Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A KiCad paneltervező
 
Témaindító: Pavel, idő: Jún 2, 2006
Lapozás: OK   10 / 14
(#) Peter65 válasza valve hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Köszi!
(#) gernerakos hozzászólása Jún 30, 2019 /
 
Üdv!

Két problémám van jelenleg a kicaddal.
Az egyik, hogyha a kapcsolási rajzba berakok egy kondenzátort, akkor nem tudok hozzá footprintet rendelni, emiatt nem hajlandó a paneltervbe berakni a kondit. Egész egyszerűen, amikor kiválasztanám a footprintet, nem szerepel a listában olyasmi hogy Capacitor, pedig a kicad mappájában ott van. Röviden, nem látja a kondikhoz tartozó footprint mappákat, pedig ott van.

A második, hogy a 3D-s nézetben nem jelennek meg az alkatrészek, csak a forrpontok, lukak, és panelen a szöveg.

Friss telepítés, nem variáltam semmit, alap könyvtárak, stb lenne minden. Azt nem tudom baj-e, de a D:\ meghajtóra telepítettem.
A válaszokat előre is köszi.
(#) zsjkuki hozzászólása Jún 30, 2019 /
 
Tiszteletem
Valoszinu hogy nem toltotted le a footprint-et vagy miutan beteszed a kondenzatort ,jobb klick ra majd Properties majd Edit Footprint majd Select majd kivalasztod milyen kondenzator SMD vagy THT es ott van rengeteg footprint amibol lehet valasztani.
Szerintem azert nem jelenik meg semmi neked 3D- ben mert semmi alkatresznek nem illesztettel footprint-et.
(#) Zed válasza gernerakos hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Mennyire megy az angol? Ezt láttad már? Library management in KiCAD
A Preferences - Configure paths menüpontban be vannak állítva az elérési útvonalak? (Meg kell adni azokat a könyvtárakat, ahol a KiCAD file-ok vannak. Tehát páldául a footprinteket és egyebeket tartalmazó fájlokat. Nekem így néz ki - lásd a mellékelt ábrát.)

Mivel én csak alkalmanként, ritkán használom a KiCAD-et és akkor is csak amatőr szinten, a tévedés jogát fenntartom!!! Ráadásul most töltöttem le és telepítettem a legújabb, 5-ös verziót, eddig a 4-est használtam. Halványan emlékszem, hogy az elején, az elindulással nekem is ilyen gondom volt és esküdni mernék rá, hogy az említett Preferences menüpont alatt kellett beállítani a fájlok elérési útvonalát, utána már lehetett használni az ezekben lévő adatokat.

Ha nagy butaságot írtam, akkor kérem törölni a bejegyzésem!
(#) superuser válasza gernerakos hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Eeschema / [Preferences] / [configure paths]

Eeschema / [Tools] / [Assign FootPrints]

Várhatóan az első probléma elhárításával megoldódik a második is.
(#) gernerakos válasza Zed hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Nekem ez van beállítva, akárhányszor leokézom, ad egy ilyen hibaüzenet. Ha tudnám hol kell a konfigurációs filet keresni...

Névtelen.png
    
(#) gernerakos válasza superuser hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Köszönöm, ránézek.
(#) bbb válasza gernerakos hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Ez a hiba két dologból eredhet.
1) nincs joga írni a konfig fájlt - megoldás a program futtatása rendszergazdaként (jobb klikk -> futtatás rendszergazdaként)
2) nem szerencsés ékezetes mappanevekbe telepíteni programokat, nem mindegyik kezeli rendesen
(#) gernerakos hozzászólása Júl 1, 2019 /
 
Na megjavult a dolog. Újratelepítettem, a C:\ meghajtóba, amit javasolt a telepítő. Telepítés közben bepipáltam az "enviorment variables"-t így most van 3D-s nézet, meg látszódik minden footprint.
(#) gyulank hozzászólása Jan 6, 2020 / 1
 
Az miért van, hogy a 3D nézetben mondjuk szerepel hogy R1, de a 22 ohm nem? A tervezőben látszik, és ki van jelölve minden réteg. Plusz ha csinálok egy poligont, akkor eltakar mindent.

Plusz hogy más ne essen bele, elég nagy hülyeség, hogy lehet változtatni a NYÁK szerkesztőben is a footprintet, mert nem változik tőle a kapcsolási rajznál, és később, ha frissíti, hiába kínlódott, kezdheti előlről. Szóval csak a kapcsolási rajz szerkesztőben érdemes megváltoztatni, majd a NYÁK szerkesztőben frissíteni.

Ja igen, és én inkább letöltöttem a KiCad oldaláról zipben a dolgokat, és kicseréltem a telepített mappákat ezekkel. A 3d mappát átneveztem, ahogy az elérési útban írták. De a zip kb. 500MB, míg kitömörítve 5GB, szóval sokkal gyorsabb így, mint letölteni a programmal fájlonként.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2020
(#) csatti2 válasza gyulank hozzászólására (») Jan 6, 2020 /
 
1, Azért nem látszik, mert nem valamelyik silkscreen réteghez van rendelve az a mező. A 3D nézetben a gyártáskor használt rétegeket használja csak a program, a többi csak kiegészítő információ.
Ha szeretnéd megjeleníteni, akkor módosítanod kell a footprinteket az igényeid szerint.

2, Hát igen. Minden programnak megvannak a maga hülyeségei. Ezt a KiCad az eredeti dizájnjából örökölte és bár a jelenlegi fejlesztők se túl boldogok tőle, túl nagy munka lenne megváltoztatni túl kicsi nyereségért, hogy erre pocsékolják az időt, amíg annyi hasznosabb dolgot fejleszthetnek addig.

3, A KiCad 4-ről 5-re átállás során rengeteg minden megváltozott a könyvtárakkal kapcsolatban. A jelenlegi rendszer sem a végleges még. Én magam a github-os könyvtáraikat használom (git sync-el időnként frissítem) mintának, de minden alkatrészt, amit ténylegesen felhasználok saját könyvtárba másolom, majd igényeim szerint átalakítom. Ezért aztán nem probléma, ha később valaki gondol egyet és átalakítja az eredeti alkatrészt.
(#) 5BDC hozzászólása Máj 3, 2020 /
 
Üdvözlök mindenkit.

Feltelepítettem az (5.1.5)-3 verziót.

Megvan a kapcsolás, NET lista, fel is pakolja az alkatrészeket, látszanak a légvezetékek.
Az lenne a kérdésem hogy a PCB tervezőben hol találom
az Autorouter funkciót?

5bdc
(#) bbb válasza 5BDC hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Nincs benne. Első gugli találat viszont ad rá megoldást neked.
(#) 5BDC hozzászólása Máj 3, 2020 /
 
Köszönöm a kimerítő segítségedet!!
Remélem majd viszonozni tudom.

5bdc
(#) szucsistvan123 hozzászólása Máj 19, 2020 /
 
Üdv!

KiCad-ben hogyan lehet tükrözni egy alkatrész footprint-jét, hogy a 3D modellje is tükröződjön?
(Tudom hogy a kapcsolási rajzot átrajzolva megoldódik a gond, de most nem ez a kérdés.)

Köszi.

kicad.jpg
    
(#) csatti2 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 20, 2020 / 1
 
Keresd meg a footprint-et a szerkesztőben és módosítsd a 3D modell paramétereit, hogy passzoljon a rajzhoz. A nyáktervezőben frissíteni kell majd a releváns footprinteket, hogy megjelenjenek a változások.
(#) szucsistvan123 válasza csatti2 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Köszi!
(#) Joy hozzászólása Nov 17, 2020 /
 
Üdv!
Nem pörög ez a topic, de hátha...
Kérfésem lenne, van egy PCB gerber csomagom, amely nyák tervet szeretnék módosítani.
Van lehetőség a gerber fájlokból újra nyitni a nyáktervezőben?
Köszönöm.
(#) jefflynn válasza Joy hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Nem biztos hogy értem a kérdést, de ha azt akarod tudni, hogy a gerber megnyitható-e KiCad-ben akkor a válasz igen. Mondjuk nyáktervet így módosítani nem lesz egyszerű...
(#) Joy válasza jefflynn hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Köszi a reagálást. Pontosítom, módosítani szeretném a nyák tervet, ami Kicad-ben készült, és amihez csak gerber fájlok állnak rendelkezésre. Amennyiben van rá mód, hogyan?
A gerbert megtudtam nyitni, és áttenni pcb-be, de a végeredmény rossz.
Kicad-et nem ismerem, Altiumot használtam régen.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2020
(#) jefflynn válasza Joy hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
A gerber szabványos formátum, nem kötelező azzal a programmal megnyitni, amivel készült. Ha Altiumhoz értesz, nyisd meg és módosítsd azzal. De mint korábban is írtam, elég nehézkes így nyáktervet módosítani. Persze attól függ, mit akarsz változtatni. Ha valami egyszerű dolgot, pl. más méretű legyen a kész nyák, mert más dobozba kell beleférni, az ok, de ha valami bonyolultabbat, mint pl. alkatrészcsere, vagy a kapcsolást érintő változtatás, az nehéz lesz. Van olyan program, ami a gerbert visszakonvertálja valamilyen formátum szerinti PCB fájlba, de ez a konverzió sosem lesz jó. A szerkesztést kicsit megkönnyíti, kb. ennyi.
(#) Joy válasza jefflynn hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Altium 6, nem tudtam vele megnyitni.
(#) deebo hozzászólása Dec 19, 2020 /
 
Nincsenek ennek a szoftvernek valami részletesebb beállításai? Konkrétan a görgő nagyítását állítanám fixre, mert ez az időalapú megoldás teljesen agyrém, plusz a rajzkészítőben kellene, hogy ne jelölgessen folyton, csak fogja meg az alkatrészt.
(#) csatti2 válasza deebo hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Idézet:
„Konkrétan a görgő nagyítását állítanám fixre, mert ez az időalapú megoldás teljesen agyrém”
Ezt nem értem...
Idézet:
„plusz a rajzkészítőben kellene, hogy ne jelölgessen folyton”
Vidd rá az egeret és nyomd meg az M gombot.
Tanuld meg ezt a pár gombot használni: M, G, R, E és sokkal gyorsabban fogsz tudni majd dolgozni, mint szimplán egérrel.
(#) jefflynn válasza deebo hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Ismerős... Én ezért nem használom. Mert egyébként tetszik, meg a tudása is elég lenne nekem, de sok év Altium után számomra a felhasználói felülete borzalmas, nem tudom megszokni. Nem lehet esetleg olyan módon testre szabni, hogy az UI az Altium-hoz hasonlóan működjön?
(#) deebo válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Ha gyorsan görgetsz ész, nélkül nagyít vagy kicsinyít, ha másodpercenként görgetsz egyet, akkor szépen kis lépésekkel nagyít.

Megpróbálom, de fel nem tudom fogni, hogy miért nem lehet kikapcsolni ezt a baromságot, mint a nyáktervezőben például. Mondjuk abban meg a kedvencem amikor nem az alkatrészt húzom el, hanem a feliratot.
(#) deebo válasza deebo hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Az M betű valóban megjelöli, próbáltam arrébb rakni egy kondenzátort... Sikerült két feliratot is arrébb rakni de az alkatrészt nem fogta meg. Ennek a programnak a készítői hülyébbek, mint hat pár rendőrcsizma.

agyrem.png
    
(#) szapcsika válasza deebo hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
A forrszemet fogd meg. Ez a szövegarrébb vivős dolig valóban idegesítő, a hamarosan megjelenő 6 os verzóban javítva van.
Különben nem olyan rossz a progi, persze szokni kell mint minden mást. Kevés elektronikai tervező programra lehet azt mondani, hogy jól kezelhető, max azt, hogy jól megszoktam a használatát. Eagle-től is a hideg rázott, de meg lehetett szokni. Ahogy az Orcadet, a Protelt, Altiumot.Árban verhetetlen, főleg az Altiumhoz képest. Én már vagy egy tucat ilyen olyan dolgot készítettem vele, SMD, 4 rétegű, stb. NyÁKot és a kezdeti hozzászokás után teljesen termelékenyen tudom használni.
(#) deebo válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Én mostanában gondban vagyok, régi szoftverekhez szoktam, amik nagyon egyszerűen és gyorsan használhatók és nincsenek teljesen feleslegesen elbonyolítva. Nyákot hobbiból tervezek, de munkában az eplan nevű szoftvert kellene használnom ipari gépek rajzához, de ott még időnk sincs megtanulni a szoftvert (rajzot megcsinálni pláne nincs), pedig aztán az is még egy igazi agyrém.

Különböző vastagságú vezetősávokat hogy lehet ebben hatékonyabban húzni? Kérlek mondjátok, hogy nem mindegyiknél kell jobb gombot nyomni és almenüvel megnyitni, majd állítgatni.
(#) gernerakos válasza deebo hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Bal fent van lenyílós menü, ott tudod állítani.

Nézz szét a programban, mindent tud, csak keresni kell. Ha idegesít, tedd félre, holnap nyugot fejjel álj neki. KiCadnál jobb ingyenes PCB tervező nincs.
Következő: »»   10 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem