Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   35 / 45
(#) reloop válasza Directors hozzászólására (») Szept 15, 2019 /
 
Semmi gond, most ismerkedsz vele. Mi sem tudhatjuk részedről mekkora tudásra alapozhatunk.
A mellékelt képen láthatod, ha korábban nem figyeltél volna fel rá, a hangszínszabályzó gombon mindig van jel és ez skálához igazodik, vagy csak egyszerűen felfelé mutat középállásnál.
A poti tengelyen található lapolás, vagy bevágás segítségével meg tudod azért találni a középállás helyét, ha megfigyeled merre áll a végkitéréseknél.
Az 1 kHz erősítésére leginkább a Middle poti van hatással, de a másik kettő is legyen középállásban, mert van átfedés a sávok között.
Mehetnek vissza a 100k trimmerek és indulhat a mérés.

Sat5.jpg
    
(#) Directors válasza reloop hozzászólására (») Szept 15, 2019 /
 
Rendben, akkor újra elvégzem. Köszönöm a segítséget!
Neked is pucuka.
(#) FerencziJ hozzászólása Szept 16, 2019 /
 
Sziasztok!

Feldobtam korábban ezt a csöves hangszínt, aminek nem tetszett a hangja, melyet végül is a Tone Stack-kal átszabtam a fülemre. Viszont ami még kimaradt a projektből az erősítésének a növelése. Elvileg Au~0-1 körül lehet, ezt szeretném megnövelni úgy 10-20 dB-el, amennyiben van rá lehetőség. Abban kérem a segítségeteket, mondjátok el nekem, milyen beavatkozással tudom ezt megtenni. Lehetőség szerint az első fokozatban.

kösz: fj
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia!
Ugye az R7 az nem a rajz szerinti 25k? Oda az nagy lenne. 1-3,3k között lenne optimális.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia!

De bizony, a nyákra is ezek az értékek vannak nyomva, így ezeket ültettem be... A méretezéshez nem értek, emiatt is kértem a segítségeteket.

üdv: fj
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Már nem ment el a módosítás, de az első fokozat erősítése csak akkor növelhető, ha katódkövető helyett földelt katódost alkalmazol. Annak viszont magas a kimeneti impedanciája (60kOhm), ezért középre tekert potikkal is lesz 2-3db hullámzás. Viszont vissza lehet csatolni az első fokozatot, és ezzel rendbe is jönne, csak le fog esni a bemeneti impedancia. Ha nem gond hogy a bemenet elveszti a MegaOhmos jellegét, akkor át rajzolom neked. Bár legjobb lenne három triódával.
(#) Directors válasza reloop hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Megpróbáltam ma beállítani az összes potmétert középre. Sajna csak szemre tudtam. Valamiért az egyik oldal jobban erősít mint a másik. 100k ellenállást tettem mind a két oldalra és ha középen van az összes potméter akkor az egyik oldalt 1,6Vmax a kimenet, a másik oldalt pedig 2,7Vmax a kimenet. Az egyik irányba kitekerve az összes potit az egyik oldalt 0Vmax van, a másik oldalt 0,36Vmax. A másik irányba kitekert potival 8.3Vmax , a másik oldalt pedig 4,25Vmax mérek.
Valami nem okés akkor a kapcsolással vagy nem tudom. A hangszínszabályzó bemenetén mind a két oldalt 1-1V van. Így valahol a kapcsolásban lehet gubanc. Szerintem.
(#) reloop válasza Directors hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
A beültetett alkatrészeket sajnos szálanként át kell nézned, lehet közöttük hibás érték.
El lehet kötve a poti, lehet zárlat szomszédos vezetősávok között.
Tudunk segíteni, ha lefotózod az alkatrész és a forrasztási oldalt.
Szűkíthetjük a hiba helyét, ha megnézed az "egyik" elnevezésű oldalon melyik poti végállásba tekerése okozza a jel megszűnését (0 V).
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Az a baj, hogy ez íbey-es nyák, három triódának nincs helye, így ezt kellene átbűvészkednem valahohyan. ezt csináltam a hangszín kapcsolásával is.....Azt viszont nem tudom, hogy mi történik, ha ejtünk a bemeneti impedancián.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
(#) Directors válasza reloop hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Őszintén megmondva nem szívesen mutogatnám ezt a nyákot mert ugye nagyon régen csináltam és nem figyeltem jóformán semmire. Ma már ilyet nem mernék beépíteni sehová.

Úgy döntöttem hogy inkább újraépítem az egészet. Arra gondoltam hogy ezt építem meg újból, viszont adódik a kérdés bennem hogy esetleg ennél jobb konstrukciót tudsz ajánlani ? Nyáktervvel együtt.
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
A bemeneti impedancia minimum értéke attól függ, mekkora a jelforrás kimeneti impedanciája. De ha megírod mi van elé kötve (CD játszó, hangkártya stb.), akkor meg lehet mondani hogy gondot okoz, vagy nem a módosítás.

A módosításhoz le kellene fotózni a nyákot, esetleg belinkelni az ebay-es oldalt.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Bemenetválasztó van elé kötve, cd, minidisc, magnó, riaa korrektor, DAC.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Azt észrevettem, hogy van egy kis alapbúgása a rendszernek, 50 Hz. De nem valószínű, hogy földhurok. Azt gondolnám, hogy a fűtés lehet, de egyenfeszültségű.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Annyi még fontos lehet, hogy nem 12AX7 van benne, hanem 6N2P, de csak a fűtésben külömbözik.
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Ezek mind alacsony impedanciás kimenetűek, tehát nem lesz gond.
Az átalakításhoz először is kell majd néhány ellenállás. Viszont át kellene metszeni a fóliát két helyen, és rövid huzallal bekötni egy pár cm-rel távolabbi ponthoz. Ha ez nem zavar, akkor megírom milyen ellenállások kellenek. Kiszámolom, és szimulátorban leellenőrzöm.

Milyen tápegységről jár? Én csöves erősítőbe a sima CRC szűrésnél az "R" tagot aktív elemmel váltom ki. Ez egy kis tranzisztoros áramgenerátor. Nem bonyolult, nem is nagy. Ezzel nincs brumm, pedig többnyire gitár jelét erősítsem gyakran túlvezérelve.

Tehát ha a két fóliametszés nem zavar, akkor kelleni fog elsőre kettő darab 1k ellenállás, meg a panelból kivett 25 és 75k. Vagy esetleg újak.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Nem probléma, ha vágni és cserélni kell, eddig is mókoltam a fűtés és a hangszín miatt. A táp semmi különös, egyenirányító és pufferelkó, eddig 100µF volt benne (+a nyákon a két 33uF), de most még ráakasztottam 470µF-t. A felsorolt alkatrészek vannak idehaza, 1-2W-osok, de szinte a teljes skála megvan.
Annyi még a búgásról, hogy mikor bekapcsolom nagyon búg, és ahogyan fűtnek felfelé a csövek szépen csendesedik, de nem teljesen. Szerintem azt hallom kihangosítva is.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Valszeg akkor a riaa korrektorom is a táp miatt zúg. Egyre nagyobb szükségem lesz arra az áramgenerátoros kapcsolásra. Úgy tűnik.
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Akkor hamarosan jelentkezem. Most melóban nem tudok rajzot küldeni.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Rendben, köszönöm!
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 17, 2019 / 3
 
Egyelőre ennyi. A piros rövid vonalak az átmetszendő fóliákat jelölik (ezért szeretjük a turetboardot), a sárga vonalak meg az egy darab kék azok vezetékek. A 75k az kivehető, helyére mehet rövidzár. A 25k helyett 1k.
A jobb oldali kapcsolási rajz ok közül a felső az eredeti, a középső a módosított. Úgy vélem ez így elég is lesz, mert 1dB alatt van már az ingadozás, amit a hangszín poti finom elmozdításávak korrigálható. A legalsó rajz már az elméleti maximum, ami talán már nem is kell. Mindenesetre a lehetőség él.
A tápszűrésre visszatérünk, mert mennem kell dolgozni.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Egyedül az alkatrész oldali csőaljzat allatt lesz nehéz az átvágás, de talán a lábak közt be lehet tolni egy éles csavarhúzót.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Majd kiforrasztom.
(#) FerencziJ válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
24kR-om van idehaza a 25 helyett, gondolom nem nagy dráma ha azt teszem bele.
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 17, 2019 / 1
 
Csöves technikában a 20% szórás sem probléma. Maga a cső is hasonlóan eltérő paraméterekkel rendelkezik.

Most optimalizálom a tép szűrését, jelenleg 2db 10µF-os kondérral 5mV a brumm csúcstól csúcsig. Lemegyek 0,5mV-ig, és felteszem a rajzot.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Most, hogy mondod, meg kellett volna néznem szkóppal a tápot a brumm miatt....
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 17, 2019 /
 
Most már mindegy. Nem relatív, hanem abszolút brumm csökkentést kel csinálni.
Jó éjt!
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Ide rajzoltam egy tápot:
csöves táp
A két lábú megoldással amit ígértem csak akkor tudtam 1mV alá menni a brummal, ha legalább 100V esett a szűrőhibriden. 500V-os csöves tápban ez nem okoz gondot, de most nincs annyi felesleg. Így ezt ajánlom.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Köszönöm!

Mennyiben térhetek el a rajztól, 20V-os zenereim vannak idehaza, gondoltam a két 10µF-os kondit kicserélném 22-re, ugyanis a 10µF-s Shamwa kondi 7,5-ös, a 22-es pedig 17. Szóval hány százalék szórás lehet benne, illetve az 1µF kondi elég 35V-os legyen, vagy tegyek bele nagyobbat?
Illetve, a riaa korrektorral egy tápról megy annyi külömbséggel, hogy a tápfesz a korrektor részére stabilizálva van 100 V-re egy Fet és zener segítségével. Az a megoldás nem szűr elvileg?
(#) FerencziJ válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Sőt, az alap tápban az egyenirányító után 100µF van, így az első 10µF elvileg elhagyható, vagy rosszul gondolom?
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Elvégeztem az általad javasolt módosításokat, az erősítés határozottabban jobb, ebből eredően a zaj is magasabb. Még a javasolt szűrést nem volt időm elvégezni, de egy kísérletet elvégeztem. A + tápágba bekötöttel e Schaffer 1,5VA-es 220/9V-os trafó primer ágát amelynek 15,3H az induktivitása (induktív szűrést alkalmaztam) és szinte alig halhatóvá vált a zaj, mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy 15,6V esett rajta, H-ként közel 1 volt. Ha már ennyire benne voltam a mérésben, megmértem a két cső anódáramát, ami 5,3mA volt, ami anódonként 1,325mA/235V, nincs jelentősége, csak informatív. (Bár a 6N2P katalógus értéke 250V-on 2,3mA +/-0,5mA)
Következő: »»   35 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem