Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   661 / 726
(#) P_Laszlo válasza deebo hozzászólására (») Máj 19, 2020 /
 
Nem feltétlenül. Az erősítő simán gerjedhet, ha nincs névleges értékre hozva a piezo impedanciája egy párhuzamos ellenállással.
(#) mucden hozzászólása Máj 20, 2020 /
 
Köszönöm a válaszokat.
(#) deklinacio válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Ezeknek a hangszóróknak is jelentős gyártási eltérései vannak, és ezekben a tervekben is vannak hibák, problémás részek, amiket elhanyagolt a szerző."
Ez nem így van. Már 12darab Peerlest vásároltam, olyat, mint ami kell ebbe a hangfalba. Mind egyforma volt, pedig a 12 hangszórót (HDSN630) 4 év alatt vásároltam két különböző boltban. Szeretném ha az úr elmagyarázná, hogy mik azok a hibák, és miért vannak "elhanyagolva". Nem linket kérek, hanem műszaki magyarázatot szeretnénk hallani. Mert az úgy illik, ugyanis akkor Deebo kollega nem tudja megszüntetni a problémás részeket, mint írja a posztoló.
(#) deebo válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Nem nekem vannak ilyen hangszóróim, csak korábban rosszra válaszolt a laci.
(#) P_Laszlo válasza deebo hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Még szerencse. Az a Peerless nem kifejezetten jó hangszóró, a középtartománya 1kHz körül szétesik, viszonylag magas THD mellett. 4kHz-nél meg erős rezonáns kiemelés nehezíti a felhasználást.

Gyártási eltérések mindig voltak és vannak, ez teljesen nyilvánvaló.
Bővebben: Link
Vagy, új gyártású, Peerless-Vifa-ScanSpeak magasakból öszesen kb. 100-120 darab ment át a kezeim között. Nem akarok rosszabbat mondani, mint a valóság, de a 100 darab kb. 88-féle volt.

A Troels tervek pedig sokszor kidolgozatlanok, doboz, előlap, hangváltó, hangszóróválasztás, mérések, ezeknél mindnél vannak hozzá nem értésből, vagy elhanyagolásból következő hibák. Nyilván nem lehet végigvenni az összeset egy hozzászólásban. Nem is kell szerintem.
(#) deklinacio válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Még szerencse.
(#) Ódenka hozzászólása Máj 20, 2020 1 /
 
Van nekem 2 db Peerless mélynyomásra ajánlatos hangszóróm. A Gyártótól 2 db egyforma rendeléssel a képeken leolvasható értékekkel érkeztek. Ennyit az egyforma jellemzőjű, egyforma gyártmányokról.
70 literes dobozból/db fognak dörömbölni. Gondolom a szűrő méretezésnél (Zobel, aluláteregető) simán beírhatjuk nyócóm (bekenjük sárral) aztán jóvan? Szólazúgyis...
Vicc, nem így lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2020
(#) P_Laszlo válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Ez önmagában nem nagy különbség, és igazából lényegtelen. Ami számíthat, az az impedanciaválasz, vagy az abból következő T-S.

A hangszórók induktivitását viszont multiméterrel nem lehet megmérni (ha esetleg ezek az értékek úgy születtek volna). És a kínai gyártó (Tymphany) biztosan nem válogat párba két darabot senkinek.

Szűrők méretezésénél az adott dobozban készült, akusztikai és elektromos mérésekből lehet modellezni. Más, egyszerűbb módszerek nem vezetnek eredményre.

A 70 literes doboz viszont nagyon nagy ennek a hangszórónak, a lengőrendszer körülbelül 40 litert képes elfogadhatóan kezelni.
És ez igazából egy mélyközép hangszóró, nem "mélynyomásra ajánlatos". Nem kifejezetten jó a mélyátvitele és a terhelhetősége sem nagy, kb. 60W névleges elektromos.
(#) Ódenka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 20, 2020 1 /
 
Na most szólj hozzá, micsoda semmibe vétele a Vevőnek.
Ráadásul ott az a plusz 4 liter.
Ráadásul nem írják, milyen frekvencián történik a Gyártónál az induktivitás mérés.
Meg milyen műszerrel. Én se árulom el az itthoni mérés milyennel történt, had találgassanak.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2020

869.JPG
    
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Ilyennel mérték, valami kézi műszer lehet? Nem ismerem és nem én mértem.

Rohde & Schwarz LCR mérő HM8118
(#) P_Laszlo válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Az elektrodinamikus hangszórók induktivitása semmilyen műszerrel nem mérhető, legalábbis egy értékkel nem adható meg. Szóval teljesen mindegy mivel mérte és ki, az az érték nem releváns. Ahogy sejtetted, legfeljebb egy frekvencián lehet érvényes. De ott is csak akkor, ha az impedancia fázisából számol vissza valaki, az egyszerű helyettesítő kép szerint.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2020
(#) P_Laszlo válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
A kereskedő (és a kereskedők általában nem értenek az elektroakusztikához ) megad egy 66 literes dobozméretet, ez szép és jó, de ettől még ugyanaz érvényes, a hangszóró lengőrendszere körülbelül 40 litert képes elfogadhatóan kezelni. A 70 liter tényleg majdnem duplája a normálisnak.
(#) Ódenka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 21, 2020 1 /
 
Na ezért is szeretek idejárni, az ember mindig tanulság levonós dolgokba botlik.
Én azt hittem a 66 liter egy egészen más fajta - bass reflex (likas doboz) - vonatkozásában érvényes és lám: Lám...
Persze, a nekem kiadott részfeladat csupán a doboz és a bélés, ami aztán még vesz el a literekből.
A mérés, hangolás a tudós polgártársak feladata lesz. El tudom képzelni, ha direkt nem párban vásárolta volna az a cég azt a 60 db-ot, ahonnét ez a kettő való, miket sóztak volna rájuk...
Még fontos, előzetes tervek szerint 85 Hz környékére lesz a felső plafon tervezve.
Majd a mérések, akkor jön majd elő a farba.
(#) deklinacio hozzászólása Máj 21, 2020 /
 
Borzasztó szomorú lettem, de ez a saját hülyeségemre vezethető vissza.
Történt a dolog, hogy az új AMT méregetése közben kiderült, hogy a Buffle step hatást kiküszöbölni hívatott tekercssel párhuzamosan kötött Silver Duelund Grafitellenállásom értéke kicsi lett. Ezért odaadtam a régi AMT-vel együtt egy barátunknak. Tegnap méregettem a hangfalam, mostmár a mélysugárzóval együtt. A buffle step hatás kiküszöbölésére betettem egy Jantzen tekercsel párhuzamosan kötött 2,2 Ohmos minőségi Mills gyártmányú ellenállást. Nos azórta sírok. Bár a hangfal átvitele jónak mondható, de a hangja borzasztó karcos lett. Mindezt a Mills tette velem. A Mills egy viszonylag drága huzalellenállás. Gondoljuk el, hogy akkor mit okoz egy közönséges fehér, kerámia szigetelésű ellenállás, amit a hazai gyártók is alkalmaznak. Vagy egy zöld színű. Ki is cseréltem ezt a Mills-et egy Kiwame ellenállásra. Mondhatom, sokat javult a hangminőség, bár mérve semmi sem látszik. De viszont öröm, hogy már megrendeltem a szükséges grafit ellenállót. Sokéves tapasztalataimat az alábbiakban összegzem:
1, Abban a hangfalban, amiben van ellenállás a hangváltóban, azonnal ki kell cserélni a huzal ellenállókat Kiwame carbon compozit ellenállásokra. Az összesset. Ez még nem pénztárca ürítő tuning. A MOX ellenállásokra ugyanez az eljárás érvényes.
2, Több általános csereeszköz birtokában minden olyan ellenállást, ami a jellel sorba van kötve, ki kell cserélni Duelund grafit ellenállásra. Ez egy kicsit mondjuk kényelmetlen, mert a Duelund hosszú, és vékony, de semmiféleképpen nem nevezhető rövid vastagnak. Ezért a csere nehézkes, de nagyon megéri.
3, Akinek még nagyobb a bugyellárisa, esetleg van saját bankja, annak javaslom az összes ellenállás Duelundra való cserélését. Ilyet még ugyan nem hallottam egyet sem, de biztosan frenetikusan jó módosítás, mert a hangfalunk feljebb léphet a VoS hangzás világába. A 2. eset a High End világa, az 1. eset a jó hifi világa. Huzalellenállás= karcos, kaparós un. terror hang, ami kikezdi fülünket, mint rozsda a vasat. Tapasztalataimat azért tettem közzé, mert gyakorlati iránymutatást nyújt abban, hogy hogyan javíthatunk hangfalunk hangján műszerezettség hiányában. Illetve azért szükségünk lehet egy jó szemüvegre az ellenállások értékeinek leolvasására. Ha valaki nem ért egyet a fentiekkel, az ne olvassa el írásomat, s főleg ne alkalmazzon grafit ellenállásokat. Egyéb hozzáfűzések a témához inrevelánsak.
Aki nem tud, vagy akar külföldről drága Duelund ellenállást rendelni, annak ajánlom a nagy tapasztalatú Troels Gravesen írását a témáról. Ki lehet próbálni. Én most próbálkozok ilyen ellenállások készítésével. Nem egyszerű dolog főleg tiszta grafittal dolgozni. (A ceruzabél talán nem a legjobb) Meg is értettem ellenállás gyártás közben, hogy miért árulják drágán ezeket az alkatrészeket.
(#) P_Laszlo válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
A Tymphany nem ad el párba válogatva 60 darab hangszórót sem. Annál is inkább, mert eleve nem adnak el önmagában 60 darabot.

Dehát te pont b-reflex dobozt szeretnél készíteni. Nem? Másképp a 70 liter még kevésbé elképzelhető. Kicsit még negyedrendű BP-nek is sok lenne, zártnak meg hatalmas túlzás.
Ami ezzel kapcsolatban fontos. A 70 liter sok a hangszórónak. Úgy 35-40 literig működik jól. 70 literben jelentősen romlik az időbeni viselkedés, és a terhelhetőség is. Nem tesz jót ekkora térfogatban használni.

Ez nem mélyhangszóró, az egy teljesen más vonal a Peerlessnél. Az az SLS, például 830667.

Ebben a dobozban, ezt a hangszórót, 85Hz-ig használni, semmi értelme. És ez bármilyen mérés nélkül teljesen biztos.
(#) P_Laszlo válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Az ellenállás - a nevében is benne van -, rezisztív elem. Ha bármelyik, ekkora változást lenne képes okozni, akkor az egy nagyon rossz alkatrész lenne.
(#) Ódenka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 21, 2020 1 /
 
Ja, így már értem, nem nézted meg ezt a csatolmány részt.
Ott írogatja valami hozzáértő(???) ezt a méretet.
Nem tudtam, hogy ilyen szoros a kapcsolatod a Gyártóval, tehát nem sikerült eddig senkinek több darabot venni tólük? Biztos valami kis fészerben gyártogatnak havi 1-2 db-ot. Jó tudni, innét se veszek többet.
Félelmetes, amikor ilyeneket írnak, hogy 31Hz - 3dB ebben a dobozban, -val. Kirázott a hideg.
(#) veroka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
És ez akkor is így van, ha carbon composite-nak hívják a szénréteg ellenállásokat 14 ezer forintért. De biztos én vagyok a hülye, mert nem hallom a különbséget
(#) reloop válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Szia! A képernyőmentésen a zárt doboz ajánlás 18 l. A reflex térfogata ennek duplája körül lenne észszerű. Lehet, csak elírás a 66 l. Ha egy kereskedő oldalát nézted, könnyen megeshet.
(#) deklinacio válasza veroka hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Talán nem jön át a nem túl jó erősítődön a különbség, de lehet komolyabb baj is a kalapács-üllő-kengyel-csiga környékén is. Amúgy meg kevered a szezont a fazonnal. A Carbon Compozit az szén ellenállás, hangfalhoz nem gyártják, mert kicsi a terhelhetősége, és pontatlan. Ilyen az Alln Bradley, vagy az Arcol. A Carbon film ellenállások 5-10% tűréssel készülnek, szintén kis teljesítményűek, pl a Takman, vagy a Riken ohm. kivételt képez a Kiwame 5 Wattos ellenállása, amit már hangfalhoz is ajánl a gyártó. Pontosságuk 2%, de jellemző rájuk az 1% pontosság. A sor végén pedig ott a Duelund, amely tiszta grafit, ami préselve van egy műanyag csőbe. A teljesítménye 10 Wattos, de még lehet beszerezni 5Wattosat is belőle. Bár azt már tudtommal nem gyártják. Ennyit a szenet tartalmazó ellenállások lelkéről.
(#) veroka válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Az én fülemnek tökéletesen megfelel a huzalellenállás is. Tudod a hifi is olyan mint a divat. Mindkettőben méregdrága pénzeken mások izlését kényszeríted magadra. Nekem tökéletesen megfelel a saját rendszerem, amit én módosítottam anno, mind az erősítőt, mind a hangládát. A tiedet te hallgatod, az enyémet meg én hallgatom, és szent a béke. Nem vágyom más rendszerre, és magasról teszek rá, hogy másnak mi a véleménye akár a fülemről, akár a rendszeremről.
(#) deklinacio válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Ezt a HDSN 830-as hangszórót ajánlottam én is korábban. Troels 2,5 utas hangfal verziójában
40 literes dobozt alkalmaz. (Nomex164) Én magam sokszor használtam ezt a hangszórót, a saját hangfalomban is vagy 4 éven keresztül. Nagyon jó hangszórónak tartom, szép sima az átvitele. Az emberi hangot, és a zongorát jól hozza az árához képest. A membránja hátul bolyhos, ebben az árkategóriában ez nem divat. A nomex szövet csak a papír membrán merevítését adja. A kosár fröccsöntött Alumínium. Én mélyközép sugárzóként alkalmaztam akusztikus váltással. 15literes zárt dobozban a képen látható közeltéri mérést sikerült felvennem. Látszik az átvitel középfrekvenciás tartományának símasága. Viszont a 4,5kHz-s rezóját egy LC taggal csillapítani kell, ha középsugárzóként alkalmazzuk. A linken lévő hangfalat elkészítve egy kiváló középkategóriás hangdobozt kapunk, ha a soros ellenállásokat legalább a KIWAME választékából építjük be. Sokan megépítették már ezt a dobozt, senki sem csalódott benne.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2020
(#) deklinacio válasza veroka hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Egyet értek veled, nem a pénz számít. Ezért is akarok grafit ellenállásokat készíteni. Viszont én azt szeretném, ha az én rendszerem másnak is tetszik, mert a barátaim sokszor eljönnek hozzám egy közös zenehallgatásra. Viszont nem tudom miért írogatsz egy fórumon, ha mint írtad: "teszel" más véleményére. Csalódnék ha az lenne a válaszod, hogy csak, vagy csak azért, hogy beszólj másoknak. Amúgy a béke Szent.
(#) Ódenka válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2020 1 /
 
Akkor nagyon visszaéltek a naívságommal...
Kész a nem olcsó doboz, majd purhabozhatom ki egy részét, ha kiderül, hiába mosták fel mérés előtt a süketszobát, akkor se lett jó. Most már futhatok a veszett fejsze nyele után.
(#) deebo válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Amúgy nemt udnál körítés nélkül írni, hogy ne kelljen mindíg külön dekódolni?
(#) veroka válasza deklinacio hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Mert eddig a fórumon jobbára nem véleményeket írtak a tagok, hanem válaszokat. Ettől még nyugodtan leírhatja bárki, hogy véleménye szerint nekem milyen a fülem vagy milyen az audio rendszerem, az engem nem fog érdekelni.
(#) veroka válasza deebo hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
"mondhatta volna szebben, kis lovag"
(#) Ódenka válasza deebo hozzászólására (») Máj 21, 2020 1 /
 
Sajnos, arat a diszlexia...
Ha segítenének a tapasztalt Fórumtársak, a képen szereplő mértékegységekről felvilágosítást...Köszönöm előre is! Az utolsó 4-re gondolok.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2020

szóró.JPG
    
(#) dB_Thunder válasza Ódenka hozzászólására (») Máj 21, 2020 / 2
 
Idézet:
„El tudom képzelni, ha direkt nem párban vásárolta volna az a cég azt a 60 db-ot, ahonnét ez a kettő való, miket sóztak volna rájuk...”


Ugyanezeket!!
Szerinted ezek mennyire vannak válogatva?? Elárulom! Semennyire!! Hangszórót nem "ellenállásra" meg "induktivitásra" válogatunk!!
Ez azért volt jó az eladónak, mert így még több zsét gombolhatott le..
(#) deklinacio válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 21, 2020 /
 
Ez nem bolti cucc. Keravill Pista cégét felszámolják vagy felszámolták, s onnan van. Tudom, mert egy ismerősöm is ott vette az ESS hangfalának tuningolásához. A környékünkön sok olyan hangfal van, mind átment a kezeim között, mert én találtam ki az ESS ezen tuningját. Ismerős a címkézés, de az írás is.
Következő: »»   661 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem