Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
 
Témaindító: noris, idő: Márc 4, 2009
Lapozás: OK   25 / 25
(#) nedudgi válasza geritwo hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Ha nem egyszerre ment tönkre a két kar, akkor a következtetésed hibás. Elképzelhető, hogy a két ág párhuzamosan van kötve, akkor konstrukciós hiba lehet az ok.
A lámpa szerelése érdekes, piros és fekete vezetékek összekötése gyanús. Ha egyszer fordulna elő, még lehetne magyarázni valamit, de kettő már kiüti a biztosítékot - nálam legalábbis.
Ha van 200V egyenfeszültség mérésére alkalmas műszered, akkor a meghajtó ( nem trafó ) működését ellenőrizni tudod, mérd meg a kimeneti a feszültségét, mindkét polaritással. 50-70V feszültséget kell kapnod.
Jó lenne látni a két kar belsejét is, milyen LED, miképpen van összekötve benne. 1W/3W egyedi LED, vagy valamilyen COB lemez a valószínű. Fontos a hűtés kivitelezése, megfelelő hűtőpaszta, és combos hűtőtömb (rúd) illik oda.
(#) elektrorudi válasza geritwo hozzászólására (») Dec 17, 2019 / 1
 
Szia!
Szerintem kiváltható a linkelt előtéttel az eredeti, de szinte biztos, hogy nem az, vagy nem csak az ment tönkre. Ha két vagy több LED sor van párhozamosan kötve, akkor úgy szokott tönkre menni az egész, hogy először az egyik chip hibásodik meg (ezzel az egész sor elalszik), majd a teljes áram (700mA) a másik, még működő soron halad át. Ezzel persze az is túlterhelődik, és szinte öngyilkos módon az is meghibásodik.
(#) ferci válasza geritwo hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Javítottam én is hasonlót, 15x2 paralel led volt sorbakötve. Egyik led tönkrement a 2 közül és mint elektrorudi írta, a vele párhuzamos másik is feladta hamar, átvéve így dupla áramot.
A hűtésük speciális, elég meredek a cseréseket beforrasztani.
Sacc 65 volt esett a soron.
(#) nedudgi válasza geritwo hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Egyszerű a megoldás, a két párhuzamosan kötött sorra két külön meghajtó kell. Szerintem 280mA, esetleg 300mA áramú lesz a megfelelő.
(#) uniman válasza geritwo hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Hello! Ha LED-ekben nagyon apró fekete pöttyöket látsz, az már gyanús, az a meghibásodás jele...
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2019
(#) geritwo válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Hát ez gyanús. Villódzott, vibrált az egész, de határozottan elment az egyik ág, aztán vagy 20p után a másik. Nagyon köszi!
(#) ÖregMbR hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Üdv!

Valaha vásároltam 15 db 10W Led"reflektort". Tudom olcsóhús- híglé:. Mára felének tönkrement a meghajtó áramköre(trafója?). Az új meghajtó többe kerülne, mint a reflektor! A led égők működnek. Aksim van 4 db 12V/22Ah rokkantkocsiból. Rákötöttem közvetlenül a ledre és 20 óra alatt 12,8V-ról 12V-ra esett az aksi feszültsége.
Arra gondoltam, mivel az aksik úgy is csak itt állnak, készítek belőlük állványos lámpát. Az aksi védelmére szeretnék egy olyan áramkört, ami nem engedi 12 V alá esni a feszültséget. Az elektronikához (majdnem) tök hülye vagyok. A mellékelt Zéner diódás áramköri megoldás megfelelne?

Bocs, ha hülyeséget kérdeztem!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020

Z-Dióda.JPG
    
(#) proli007 válasza ÖregMbR hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Hello! Biztos, hogy az áram csak 8,4mA volt? Mert az csak 168mAh kapacitást jelentene a 22Ah-ból? Az nagyon gyengécske. Valamint 8,4mA terhelés mellett a védelemnek sincs túl nagy jelentősége..
Egyébiránt a zéner így egy párhuzamos stabilizátor, aminek feladata lenne, változó bemeneti feszültség mellett, állandó kimeneti feszültség biztosítása. Tehát nem erre való. Egy lekapcsoló áramkör ennél komplikáltabb lesz és annak is lesz alapfogyasztása. Vagy is összemérhető lesz a fogyasztó áramával, így hasznossága megkérdőjelezhető. Persze lenne műszaki megoldás rá, de az a "semminél" nagyobb gyakorlatot kíván.
(#) Ronin válasza ÖregMbR hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Bővebben: Link Ez működik, de amikor megépítettem nem néztem mennyit eszik.
(#) ÖregMbR hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Köszönöm!
proli007: A digitális árammérő 200mA méréshatárnál 8,4 mutatott. Nem igazán a fogyasztás a lényeg, hanem, hogy az aksi ne merüljön a veszélyes szintre. Azt hittem a Zéner dióda lekapcsol, ha a minimális feszültség 12V alá esik.
Ronin: Az áramkört megépítem, ha be tudom szerezni az alkatrészeket, mivel jelenleg önkéntes karanténban vagyok (66 évesen ez elvárható.
(#) nedudgi válasza ÖregMbR hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
A LED meghajtása nem olyan egyszerű. Áramkorlátozás mindenképpen kell, különben megsütheti magát.
(#) ÖregMbR hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Az eredeti trafó 300mA volt
(#) nedudgi válasza ÖregMbR hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Ha 10W a reflektor, akkor körülbelül 300mA áramra korlátozott 27V-34V fezültség kell a meghajtásához. A fényerő jelentős csökkenése nélkül ezt az áramot vissza lehet venni 250mA környékére.
Nem tudom, mennyibe került az a reflektor, és hol kerestél meghajtót hozzá. 8,86 USD árért öt darabot kapsz. A postásodtól függ, kihozza-e.
(#) ÖregMbR hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
A reflektorokat 3 éve vettem egy neve nincs honlapról, darabját 1200 Ft-ért. Az első 2 óra után adta meg magát, 5 db pedig azóta. Mint írtam közvetlenül rákötöttem a Ledet minden áramkorlátozó és szabályzó nélkül egy 12V-os aksira és 20 órán át hagytam világítani, amíg az akku feszültsége 12 V-ra nem esett. Mivel működött, úgy gondoltam használható így is csak azt kell megakadályoznom, hogy károsítsa az aksit, erre keresem a megoldást. Lehet, hogy mégis új meghajtót szerzek be hozzá, ha az ára elfogadható.
(#) ÖregMbR hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Az eredeti meghajtó : Model: 3 Kínai írásjel 3 Kínai írásjel 10W, Bemenet: 46-262V 50/60Hz, Kimenet: 6-12V 300mA±10%. nedudki ajánlatából akkor valószínűleg az 1-3x1wDC3-12 a megfelelő?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2020
(#) nedudgi válasza ÖregMbR hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Ha használod a Válasz gombot, akkor tudjuk, kinek írsz. Jobb lenne, ha felraknál képeket, mert így csak tapogatózni lehet.
(#) ÖregMbR válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Bocs, de még tanulnom kell a fórum használatát is. Köszönöm!
(#) proli007 válasza ÖregMbR hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Hello! Megrajzoltam, hogyan lehet a Led lámpa áramkörét kapcsolni és felügyelni az aksi feszültségét. Mert ha már az áramkör a terhelést kikapcsolja az aksilemerülése esetén, akkor nem sok akadálya van annak, hogy egyben megoldja a ki-be kapcsolás funkcióját. Az áramkör önfogyasztása, kb.600uA. Kikapcsolt állapotban gyakorlatilag semmi. (Az alkalmazott Fet szivárgási áramával azonos lesz.) A feszültség figyelő lekapcsolási értéke nem túl precíz, de tapasztalatból mondom, hogy az nem is szükséges, Mert lemerülőfélben lévő aksi feszültsége "zuhanásszerűen" csökken, majd a terhelés leválasztása után visszatér a névleges értékre. Kb. 1,,2A terhelést lehet kapcsolni a Fet hűtése nélkül. Természetesen a Led-ek meghajtásához a meghajtó
áramkör alkalmazása nem kerülhető el.
Sajnos a nyák tervet nyomtatható példányban mellékelni nem tudom, mert a munkagépem épp "karanténben van). Ez meg nem működik együtt a tervező programmal. De ha megfelelő, lesz itt valaki, aki átteszi ezt a Sprintbe..)
(#) ÖregMbR válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Köszönöm szépen. Megépítem, ha tudom
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu