Máj 28, 2019 / 1
 
A straus kb 2,5KW lehet MAX! Amúgy nem nem lehet. Se a motor nem bírja, se a generátor rész. Ha nagyobb generátort teszel rá megölöd a motort...... A fordítottját azért nem írom mert a generátora alapból gyenge alig bír valamit. (eddig 4db járta meg a haveri kört hál isten kinőttek belőle. ).
(#) Talpy válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Köszi a választ! A papírja alapján 196ccm de akkor valószinű ez sem igaz?!miért van az hogy a más fajta drágább 2kwos 10amperes?
(#) szikorapéter válasza Talpy hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
A 196ccm-es kínai motorból olyan 5-6LE közt jön le. A 6Le-ből max 2,5KW a kivehető úgy hogy ne gyilkold le a mocit. Drágább mert rendesen anyagból csinálják. Ha erősebb aggregátot akarsz az alapoktól újra kell tervezni sajnos.
(#) gery1212 hozzászólása Jún 9, 2019 /
 
Hello. Olyan gondom lenne hogy hozzájutottam egy piacos agregátorhoz 380v 3x6A elméletileg. Mai nap olyan dolog történt vele hogy 1,2KW tal lett kb 1 orát használva s majd mikor le lett véve a terhelés ( mondom nem állítom le egyből) hogy fusson alapjáraton hűtés miatt egyik pillanatról elment a feszültség. Szakadásmérővel végig néztem elméletileg nem szakadt kimenetelének 15-12v váltó van 50-51hz én, s a 12 os részen is csak 4-5v jelenik meg. Hol nézem tovább?
(#) olika76 válasza gery1212 hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Kedves gery1212!

Szerintem a szabályzó adta meg magát. Érdemes lenne tápegységről meggerjeszteni a forgórészt, hogy megjelenik-e pl. a 220V.

Többen leírták már ezt a módszert, videók is vannak róla. Pl. a legjobban ami nekem tetszik az a Leiszt János (lhanzi) által készített. Sajnos Ő már nem él, az Isten nyugosztalja.

A link a videókra:

http://lhanzi-elektro.5mp.eu/web.php?a=lhanzi-elektro&o=7Nj1An2xHi

Remélem segítettem.

Üdvözlettel: olika76
(#) olika76 hozzászólása Júl 7, 2019 / 1
 
Kedves Elektronikások!

Kb. 3 évvel ezelőtt nekem is gondom volt egy Einhell (KCST 2502) aggregátorral. Gondoltam leírom a tanulságokat, mert érdemes ennek alapján pl. új feszültségszabályzót építeni. Úgy került hozzám, hogy korábban a szakszerviz már egyszer cserélt benne új feszültségszabályzót. Az, hogy most is kiválóan működik az általam épített szabályzóval jelzi, hogy sikerült az apró módosításom.

A jelenség egyszerű volt. Egy idő után fokozatosan csökkent a kimenő üresjárati feszültség, amikor hozzám került már csak 70VAC-t adott ki és a szabályzón levő potméterre sem reagált. Gondoltam egyszerű a probléma, nagyobb teljesítményt "elviselő" szabályzót veszek (vettem is kb. 3500Ft-ért). A próba során, ha kb. 1000W-os pl. sarokcsiszolóval terheltem meg, akkor ismét bejött ami korábban. Az üresjárati feszültséget folyamatosan újra be kellett állítani, mert csökkent. Gondoltam ez így nem lesz jó, egy idő után oda jutok, ahonnan indultam.

Megtaláltam Leiszt János (lhanzi) kapcsolási rajzát és amit fontos, a tápegységgel való gerjesztés videóit is.

A link ezekre, mert érdemes megnézni:

http://lhanzi-elektro.5mp.eu/web.php?a=lhanzi-elektro&o=7Nj1An2xHi

http://lhanzi-elektro.5mp.eu/web.php?a=lhanzi-elektro&o=i5PO8EMtnc

Megcsináltam ugyanazt a gerjesztést, amit a János. Mértem mindent terhelés alatt is (gerjesztő feszültség + szabályzó tekercs feszültség + kimeneti feszültség) és a következő egyszerű dolog derült ki. Az állórész szabályzó tekercsében akár 25VDC is (a legnagyobb mért érték 25.4VDC volt) megjelenhet. Egyértelműen arra gondoltam, hogy itt az eredeti 25V-os elektrolit kondenzátor nem lehet elegendő, zárlatba megy. Ezért helyette egy 35V-os kondenzátort tettem, kapacitás maradt 220uF.

A régi szabályzó dobozból kiszedtem a régi dolgokat, csatlakozókat kimentettem ebből. A megépítés után (ekkor még nem öntöttem ki szilikonnal) rövid ideig tesztelve is azonnal kiderült, hogy ez volt a gond. Kiöntés után (por + vízvédelem) ismét teszt, a szabályzó állta sarat.

Az eltelt kb. 3 év alatt csak egyszer volt probléma, elszállt a gyújtótrafó. Csere óta azzal sincs gond. Amit még hozzá kell tennem: a benzinmotor részét is javítottam annak idején, mert kiderült, hogy a csapágyak lógtak a helyükön. Emiatt az egyik szimering meg is adta magát, a generátor rész is csupa olaj volt (rászórta a ventilátor lapát). Beragasztottam őket Loctite638-cal, és minden rendben lett. Az eltel időben én szervizelem ezt is, csak olajcsere + gyertyacsere (amikor kell).

A végére: csatoltam a módosított kapcsolási rajzot, így emlékezve kicsit Leiszt Jánosra. Sajnos személyesen nem ismerhettem.

Remélem hasznos lehet ez másoknak.

Üdvözlettel: olika76
Következő: »»   7 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem