Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   140 / 228
(#) Atis57 válasza Attes00 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Szia!
Vannak panelek amin jó a gyári bypass dióda is.
ha nem akkor kell külső.
Sokkal célszerűbb lenne átrakni vhová v a fát legallyazni.

Az optimalizáló se jó mindenre.
(#) kendre256 válasza aroxol hozzászólására (») Okt 8, 2019 / 1
 
Idézet:
„Szerintetek életképes lenne?”

Fűtésre nem. Meleg vízre nyáron jó lehet, csak a bojler kapcsolója nem alkalmas akkora egyenfeszültség kapcsolgatására, amekkora a fűtőszálnak kellene.
Nagyon leegyszerűsítve: neked azért kell fűtened, mert nem süt a nap (ha sütne, meleg lenne, és nem kellene fűtened). De ha nem süt a nap, nem tudsz vele fűteni sem.
De ha precízebb, pontosabb válasz kell, nézd meg a honlapomat. Bár ezer éve nem frissítettem, de jó pár éves termelési adatok vannak rajta a saját napkollektoromról. Az adatokból látható, hogy ugyanaz a napkollektor mennyi energiát termel júniusban, és mennyit januárban. A vákuumcsöves napkollektorok hatásfoka 50% körül van, szemben a napelemek 15-20%-os hatásfokával, de fűteni nem nagyon lehet velük még átmeneti (tavaszi-őszi) évszakban sem. A napelemek jobbak ugyan a kis napfény hasznosításában, mint a napkollektorok, de nem annyira, hogy ellensúlyozzák a sokkal kevesebb fényt.
Érdemes ezt az oldalt megnézni:
Naplopó tudástár
Ebben a tervezési segédletben pedig az 54. ábrán lehet látni, hogy pont akkor nincs napsütés, mikor fűteni kellene:
Tervezési segédlet
Napelemmel fűteni csak úgy érdemes, hogy nyáron sokat termelsz, átadod az áramszolgáltatónak, a fűtési idényben pedig visszaveszed tőle. A többi felejtős...
(#) kameleon2 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 8, 2019 / 1
 
Nem feltétlenül értek egyet. Nekem van napkollektorom, ráadásul csúcsrajáratva. Mai eszemmel és a mai árakkal már nem ezt a megoldást választanám.
1.) Folyadékkal működik, amiből 5 liter 25.000Ft. és elsavasodik a melegebb napokon. 2-3 év és cserélni kellett.
2.) Bojlert fűt, azaz mindegy, hogy napelem vagy napkollektor. Igaz a méret 5m2 = 2,4kW a napelemnél 4m2 = 600W a polikristályosból, azaz több napelem kell, de
A napelem ára 60.000Ft és primer energia, folyadék nuku. Invertert én nem hagynám ki az anyagelhordódás és az életveszély miatt. 230V-ra jó védelmi berendezések vannak. De 12-60V-ra ? Én egyenárammal fűtött vízben nem szívesen tocsognék. Ez nem pénz kérdés. A napkollektorom márciustól novemberig dolgozik, de kell neki villamos segédenergia a keringetőszivattyúhoz és a vezérléshez is. Ezek az egyszerűbb dolgok. A napkollektornál azonban a túl nagy hő a gond. Nekem 200l bojler mellett 300l puffer is van, és mindkettő - ha nincs használati melegvíz elvétel - azaz például nyaralunk, akkor simán felszalad 84 fok fölé mindkét tartály és lefújja a biztonsági szelep a melegvizet. Pedig csak egy kollektormező dolgozik. A bojlert is jobban megtángálja a nagyobb hő miatt, hiszen amikor felfűt, akkor hiába mondom az elektronikának, hogy elértem mondjuk az 54 fokot, tovább fog fűteni, mert nem tud hová kikeringtetni - medence nincs, ami bypassként működhetne. Napelemnél nincs ilyen gond. A polikrisályos napelem akkor is termel, ha szürkület van. A kollektor - nem.
(#) Atis57 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Szia!
Nagyon remek üzlet a napkollektor folyadék ? Nekem eszembe nem jutna ilyet alkalmazni,a DB rendszer mindig vizzel megy . állva üres a kollektor .

Az egyenárammal fűtött viz.
Jó pénzért van 12v-s és 24........100V s fűtőtest is kialakitása mint a 230V -é Semmivel nem veszélyesebb.

Mivel napelemekkel foglalkozom látom a buktatóit --meg az árkülönbséget is. Ami nem is kicsi

De kinek ,hogyan Tudod a 1/2 pohár bor esete . Meddig van?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2019

compact_.jpg
    
(#) kameleon2 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Nekem sokszor beindult már a fagyvédelem. Nem véletlenül van fagyálló benne. Én nem is buzdítanék mást ilyenre, hacsak nem akarnék rosszat neki. Ugyanígy vagyok az egyenárammal is. Én ebben a szakmában dolgozom több mint 30 éve. Sok szamárságot és életveszélyes megoldást láttam, de szakembertől olyat, hogy ezt ajánlja is - még nem. Már elnézést, de ez nem szubjektivitás kérdése.
(#) Atis57 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2019 / 1
 
Szia!

Szerinted ez igy veszélyes ?
Szerintem a 230V s veszélyesebb különösen ha megszakad a védővezető!

Ez még védővezető nélkül is megfelel---boylerben tartályban stb....

Tehát a szubjektivitásről ennyit.
(#) kameleon2 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Nem az számít, szerintem mi veszélyes és mi nem. Ha vállalod a bevizsgálást, 200.000Ft befektetés után egzakt módon megmondják a műszerek, hogy veszélyes, vagy sem. Amíg nem látok ilyen tanúsítványt, számomra tök mindegy, hogy mit mondanak róla szubjektíven. Én a műszereknek és a mérésnek, valamint a tapasztalatoknak hiszek - így, együtt. Javaslom, mielőtt átmennél termék fetisisztába szakemberből, olvass el néhány dolgot, például az elektromos áram élettani hatásait mondjuk itt a wikipédián.. Majd nézz utána, hogy mondjuk ÉV relé létezik-e egyenáramra és más infóknak. Aztán beszéljünk a szubjektivitásról, hogy képes lennél-e úgy zuhanyrózsa alá állni, hogy a kádat földelned kell (mert kell) és tudod, hogy egyenáramú áramütés érhet bármelyik pillanatban ÉV relés védelem nélkül. Talán B típusú hibaáram védelemmel ha ellátod, akkor van rá esély, hogy tudod használni és túléled. A vagy AC felejtős.
(#) Atis57 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2019 / 1
 
Szia!

A bevizsgálásről; Mindegy neked mi a véleményed --A Thilinger Hungária cég gyártja , forgalomba hozatalhoz van minden engedélye.
EEz engem tovább nem érdekel!

Remélem otthon sem használsz semmi olyat ami egyenárammal megy ! Kb a készülékek 70%a .
Mobiltelefont sem használsz? Nagyon veszélyes --egyenáram , +nagyfrekvenciás sugárzás !


Más; Nézd meg a DB rendszert miért olyan , Ausztriában meg nyugaton megfelel ,nálunk nem !

drainback.jpg
    
(#) Atis57 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Szia!
A váltóáramra tervezett FI reléket elfelejtheted , mindegy milyen betűjellel.

Egyenáramra ilyet kell használni. v szigetelés ellenőrzőt . PL; a trolikon.
(#) szsrobert válasza aroxol hozzászólására (») Okt 9, 2019 /
 
Trafo es fetek, vagy H hid. A viz vezeti az aramot, es olcso "futoszal".
Arammal pazarlas futeni. Erdemesebb hoszivattyut taplalni az arammal.
(#) Bakman válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 9, 2019 / 1
 
Idézet:
„A viz vezeti az aramot, es olcso "futoszal".”
Az ilyen kazánok forgalmazását megtiltották, az eladottakat pedig kötelező volt visszahívni, számos érintésvédelmi probléma miatt.
(#) szsrobert válasza Bakman hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Nem irtam, hogy forgalmazza.
Azokat 3F halozatrol uzemeltetik, ezt egy foldfuggetlen napelemes rendszer taplalja. Le lehet valasztani a taparamforrasrol fogdosaskor?
Az aramszolgaltato aramot akar eladni, a gazszolgaltato gazt, a bojlergyarto bojlert, a kazangyarto kazant. Te pedig meleg vizet akarsz, minel kisebb koltseggel.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2019
(#) Tomi20 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 11, 2019 /
 
Szia

A legegyszerűbb megoldás, amin mindenki elsiklott, hogy 12V..., rásegítés a lényeg, veszel szolgáltató által elfogadott gyártótól invertert, (pl Fronius, Grovatt, de van még egy csomó, utána kell nézni), van ott még más fogyasztó is gondolom, felrakni kb 2KW-nyi napelemet, kb 6 panel 300W-tal számolva. Persze, ha nincs engedélyeztetve a rendszer, nem szabályos, de ha szakszerűen van felszerelve, csak a fogyasztás csökken.
(#) Atis57 válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Szia!
Igen árulnak ilyen "rásegitős napelem, +invertert " mivel nem lehet engedélyeztetni , igy magánuton van bekötve.
Most jön a csavar ; ha már az újabb digitális órád van ,akkor a vételezést és a visszatáplálást is számolja ---mint fogyasztást !
a régi mechanikus óránál még működik....

Tehát csak,ha leválasztod a fogyasztókat akkor csökken a fogyasztás.....Ugy meg drága .
(#) kameleon2 válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Nem siklott át senki. Érdemes elolvasni, mit hová köthetsz. Ha netán az invertered által táplált áram visszajut a közcélú hálózatra, egy karbantartás ideje alatt és áramütés ér egy ott dolgozót, nem lennék a helyében, az inverter üzemeltetőjének, mert a büntetőjogi felelősség sokkal durvább, mint a haszno, amit realizálni lehet így. Nem véletlenül működnek úgy a rendszerek - ahogy. Azaz Ongrid, vagy Offgrid módban. Pontosan definiált működési logikával. Ahogy már írták rajtam kívül, ha hagyományos órád van, az megáll csak, de már az sem megengedett mód a hálózaton. Az új órákkal meg roszabbul jársz visszatápláláskor. Szigetüzemű rendszert lehet építeni, de az valóban akkuigényes. Hacsak nem egy bojlerben tárolod a megtermelt energiát, melegvíz formájában. Ha bojlert kellene így fűtenem, kizárólag valami offgrid invertert tudnék elképzelni és 230V-os normál hálózati feszültséget. Az offgrid invertereknek azonban kell az akku, mert onnan veszik azt a rendszerfeszültséget, amiről működnek. Így nagyjából az ilyen feladatokra maradnak az autós, lakókocsis inverterek. Azok meg 12V-osak, emiatt macerásabb a kábelezésük nagyobb teljeítménynél. Ha valaki korrekt, gyári eszközt tud ilyen feladatra - arra én is kíváncsi lennék az összes paraméterével. Ja igen... az Ongrid inverterek, amiket felsoroltál a hálózati 230V-ra szinkronizálnak, így ha autonóm módban akarnád használni - nem fog működni.
(#) Tomi20 válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Direkt azért írtam, hogy engedélyeztethető márkát, típust kell választani, ha folyamatos a fogyasztás, miért lenne túltermelés? Árban töredéke lenne egy akkumulátoros rendszerhez képest, ráadásul nem igényel annyi karbantartást sem...
(#) antikzsolt válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Pl úgy hogy a hűtők, tv stb fogyasztó nem mindig mennek. Igy egyből túltermelés ami a hálózatba megy vissza.
(#) kendre256 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Rossz rendszert építettél...
Nekem a drain-back rendszerben a kb. 8 liter desztillált vizet 11 év alatt egyszer kellet lecserélni, mert egy forrasztott alkatrész ereszteni kezdte a folyadékot. A javítás miatt kellett leereszteni, egyébként most is jó volna. Nem tud befagyni, mert amikor nincs keringés, visszafolyik a víz a fagymentes helyen lévő tartályba. Ugyanez a helyzet, ha túlmelegedne a rendszer, akkor leáll a keringés, visszafolyik a víz. A gyűjtőcsőben maradó 1-2 dl víz nyugodtan felforrhat, vagy hideg esetén megfagyhat, semmi kárt nem csinál a rendszerben.
A keringetés 24V-ról működik, akkuval szünetmentesített (amit már napelemmel is töltök), így áramszünetkor is termel a kollektor. De ha nem lenne a keringetéshez áram, akkor csak leállna a keringés, a kollektor leürülne, a kis maradék víz nyugodtan felforrhatna a gyűjtőben.
Kis napenergiát tényleg nem hasznosít a napkollektor, akkor nem is indul be a keringés .
(#) Tomi20 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Igen, lehet hogy az, de mellette lehet még daráló, világítás, stb, de ha jól veszem észre, a kérdező azóta nem válaszolt... Pedig több kérdés is felmerült.
(#) Atis57 válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 13, 2019 /
 
Szia!

A Napelemek (2x245W )ma naplemente előtt 1 órával ,--ezt tudják .

Jó duma ,hogy napfelkeltétől , napnyugtáig működik.!Az eladó szerint csak úgy önti az elektronokat , számoljam meg !
ime;

3.jpg
    
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 13, 2019 /
 
A napsugarak beérkezési szöge is számít a napelemeknél. Rossz szög kevés termelés.
(#) erbe hozzászólása Okt 13, 2019 /
 
Szóba került, így ideteszem, de bármelyik szolgáltatónál fellelhető a "Minősített inverterek listája". Az utolsó oldalán az engedélyezett hibrid inverterek.
Azaz léteznek, adnak rá engedélyt, nem kell suttyomban rákötni. A felépítése és szoftvere tudja, hogyan és mikor kell a két rendszert szétválasztani és onnantól csak a belső rendszer által vételezett energiát termeli meg, ha kell akkuról, annak kimerüléséig. Az akku töltésszabályzását is ellátja. Ezek miatt érthető hogy jóval drágább, mint egy egyszerű visszatápláló.
(#) greenpower válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Szia

Valami nincs jól nálad.

Az enyém 2x280Wp poly, és napi szinten ezt tudja
Délnyugati tájolás 35° dőlésszög.

Az a 432Wh az egész napos termelésed?
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2019
(#) Atis57 válasza greenpower hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Szia!

A tájolás ,a dőlésszög hibádzik.
(#) Tomi20 hozzászólása Okt 14, 2019 /
 
De továbbra sem értem, mi a gond egy olyan rendszerrel, ami engedélyeztethető inverterrel, szabályosan van felszerelve (AC-DC túlfesz védelem) kisebb teljesítményre, mint a fogyasztás. Gondolok itt arra, itthon (nagy ház), műhely, 32eFt havi villanyszámla (1 fázis), egy 1KW-os 3-4 panelt (300W pp) miért ne tehetnék fel bejelentés nélkül. Az inverter tudja azokat az előírásokat, áramszünetkor lekapcsol, Én tudom az előírásokat, úgy építem meg. Rásegítésként.
(#) erbe válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Idézet:
„miért ne tehetnék fel bejelentés nélkül”

Más gond nincsen.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Meglátja a szomszéd és feljelenti...
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2019
(#) Tomi20 válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Milyen gondra gondolsz, helyi földelőszonda, 32A-os kismegszakító. Nem értem a szomorú fejet...
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
A szomszédnak fogalma sincs róla, mi az. De a legközelebbi leolvasásnál kibukik.
(#) Tomi20 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2019 /
 
Itt hál' Istennek nincsenek szomszéd gondok, mindenki jófej.
Következő: »»   140 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem