Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   98 / 137
(#) neogeo2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
Persze. A nodemcu programozása megy. Csak ezzel a esp01el nem boldogulok.
(#) zsoltee0001 válasza neogeo2 hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
Még sose próbáltam esp-t összekötni Uno-val, sőt, esp01-et se használok (pedig van egy pár a fiókba) szerintem node mcu a nyerő, ha valamit wifiről akarsz használni.
(#) Johnycorp válasza neogeo2 hozzászólására (») Ápr 13, 2020 /
 
Szia,

Szerintem a kapcsolás nem igazán jó így.
Nekem így szokott működni (: CH340 modullal):
CH340----> ESP-01
3,3V (jumper!) -> 3,3V
GND ---> GND
Tx ------> Rx
Rx ------> Tx

A GPIO2 bekötése nem szükséges, vagy legyen H.
A GPIO 0 egy 4k7-en keresztül 3,3V-ra.
A RESET egy 4k7-en keresztül 3,3V-ra.

Sorrend:
1: A GPIO 0-a legyen alacsony szinten tartva nyomógombbal
2: A reset legyen kb 1 másodpercig alacsony szinten nyomógombbal, majd mehet magas szintre.
3: A GPIO mehet vissza magas szintre.

A reset-re újraindul az ESP-01 és mivel a GPIO 0 alacsony szinten van, ezért "flashing" módban teszi ezt.
Mehet rá a program (vagy firmware, ha arra lenne szükség).

Fontos, hogy a GPIo0 és 2 a művelet során ne legyen máshova kötve, ami alacsony szintre húzná vagy zavarna. De mivel a modul könnyen kivehető, ez nem lehet gond.

Nekem sokadik modul programozva így.
(#) neogeo2 válasza Johnycorp hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Köszönöm a választ!
Rájöttem, hogy a modul a rossz. Tápfeszre nagyon forró a flash memória. Ez bizony megadta magát. Sajnos nincs másik, így nem tudok tovább próbálkozni.
(#) neogeo2 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Elvileg ugyan az, mintha sima usb-ttl átalakítóval csatlakoztatnád. Ilyenkor az arduino többi része nem játszik. Sok leírás kering a neten, ahol az adrut mindenféle programozónak használnak.
A kicsi 01-es modulnak szerintem lehet jogosultsága, ha elég az a kevés IO ami rajta van és kicsi helyre kell beépíteni. Most pont jó lett volna nekem.
(#) Kovabe válasza neogeo2 hozzászólására (») Ápr 14, 2020 /
 
Szia

Ha a "közelemben" vagy akkor tudok adni flash-t, van itthon egy két darab még.
(#) neogeo2 válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Köszönöm a felajánlást. Más megoldást kerestem a problémára.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 18, 2020 /
 
Kipróbáltam fix IP-vel, eddig jól működik, igaz a másik kettő ESP, amit szándékosan dinamikus IP-n hagytam az is jó.

Valami nagyon egyszerű megoldást szeretnék azért beépíteni, ha offline-ba kerül, akkor dob egy üzenetet, csak eddig még nem találtam, valaki csinált már ilyet?
(#) pipi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Hali!
Mit jelent az offline? Ha nincs wifije, akkor hogy is dob egy üzenetet? Max soroson...
Én azt csináltam, hogy amikor elveszik a wifije, akkor azt megjegyzik, amikor újra csatlakozik, akkor küld pushbulleten egy "WIFI RECONNECT" szöveges üzenetet, ha áramkimaradása volt, vagy újraindult valamiért, akkor küld pushbulleten egy "POWERON" szöveges üzenetet.
Eddig soha nem történt olyan, hogy elvesztette volna a wifit, és ne csatlakozott volna újra.
Nagyon-nagyon ritkán kapok egy wifi reconnect-et.
(#) zsoltee0001 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 19, 2020 /
 
Nem az ESP-től várom, hogy offline esetén üzenetet küldjön, hanem az a webes felület, amire kapcsolódik. A pushing box nem tudja, hogy csatlakozva van-e az esp (legalábbis nem látok ilyet) viszont Pl a RemoteXY kijelzi az adott tokennel rendelkező eszköz Connected vagy disconnected. Innen már csak egy lépés lenne, az emailos jelentés.
A módszeredet, lehet, hogy majd alkalmazom, mobilnetes wifi hotspotra lesz kapcsolva, hát majd kíváncsi vagyok mennyire lesz stabil.

A fix IP beállításával kapcsolatba egy kicsit korai volt az öröm, mert csak részben jó.
Nagyon érdekes jelenséget figyeltem meg, ha feltöltöm a kódot, akkor tök jó, viszont, ha lekapcsolom a tápról és újra áram alá helyezem, akkor nem megy fel a netre (pingelhető, és a IP scanner is látja, de nem kapcsolódik a netre), ha újra rátöltöm a kódot (ugyanazt, ami eddig rajta volt) akkor megint jó.
Ez mitől lehet.....
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 19, 2020 /
 
Visszatértem a dinamikus IP-re, így nem lesz gond a felcsatlakozással.
A loop végére pedig betettem ezt a kódot:
  1. if(WiFi.status()!= WL_CONNECTED){
  2.       Serial.println("Lost WiFi Connection! Restarting...");
  3.       system_restart ();
  4.      }


Így szerintem biztos, hogy jó lesz, le is teszteltem, futás közbe nyomtam egy wifi.disconnet() -et és soros monitoron figyeltem, szépen újraindította.
(#) andyka hozzászólása Máj 4, 2020 /
 
Sziasztok
Adott a következő kód.
Muködik is, egy kis apróság kivételével. Amikor sikeres frissítés történik nem ad vissza semmi vállaszt az internet kliensbe, marad a frissitési oldal.
Végül is azt szeretném hogy ha sikerrel jár a frissítés akkor browszerbe jelenjen meg egy másik oldal visszaszámlálással, addig számoljon vissza amig ujraindul a modul es csatlakozik (30-60 mp), utána pedig csatlakozzon a modulhoz.
Valaki már törte-e ezen a fejét ?
(#) Farkaspók hozzászólása Máj 6, 2020 /
 
Egy esp01 eszközzel és egy USB serial átalakítóval szórakozom. Az esp01 GPIO2-es és GND lába közé tettem egy LED-et sorban egy ellenállással. A LED folyamatosan világít, sehogyan sem tudom lekapcsolni. nodemcu firmware-el ezt csinálja:

> gpio.mode(2,1)
> gpio.write(2,0)
> print(gpio.read(2))
0
>

Vagyis beleírja a nullát, vissza is olvassa, a LED mégis világít. Egyet is beleír, vissza is lehet olvasni:

gpio.mode(2,1)
> gpio.write(2,1)
> print(gpio.read(2))
1
>

Tettem egy kapcsolót a GPIO0-ra, hogy ha flash-elni akarom, akkor ezt nyomva tartom indításkor. Ennek az állapota mindig nulla, ha be van nyomva, ha nincs:

gpio.mode(0,0)
> print(gpio.read(0))
0
>

Pedig működik a kapcsoló, mert ha induláskor nyomva tartom flash módban indul. Sőt AT firmware-el ki is lehet olvasni az állapotát, vagyis az AT+SYSGPIOREAD=0 parancs egyet ad vissza alapból, nullát ha be van nyomva a kapcsoló. De a LED kikapcsolása ott sem megy, már a GPIO kimenetre állításánál elhasal:

AT+SYSGPIODIR=2,1

NOT GPIO MODE!

ERROR

Azt is kipróbáltam, hogy letörtem az esp01 nyákról a GPIO2 láb kivezetését, amivel az USB serial átalakítóhoz csatlakozik, hátha az húzza mindig tápra. De nem, a LED így is folyamatosan világít.

Mi lehet a baj?
(#) Rockmenyét válasza Farkaspók hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Üdv!

Én csak most kezdtem ESP8266-tal foglalkozni, de a kép alapján gyanús, hogy az ellenállást nem GND-re kötötted, hanem a CHIP_EN / CH-PD-re!
Nekem is ugyan ilyen modulom van, és a klasszikus blinky-projektet próbáltam összehozni én is, csak éppen a native SDK-val.
Én a flashelést úgy oldottam meg, hogy a NodeMCU Auto Reset áramkörét építettem meg egy próbapanelra, és sima CP2012-es RS232-TTL átalakítót használok.
A lenti kapcsolási rajzon a tranzisztorok (nálam mezei BC547) kollektorára oda kell képzelni egy-egy 10k felhúzó ellenállást!
A CP2012 adatvezetékeit közvetlenül rá lehet kötni az ESP-01-re, a tápról pedig egy 5V-3.3V DC-DC konverter gondoskodik.
(#) Rockmenyét hozzászólása Máj 17, 2020 /
 
Sziasztok!

STM32-re fejlesztek, viszont ezzel párhuzamosan elkezdtem foglalkozni az ESP8266-tal is, hogy wifi-képessé tegyem a projektemet
Az AT-firmware számomra tulajdonképpen teljesen OK, viszont kíváncsiságból megpróbálkoztam a natív fejlesztéssel is (Ubuntu alatt).
Az a gondom, hogy számomra az egész NONOS-SDK, RTOS-SDK, esp-open-sdk egy nagy katyvasz. Nem látom át hogy ki kivel van.
A NONOS-SDK-t az Espressif a jelek szerint nyugdíjba küldte, csak biztonsági frissítéseket kap.
Az RTOS-SDK tapasztalataim szerint csak az ősi 5.2.0 gcc-vel működik rendesen, legalábbis c++ projekt esetén.
Az esp-open-sdk meg a régi NONOS-SDK 2.2x-re épül, tehát a biztonsági és egyéb frissítéseket nem tartalmazza. Ráadásul több mint egy éve hozzá sem nyúltak.
Arduinoval nem szeretnék foglalkozni, valahogy idegenkedem a vendor lock-in-szagú dolgoktól. Ráadásul az Arduino nyelv igazán csak önmagával kompatibilis...

Melyik SDK-t használjam, ha közvetlenül szeretném programozni az MCU-t?
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 1, 2020 /
 
Inkább itt folytatom, mert inkább ide való!

Akkor inkább kétfelé venném!
Az egyik irány az ESP01 meghajtása! A kapacitás miatt 2 darab cirka 2400mAh lipo celláról üzemeltetném! Erre jönne akkor a HT7333A LDO kicsit jobban szűrve mint a gyári ajánlott hogy a wifi stabilan működjön, illetve megtámogatva egy 330uF25V kondival ( ez gondolom a kiugró csucsterhelések miatt hogy pufferként szolgáljon)

Kondim csak 470µF 16V van itthon de gondolom az nem gond, illetve az hogy "jobban szürve" az mit takar mekkora kondikkal érdemes körbepakolni?

A másik irány a Wemos D1 illetve a NodeMCU az nem gond, mert ahol ezeket használom ott mindig van "vezetékes" tápellátás, és ott "több/komolyabb" feladatot lát el az ESP tehát oda az akku ugysem elég. Így oda gondolom a "szokásos 7805-ös tökéletesen jó.

Az ESP01 nél a DeepSleep-hez a plusz átkötést ki milyen trükkel oldja meg ( remélem nem zárom rövidre a szélső4-5 lábat a chip-en :jump
(#) nedudgi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Rondábbnál ocsmányabb megoldásokat talált a a Google.
A korrekt megoldás egy zománcozott huzaldarabot előre meghajtogatni, hogy a GPIO16 és az RST pin közé passzoljon. Utána már csak egy igazán hegyes páka kell, és kész. Le lehet, sőt érdemes lakkal festeni, így a vezeték nem fog sérülni. Mivel karanténban vagyok, nem tudok képet csinálni az én megoldásomról.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
(#) Firefighter1 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Igen... hasonló gyöngyszemeket találtam énis!
Közbe sikerült megoldanom, méghozzá meglepően jó lett a végeredményelőre becinezett vezeték, folyatószer... odaillesztettem a lábhoz, és mivel nincsen nagyon hegyes fejem ezért a kábelra melegítettem vel és szépen összeforradt.

Lerendeltem a feszstabot... 4 napra igérik!
Remélem hétvégén próbálhatom!

Még ha a szűrés értékére adnál javaslatot, azt nagyon megköszönném!
(#) nedudgi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
A pufferkondenzátor, mások szerint minimum 330µF. Én az AliExpress-en belefutottam pár éve ebbe az ajánlatba, azóta innen veszek 680µF 6,3V kondenzátorokat. Alapelvem, hogy ha egy eladó valamilyen terméke bevált, nem keresek másikat. Lehet, hogy máshol olcsóbb.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 5, 2020 / 1
 
Az LDO ra még várnom kellcegy kicsit. De közbe mondom tovább a gondolatmenetemet!

Szeretnék idönként akkuállapotot ellenőrizni.
Nem tul gyakran, de azért 3-6 oránként egy mérést.
Namost... ha jól tudom az ESP01 en nincs kivezetett AD bemenet, de ennyi erővel ugyan ugy mint a deepsleep-nél, kőzvetlenűl a chip lábára forraszthatnék es akkor máris lenne, ugye?
Továbbá ugye méréshez a táp ket ellenalláson keresztül GND re van húzva és a két ellenállás között csatlakozik be az AD láb..
Nade ha már a takarékossag és a spórolás a lényeg akkor az nem a legjobb megoldas hogy a táp 2 ellenállással a GND-n van ugye?
Érdemes a táp és az ellenállás között egy FET el megszakítani? És csak akkor zárni, amikor a mérési fázis van?
(#) Kovabe válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Ennyire nem merültem még bele a dolgokba de ha segítség, akkor van itthon 12e, akkor nem kell forrasztgatni az IC lábait
Ha a közelemben vagy akkor akár cserében vagy valahogy megoldjuk.
(#) Firefighter1 válasza Kovabe hozzászólására (») Jún 6, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm! Nagyon endes vagy! NodeMCU-m van itthon vagy 25 darab, meg aztán kicsit távol is vagyunk egymástol.. cirka 1000 km! DE nagyon köszi!

Amúgy azért "mentem el a esp01 irányába hogy kisebb a fogyasztása, és deepsleap-ell tovább birja. Megprobálok egy 01-est is összetenni megheftelni alábát. illetve akkor keresek valami hatékony LDO-t 5 voltra ami minimális áramfelvétel mellet is "tudja hogy van rajta valki"
Mondjuk ah amár ugyis 5V betáp, akkor lehetne WeMos mini külső antennával... stabilabb lenne a kapcsoilat.
(#) Kovidivi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 6, 2020 /
 
Nem muszáj külső FET, használhatod az egyik lábát is.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 7, 2020 /
 
Sziasztok!

Node MCU ra van egy ilyen keszekusza programom ( mivel folyamatábrás proogramozót használok hozzá Easycoding.tn)
  1. #include <ESP8266WiFi.h>
  2.  
  3. #include <PubSubClient.h>
  4. #include "DHT.h"
  5.  
  6. long  i;
  7. float  outtemp;
  8. float  outhum;
  9. WiFiClient espClient;
  10. PubSubClient client(espClient);
  11.  
  12. void reconnectmqttserver() {
  13. while (!client.connected()) {
  14. Serial.print("Attempting MQTT connection...");
  15. String clientId = "ESP8266Client-";
  16.  clientId += String(rom(0xffff), HEX);
  17. if (client.connect(clientId.c_str())) {
  18. Serial.println("connected");
  19. } else {
  20. Serial.print("failed, rc=");
  21. Serial.print(client.state());
  22. Serial.println(" try again in 5 seconds");
  23. delay(5000);
  24. }
  25. }
  26. }
  27.  
  28. DHT dht2(2,DHT22);
  29.  
  30. char msgmqtt[50];
  31. void callback(char* topic, byte* payload, unsigned int length) {
  32.   String MQTT_DATA = "";
  33.   for (int i=0;i<length;i++) {
  34.    MQTT_DATA += (char)payload[i];}
  35.  
  36. }
  37.  
  38. void setup()
  39. {
  40.   i = 0;
  41. outtemp = 0;
  42. outhum = 0;
  43. Serial.begin(9600);
  44.   WiFi.disconnect();
  45.   delay(3000);
  46.   Serial.println("START");
  47.    WiFi.begin("mywifi","mypass");
  48.   while ((!(WiFi.status() == WL_CONNECTED))){
  49.     delay(300);
  50.     Serial.print("..");
  51.  
  52.   }
  53.   Serial.println("Connected");
  54.   Serial.println("Your IP is");
  55.   Serial.println((WiFi.localIP().toString()));
  56.   client.setServer("192.168.1.11", 1883);
  57.   client.setCallback(callback);
  58.  
  59. }
  60.  
  61.  
  62. void loop()
  63. {
  64.  
  65.     if (!client.connected()) {
  66.     reconnectmqttserver();
  67.     }
  68.     client.loop();
  69.     outtemp = (dht2.readTemperature( ));
  70.     outhum = (dht2.readHumidity( ));
  71.     snprintf (msgmqtt, 50, "%f",outtemp);
  72.     client.publish("outtemp", msgmqtt);
  73.     snprintf (msgmqtt, 50, "%f",outhum);
  74.     client.publish("outhum", msgmqtt);
  75.     i = i + 1;
  76.     Serial.println("i egyenlo");
  77.     Serial.println(i);
  78.     delay(5000);
  79.     if (i == 5) {
  80.       Serial.println("elmegyek aludni 10 mp-re");
  81.       i = 0;
  82.       Serial.println("i-t visszallitom nullara");
  83.       ESP.deep10e6);
  84.  
  85.     }
  86.  
  87. }
  88. ×Success! Indicates a successful or positive action.


Namost.. elvileg megy is minden szépen megméria tempet és a hum ot 5 ször, utánna elmegy aludni 10 mésodperc mulva felkel, és utánna amikor felkel akkor értelmezhetetlen adatot olvas ki a dht22-ből!
dugdosós csati ugyhogy ugy fesz alatt miköbe fut a Node megbirizgáltam a csatit... rögtön olvassa jól a hőfokot és a párát is

Gondoltam akkor megvan a gond.. fixre kell forrasztani a DHT-t mert biztos kontaktos!

De ez se oldotta meg a gondot...

Elinditom az ESP-t az első 5 mérés megvan utánna elmegy aludni, és amikor felkel, megint értelmezhetetlen adatot olvas ki, annyi különbséggel hogy mostmár nem tudom bizergálni a csatlakozót!

A kódba nem jó valami?? tudom formailag sok minden nem jó.....
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 7, 2020 /
 
Hát egyre kiváncsibb vagyok!

Irtam egy ilyen egszerű faéket :

  1. #include "DHT.h"
  2.  
  3. float  temp;
  4. float  hum;
  5. DHT dht2(2,DHT22);
  6.  
  7. void setup()
  8. {
  9.   temp = 0;
  10. hum = 0;
  11. Serial.begin(9600);
  12.   delay(1000);
  13.   delay(1000);
  14.  
  15. }
  16.  
  17.  
  18. void loop()
  19. {
  20.  
  21.     for (int count = 0; count < 5; count++) {
  22.       temp = (dht2.readTemperature( ));
  23.       hum = (dht2.readHumidity( ));
  24.       Serial.println(temp);
  25.       Serial.println(hum);
  26.       delay(2000);
  27.     }
  28.     ESP.deepSleep(10e6);
  29.  
  30. }

És itt is az ébredés után nem mér helyesebben értelmezhetetlent.
azóta cseréltem már NodeMCU-t cseréltem DHT-t kapott stabil tápot... és atomstabil tápot... kapta USB-n keresztül.. és kapta Vin és GND-n keresztül...
és minidg ugyan az ébredés után nem mér!

Ha viszont ébredés után a DHT gnd-jét egy pillanatra lehuzom és visszadugom akko rmár mér!
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2020
(#) Lamprologus válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
DHT adat vezetéken mekkora felhúzó ellenállás van?
Logic analizátorral rá tudsz nézni az adatvezetékre?
(#) nedudgi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Wifit egyesek szerint érdemes kikapcsolni a mérés idejére...
(#) Firefighter1 válasza Lamprologus hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Próbáltam A "modulos verzióval, ahhol a panelon van felhuzó.. azt nem tudommekkora. Utánna meg próbáltam sima szenzorral oda 4,7kOhm ot tettem!

Elvileg rá tudnék nézni.. de még csak tegnap jött meg az ebay-ről az a sima piros paneles és még nem nagyon tudom hogy hogy kéne használjam..
(#) Firefighter1 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Olvastam énis.. de akkor az első indulásnál is zavarnia kellene! a mérést.. illetve csatib@szogatásra nem javulhatna meg!
Demegnézem hogy tudnám kikapcsolni..
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 7, 2020 /
 
Amúgy még egy infó!
Átirtam a progiba DHT11-re igen nincs tizedes érték... de ez meg fura módon minden gond nélkül mér ébredés után
Következő: »»   98 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem