Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   114 / 144
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Utána kellene nézned a "G", "H" osztály működésének, valamint a lebegőtápos erősítőknek.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Arra gondoltam ennél a lebegőtápos megoldásnál, hogy így kispórolom a (majdnem) diamond bemeneti fokozat emitterköri áramgenerátorait.
Már a HTB 1.0-nál is megmutatkozott, hogy mivel nem végtelen az emitterkövető kollektor-emitter impedanciája, ajánlatos a tápzajt újabb Zeneres stabilizátorral tovább csökkenteni.
Ezzel a lebegőtápos megoldással úgy érzem sikerült két legyet ütni egy csapásra.
Azért a biztonság kedvéért megnéztem most, mekkorát torzít a TL071 az ideális opamphoz képest. A szimulátor szerint nagyon keveset. Persze a tápelnyomása a TL071-nek is csak akkora, amekkora, de kb. egy nagyságrenddel csökkenti a bemeneti fokozat torzításait.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Karesz, annak idején téma volt, hogy melyik IC-nek mitől van "jobb" hangja.
És az LME49710 volt bingó.
Én nem értek hozzá, de úgy érzem, hogy ebben az említett IC-nek a gyorsasága jelentőséggel bírt.
Ismételten, én nem vagyok jó áramkörös, mint Te, de nincs jelentősége annak a kapcsolásodban, hogy a TL071 3-4MHz-es, az LME49710 meg 50MHz-es?
(#) tothbela válasza highand hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Itt van a szimulációs kép, meg a file is.
A szimulátor szerint 1V bemeneti jelnél az összes harmonikus -217dB alatt van.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Mivel nem a jelet kell erősítenie annak a 071-nek, ezért ha az IC kimenetén (nézzünk egy rossz értéket) 1%-os torzítás mérhető, az -40dB. Ha ezzel az opás fokozattal táplálódik a diszkrét buffer aminek a tápelnyomása mindössze 30dB, akkor az eredő tápelnyomás 70dB. Így ha a tápból 100mV-os zaj vagy brumm vagy bármi érkezik, annak 0,03%-a kerül a jelbe.
A gyorsaság az számít ha közvetlenül jel erősítésre használjuk. Ha táplebegtetésre, akkor más a helyzet. 100kHz-en a zenei jel szintje már elég alacsony, így ha itt már nem húzzuk utána a tápot, akkor sincs nagy baj. Ha meg a lassúság miatt fázisban eltolódik a lebegő táp a buffer jelétől, akkor persze akár ronthat is a hangon, de erre való a kikompenzálás. De vélhetően nem okoz gondot, csak ha 1Mhz-es négyszög jelet szeretnénk erősíteni vele.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Most arra gondoltam, dupla opával a zénert is ki lehetne váltani. Azonkívül "A" osztályba kényszerülne a műveleti kimeneti fokozata, ami előnyös lehetne. A feszültség generátort kellene megoldani valahogy. Gondoltam MOhm nagyságrendű ellenállás osztó+kondenzátor, vagy nem tudom. Mindig adja magát egy kis gombelem mint referencia, és egy fet bemenetű opát egy életen át el tudna látni, de tápfesz nélkül az IC-k lábai védő diódákon keresztül ki tudna sülni.
(#) highand válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Szóval te azt mondod, hogy azért mert a tápra rá van ültetve a kimeneti jel, a torzítás 0,00000001%- nál kisebb lesz ( -217dB)? 0,01%ról lecsökken ennyire?

Nem érzel itt valami hibát?
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Nem hiszem, hogy utána kell néznem.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Az elem jó ötlet, de szívesen tenném bele. Ugyan kinek lenne kedve rendszeresen ellenőrizgetni, hogy lemerült-e, vagy sem? Lehetne még csökkenteni az utánhúzás (ezzel a TL071) torzításán, ha Zener 1.5k-os ellenállását áramgenerátorra cserélnénk, de nem látom semmi értelmét.
Az első szimuláción beírtam a fontosabb csomópontok THD-ját. Felső sor a második, alatta a 3. harmonikus relatív amplitúdója. Q1, Q2-n nagyobb az áramváltozás, mint a bemeneti emitterkövetőkön, tehát szerintem emiatt már felesleges tovább bonyolítani a bemeneti fokozatot. Persze a gyakorlatban ki lehet még próbálni, vajon meghallatszik-e a TL072, vagy az áramgenerátor, de szerintem nem ez a kapcsolás leggyengébb láncszeme.

Mek-eleknek (is) mutatom a második képet a négyszögjel átvitelről. Nem véletlen választottam ezt az opampot. A Bode-n látható, hogy egybe esik a TL071 -3dB-es pontja az erősítő -3dB-es pontjával. A futási idő diagramon pedig az látható, hogy a bemeneti aluláteresztő, plusz a teljes erősítő késleltetését majdnem tökéletesen sikerült összehangolni az opamp késleltetésével. Az eltérés mindössze 7ns.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Nem Ő mondja, hanem a szimulátor
Hát éppen emiatt írtam, hogy végig kellene gondolnod ezeket a dolgokat, mert mintha nem látnád tisztán. És ez nem a "H" osztályú kapcsolás, hanem a lebegőtápos.
(#) tothbela válasza highand hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
A szimulátor szerint annyi. Persze nem mind arany ami fénylik, de vélhetően legalább egy, vagy két nagyságrend javulás várható. Az ok amiért nem érvényesülhet az elméleti maximum, az abból adódik, hogy a torzítás fogalmát elég lagymatagon használjuk. Nem ekvivalens például a keresztezési torzítás a félvezetők nemlineáris viselkedéséből eredő torzítással. Ezért az a törekvés, hogy lebegő táppal üzemeljen egy erős keresztezési torzítással rendelkező erősítő a kisebb torzítás céljából nem fog eredményt hozni. Viszont ott ahol a nemlineáris, vagy a gyenge tápelnyomásból eredő torzítást kell csökkenteni, ott jó lehet. A szimulátor is mutatja, hogy a második és harmadik harmonikus elég nagy a TL071-nél, ami ez utóbbira enged következtetni.
(#) highand válasza tothbela hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Egyáltalán nem várható javulás. Mivel a műveleti erősítő ökölszabálya szerint, minden fokozat torzítását annyival csökkenti a visszacsatolás, amennyi a fokozatot megelőző fokozatok hurokerősítése. Ebből az következik, hogy minden műveleti erősítő torzítását döntő mértékben az első fokozatot adó félvezetők görbült karakterisztikája okozza. Már a második fokozat okozta torzítás az első fokozat erősítésével csökkentve jelenik csak meg a végeredményben. Azonban a műveleti erősítő tápelnyomása minél nagyobb ( és az első fokozatnál törekednek a legnagyobbra) annál kevésbé befolyásolja a ráültetett vezérlőjel a torzítást.

Az a baj, hogy a szimulátorok makrói nem egy tényleges belső kapcsolást tartalmaznak, hanem függvényeket. A legtöbb makrónak még tápárama sem folyik. Ezért hiszi a szimulátor, hogy a tápra ültetett vezérlőjel javítja a torzítást.

De ha diszkrét elemekből szimulálsz egy végfokot és úgy kompenzálod, hogy egységre visszacsatolható legyen, akkor ha ennek másolata kimenő jelét adod a táphoz, akkor már a szimulátor sem számolja a torzítás csökkenést.

A Circuit Maker fourier analizátora egyébként is a valóságtól elrugaszkodottan alacsony torzításokat képes kiszámolni. Mivel egy erősítő első fokozatának torzítása manuálisan jól számolható a nyugalmi áram és az áram változások ismeretében és ezt nem csökkenti a visszacsatolás, tehát az így számolt értéknél jobb nem lehet egy erősítő, csak hibajavítással.

Szvsz.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Bár nem nekem írtad, de túlbonyolítottad.
A második opamp (U2) "nem lát" bemeneti jelet ha az első opamp (U1) nem torzít.
Ha U1 torzít, ez a torzítás csak U2 tápfeszültségében jelenik meg.
Tehát U2 torzítása csak a kimeneti áramából tevődik össze.
(#) tothbela válasza highand hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Jó. Akkor megpróbálom más megközelítésből. Továbbra is maradok a TL071-bél. Az adatlap szerint mind a CMR, mind az SVR egyaránt tipikusan 86dB. Ennek nincs köze a nyílthurkú erősítéshez, mert ezek értéke végtelen erősítés esetén is ennyi marad. Ez még nem is lenne baj, mert a tápelnyomás gyengesége jó táp esetén nem okoz gondot, viszont a közös módú elnyomás mindig ott lesz neminvertáló kapcsolásban. Ez annyiban gond, hogy különböző feszültség szinten ez a 86dB változik. Más lesz -5V-on, más 0V-on, megint más +5V-on. Csak invertáló kapcsolásban érhető el, hogy stabilan mindig tápközépen (szimmetrikus tápnál a GND-n) legyenek a bemeneti differenciál erősítő bemenetei. Ekkor már valóban csak a nyílthurkú erősítés dönti el, hogy mekkora maradjon a torzítás. A termelt harmonikusok aránya a kimeneti szinthez mérten értendők. Ha mondjuk nekünk csak nagyon kicsi kimeneti feszültségváltozásra van szükségünk, akkor a termelt melléktermék is nagyon kicsi lessz. Nekünk pontosan akkora kimeneti feszültség változásra van szükségünk, amennyivel kisebb a lebegő tápon a feszültség változás a bemeneti jelhez képest. Gyakorlatilag a lebegő opa csak a hibát kell hogy javítsa.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Gyakorlatilag a lebegő erősítő bármely pontját referenciának kijelölve, a többi pontján nem változik a feszültség. Egyedül a kimeneti áram változik.
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Ha a referencia ponthoz képest a második nem látna bemeneti jelet, akkor a kimenetén sem lenne jel a referenciához képest. Ha a második kimenetén áram folyik, akkor a bemenetén feltétlenül van vezérlés, hiszen nem elméleti nulla a második kimeneti impedanciája.

De kár ezt ragozni. Ha nem opamp makrót használsz, hanem diszkrétből szimulálod, akkor semennyit sem csökken a második torzítása az alapesethez képest. Felesleges időt tölteni vele, mert a vezérlés árama ( bármennyire is kicsi) mindig a referencia pont feszültsége és a bemeneti pont feszültségének különbsége által áthajtott áram a bemeneti impedancián.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Ugyanezt csináltad meg itt, csak roppant szellemesen elnevezted H-D osztálynak.
De tényleg kár tovább ragozni
(#) highand hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Szóval, ha két tökegyformán viselkedő OPA val szimulálod, akkor elméletben működhet, hiszen ha a második hibáját hibagenerátorba koncentrálod és kiviszed a bemenetre, akkor első kimenetén a tök ugyanilyen hiba a virtuális testpontot tologatva nem ad vezérlést.

Nálam mindig be van kapcsolva a paraméterszórás és éppen ilyenek miatt.

Nade. Ha bekapcsolod a szimulátorban a tolerancia szórást, akkor ez az ideális helyzet elmúlik. Ha ez úgy működne, ahogyan a circuit maker kiszámolja, akkor a másodikban zaj sem keletkezhetne és azért járna nektek egy ingyen űrséta.

Szóval paraméter szórással én -120-130dB-t tudtam elérni.

Amúgy elismerem, az ötlet jó.
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 12, 2019 /
 
Sajnos nem ugyanazt, mert a találmányotok csak egységerősítéssel működik, de adtál egy piszkos jó ötletet. Szóval össze kell rakni a kettőt. Mivel a másodikat csak feszültséggel kell vezérelni, és feszültség erősítőt tudunk csinálni sok nullásat, ezért az ötleteteket tényleg úgy kell megcsinálni, hogy az első D osztályú, a második meg AB osztályú. Meghajtani pedig megtudjuk soknullás torzítású feszerősítőről mindkettőt.

Azt ugye tudod, hogy most együtt kitaláltunk valamit? Ezt muszáj megpróbálnunk szabadalomként.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2019
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Idézet:
„Sajnos nem ugyanazt, mert a találmányotok csak egységerősítéssel működik, de adtál egy piszkos jó ötletet.”


Kedves Highand!
Ez nem a mi találmányunk. Ezt lebegőtápos kapcsolásnak nevezik és már az albán parasztok is ezzel szántottak.

Idézet:
„Azt ugye tudod, hogy most együtt kitaláltunk valamit? Ezt muszáj megpróbálnunk szabadalomként.”


Úgy gondolom, mi semmit nem találtunk ki együtt, csak Te nagy nehezen - egy csomó szájbarágás után - kezded megérteni a működését.

Idézet:
„Mivel a másodikat csak feszültséggel kell vezérelni, és feszültség erősítőt tudunk csinálni sok nullásat”


Éppen emiatt van feszültségkövetőként alkalmazva a HTB 2_1-ben.

Megismétlem, mert még mindig nem érted tisztán:

Ha "U1" torzítása nulla és "U2" terhelése végtelen (nem folyik áram a kimenetén),
akkor "U2" torzítása bármekkora lehet, a kimenetén akkor is nulla lesz a torzítás.

A szimulátoron meg nem tekergetni semmit, csak használni kell tudni....
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Idézet:
„Ha "U1" torzítása nulla és "U2" terhelése végtelen (nem folyik áram a kimenetén),
akkor "U2" torzítása bármekkora lehet, a kimenetén akkor is nulla lesz a torzítás.”


Ez szép fejlődés ahhoz képest, hogy bufferként akartátok használni még pár órával ezelőtt, még pedig 0,00000001% környéki torzítást vizionizálva. Mégiscsak volt értelme kifejtenem, miért nem szabad a szimulátorok OPA makróit erre használni. Mindjárt két teljesíthetetlen feltétel is van a fenti idézetben. Fény derült arra is, hogy a második OPA bekötési pontjai csak elméletben ekvipotenciálisak.

A lebegőtápos kapcsolást ( magát a lebegőtápos kifejezést én vezettem be magyar nyelven, úgy 2008 környékén, szvsz) az albán parasztok arra használják, hogy az áramköri elemek feszültségtűrésénél nagyobb kimenő feszültséget lehessen elérni. Én tőletek láttam először a lebegőtápos kapcsolást egységerősítésen használni. Nekem tehát újdonság, de ha mutatsz egy bármilyen linket 2008 előttről erre, akkor elfogadom az albán paraszt minősítést.

Márpedig tegnap újra feltaláltuk a Quad 405-öt, csak százszor kisebb torzítással. Engem nem zavar, ha valami újat veled együtt találok ki, ha téged zavar, majd egyedül adom be szabadalomnak.

Azért neked írom ( Dávid??), mert sosem tudom ki a személyiség akivel beszélgetek.


A mellékelt kapcsoláson látható albán parasztok által régóta használt erősítő kapcsolással is el lehet érni -120-130dB-t. Ezt szimuláld, mert ez valóshoz közeli értéket fog adni, de nem 0,000000001%-ot. Cserébe 120Vpp kimeneti feszültséget is elő tud állítani ezzel a félvezető készlettel. Az OPA helyére képzelj el, egy ugyanilyen H osztályú kapcsolást és akkor ki tud adni 50Vpp-t.

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2019
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Idézet:
„Azért neked írom ( Dávid??), mert sosem tudom ki a személyiség akivel beszélgetek.”


Ha rákattintasz a nevemre megtalálod az adatlapom.

Idézet:
„Ez szép fejlődés ahhoz képest, hogy bufferként akartátok használni még pár órával ezelőtt”


Hétfőn délelőtt tettem ki a kapcsolást először és még most is ugyanerre akarom használni.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Két helyen is láttam ezt a lebegőtápos kapcsolást, de most nem találom. Az egyik úgy emlékszem valamelyik Rádiótechnika Évkönyvben volt, a másik egy angol nyelvű könyvben amit a netről töltöttem le. És a Yamaha-nak létezik ilyen végfoka, valaki kereste valamelyik fórumon, hogy ő Japánban hallotta szólni és hol lehet ezt valahonnan megszerezni. Zenész volt ez az illető.
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Jól van értem én. Nagy erőket fektetsz bele egy kapcsolásba, aminek nincsen feszültség erősítése és áramerősítése sem, mivel a saját definíciód szerint akkor működik jól, ha a kimenete nincsen terhelve.

Nohát az olyan eszköz, aminek se feszültségerősítése, se áramerősítése nincsen, de cserébe nem torzít, már rendelkezésre áll, rézdrót formájában. )

A kapcsolásod nagyon alkalmas arra, hogy mezei OPA-ból készíthess egy olyan buffert, ami igen olcsón tud majd 120dB-nél jobbat, de a -217dB az irreális, bármit is számol a a szimulátor.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Hogy mi soha nem leszünk barátok az már nyílt titok.
Az én erősítőim működni szoktak és annyi energiát fektetek a tervezésükbe amennyit akarok.
A -217dB-t nem én írtam, de ennek nincs jelentősége, mert akár én is írhattam volna.
Még egyszer kiteszem a kapcsolást, rágódj rajta.

Megtaláltam a könyvet, mert nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy olyan dolgot tulajdonítasz saját szellemi termékednek amit már rég kitaláltak. Az, hogy a "floating"-et lefordítod magyarra, még nem találmány.
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Óvatosan a fogalmazással, mert én csak udvarias vagyok.

1. Én soha sehol sem írtam azt, hogy a lebegőpontos táplálást én találtam ki. Soha.

2. Nem én használtam elsőként a smájlit a válaszomban...tehát cseppet sem kívánok barátkozni.

3. Az általad előásott kapcsolásnak semmi köze nincs az általam most kidolgozotthoz, mivel semmi javulást nem hoz a lebegőtáp, ha nem egységerősítésekről van szó. Amúgy azt is én írtam elsőként ebben a flame-ban ide, hogy ez egy régi megoldás. Különben is arról volt szó, hogy magyar nyelvű és egységerősítésű korai linket várok.

4. A te kapcsolásodról annyit, hogy csatolom az 1983-ban elkészített első szakdolgozatomból a kapcsolást, amit már 2008-ban feltettem ide is. Ennyit az átfogó visszacsatolás nélküliségről és a furcsa differősítő szerűen működő kifordított kapcsolás újdonságáról. A Tina pedig ennyit számol a harmonikus szintekre a kapcsolásodban ( és ez cca. annyi mint a kézi számítás eredménye). Nincs mit rágódni rajta, mert közérthető.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2019
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Többek között a Crown használja ezt a topológiát. Ez egy nagyobb merítés, a CT, M-T modellek - amelyekkel találkoztam - lebegőtáposak.
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Ezek közül melyik az, ahol az egyik egységerősítésű fokozat adja a lebegőtápot a másik egységerősítésű fokozatnak? Ami egyben a kimenő fokozat is? Mert én nem látok ilyet.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2019
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
1. Nem azt a rajzot szimulálod amit kitettem.

2. 2Vpp bemeneti jelszintnél számoltattam a THD-t a CM-el.

3. Sehol nem írtam le azt a szót ezzel a füles erősítővel kapcsolatban, hogy: újdonság.

4. Ezt tőled idézem, de nem tartom dicsekvésnek:

Idézet:
„A lebegőtápos kapcsolást ( magát a lebegőtápos kifejezést én vezettem be magyar nyelven, úgy 2008 környékén, szvsz)”
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Köszönöm, erről nem tudtam... majd megpróbálok egyet letölteni érdekességképpen.
Következő: »»   114 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem