Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   236 / 244
(#) B robii hozzászólása Júl 1, 2019 /
 
Ha jól tudom ez orosz hangfal.csak megjegyzés.
(#) djv válasza B robii hozzászólására (») Júl 1, 2019 / 5
 
Ha diszkós lesz, akkor nem hajnalban, hanem reggel fog hazajárni, amire összepakolja a cuccait.
A kocsmában max csak lerészegednek, míg egy dizsiben keményebb cuccok vannak, szóval ez sem egy túl jó irány, bár ha munka közben nem iszik (hiszen munka), akkor nincs gond.

A vidéki diszkók 90%-a már bezárt. Amióta bárki bármilyen zenét elér a neten, telefonon hallgatja és nem kell lejárnia 1-1 klubslágert újrahallgatni. Ez is a szakma vesztének egyik oka, a másik az, hogy felhígult és már pornószínésznők is nulla tudással beállnak a pultba... meg a laptoposok, akik 30e Ft-os laptoppal, illegálisan letöltött programmal és szintén nem legális zenékkel csinálnak bulikat.
Akik ezt a szakmát tanulják, vizsgát tesznek belőle, azok tudják hogy épül fel egy buli, hogy íve van az estének, hogy egy lassú szám után hiába kérnek mulatóst, nem szabad berakni és még sorolhatnám a megannyi íratlan szabályt, amit egy tanfolyamon/vizsgán és majd az életben követni kell, de ezen alapok nélkül (ha csak 2 számot össze tud keverni) még nem lesz jó DJ. Egy fent említett hirtelen szám/műfaj váltással kiürítheti a táncteret, csak mert 1 valaki azt kérte... és többnyire az illető olyankor épp kint cigizik a bejárat előtt, amikor megy a száma.

Szóval a keverésen túl még nagyon sok elmélet, tapasztalat szükséges, hogy ne azért hívják, mert óccsóóó (vagy haver), hanem azért mert jó bulit csinál, figyel a tánctérre, az asztalokra, a pultosokra és nem akkor vált műfajt, amikor eleve tele a pult, vagy mert valaki számot kér.

A zene keverése kb. a szakma 50%-a, a többi a fenti odafigyelésből és a helyi dolgozókkal való összedolgozásból épül fel.

Ha pedig univerzális zeneileg a srác, az kezdetben lehet jó, de hosszú távon nem, mert nem tudja követni az összes műfajt, illetve úgy ő is csak 1 a sok közül, aki mindent játszik (esküvői DJ kategória - "villanycigány"). Azt kell elérnie, hogy a saját stílusáért hívják. Én 6-8 év után kezdtem az eredeti stílusomról újítani, mert a hands-up műfaj már nem ment annyira. Viszont a mai napig a legkülönfélébb helyszíneken a 8-80 év közötti korosztálynak ugyanott tudok bulit csinálni (pl. 80-as évek slágerei finoman átdolgozva napjaink műfajára). És 15 év alatt 2db mulatós CD-t írtam csak fel, amiből talán 5x játszottam... tehát volt, hogy ki kellett szolgálni a közönséget (pl. swinger szilveszteri buli), de diszkóban, pub-ban soha nem kerültek elő ezek a lemezek.

Tudom, kicsit eltértem a tárgytól, de oktattam kezdő DJ-t és ő se volt tisztában az alapokkal, csak hogy összekever 2 számot és boldog. Ne elégedjen meg ennyivel és főleg a kezdők a buli hevében mind belefutnak: ne vezérelje túl a technikát! A 0dB az 0dB (digitális keverőn, analógon +3 vagy +6 is lehet), de utána már (a technika is melegszik) torzít, amit a bömbölés elnyom, és reggel fejfájás, fülzúgás kíséri a bulit. Torzítás mentesen a buli alatt és után is jó közérzet van.

Na de ez tényleg egy másik (diszkós) fórumba tartozna, így elhallgatok.
(#) B robii hozzászólása Júl 1, 2019 /
 
Ezeket a gondolatokat végigolvashatná mindenenki.
Teljesen úgy van ahogy írtad.
Egyenlőre útálja az alkoholt a cigit és más cuccokra is fujjog.
(#) normalize hozzászólása Júl 21, 2019 /
 
Sziasztok

Nem rég voltam egy helyen hangosítani, és olyan hibajelenséget tapasztaltam a két Crown Xti 2000 végfoknál amit még eddig soha nem tapasztaltam.
A következő a hibajelnség volt mind a kett végfoknál.
Bekapcsolás után nem sokkal, a végfok clip ledje (piros) elkezd villogni, úgy hogy közben a signál jel legalul van (tehát nem is küldök neki semmi jelet), mindezt üres járaton is csinálta mindent lehuzgáltam a végfokról. És mind a két végfokom ugyan azt csinálta. Dettó ugyan azt a hibát.
Mikor adtam rá zenét, a signál járt -20dB nél közben clip led villogás mellett fogta és olyan 5 másodpercekre elnémult, majd visszajött. És ezt ismételgette. Egyszerűen nem értettem mi a baja.
1 héttel ezelőtt voltak használva másik helyen, akkor hibátlanul mentek, mind a kettő.
Ezen a helyen most voltam először. Én az áramra gyanakodtam, de érdekes hogy a többi kellék keverő stb..mentek. De hogy mind a két végfok egyszerre menjen tönkre és ugyan azzal a hibával??
Próbáltu másik fázisra kötni de ugyan az volt sajnos.
A hely maga egy erdőben lévő rendezvény ház volt de azt mondták soha nem volt még panasz az áramra.

Közben a a kijelzőn ilyeket írkált: short 1 short 2 ...
Valakinek valami ötlete? nagyon aggódok hogy mi lehet a gond.
Előre is köszönöm bármiféle ötleteket.
(#) kadarist válasza normalize hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Szia!
Ilyenkor a hangszórók rá voltak kötve?
(#) normalize hozzászólása Júl 21, 2019 /
 
Próbáltam azt is hogy lekapcsoltam, majd natur üresen kapcsoltam be natur a véget és akkor is jött a hiba.
Egyébként az este alatt természetesen hangszóróval használtam már, olyan 1 óra elteltével nem csinálta a hibát, aztán még az éjszaka folyamán egymás után kétszer előfordult majd működött tovább. Nem értem.
Most itthon bekapcsoltam a végeket, és semmi nyoma hibának. Rögtön el is indult ahogy az kell.
Nem értem egyszerűen mi ...
Ott emlékszem bekapcsolás után nehezen állt fel, azt irta a display hogy LO LINE és semmi...ha jól olvastam, majd miután nehezen beállt a rendszer (megjött a signál jel) pár másodperc után jött a hiba. Clip led villogás közben short 1 kiírás időközönként a kijelzőn, hangszóró ha rá volt kötve, akkor még a némulás is.
(#) kadarist válasza normalize hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
A lo line azt jelenti, hogy kicsi a hálózati feszültség. Érdemes lenne rámérni a 230V-ra, mennyi is az valójában.
(#) normalize hozzászólása Júl 21, 2019 /
 
SztemSzerintem ez lehetett, minden ez mellett szól.
Itthon kutya baja.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) normalize hozzászólása Júl 21, 2019 /
 
vVagy nem tudom. tTovábbra is várom az ötleteket.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) ozpecs válasza normalize hozzászólására (») Júl 22, 2019 /
 
Lehetett még pára is, mert némi porral simán meg tudja hülyíteni a processzoros részt, érdemes gyakrabban kifujni kompresszorral óvatosan, és ha pára gyanu van akkor bekapcsolás után várni egy darabig hogy tudjon kicsit száradni. Az ujabb RCF-ek pl simán nem indulnak el télen ha hidegről beviszik őkat , kell neki egy óra sokszor idén nyáron meg sok pára volt
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2019
(#) normalize hozzászólása Júl 22, 2019 /
 
Ah ez nem pára volt az biztos.
(#) Szabi1 válasza normalize hozzászólására (») Júl 23, 2019 /
 
Szia! Nekem a crown CTS 3000 csinálja azt, hogyha hirtelen kikapcsolod majd vissza akkor a CLIP ledek villognak pirosan de a ready ledek nem kapcsolnak be. A manualban úgy olvastam, hogyha azt érzékeli hogy a hálózati fesz leesik akkor ezt csinálja. Ki kell kapcsolni várni míg az elkók lemerülnek és a hiba megszűnik.

Amúgy erre a végfokra visszatérve, PIP2 Lite kártyával tökéletesen működik, de a nemrég használtan vásárolt PIP2 USP3/CN kártyával potyára melegedik a végfok, akkor is ha nincs terhelve, nem kap jelet. Valaki tudja, hogy mit kellene kezdeni a kártyával, hogy helyre jöjjön?
(#) game4812 hozzászólása Aug 2, 2019 /
 
Sziasztok! DJ keverőt hogy érdemes zenekarival kötni, mik a tapasztalatok? A 2 keverő közel van egymáshoz, kb. 2 méter vezetékről van szó, néhány méterre dimmerek, PAR lámpák, stb. zajforrásként. Jobb-e egy XLR-XLR kábellel 2 mikrofon bemenetre menni (+1 erőstőfokozat, de szimmetrikus a jel), vagy inkább a stereo csatornákra XLR-TS jackkel (zavarérzékenyebb, de kevesebb zaj kisebb erősítés miatt), esetleg RCA-TS Jack? Gondolom a legegyszerűbb kimérni lenne, de eszköz híján itt kérdezek.
(#) djv válasza game4812 hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Mindig a szabványt érdemes használni, mert a mikrofonbemenet érzékenysége még nagyobb, így még inkább összegyűjti a zajokat (és a bemenő feszültség nem tesz jót a keverőnek).

JACK vagy RCA... A JACK ha sztereó, akkor elvileg dupla szigetelésű (feltéve, ha mindkét eszköz rendesen van bekötve és nem spórolták le a szálakat). Azaz 2db sztereó jack-el ha bekötöd, akkor a dupla szigetelés (jel minusz és föld) talán valamennyit segíthet. Bár egy minőségi RCA sem rossz, ha a kábel vastag és a végei fém csatlakozóba érkeznek, azaz teljesen zárt az is.

Ha valami nagyon zajos lenne és némi késés nem okoz problémát, akkor AD-DA módon oldanám meg, azaz egy digitalizálót tennék a DJ keverőbe (bár a legtöbb már eleve tartalmazza) és a zenekari bemenetéhez pedig analogizálót. Egyrészt csak 1 db RCA kábel szükséges (vagy optikai), másrészt tapasztalatom szerint a 220-as zavarok nem hallatszanak bele. Igaz ez így ad némi késést, de ilyen átalakítókat Kínából 1000-20000e Ft között lehet venni. Az 1e Ft-ossal a tapasztalatom, hogy 0dB digitális bemenővel -15dB analóg kimenőt kap az ember, így valamelyest dinamikailag gyengébb (a vég eszközön kell erősíteni), de ezt csak fülessel lehet észrevenni, késésben pedig 0,2-0,3s lehet.
Nálam: digitális keverő --> digitális compressor --> átalakító közvetlenül az erősítőre szerelve. Bár a CD-ből is jön ki digitális jel, a keverőben még sincs ilyen bemenet, holott egyből digitálissá alakítja a RCA-t. Viszont a fenti felépítéssel egy szimpla (piaci, gagyi) RCA kábelen tudom összekötni az eszközöket, azaz hosszabb kábelezésnél még költséghatékony is és persze zavar- és veszteségmentes (ha nem a leggagyibb DA-konvertert használja az ember).
(#) Dev2000 hozzászólása Okt 3, 2019 /
 
Üdv Mindenki!

Adott egy Phonic Max 2500-as végfokozat. Az egyik csatorna nagyon alacsony jelszintnél clippelést jelez. A bemenetet táplálva 1 kHz szinuszos jellel a kimeneten négyszögesedő jelet lehet mérni melynek amplitudója kb. 30 volt csúcstól-csúcsig. Végfokot meghajtó műveleti erősítő kimenete az egekbe szökik.(Gondolom próbálja korigálni a torzuló kimenetet mivel a negatív visszacsatolás az ő bemenetére érkezik.) A kimeneti jel szimmetrikusan torzul.

A kérdés az, hogy merre induljak el?
Ha időm engedi megmérem a hibátlanul működő végfokot. Ebből kiderül mekkora jelszintnél billen a tápfeszültség átváltás.
Addig is aki esetleg találkozott hasonló problémával illetve ismeri az ilyen és ehhez hasonló "H" osztályú erősítőket és bármi hasznosat tud mondani, nagyon köszönöm!
(#) highand hozzászólása Nov 22, 2019 /
 
Sziasztok! A gyereknek akarok venni szülinapos bulihangszórókat. Az lenne a kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy mi a konkrét különbség az Omnitronic DX-1222 és a Malone PW-1222 között, azon kívül, hogy az Omnitronic 5kg-al nehezebb és azt Europában is forgalmazzák?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2019
(#) ozpecs válasza highand hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Ha rosszat akarsz a gyereknek akkor vegyél neki egy ilyet legalább csaódni fog benne komolyan mondom ha negyede teljesítménynél tönkremegy akkor nagy csalódás jön ...
(#) habazutty válasza highand hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Nagyon kérlek, ne!
Messze nem éri meg. Akkor már inkább használtan...
Szabad tudni, hogy mennyi a keret és, hogy mivel hajtanátok?
(#) highand hozzászólása Nov 22, 2019 /
 
Szóval egy König fogja hajtani, 120W-os. Ráadásul előtte 50Hz-n le lesz kaszálva. Viszont ha tudtok olyat, aminek legalább 60mm-es csévéje van és olcsó, akkor ne tartsátok magatokban. Azt hittem az Omnitronicban más a mélysugárzó, hiszen 5kg-al nehezebb.
(#) highand válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Neked melyik volt és mennyi ideig bírta?
(#) ozpecs válasza highand hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Belefutottam ilyenekbe szerencsére nem az enyémek voltak, egy normális használt jobb, sajnos az az erősítőis talán a felét tudja a ráírtnak és leégésre hajlamos
(#) highand válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Volt ilyen erősítőd, vagy azt is hallomásból? Egyébként, ha csak a felét tudja, az pont jó, egy gyenge hangfalhoz, nem?

Egyébként tudja a 2x100W-ot mindkét oldal egyszerre műterhelésre. A trafója az tényleg melegszik ilyenkor, de viszonylag ritka az a gyerek, aki 2x100W-on hallgat 1kHz színusz jelet.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2019
(#) ozpecs válasza highand hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
A baj az, hgy ilyenkor szokták neki tolni, mert ugye van teljesítmény és jönnek a torz négyszöges hangok és az nagyon nem jó semminek. Rendezvényen egyik alkalomma ki volt hajtva a cucc rendesen kb 106 dB volt keverőállásban, jött a menedzser, hogy nincs több hangerő? kicsit rátoltam elkezdett torzítani erre mondta na most jó....másik esetben diszkósok alá tettünk hangot, folxyamtosan lestem őket a sok torz szarukkal próbáltam visszavetetni velük, balhéztam de szerintük is az így az igazi elmentem egy fél órára, két mélyládám bánta....
Az unokaöcsémék is rendszeresen gyilkolták a hangfalakat erősítőket otthon hifi jellegüek meg házilag tákoltak hasonló mint az Omnitronis stb amíg rá nem beszéltem két olcsó használt de jobb ládára, azóta csak örömködnek és nincs is annyira kihajtva (nem mindegy hogy 92 vagy 96 dB érzékenységü vagy akár nagyobb különbség
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2019
(#) highand válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Limitert és lágyklippet már csináltam, szóval nem lesz négyszög jel a hangszórókon. Engem is rábeszélhetnél egy pár hasonlóan olcsó és használt hangládára.
(#) ozpecs válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
De ezek sokszor elhangzottak, mindenki ugy szórja el a pénzét ahogy akarja ismerős aki diszkózott egy darabig ugyanezt tette majd egyszercsak elkezdett jönni kérdezősködni mit vegyen Ja nem szólt jól a cucca és ment is rendszeresen tönkre
(#) ozpecs válasza highand hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Most fogom én is felszámolni a hangosításom nagy részét mert öregszem, és kevesebb is a meló ha nagyobb cucc kell véletlenül akkor jó kapcsolataim vannak bérlek
(#) highand válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Hát a hatásfok az alapvetően a membrán méretétől függ és attól, hogy a lengőcséve hány százaléka van a légrésben. Ha egy hangszórónak jó a hatásfoka, akkor kicsi a lineáris kitérése és vica versa.
(#) Petyaa válasza highand hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Kültéren, vagy beltéren akarja e majd használni? Illetve mekkora területen? Sok tényezőtől függ.
Ez a 300W illetve 96dB gyanús nekem kicsit ennyiért.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2019
(#) highand válasza ozpecs hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
A kérdést azért tettem fel, hátha valaki tud rá válaszolni. A Malone-ban 25-ös csévéjű hangszóró van (ami hamar leég), ami hamar kimegy a légrésből és akkor a csillapítatlansága miatt rögtön le is koppan. Azért kérdeztem, hátha valaki biztosan tudja, hogy az Omnitronicban más a mélysugárzó.
(#) highand válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
A Malone-t ismerem. Az max. 60-70W-os. 10 éves gyerekeknek kell bulizni, nagyobb szobában, kisebb teremben.
Következő: »»   236 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem