Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák
 
Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 76
(#) zamatőr válasza Budwa82 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Volt már "balesetem" Maxwell-el ,védő diódaként bekötött 4 tranzisztor(C9013) 2 zener (11V) és egy műveleti erősítő (062) ment zárlatba. Hosszas kutatás után találtam meg a javítási megoldást (csere).Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam .A legfeltűnőbb a hőfokmérés több mint 200 fokos eltérése mínuszban.Hasonló alkatrészeket és az áramérő létra ellenállásokat ellenőrizd.
(#) Budwa82 válasza zamatőr hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Hőfok mérése rendben van, talán még normális keretek között téved (+- 3-4 fok)
Köszönöm a segítséget. Meg fogom nézni őket.
(#) Songoq hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Üdv. Lenne egy kérdésem a szakikhoz. Adott egy Benning MM 7 multiméter, ami használtan került hozzám. A multiméter jól funkcionál, de van egy érdekesség vele kapcsolatban. Ha AC vagy DC állásban van a műszer, akkor folyamatossan ugrálnak az értékek a multiméteren, viszont mérésnél pontos értékett ad, utána megint ugyanazt csinálja. Ez csak AC/DC mérésnél csinálja, ellenálás, stb. mérésnél ezt nem vettem észre rajta. Új elem van benne. Mivel ezt a típust és márkát nem ismerem, elképzelhető hogy gyárilag ilyen? Előre is köszönöm az információt.

https://www.amazon.co.uk/BENNING-4000828870-044076-MM7-Multimeter/d...RZGOB2

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/715NdlIAY2L._SL1500_.jpg
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) Ge Lee válasza Songoq hozzászólására (») Feb 5, 2019 / 1
 
Gondolom csak az alacsonyabb méréshatárokban csinálja, akkor is csak igazából akkor ha van valami hálózat a közelben, vagy éppen fogod a mérőzsinórt, és ha összezárod akkor nullát mutat. Ha leteszed mondjuk az ágyad közepére, és magára hagyod (nem nyúlsz hozzá) akkor is csinálja? Mert olyankor már nem kellene neki, mert nem tud annyi zavart összeszedni.
(#) Songoq válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Szia. Ha asztalon van a multi és nincsen semmi zavaró körülötte akkor is csinálja, ha a mérőzsinórt kiveszem akkor is. Azt vettem észre, hogy mérés után kicsit belassul az ugrálás, és mintha kezdene beállni a kijelző, de utána sem lesz jó. Csináltam egy videót hogy milyen a jelenség.
(#) Ge Lee válasza Songoq hozzászólására (») Feb 5, 2019 / 1
 
Ilyet nem lenne szabad csinálnia, azt hittem csak a számok ugrálnak, mászkálnak valamelyest.
(#) Cinema válasza Songoq hozzászólására (») Feb 5, 2019 / 1
 
Valószínűleg az "auto-zero" körében lehet hiba, de lehet érintkezési hiba valahol.
Ez nem zavar-érzékenység, ez belső hiba.

Üdv!
(#) Songoq válasza Cinema hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Köszönöm az információt.
(#) Songoq válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Köszönöm az információt.
(#) gyoran válasza Songoq hozzászólására (») Feb 5, 2019 / 1
 
Szia
Méréshatárt vált, de szerintem rosszul. A végén van egy olyan rész, ami 1,5 mV és 0,015 V között ugrál. Ami nem ugyanaz.
Lehet, hogy így marad, de lehet, hogy rosszabb lesz. és akkor hibásan mérsz.
(#) Budwa82 hozzászólása Feb 6, 2019 /
 
Sziasztok!
Nem találom a problémát a maxwell mx25-303as multiméterben. Van olyan szaki itt, aki meg tudná nézni Törökbálint Budapest környékén és meg is tudná nekem javítani? Köszönöm
(#) Electricboy hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy hibás régi (97) Metex M-3630D, nagyon szeretném helyre pofozni. Se kép se hang-ból eljutottam odáig, hogy minden működik kivéve a feszültségmérést. Dc-ben azt csinálja, hogy többet mér mindig valamivel, de ha megfordítom a polaritást akkor kevesebbet.
Pl 10.7V-ot ő 11.3V-nak fordított polaritással -10,4V-nak mér.
AC-nál kevesebbet mutat mindig pl a 230V neki 200V, 12.65V neki 10.69V.
AC és DC állásban is függetlenül a méréshatártól, jelentkezik a hiba.
Ami jó hír van kapcsolási rajzom! Merre keressem a hibát?
(#) ludus hozzászólása Márc 30, 2019 /
 
Sziasztok!
Kínai DT9205A "multiméterrel" kapcsolatban lenne egy kérdés, váltóáram mérés közben pukkanás (kb 100mA folyhatott a mért körben), gondoltam sebaj ott a 200mA MAX FUSED felirat - kiment a biztosíték...
Hát ahogy a képen is látható nincs biztosíték, ami viszont felfedezhető hogy az R17 ellenállás "szénréteg" ellenállássá változott...
Ha valakinek akadna ilyen kínai csodája megtenné hogy megnézné milyen értékű ellenállás volt ott fénykorában?
Köszönök minden segítséget...

dt9205a.jpg
    
(#) vargaf válasza ludus hozzászólására (») Márc 30, 2019 /
 
Itt egy rajz, de mivel több verzió is van belőle hasonlítsd össze.

dt9205a.jpg
    
(#) morgo válasza ludus hozzászólására (») Márc 30, 2019 /
 
A "FUSE" jelzésű 0 Ohmos ellenállás látja el a biztosíték szerepét. Az nincs megszakadva?
R17 nem biztos, hogy meg van égve, lehetséges, hogy csak hiányzik róla a felirat.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2019
(#) ludus válasza morgo hozzászólására (») Márc 30, 2019 /
 
Szia!
Nem engedett módosítani már, igen látom hogy ott a párhuzamos 0R "kínai biztosíték"!
Sajnos szénné van égve az R17...
(#) Ktulu válasza ludus hozzászólására (») Márc 30, 2019 /
 
Pontosan nyomozd le, hogy hova van bekötve az égett ellenállás. Abból kideríthető az értéke. (hasonló rajzok alapján)
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2019
(#) spgabor hozzászólása Máj 28, 2019 / 2
 
Sziasztok!
Van egy Uni-T UT61E típusú multiméterem, aminek a meghibásodásával kapcsolatban itt is kérdeztem a topicban még régebben. Összefoglalva a hibája szerencsére csak annyi volt, hogy bekapcsolva felejtve az elem lemerült, majd közben megfolyt, így megmarva a panelt egy pici helyen és egy-két átvezető lyukat a két oldal között. Ezt letakarítottam és a marást javítottam. A műszer utána helyreállt.

A bejegyzést most csak azért írom, mert két a vezérlő ic által kezelt, de a multiméterben nem elérhető funkció pótlásra került, ha már szét volt szedve. A műszerben amúgy egy ES51922 típusú IC van. A következő funkciók ezért más gyártó azonos IC-vel szerelt eszközébe is beépíthetők.
1. A későbbi elfelejtett kikapcsolások védelmére az auto power off funkciót az alábbi leírás szerint csináltam meg. Illetve még a következő cikksorozat első, második és harmadik része segített. Nem a leírásokban szereplő fototranzisztort és Ir ledet, hanem L-93DP3BT és L-934 F3BT típusúakat használtam. Itt még majd a soros kábeles eszközt le kell tesztelnem asztali gépről is, mert nem igazán működik laptopról. A multiméter részét IR leddel tesztelve jó, de a soros porton mintha nem kommunikálna.
2. A másik, számomra hasznos funkció a háttérvilágítás. Ehhez pedig szintén a korábbi oldalról szedtem az ötletet. De a vezérlő IC fukcióit szerettem volna használni, tehát nem simán csak kapcsolgatni a világítást, hanem a vezérlő IC által vezérelni. Így inaktív állapotban nem fogyaszt feleslegesen, hanem az IC 15 mp után kikapcsolja. Majd vissza, ha elkezdek mérni vele, miután aktiváltam a funkciót. Ehhez is találtam egy nekem tetsző rajzot, amit nem linkelek ide, mert proli007 nagyon hasznos tanácsokkal ellátva és a végén teljesen átdolgozva egy sokkal jobb megoldásra vezetett rá. Ebben a postban a rajza elérhető, amit megépítve tökéletesen működik. Itt is külön köszönöm a segítségét!
A touch vezérlő egy TTP223. A rajzon nem szerepel, hogy a TTP223 táp és föld lába közé egy 100nF-os kondi került pluszba. Illetve a touch láb és a föld közé került egy 33pF-os kondi, mert túl érzékeny volt. A touch érzéklője nálam is a műszer tetején van a burkolat alatt, illetve két darab 2835-ös hidegfehér fehér smd led adja a világítást (képem kéknek látszik). Lehet, hogy még a lemaradt kb 10µF-os kondit is teszek rá, mert kicsit megrántja a tápot - a stabilizáló led fényéből ítélve - a funkció aktiválása a touch által.

Csatoltam pár képet. A ledek tartó nyákja egy feleslegesen maradt darab, azért nincs kifaragva. Illetve valahol bele is mart a vasklorid sajnos. De ugyan ilyen van a kijelző üvege alatt is.
Remélem másnak is hasznos lesz az információ.
(#) Ge Lee válasza spgabor hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
És a pontossága és használhatósága (már ha van mihez hasonlítani)? Mert az eddigi tapasztalatok alapján pontatlan is, minden méréshatárban más módon és mértékben csal, plusz az utolsó digit a legtöbb esetben összevissza ugrál, mindent lehet csak nem leolvasni. Nekem is volt, rövid idő alatt el is adtam. Az áránál jóval olcsóbban vettem használt 179-es Keithley asztalit az ebay-en, össze sem lehet őket hasonlítani, ég és föld. Mondjuk az új áruk is ég és föld lehetett...
(#) spgabor válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 28, 2019 /
 
Nem tudok a pontosságáról nyilatkozni sajnos. Nekem teljesen hobbi célra kell csak. Az itthon lévő sárga burkolatos kínaiakon idővel mindig egy-egy funkció megdöglött, ha alapból nem is volt esetleg rossz. Azokhoz mérten precízebb. Labortápról még a feszültségmérését ellenőriztem korábban, amikor ez szintén felvetődött. Azt törpefeszen pontosan mérte. Ellenállásmérést ellenőrizve egymás utáni azonos gyártású ellenállásokat is ugyan annyira méri. Gyártósor meg ha nem is pontos, de azért aránylag egyező értékek jönnek le róla közvetlenül egymás után. Bár nincs olyan referenciám, ami tuti, hogy század pontosságra az amit kiír, vagy annyi ami rá van írva.
Ezért nekem az utolsó két digit nem is fontos, nem szoktam nézni.
Amúgy ebay-en vettem én is ezt. Az ára kb 2/3-a volt a boltinak itthon. Így számomra megérte.
(#) MrBrown hozzászólása Jún 16, 2019 /
 
Sziasztok,
Remélem itt "elfér" a kérdésem off-ban.
Várható / elvárható-e egy lágyvasas műszertől hogy éveken keresztül ne romoljon el a következő felhasználásban?:
Nixie óra dobozának szánom és a másodpercek ütemében kalimpálna a mutató.
Meghibásodás alatt gondolok elsősorban kopásokra...
Köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2019
(#) Massawa válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
A tekercshez vezetö spirálrugo fog eltörni....
(#) MrBrown válasza Massawa hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Esetleg azzal növelhetném az élettartamát ha csak a 50%-ig téríteném ki és csak kicsiket lengene a mutató?
(#) Massawa válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Valoszinüleg nem.
(#) Janszi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Nyilván ezeknek is folyton eltört a rugója

https://www.google.com/search?q=magn%C3%B3+indik%C3%A1tor&sourc...osfG7M:
(#) Massawa válasza Janszi hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Azt sajnos elöre nem tudod, ezen müszerek fénykorában bizony, ha nem is napirenden, de havonta elöfordult, hogy cserélni kellett.
Nem tudjuk mit akar a kolléga meg azt sem milyen az a müszer.
(#) MrBrown válasza Massawa hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Köszönöm hogy foglalkoztok a témával, sajnos csak így sikerül becsatolnom a képet a műszerről.
A mutatónak valahol középen kellene kalimpálnia max. 1 centimétert, másodpercenként sok évig :/

IMG_0684.HEIC
    
(#) c27 hozzászólása Aug 24, 2019 /
 
Sziasztok!

Szereztem egy TRI-TON TR-1969 (M-3001) multimétert. A gondom, az, hogy az árammérés kicsit pontatlan illetve a feszültségmérés még pontatlanabb. Árammérésnél kb. 5% hiba feszültségnél 8-10%.
Ellenállásnál is volt, de azt sikerült kalibrálni.
Találtam hozzá egy doksit, viszont az enyémnél az osztópanel eltér a rajztól. Nincs rajta csak P9, P10 és talán P4 és P5 trimmer (17. oldal) és teljesen más az elrendezés.
Hogy lehetne kalibrálni az áram és feszültségmérést?
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2019
(#) Gafly válasza c27 hozzászólására (») Aug 24, 2019 /
 

Pontosabban (gyanítom nem érted):

De rajz alapján annyira nem agysebészet (hiányzó részt meg vissza lehet rajzolni, és akkor az sem).
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2019
(#) c27 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 25, 2019 /
 
A problémám az, hogy az áramkörről hiányzik pár dolog vagyis az osztó áramköre "egyszerűsödött" gondolom az enyém egy újabb változat és pár trimmer már nincs rajta. Tehát nincs mit visszarajzolni inkább átrajzolni kéne illetve törölni pár trimmert és még pár dolgot.
Mindegy elvileg az áram trimmer össze lett vonva 2A és 200mA-re, viszont feszültség állító trimmer nincs, vagyis csak 2000V-os méréshatár beállító van csak. Alacsonyabb feszültség állító nincs.
Még nem mélyedtem el a kapcsolási rajz nézegetésében csak gondoltam hátha van valakinek egy ilyen és kapásból rávágja.
Következő: »»   61 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem