Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   656 / 726
(#) reloop válasza bolond6 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Az Erősítő mindig topicból.
(#) bolond6 válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Köszönöm.

Nem ismerem a célt, az igényeket és a lehetőségeket, de ha nincsenek túl nagy elvárások, én használt/kínai 8 ohmos 2.1-es erősítő(panel) beszerzésén is elgondolkodnék. Néha nem túl rossz 5.1-es holmik is megjelennek olcsón a használt piacon. Talán nem tévedek nagyot, amikor egy "3D Super-Woofer" feliratú terméket erre a szintre lövök be?
(#) Cannon válasza tothbela hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Rá tudnál nézni nekem a hangváltójára? Egy TDA7293-tól búcsúzni kellett, mikor azzal volt használva. Mekkora a legkisebb ellenállás, amire lecsökkenhet? A hangszórók 8 Ohmosak. Impedancia-menetről nincs semmilyen információm.

elektr.png
    
(#) deebo válasza Cannon hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Nem tudom hányszor kell még neked leírni ugyanazt, de nyugodtan kend be gyantával, ha neked az megfelel.
(#) Cannon válasza deebo hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Nem írtam, hogy gyantával kéne bekenni. Csak szimplán kíváncsi vagyok a dolgokra. Írtam is, hogy régen amikor szétszedtem nem emlékszem hogy ilyen lett volna.
(#) tothbela válasza Cannon hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Én nem vagyok hangszórós, nem nagyon értek hozzá. Egy ismeretlen hangszóró ilyen 12dB/oktáv meredekségű LC taggal okozhat meglepetést. Ha az LC tag rezonanciafrekvenciájára esik egy hangszóró impedanciamaximuma, akkor a soros LC rezgőkör ezen a frekvencián nagyon alacsony impedanciát fog képviselni. Hasonló probléma, ha megszakad a hangszóró, mert ekkor is nulla Ohm közelébe hangolja magát a soros rezgőkör. 6 dB/oktáv meredekségű váltónál ilyen nincs, ott jól lehet saccolni, mert nincs hangolt kör ami keresztbe tehet.

Egy olyan multiméter ami a teljes hangfrekvenciás sávban tud mérni AC feszültséget segít végigmérni egy hangsugárzó impedanciamenetét. Kell még hozzá egy hanggenerátor, vagy ennek hiányában egy youtube 20-20k videó, no meg egy erősítő.
(#) Cannon válasza tothbela hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Minden frekvenciánál 0.3VRMS bemenő jellel vizsgáltam. Az eredményt csatoltam.
(#) elektrorudi válasza Tyson5 hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Itt valami nem gömbölyű. Ha a gyártó 8 Ohm-ot ír a hangdobozra, akkor nem lehet az eredeti kapcsolásban sem 4 Ohm-os hangszóró direktben rákötve a bemenetre.
A középhangszóró állásából arra gondolnék, hogy az eladó ezt a dobozt már szétbarmolta, a mélyet kicserélte. Hol vetted? Vatera? Jófogás?
(#) Tyson5 válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Jófogáson vettem. Idő közben sikerült megfejtenem. Ez egy 2 utas hangszóró - mélyközép és magas hangszórókkal + egy subwoofer vagy micsoda. Teljesen gyári a cucc, találtam róla több képet, hírdetést is a neten, mind ez. A 2 utas rész 8 Ohm, de relytély miért 4 Ohm a mély része :O youtube 20Hz - 20kHz-el kipróbáltam a hangszórókat külön-külön.
25-600Hz a mély dominál
450Hz-7kHz közép

Megvettem hozzá ezt a hangváltót és rákötöm mind a 3 hangszórót (mély elé egy 3.3 Ohm ellenállást)

Elvileg ez egy 6dB/oktávos, amiről azt olvastam biztosabb a bizonytalan eredetű hangszóróknál
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2020
(#) tothbela válasza Cannon hozzászólására (») Feb 6, 2020 / 1
 
A mérési metódust még nem írtam. Az erősítő kimenete egy ellenálláson keresztül megy a hangsugárzóra. Ez valami indukciószegény típus, 33-100 Ohm közötti. 100 Ohm esetén ha 10-11V kimenő jelet állítunk be az erősítő direkt kimenetén, akkor közelítőleg 0,1V/Ohm értéket kapunk a hangsugárzó kapcsain. Telefonról nem tudok rajzolni sajnos.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Feb 7, 2020 / 1
 
Erősítő gyanánt ilyen tesztekhez érdemes egy kis 10-20W teljesítményű erősítőt építeni. Teljesen megfelel erre a célra egy TDA2030, csak a frekvenciaátvitelt meghatározó elemeket úgy kell megválasztani, hogy lehetőleg 10Hz környékén még ne essen számottevően az erősítés.

Átlagos hangszóró készletet figyelembe véve 600-700Hz-nél, valamint 5-6kHz körül van az impedanciaminimumod. 8 Ohmos sugárzók esetén kb. 5 Ohm. Viszont 1-3kHz között nem tudom mi szól, mert ott luk van az átvitelben.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Feb 7, 2020 / 1
 
Szia! Mély sajnálatomra Ptesza fórumtárs kiköltözött a topicból. Neki köszönhetjük az Arta Limp program ismertetését és a hozzá tartozó egyszerű mérőfejet. Ezek azért kis guglizással fellelhetőek és egy 100 Ohm-os ellenállás valamint egy csupasz hangkártya segítségével (plusz pár perc forrasztgatás) máris láthatjuk a hangsugárzónk impedanciamenetét.
Arról már nem is beszélve, hogy a telepített eszközzel induktivitást, kapacitást mérhetünk és felvehetjük a hangszórónk TS paramétereit. Bővebben: Link
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2020 /
 
Szia!
Én is sajnálom.
Panelházban gyakran nincs próbadoboz, így hozzáadott tömeggel is szoktam TS kalkulációt végezni. Melóban a laborunkban van nagyon pontos mérleg, és ott mérek ki gyurmát tömeg gyanánt. Hurkába hengergetve szépen felfekszik a porvédő és a membrán közé. Ez vált be, mert nem táncol a membránon, nem rugózik, nem vonzza a mágnes stb.
online TS kalkulátor
Annyi változtatást tettem, hogy nem előtét ellenálláson keresztül hajtom a hangszórót, hanem áramkimenetű erősítővel. Így nagyobb teljesítményszinten is lehet mérni. Gyakran megesett, hogy nem az jött ki 1mW-on mint 1W-on.


Valóban filléres dolgokról van szó, és bár nincs süketszobám meg mérőmikrofonom, de egy kommersz elektret mikrofon is jobb eredményt hoz mint ha mérés nélkül saccra épít az ember hangsugárzót. Nem nagy tétel egy teljes mérőszet, minden hangsugárzóhoz hozzányúló embernek ajánlom. Tudom hogy nem csodaszer, de már arra jó, hogy egy hangdoboz tervező programmal együtt megtudhatjuk, hogy a lomosban heverő hangszóróhoz ne kezdjünk el építeni drága dobozt, mert nem érdemes. Vannak javított hangszóróim is, azokat mindenképpen le kellett mérnem, mert nyilván nem lehet azonos egy alu huzal rézre való cseréje után. De még az olcsó gyári hangszórók sem olyanok mint az adatlapjukon. A még olcsóbbaknak meg nincs is adatlapja.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2020
(#) Tyson5 hozzászólása Feb 7, 2020 /
 
Sziasztok!

Van itthon egy Orion HS 280 hangfalpár. Gyártottak 4, illetve 8 Ohmos kivitelben is. Nekem a 4 Ohmos van, de most kiment az egyikben a mélysugárzó. Tekercs szakadást mérek rajta, gondoltam megtekercselem én magamnak, nem olyan nehéz az, de ahogy elnézem 3.000Ft környékén lehet bele venni működő gyárit. Kérdésem az lenne, csereszabados a 8 Ohmos az eredetivel?
(#) Inhouse válasza Tyson5 hozzászólására (») Feb 7, 2020 /
 
Mielőtt megtekered, nézd meg, hogy nem csak a hajlékony hozzávezető szál szakadt-e meg!
(#) mek-elek válasza Tyson5 hozzászólására (») Feb 7, 2020 /
 
Nemigazán.
(#) kzozo hozzászólása Feb 14, 2020 /
 
Sziasztok. Ismer valaki Budapesten olyan céget, ami a képen látható piezo magassugárzót tudja javítani? Az átmérője ~18mm. Kb semmi hangot nem ad. Köszi. Zoli
(#) reloop válasza kzozo hozzászólására (») Feb 14, 2020 / 1
 
Szia! Valaha jól működött? Kísértetiesen hasonlít erre a hangszóróra.
(#) kzozo válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2020 /
 
Valaha igen, én már igy kaptam. A linken levő tetszik, majd lemérem a rosszat. Köszi.
(#) gyuszo válasza kzozo hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Ezt találtam még erről. Bővebben: Link
Panasonic Piezo Speaker 3FP03KV
(#) uniman hozzászólása Feb 18, 2020 /
 
Hello! Lakkozott hangszóró peremet szeretnék megtisztítani ettől a rétegről. Akril vagy nitro lehet. Milyen oldószerrel érdemes nekifogni, ami másban nem tesz kárt? A fotón látható rossz hangszóró nagyobb 200 mm-es tesójáról lenne szó. Így nagyon kemény a vászonszerű perem...
(#) Cinema válasza tothbela hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Jó ez az összeállítás, de a multiméter helyett hangfrekvenciás millivoltmérő kell, ami a 20-20.000Hz-es tartományban valóban pontosan mér. Egy átlagos multiméter nem, még sok True-RMS multiméter sem mér pontosan ebben a tartományban. Erre tessék azért figyelni.

Üdv!
(#) elektrorudi válasza uniman hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Hello!
Nem lehet, hogy ez a réteg védené meg a gumírozott vásznat a kiszáradástól?
(#) uniman válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Nem!..."gumírozás" nincs ott, viszont kemény rajta az a réteg. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy valaki azt lekente, hogy "szebb" legyen...
(#) deebo válasza uniman hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Vagy gyárilag ezzel erősítik.
(#) uniman válasza deebo hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
...hogy olyan kemény és merev legyen, mint a tojáshéj ?
Reménykedem, hogy hozzáértő szaki is ír valami biztatót....
(#) veroka válasza uniman hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Én talán lakkbenzinnel próbálnám meg leszedni. Próbáld meg, hogy nem oldja-e a perem ragasztását. Ha esetleg oldaná, talán az sem olyan nagy baj, hiszen akkor max. peremet cserélsz és a lakk eltűnik. Miután fogalmunk sincs mi ez réteg, így nehéz megmondani mi jó ellene, hacsak a sárkányfű nem.
Nem lehet így leszedegetni, mint a képeken van?
(#) uniman válasza veroka hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
A képen a leégett középsugárzó van, arról néhány helyen könnyebben lehámlik. Igazából a mélysugárzót szeretném megmenteni, arról leszedni azt e réteget...
A netes képeken valóban látszik rajtuk némi fényesség, nem kizárt hogy még gyárilag kenték oda, de mára már bekeményedett, kiszáradt...rég volt 197x-8x.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2020
(#) deebo válasza uniman hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Ez egy frissen pár hónapja gyártott hangszóró, vagy valami száz éves ős roncs? Mielőtt arrogánsan leoltasz, gondold végig, hogy esetleg előfordulhat-e, hogy talán a kora miatt lett ilyen?

A vászont mindíg bevonják, sosincs szárazon hagyva, mert hát a levegő is átjárná, akusztikus rövidzárat okozva...
(#) veroka válasza uniman hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Végül is akkor mindegy, hogy ki kente fel, a lényeg, hogy mára akadályozza a hangszórót. Próbáld meg a lakkbenzint ezen a leégett hangszórón, aztán lesz ami lesz.
Következő: »»   656 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem