Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ST151 végerősítő
 
Témaindító: Dzsoni, idő: Szept 5, 2007
Lapozás: OK   88 / 93
(#) vzoole válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2020 / 1
 
Továbbiak.
(#) Alkotó válasza vzoole hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Köszönöm, tanulmányozom a méréseidet. (Nekem már túl sok ennyi adat, de igyekszem értelmezni egy részét.)
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Sziasztok! Elakadtam a történettel!
Az ST bemenetére tervezett fázisfordító megoldással nem jutok előrébb. Rajzoltam valamit, de nem vagyok benne biztos, hogy jó lesz a bemenetek (azok impedanciáinak) rendezetlensége miatt.
Tehát a terv az, ahogy már ITT írtam, sztereó/híd átkapcsolási lehetőséggel szeretném ellátni az épülőfélben lévő erősítőm. A bemenetre kellene valamilyen fázisfordító kapcsolást találni, ami ide megfelelne. Hallgatva TóthBéla fórumtárs tanácsára, az egyik oldal eleve fázisfordított jelet kapna és csak a bemenetet kellene „monósítani” hidalás esetén. Erre szolgálna az „S” jelű kapcsoló.
Kérem segítsetek.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2020
(#) metabo123 válasza tothbela hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Szia! A JACK csatlakozónál milyen problémát látsz?
Úgy gondoltam, nem a dugóban cserélem meg a "+" "-" vezetéket, hanem már az aljzatban. A csatlakozó aljzat és a dugó is műanyag kivitelű, testzárlat nem hinném, hogy veszélyeztetne.
(#) Karesz 50 válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 19, 2020 / 3
 
Így próbáld meg.
A Jack aljzat/dugóval szerintem semmi probléma nincs, jó úgy ahogy gondolod.
(#) metabo123 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 19, 2020 / 2
 
Köszönöm a megerősítést! Ennek mentén fogok haladni.
Azért teszek ide néhány képet az dobozolásról.
Nagyon masszív és robosztus darab lesz .
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2020
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 27, 2020 / 1
 
Megterveztem az ST-hez a tápegység panelt, amin egy zénerrel felépített szimmetrikus táp is helyet kapott. Ez állítja elő a főtápból a +/- 12V-ot a fázisfordítónak.

A kérdésem hogy jó lesz-e ez a fóliavezetés, valamint a puffermező betáplálása és tápfeszültség kivétel ily módon történő megoldása? Vagy szerencsésebb lenne az egyik oldalról betáplálni és a másik végére csatlakoztatni a fogyasztókat.
Gondolatom az, hogy így talán kedvezőbb az áramok eloszlása a fóliacsíkokon. Azon még lehet változtatok, hogy a zéneres fesz. szabályzás is középről legyen megtáplálva, ahogy a GND is már onnan van vezetve, ne a mező végéről.

Kérlek, javítsatok ki, ha tévedek.
(#) metabo123 válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Elolvasva Reloop javaslatait a csillagpontos táp kialakítás témában, tovább ötleteltem és készítettem egy variációt az útmutatásai alapján (1. rajz).

Továbbra is érdekelne, mi a véleményetek arról, ha a puffermezőt nem az "elején" táplálom be és a túlsó végére kötöm a végfokokat, hanem a közepén, és az egyik végére az egyik végfok a másik végére a másik végfok kapcsolódik (lásd.: fentebb). Középen lenne a GND csillagpont (2. rajz).
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) zotya1983 válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 28, 2020 / 1
 
Jó lesz ez, tégy be 100nF okat +- közé.
(#) metabo123 válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
OK, hogy jó lesz (remélem), de melyik verzió?
Van-e valami aggály a 2. rajz szerinti bekötéssel szemben?
Elvi bekötését EZEN hozzászólás harmadik képén láthatod.
100nF-okat fogok tenni, igazad van!
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) deebo válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 28, 2020 / 3
 
Van, az igazi brummgenerátor lenne. Ne középen kösd be a trafót és a két széléről huzalozd az erősítőt, a csillagpontnak épp az a lényege, hogy egy pontból indul minden.
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Feb 28, 2020 / 1
 
Szia! Ne engedd, hogy az áram a kondi lábát elkerülhesse! A csillag az pont és nem gombóc, az előbbi megfontolás mintájára Minta.
A 100 nF-okat a végfokra tenném, ha igényli a kapcsolás és semmi esetre sem a pufferek mellé, mert az a tápvezetékkel rezgőkört képez. Mindig az áramváltozást kiváltó eszköz közvetlen közelében hidegítünk!

Táp_7.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Feb 29, 2020 / 1
 
És így?

pufferek.JPG
    
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Üdv! Ennek is bizonyára tökéletesen kell működnie.
Leragadtam az előbbi vezetősáv kialakítás mellett, mert makulátlanul csendes erősítőket építek vele.
(#) tothbela válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 1, 2020 / 2
 
A Beag trafóid szekunderei alkalmasak a független egyenirányításra. Kétszer annyi diódahíd kell, de sokkal kevesebb probléma adódik a GND-k közösítésével. Jól hangzik ez a csillagpont, de úgy tűnik nem igazán világos mit jelent. Próbáld meg felskiccelni egy papírlapra azokat az alkatrészeket, amelyek a GND-hez csatlakoznak. Most nézd meg milyen áramok folynak ezen alkatrészeken keresztül a GND-felé. Ha például egy táp hidegítő kondenzátor és egy az erősítést beállító elem közösen egy vezetékkel megy a tápegység GND-jére, akkor az már nem nevezhető csillagpontnak. Természetesen nem várható el hogy minden alkatrész külön vezetékkel csatlakozzon a közös hidegponthoz, de törekedni kell hogy ne keveredjenek az áramok, mert akkor akár a tápegység zaja is megjelenhet a hasznos jelben. De nekem sikerült olyat is csinálnom, hogy a tápegységen keresztül nagyobb volt az áthallása a két csatornának, hogy összegerjedt a két oldal ellenfázisban. Ráadásul csak bizonyos hangsugárzókkal. Mással évekig tökéletesen üzemelt búgásmentesen. Pedig csak a végfok nyákokon 2-2 darab 470µF-os elkó volt rossz helyre földelve.
(#) blasz hozzászólása Márc 1, 2020 /
 
Végre találtam megfelelő méretű dobozt.Igaz furkálni kell rendesen,meg szigetelni,de ez már jó alap hozzá.A kondik a doboz oldala tetején lesz,a kép miatt csak rátettem a panelra.
(#) metabo123 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Ha nem írod eszembe se jut, hogy megnézzem, valóban függetleníthető a két szekunder tekercsfél. Olvastam az erről szóló leírásokat, jótékony hatását a GND problémákra, de valamiért fel sem ötlött bennem, hogy kettévegyem. Pedig van még diódahidam is hozzá, csak sajnos egy pár dolgot odébb kellene már fúrnom a dobozban, hogy elférjen (nem lehetetlen, csak nagyon macerás). Eddig teljes volt a csönd mindkét oldalban, annyi lesz a változás, hogy kap egy fázisfordítót a bemenet. Ha még ekkor is marad a csend, akkor így marad egy diódahíddal.
Ha zajong, akkor mókolok tovább vele.
A táppanel is már elkészült a többiek tanácsa szerint, de meg van a lehetőség ebben is a két szekunder szétválasztására egy kis fólia átvágással.
(#) Kovidivi válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Jó "kis" borda!
(#) alfa008 válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 5, 2020 / 1
 
Szia!
Szerintem a végfokpaneleken nem szabad a jel-táp földedet egymással közösíteni, mert így valamekkora áram mindenképp folyna a két csatorna között. A jelföldön csak jeláram, a tápföldön csak tápáram folyhat. Magam is ezt a huzalozási módszert alkalmazom, sőt a gyári készülékekben is ezzel a megoldással találkozom. Az épített erősítőim ugyanolyan csendesek, mint a gyáriak.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2020
(#) blasz hozzászólása Márc 7, 2020 /
 
Lassan összeáll az erősitő,aztán szedhetem szét festeni...
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 16, 2020 /
 
Lassan kezdi felvenni végleges formáját, alakját az erősítőm.
Működik mind a négy csatorna, valamint a fázisfordítók is az erősítő blokkok előtt.
Küzdök azonban némi zajjal:
Mind a négy végfok síri csendben van, ha rövidre zárom a bemenetüket. Ha eléjük kötöm a fázisfordítót és a bemenetén lévő potmétert teljesen letekerem, akkor is csend van a kimeneten csak nagyon halk súgás hallható a hangszórókból. Elkezdem tekerni fel a hangerőt és az egyik csatornából, ami a fázisfordító nem-invertált kimenetére van kötve, egyre hangosodó zajt hallok, ami aztán elcsendesedik, mikor a poti teljes hangerőállásba ér. A zaj, nem a klasszikus „Brumm”, hanem inkább olyan, amit egy nyitott bemenetű erősítő szokott hallatni. Ha az „S” kapcsolót „Bridge” állásba kapcsolom, akkor mindkét erősítő oldalból egyformán hallom ezt a zajt.
Kérdésem, mi okozhatja ezt a zajt, és hogyan tudnám megszűntetni?

Próbáltam már a fázisfordítót független, stabilizált tápról járatni, de nem hozott semmi változást. Én gyanítom, hogy valamiféle impedancia illesztés béli probléma lesz, csak nem tudom, hogyan orvosoljam.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2020
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
Szia! Hibátlan a meglátásod. A hangerőszabályzó potenciométer középállásánál észlelt zajnövekedés arra enged következtetni, hogy nem elég alacsony impedancia hajtja meg a jelkábelt a poti és az előerősítő/fázisfordító között.
Mielőtt ebbe belemerülnénk érdeklődöm, hogy a potenciométer házára kötöttél-e testet?
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 17, 2020 /
 
Szia!
A potméter és a fázisfordító között nincs jelkábel, egy nyákon vannak (lásd: melléklet).
A potméter háza testen van, mivel egy lemezfüllel van rögzítve a kasznihoz, és az a GND csillagpontba van bekötve. Míg ezt nem kötöttem be, addig jóval hangosabb volt a zúgás.
Még annyit, hogy a bemenetet jelentő RCA (a rajzon: "Left", "Right") is rövidre van zárva, miközben tapasztalom a fent leírtakat.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2020
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Szia! Mi lenne esetemben a tanácsod?

Gondoltam arra, hogy veszek és kicserélem a potmétert kisebb, 22K logosra.
Nem vagyok benne biztos, hogy megoldaná a dolgot.
A zaj egyébként nem jelentős és csak a poti középállásánál jelentkezik intenzívebben, de szeretném ezt is eltüntetni, ha már ennyit és ennyi ideje küszködöm vele.
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Szia! Tervezek érdemben reagálni, kis türelmed kérem.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Türelmes vagyok. Köszönöm!
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Végre sikerült .lay fájl megnyitására alkalmas eszközhöz jutnom.
Elsőként a relétől venném el mindkét tápvezetéket, lássuk milyen hatással van a zajra a tekercs.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Elnézésed kérem a .lay miatt, rakhattam volna JPG-ben is, de gondoltam így jobban láthatóak az értékek és könnyebb belejavítani.
Idézet:
„... lássuk milyen hatással van a zajra a tekercs”

Röviden: semmilyen hatással. Ezt már kipróbáltam.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Marad a poti értékének csökkentése, 10 k log-tól remélnék javulást.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Mihelyst sikerül hozzájutnom ki is próbálom és referálok.
Köszönöm a válaszod!
Következő: »»   88 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem