Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Raspberry Pi - Málnatopik
 
Témaindító: Topi, idő: Máj 6, 2013
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 65
(#) tbarath válasza eSDi hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Azt, hogy már nem onnan van származtatva. "The Ethernet controller on the main SoC is connected to an external Broadcom PHY over a dedicated RGMII link, providing full throughput."
Bővebben: Link
(#) pipi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Hali!
Én BananaPi-M2P-vel szívtam, egyszerűen kb 10-15 linux imaget próbáltam ki, mindnek volt valami baja, valami nem működött benne. A munka nagyobb része az imagek fényezgetése tette ki, nem a feladat megoldása...
A feltetelek ezek voltak: HDMI 1920*1080, képernyő elforgatás 90fokkal, hdmi hang, kikapcsológomb, wifi, lan, valami böngésző ami bekapcskor full képernyős(chromium, mint a mesében hol ment, hol nem-melyik image-ben). Nagy teljesítmény nem kellett, csak egyszerű webszerver futkorászott. az összes imageben valamelyik összetevő rossz volt, nem lehetett kikupálni (egy image kivételével).
Volt egy öreg rpi-m azzal jónak tűnt minden(kivéve wifi), csak erősebbet akartam, ebben meg volt emmc, azért esett rá a választás...
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Csak azért írtam, hogy nem kell feltétlenül kábelt cserélni

És igen, pont ez hiányzott, ez viszont már elég régóta. Hálózatban a 2,4-es wifi sajnos használhatatlan a sűrűn lakott területeken, az USB2-re aggatott LAN már a pi2 idején is szégyen volt. Médialejátszónak ideális a pi, ott viszont a H265 pedig erősen terjed, és a 4k is (bár az nem érdekel engem). És vannak olyan feladatok, ahol az 1 giga RAM korlátoz, most végre van lehetőség plusz pénzért több memóriást venni.

Ettől persze nem dobom ki a TV mögé hajított pi3-ast, jó az még egy darabig, de előbb-utóbb cserélni kell, és végre van mire.
(#) Bakman hozzászólása Jún 25, 2019 /
 
Idézet:
„Én BananaPi-M2P-vel szívtam”
Ha a feladatra elég egy Rapsberry, ne is próbálkozz mással. Nem csak a banán környékén vannak ilyen anomáliák. Van, amelyiknek a nevére sem emlékszem már, mert 24 óra hiábavaló szenvedés után kettétörtem alapot és az e-hulladékos dobozba dobtam.
Idézet:
„Hálózatban a 2,4-es wifi sajnos használhatatlan a sűrűn lakott területeken”
No igen, így már érthető a dolog. Én, ha otthon Wifi keresést idítok, jó esetben látok hármat, amiből az egyik az enyém.
(#) pipi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Annak a hírnek meg beugrottam, persze nem lett igaz, hogy rpi image-ek elfutnak rajta.
Én is odáig jutottam, ha még valami probléma kiderül, kihajítom, nem érdekel a veszteség és veszek rpi-t. Szerencsére ezután a pont után már nem volt több gond .
Az volt a szerencse a melóban hogy a megrendelő is húzta a végtelenségig az időt, így lehetett tökölni. Szerintem ráfordított időben/munkadíjban erősen ráfizetős kategória lett a téma.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Nálam meg látszik 30-50 AP, oda szükséges az 5 GHz. Bár a pi-t vezetékkel használom, PoE táplálással, szóval ez engem pont nem érint, de azért hasznos dolog.
(#) Andralin válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
Azért vannak még használható klónok.
Én nemrég egy Orange Pi PC Plus-ra fejlesztettem a projectemet. Pár image próba után rátaláltam az Armbian-ra és az tökéletes volt számomra.

Nálam az RPi nem játszott, mert fontos kritérium volt, hogy legyen "suspend to ram" funkció és abból bármikor másodpercek alatt fusson újra a rendszer ha kell. Sajnos az RPi nem tudott ilyet, így találtam az OrangePi-ra. Ezt szoftverből le lehet tenni suspend állapotba és olyankor mindössze 28 mA-t vesz fel, gombnyomásra felébred és pár másodperc után folytatja a futást a leállítás előtti állapottól.
(#) Feri007 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
Szívemből szólsz.
Valamilyen Cubieboard-hoz jutottam hozz. A sok periféria (lehetőség) megvezetett. Aztán kiderült, h. a fele nem támogatott, újabb Armbiant se fejlesztenek hozzá,
nyűgös, stb. Ha egyedi, vagy kisszériás dologhoz kell, a Raspi stabil sw támogatottsága megfizethetetlen.
(#) Feri007 hozzászólása Jún 26, 2019 /
 
A raspi4 újításokban az USB-C tápfesz ellátást nem értem. Kizárólag tápfelszre felesleges. MicroUSB is tudja a szükséges áramot.
A két HDMI-t felhasználása is kétséges.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2019
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
Én nem állítottam, hogy nincsenek használható klónok, leírtam, hogy nekem is másik lapot kellett választanom egy munka miatt.

Ellenben nagyon úgy tűnik az eddigi tapasztalatok alapján, hogy perpillanat a Raspberry mind SW, mind dokumentáltsági támogatottsága a legjobb. A (leginkább olcsó kategóriában lévőkre kell asszociállni elsősorban) klónokhoz pedig képzeld hozzá azokat a felhasználókat, akiknek a Terminal, sudo, scp, kernel, /dev szavak semmit nem mondanak. Nem véletlen ennyire sikeres a Raspberry.
(#) tomi52 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
Hát még ha volna rajta egy sata csatlakozó is.....
(#) Bakman válasza tomi52 hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
Idézet:
„Apa kezdődik...”
(#) pipi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
És amennyivel olcsóbb a klón, annak a többszöröse a rátöltött munkaidő a szoftver kikovácsolására - már ha lehetséges
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2019
(#) pipi válasza tomi52 hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
Ettől sokkal fontosabb volt a két hdmi, és az usbc táp
(#) D_Zsolt válasza pipi hozzászólására (») Jún 28, 2019 / 1
 
Én a 2 Ethernet-re várok Szeretnék egy PiHole rendszert, de vezetékes megoldással egyetlen panelen.
(#) Feri007 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Ez a PiHole jó cuccnak tűnik, kösz a tippet!
USB-ethernet nem elég második ethernetnek?
(#) D_Zsolt válasza Feri007 hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Szívesen! Kábeltv-s internethozzáférés esetén szerintem szűk lesz, bár még nem próbáltam! Van egy Banana routerboardom (R2), ha lesz végre időm, azon kipróbálom a PiHole-t csak ott szegelni kell. Elvileg 5x gigabites az ethernet rajta, de ugye az MTK proci is beleszól. Van rajta 2 sata is, meg miniPCI, valami majd lesz Az RPi azért sw oldalról ismertebb, könnyebb lenne az ember dolga...
(#) nalmabg hozzászólása Jún 29, 2019 /
 
Sziasztok! Segítségeteket kérném Raspberry pi 3 b +-ban! Letöltöttem a hivatalos oldalról a Rasbian full-t.
Etcher-rel és Win32Diskinager-el is próbáltam 3 sd kártyára rátenni. Ráteszi a rendszert de a raspberry nem bootol a kis kijelzőjén csak fehér háttér van, míg az eredeti sd kártyával a Noob működik.
Előre is köszi
(#) Vales válasza eSDi hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Elvileg a 4-ben már nem USB-n van a NIC, ezért mondják, hogy "rendes LAN"...
(#) D_Zsolt hozzászólása Júl 1, 2019 /
 
Mediacenternek melyik szoftver ajánlott rpi vonalon? Esetleg ha nem az rpi a legalkalmasabb, akkor melyik hardwer milyen szoftverrel? Sosem építettem még, de mindig tervben volt...
(#) pixels válasza D_Zsolt hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Szia!

Nem tudom a raspberry milyen sebességet fog tudni. De erre előkészített rendszer létezik, minimális szoftveres ismeretek kellenek a telepítéshez.

https://libreelec.tv/downloads_new/

Kodi mediacenter progi előre telepítve, csak be kell állítani első indításkor.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2019
(#) D_Zsolt válasza pixels hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Ezt megtaláltam én is, de fogalmam sincs, hogy valójában elég erős-e a hw az rpi-n vagy érdemesebb lenne valami x86 lapot keresnem. A 4k fontos lenne a netflix miatt, ezzel kapcsolatban eléggé ellentmondásos infókat találtam, igaz a 4-es rpi tulajdonságaiban szerepel a 4k és amit eddig olvasgattam az nem tegnap keletkezett, bár nem túl idős infó.
(#) tbarath válasza D_Zsolt hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
OFF: 4k nem értem miért fontos annyira: egy 60"-os TV-t kb. 2 méterről nézve látod a különbséget a 4k és a FHD között, _HA_ tökéletes a szemed.

Pi4 alatt a 4k felejtős, a pi4 elvileg tudja, de erről sok tapasztalat még nincs. Vannak kodit tartalmazó "disztrók", az egyik az említett open/libre ELEC, ami csak annyit tud, hogy van egy kodi egy minimál linuxon. Ha csak a filmnézés a cél, akkor ez jó. Ha másra is használnád, akkor az OSMC-t javaslom.
(#) D_Zsolt válasza tbarath hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
4K-ban jön a netflixről a java műsor és azért látható a különbség! A TV tudja, ráadásul azért fizetek, hogy 4K-ban jöjjön Ennyi az ok, semmi több!
Gondolkodtam már valami konzolos lejátszón is (PS vagy XBox), de lebeszéltek róla, mert ott más bajok vannak és igazán nem akarok vele szórakozni. PS4-ről az erősítő csak sztereót ír, pedig 5.1 kellene legyen meg hasonló gondok. Lehet, hogy triviális a megoldás, de akitől kérdeztem, feladta és egy HTPC-t használ helyette. Megnézem az OSMC-t mindjárt, eddig még nem is hallottam felőle!
(#) tbarath válasza D_Zsolt hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Hoppá, most látom, hogy félreérthetően fogalmaztam. A "Pi4 alatt a 4k felejtős" azt akarta jelenteni, hogy a pi4 előtti pi-okon, azaz a pi 0/1/2/3 verziók.

Az OSMC semmivel se jobb, mint a libreelec, ha csak médialejátszásra használod. Ennek inkább akkor van előnye, ha linuxként _is_ használnád, mondjuk felraksz 1-2 debian (raspbian) csomagot amire szükséged van. A HTPC se rossz irány, de nekem egyelőre a pi3 megfelel.
(#) D_Zsolt válasza tbarath hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Értettem, hogy, hogy értetted
Azt is olvasgatom, hogy azért még vannak bajok a driverekkel, szóval nem kőbe vésett a pi4, bár mire eljutok odáig, lehet rendben lesz vele minden!
Nem vonz semmilyen *bian rendszer, a 2xxx-es évek eleje óta Gentoozom, valahogy a többi bármelyik nem áll kézre. Minden egy kártyás gépemen gentoo fut és egy rpi-m sincs, viszont van több banana az első verziótól az r2-ig bezárólag (és természetesen az x86 vonalú gépeim). Ezzel szívtam már eleget az mtk proci miatt, ezért szeretnék valami olyat, ami támogatottabb/kiforrottabb és azért belátom, hogy a többiek az rpi-t másolták még akkor is, ha sok esetben hw szempontból impozánsabbak voltak nála. Kár a sw oldal hiányosságaiért, nehezebben kezelhetőségeiért.
(#) tbarath hozzászólása Júl 10, 2019 / 1
 
Pi4 benchmark, elég impresszív: Bővebben: Link
(#) tbarath hozzászólása Júl 11, 2019 /
 
Valamint táp problémák: Bővebben: Link
(#) david10 hozzászólása Júl 30, 2019 /
 
Sziasztok,
Vásároltam egy eredeti kamera modult, viszont szükségem lenne hozza egy halszem lencsére is.
Lehet-e külön kapni halszem lencsét? Idáig csak egyben találtam kamera modullal.
A választ előre is köszönöm!
(#) pipi válasza david10 hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Hali!
Ha kitartóan guglizol biztos találsz.
pl: Bővebben: Link, de hogy szabad-e itt vásárolni azt nem tudom...
Következő: »»   46 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem