Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   220 / 238
(#) TAttila77 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Nembaj. Én is sokáig néztem mire megláttam.
(#) gabor1566 hozzászólása Márc 21, 2020 /
 
Ja igen még másik képet raktam fel! igen irf840 volt benne de utána cseréltem inkább irfp250re!
(#) mlaci989 válasza gabor1566 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
A panelodon hirtelen 3 lehetseges zarlatot talaltam. Tessek csipogtatni.
(#) TAttila77 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Én is kitértem rá, de jobban járna ha másik tökéletes nyákot csinálna.
(#) gabor1566 hozzászólása Márc 21, 2020 /
 
Aki megépítette az nem tapasztal semmi olyat hogy az az mpsa92 aminek a bázisa testen van hogy az melegedne, mert nekem melegszik eleggé!
(#) TAttila77 válasza gabor1566 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Az egyik amelyik srègen áll, az melegszik picit. Én tettem rá picurka kis réz lemezkét hűtésnek.
(#) gabor1566 hozzászólása Márc 21, 2020 /
 
És nektek ic tokba van az lm311 és az ir2113?
(#) Naszrai hozzászólása Jún 22, 2020 /
 
Sziasztok! Erősítő építésben valamelyest jártas, de pwm erősìtőben teljesen tapasztalatlan vagyok.
Egy d osztályú végfokot szeretnék venni. Ezzel kapcsolatosan lenne egy kerdésem. A d osztályok végén lehet látni minden esetben egy LC tagot. Az L induktivitás mindig egy vasmagra tekert néhány menet. Ez kb hány mH? És mi lehet az oka hogy nem legmagos? Eddigi tapasztalatom alapján hangváltoban mindig jobb a légmagos. Itt mi az oka a vasmag használatának? Lehetne-e cserélni légmagosra?
Köszönöm!
(#) vteo válasza Naszrai hozzászólására (») Jún 22, 2020 /
 
Szia,
Csatolom a TI-nek a "class D"-hez LC szűrő tervezését.
A TI-nél ha jól emlékszem a 7uH és a 10uH láttam a terveken,
A vasmagokban porvasmagot (kisveszteségűt, 2 típusú vörös színű) és ferritet, de itt légréssel ellátottat, hogy ne kerüljön a szaturáció közelébe.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2020
(#) vteo válasza Naszrai hozzászólására (») Jún 22, 2020 /
 
Csatolok még egy TI anyagot. Ennek a végén van egy összehasonlító táblázat az egyes gyártott induktivitásokról.
A légmagosról,láttam már hogy valaki játszott vele.
Ami eszembe jut, de a többiek kiegészítik biztosan:
Jelentős méret,
Az induktivitásnak jelentős lesz az ellenálása,
Zavartatás, kisugárzása a szűrt vivő frekvenciának, azaz árnyékolás.

slaa701a.pdf
    
(#) Naszrai válasza vteo hozzászólására (») Jún 22, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) Karesz 50 válasza vteo hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Én "játszottam" vele. Egy sorban feltekerve nagyon kicsi a kapacitása, gyakorlatilag nem változik az induktivitása nem megy telítésbe és a közhiedelemmel ellentétben nem szór meg semmit.
A képen látható tekercs induktivitása 30 uH, ellenállása 92 mOhm átmérő 1 mm-es huzalból tekerve. Az induktivitás nagysága gyakorlatilag csak a huzal hosszától függ, az átmérőtől nem. 30 uH-nél ez 420 cm.

CAM00275.jpg
    
(#) vteo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Szia,
Köszi a visszajelzés. A diyaudio.com-on olvastam, ha jól emlékszem.
Én már egy 7u készítésétől is eltekintenék. (3sor*20 menet, 7mm átlagos átmérő, ha jól számolom akkor már több mint 1,3m huzal).
Vannak olyanok, mint pl. Bruno Putzeys (UCD grammar), aki a kapacitív csatolás minimalizálása érdekében a képen látható elrendezést ajánlja.
Te biztosan valamilyen jó elrendezéssel elkerülted a légmagosnál a több soros kivitelezést.
(#) hajdumihaly hozzászólása Szept 18, 2020 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy barátomtól 2db végfok panelt, Spafi féle D osztályú, de nem tudom a bekötését. Valakinek van valami infója ezekről? Előre is köszönöm.
(#) krisz69 hozzászólása Okt 10, 2020 /
 
Sziasztok. Valaki tudna aba segíteni egy smps segéd táp panelt hol lehetne be szerezni. Linkelem miről lenne szó.Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) Davidd hozzászólása Dec 13, 2020 /
 
Sziasztok! Eléggé dilemmában vagyok, kezdve hogy melyik témába írjak. Mellékelek néhány képet, egy és egy pdfet. A képen egy kapcsoló üzemű erősítő és táp van egyben. A kapcsolási rajz csak hasonló, mint topologiai elv. Az erősítőm valójában most esett át a 3. javításán. Általában egy fet pukkan el mind két oldalról az erősítő kimeneten, de most utóljára a táp része is repült, de nagyon, kicsit öntötte a füstöt, pedig járó motorral, 2 darab akksival megtáplálva.. viszont csak is ez a fogyatszó volt az auton, meg a kézifék jelző ledje.. ami nagyon durvan pislogott.. Nem tudom elhinni hogy a gyenge betáp miatt repül el a végfok. A végfok neve " Lanzar opti 4001D. 4kW rms 0.5 ohmon. Nem írtam el 0.5 stabil adatlapja szerint. A tápja érdekes, dupla trafó van: 2x +- 98 V. Ez azt jelenti hogy van 4 primer a 12V os reszen, 4 félhíd hajtja, 12 darab irfp064, kezdődik is az első kérdésem, kibővithetem-e 4x4 fetre azaz 16 ra, hogy biztos ami biztos, jobb hőeloszlás stb.. csak a gate charge és discharge-tól félek. (a képeken épp egy egy fet van beűltetve, javitás és inditás elejéig). Amit tudni kell a meghajto tranyok is elszálltak, de csodalatos módon az sg3525 megúszta. a meghajtó tranyók 2n2222 és párja volt, amik ki lettek cserelve BC546-BC556 párosra, figyelve a lábkiosztásra.
A végfok rész kicsit érdekes. Maga az erősítő olyan mintha dual mono kialakitásu lenne, az az egy táp egy végfok, na de jön a vicc. Oldalanként 2 pár irfp4332. Összesen 8 fet.. Keveslem, tudom kapcsoló üzem de nem is akármilyen. Található két tekercs a kimeneten, de ez még nem az LC filter a végén, mert az külön van. Amit tudni kell, az erősitő csak 15-250Hz között tud dolgozni. Kérdés az lenne, hogy még 2-2 pár fettel kipotolhatom-e probléma nélkül? Az utolsó képen látszik szerintem miféle működési elve van, mert a poén, ha lenne még egy ilyen erősítőm létezik egy csatlakozo amin keresztül hidalható tovább egy másik erősítővel 8kW 1Ohm opcióval...
Köszönöm aki időt fordít már maga az elolvasásra is.
(#) Lacika71 válasza Davidd hozzászólására (») Dec 13, 2020 /
 
Az látszik, hogy az évek múlásával nem sok minden változik az erősítő tápokban...
Még mindig 1 ic hajtja és az még mindig a 3524-es.
Nincs bajom vele, csak azért már 2020 van és annak is a vége.
Ha tényleg jóra szeretnéd megcsinálni akkor a minimum, hogy tegyél minden FET-hez egy drivert. Ahogy nézem elfér.
Ha jól meg vannak küldve a gate-ek akkor sokkal hidegebb minden.
A szokott módon nincs feszültségvezérelt szabályozás és zárlatvédelem sincs.
De ez nem akkora probléma.
És a driverekhez építs egy tényleg stabil 15V-os tápot és arról menjen.
Mondjuk a 3120-as ic tökéletes ide. Vagy hasonló. Esetleg lehet nézni korszerűbb feteket.
A +- tápnál vannak biztosítékok? A kondik után mindkét ágba jól méretezett bizti szinte minden esetben megmenti a félvezetőket.
És a hajtás vonatkozik a végfok részre is! A meglévő totem-pole alkalmas az optók megfelelő meghajtására.
És a drivereknél szükséges az smd ellenállás! És a 2512-es méret(gate ellenállás).
Hirtelen ennyi.
Hasonló megoldások vannak az invertereknél is.
De ott 300W-os egységekre van bontva és úgy skálázható.
A legtöbbje ott sincs stabilizálva és a zárlatvédelem is csak a végfoknak is felfogható kimeneti részen van. És a stabilizálást is ott végzik el, ezért terhelésváltozásra erősen hullámzik a tápfesz, ahogy nálad is.
Az újabbakban korszerű ic-k vannak, szintén szétbontva 300-as blokkokra, amik szinte függetlenek egymástól. Ott már van zárlatvédelem, inkább lehet...
(#) Davidd válasza Lacika71 hozzászólására (») Dec 13, 2020 /
 
Probálom felfogni.lLáttam tapot ne555 el is, tl494.. Az erdekes dolog amit tapasztaltam, most csak egy egy fer van minden primernel a tapba, kis irfz48 elesztes miatt. Tapbol rangat 10A is, es fel sem langyosodnak hűtés nélkűl. Rájöttem 2n2222 helyett a bc546 elég szűk, szóval megint csere... Van csinálva +-12V gyarilag.. vagy független tap kellene? Az erősítő es a tap között van a táp agakon valami 3 vastag atkötés. A gateken 10 ohmos negyed wattos ellenállások vannak. Kicserelem valami jobb tranyokra a tápmeghajtást, az a biztos valami 2sa 2sc 1A es tranyokra (bdk nem johetnek szoba lábkiosztás miatt) Nem ismerem a 3120 ict. Nem is a hidegseggel van baj, akármikor elpukkant, meg fel se melegszik a vegfok.. viszont amit eszrevettem a tap resze hamarabb melegszik...emiatt gondoltam kibővitem piciket.. Rákeresek a megoldasodra kivancsiva tettel, igy is alkatrèsz rendelés előtt állok. Köszönom az észrevételeket, és másokat is meghallgatok nagy kivancsisággal.
(#) Cannon hozzászólása Dec 13, 2020 /
 
Sziasztok! Nem tudom, hogy egyáltalán jó témában járok-e. Kezdő vagyok az elektronikában, minimális szinten értek hozzá. Van nekem 2db Alto Black 12 aktív top hangfalam kapcsolóüzemű táppal és D osztályú végfokkal. Az egyik véletlenszerűen sípoló hangot ad ki magából, akár már a bekapcsolás után egyből. Nem túl hangos, de zavaró. Váltakozik a frekvencia, van amikor nem is hallható. Felcseréltem a 2 hangfalban a részeket(táp, DSP-input panel). Bármelyik részt felcserélve sem szűnik meg a sípolás, így arra jutottam, hogy a végfok lehet az. A végfok bemenetét ami a DSPről felől jön, közvetlenül testre zárva megszűnik a sípolás. Mi lehet ez a jelenség?

Bővebben: Google Drive Link (A sípolásról)

Ha nekem nem sikerül, lenne köztetek valaki, aki esetleg ránézne?
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2020
(#) Cannon válasza Cannon hozzászólására (») Dec 13, 2020 /
 
Már nem tudom szerkeszteni sajnos, bocsi a duplapostért.

Jobban szétbontottam, hogy legyen min elindulni. 4db IRS2096 a meghajtó, mindegyikhez 2db IRFB4227 tartozik. A mélyközepet és a magasat is 2xIRS2096 és 4xIRFB4227 hajtja meg, gondolom hidalva. A tápfeszültség +/-62VDC. Csatolok még néhány képet.

Bővebben: Google Drive Link a jobb minőségű képekhez
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2020
(#) TAttila77 válasza Cannon hozzászólására (») Dec 13, 2020 /
 
Sajnálom, hogy azt kell írjam, de ez szinte biztos, hogy ha kezdő vagy és a PWM végfokok világában nem vagy jártas, akkor nem fogod ezt megcsinálni. Kudarc kudarc hátán lesz. Ez full SMD, ráadásúl le van ragasztóval rendesen öntve. ahol a ragasztó égett, alatta lehet a hibá/id/ oka. ha egy hasonló ketyere hozzám bekerűl, még én is jócskán űlök sokat rajta mire meg tudom javítani. Én első sorban az összes, de tényleg az összes SMD elkó cseréjével kezdeném. Nekem a kép láttán túl let hajtva a hangfal vagy amúgy is meleg egy két érzékeny része és a kiszáradó SMD elkók tudnak ilyen hibárt eredményezni az egész elektronikában. De ha nem rendelkezel nagy gyakorlattal pl. az SMD forrasztás világában, akkor hozzá se kezdj, inkább állítsd helyre a gyári jelleget és vidd el egy komolyabb szervízbe ahol meg tudják csinálni neked.
Sajnálom, de írhatnék itt hosszú oldalakat , de ha nem tudod miként viselkedik egy ilyen PWM végfok, mégha ez egy egyszerűbb általánosabb darab is, nem fogod tudni mi miből következik és nem leszel képes megjavítani. A hibás működésed egy nagyfrekis gerjedésből is eredhet, aminek egyik felharmónikusa hallható. Szkóp is kéne hozzá példáúl. Kondikat se mindegy milyennel pótolod, CSAKIS LOW ESR elkó lehet, Ha SMD kerámia kondi a hiba oka, mert szokott elrepedni olykor, azt valahogy meg kell saccolni mekkora volt és az pedig CSAK X7R tipusú lehet. Szkópolni kéne a PWM vivő négyszöget is... Fetjeid lehet hogy igencsak jók maradtak, de ha pl. egy ilyennél elszáll, az se mindegy mekkora a DS vezetési ellenállása, QG töltése , paralell diódájának gyorsasága.
Remélem érted miről akarok írni. Ha ezt nem érted, akkor nem tudod megjavítani.
Még nekem se kis meló lenne csak a ragasztó felvakarászása , hogy a lényegbe beleláthassak.
Nekem pl. a képek nagyon kevesek. Pl. nem látom a kimeneti szűrőtekercset, ami általában barna toroid speciális porvasmagra van tekerve.Lehet a fekete téglas hasábokba van beöntve? Ez így kevés. Tele van védelemmel is, tiltó áramköri kiegészítésekkel. Még szűrőköri elégtelenség is okozhatja a rosz működést. Stb...
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2020
(#) Davidd hozzászólása Dec 22, 2020 /
 
Sziasztok! A mellékelt kapcsolási rajzot szeretném módositani, hogy a szimmetrikus tápról működjön a vége az egésznek. Nem zavar ha a 12V ot külön be kell tápolnom, csak nem ertem az ir2110 nél hogy kössem át, hogy teljesen megkaphassa a +-50Vot. Ennyire szeretném méretezni a rajzot. Kipróbáltam összedugdostam breadboardon 200KHz en nagyon szépen teszi a dolgát. Pontosítok, a tl494 össze lett kötve egy cd4069 inverter icvel.. igy megvan a forditott pwm is a Low sidenak. Tudom nem ez a legtisztább módja kapcsoló üzemű végfokot építeni, de ez egy kiskapu. Nekialltam háromszög generatorral, ami szépen működött is de mar a komparator résznél elakadtam.(lm311), ez a B terv.
Köszönöm!
(#) Davidd válasza Davidd hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Sajnos már nem tudtam módosítani. Esetleg ezen a linken található kapcsolási rajz jobb lenne? Igaz itt nem értem hogy lesz egyből pwm, egyetlen egy műveleti erősítővel..
(#) compozit válasza Davidd hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Ha ki tudom silabizálni a betett link kapcsolási rajzát a homályból, akkor az az opamp egy integrátor. Az integrátor után van valami komparátor féle, az csinál négyszöget. Az IR applikációk között van ilyen elrendezés, valami IRAUDIO, vagy valami ilyesmi címszóval. Több fajta is van belőlük, én hiányosságnak veszem, hogy nem a kimeneti szűrő után van a negatív visszacsatolás, hanem a szűrő előttről. Tehát, a hangszóró ellenállásától függően változik a szűrő csillapítása.
Inkább keresd meg Bruno Putzey fázistolós elrendezésének a rajzát, az biztosan jobb lesz. A TL494-et felejtsd el, nem erre a célra való. Ha komolyan érdekel a téma, akkor ezt a topicot elejétől olvasd végig.
(#) TAttila77 válasza compozit hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Így van, én azzal is kiegészíteném, hogy Lorylaci cikkét is olvassa el, meg az ő írásait, mert ő nagyon részletesen elmagyarázza, mi miért van és miből következik.
(#) Davidd válasza compozit hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Köszönöm a válaszod, igen a tl494 ről lemondtam. Már régen olvastam a cikket. El is fogom készíteni, minél hamarabb. Kicsit nálam bonyolultabb a helyezet, mert igazából 0 ról kellene terveznem a végfokot, mert egy fajta dolgozatban használnám fel. Így biztosan hogy kap egy új nyáktervet, és teljesen fel kell fognom a működését.
@TAttila77: mindig is érdekelt az UCD tetszik, hogy teljesen analóg és nincs túlkomplikálva.. persze nincs áramszabályzás, de kellően túlméretezem a dolgokat.
Poén hogy nem egy class D végfokot javítottam, tápot is. Maga az elvet értem, kicsit a megvalósításban vannak homályok, mint peldaul ir2110 boostrap alkalmazása.
Köszönöm a segítségeket, esetleg ha tudtok még valami gyorstalpalós cikket/honlapot szivesen várom.
(#) compozit válasza Davidd hozzászólására (») Dec 23, 2020 / 2
 
Gyorstalpalónak millió cikk van a neten. Ami túl bonyolult, azt hagyd. Ha elolvasod az UcD leírását, sokat fogsz előrehaladni.

A boostrap úgy működik, hogy a félhídból az alsó FET kinyit, akkor a félhíd közepe a negatív tápfeszre kerül és a D3 diódán keresztül a V1 12V-ja feltölti a C1-et. Ha az alsó FET lezár, akkor a felső a C1-ben tárolt energiából nyit ki. Tehát, az alsó FET lezárása után a felső FET a bekapcsolása után felrántja a saját gatemeghajtó áramkörének a tápfeszültségét a pozitív betáp fölé.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
(#) TAttila77 válasza Davidd hozzászólására (») Dec 24, 2020 /
 
Itt a legjobb és leg megbízhatóbb, ha megépíted Laci cikkének tárgyàt. Mire készen leszel meg fogod érteni. Két kis végfokmodulja hídba kapcsolva 6-800W!!! Nem egyet csináltam még diszkrèt bmenetű SMD-ben is tápostól. (A hidaláshoz kell egy fázisfordító segédáramkör ) műveleti erősítővel
T230-2 típusú hozzávaló ferrit gyűrűt lelsz a TME-n.
Pár oldallal visszább itt vissza van téve GeLee ucd hídas cikke is.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2020
(#) Davidd válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 24, 2020 /
 
Igen, tudom hogy hídban már elég nagy teljesítményre képes, de egyenlőre megelégszem félhíddal is. Mikor haladtam valamit jelentkezem. Kíváncsi vagyok még egy valamire: Félhíd esetén, megfelelő táppal és fetekkel, 0.5 ohmos terhelés, szabad-e ?
(#) TAttila77 válasza Davidd hozzászólására (») Dec 24, 2020 /
 
Milyen 0,5 ohm? Hol? Hova? Ezt nem értem mit terhelsz majdnem rövidzárral? Remélem te se gondolod komolyan.
Következő: »»   220 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem