Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   597 / 607
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Én nem tudok szakmai indokot, de ha tippelnem kellene akkor gerjedésre gondolnék. Nem látjuk sem a kapcsolást, sem a huzalozást, amiben sok buktató rejlik.
Viszont azt tanácsolom racionalizált az egész projektet. Két alapvető dolgot tennék a helyedben:
1. A tápfeszültséget az észszerű határra korlátoznám, tehát valahol +-25 és 30 V közé (alacsonyabb hangszóró impedanciához az alsó, magasabb impedanciához a felső érték). Ettől egyáltalán nem fogod halkabbnak hallani, de töredékére csökken az elfűtendő hőmennyiség. Reloopnak van erről egy remek kis összefüggése, amit én még ábrázoltam is egy diagramon.
2. A hűtésnek nem látványosnak, hanem hatékonynak és nem utolsó sorban praktikusnak célszerű lennie. Ehhez a szerintem legígéretesebb út az átfogó kengyel, és ehhez már nyugodtan használhatsz vékony csillámot is. Ez utóbbi kis mértékben rontja a hőátadást, de cserébe a bordát GND-re tudod kötni, ami óriási előnyt jelent a működési stabilitásban.
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Köszönöm. Jelenleg az lenne a kÉrdÉs , hogy mekkor ennek az IC-nek 8-Ohmon +/-40v täppal a max teljesitmÉnye? MÉrte e mär meg valaki valojäban? Nem lehetsÉges, hogy egyszerüen ennyi a max tejesitmÉny ilyen hasznälat melett És fizikailag nem kÉpes többre az IC? 300W hipersil 2x10000µF puffer utän nem esik sokat a fesz ha elkezdem döngetni. MÉrtem mär teljesen üresen vÉgfok nÉlkül a täp vÉgÉn 41-42 voltot is. A 230 sem stabil ....
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2020
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Köszi! Ez szinusz vagy zenei teljesitmeny? Nekem kb 20-30w-ot teljesithet igy a cucc. Kiväncsi lennÉk Reloop mit szol a dologhoz.
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Tartós szinuszhullámmal várható teljesítmény. E közt és a zenei teljesítmény között csak bizonytalan összefüggések vannak.
Ne arra számíts, hogy ami RMS-ben 80 W, az zeneiben ennek sokszorosa, hanem arra, hogy ha a táblázat szerint a 80 W hoz kell mondjuk 130 W hálózatból (trafóból) felvett teljesítmény, akkor átlagos zenével táplálva ugyanezt az erősítőt sokkal kevesebb átlagosan felvett teljesítményre lesz szükség (kisebb trafó is elegendő a racionális üzemeléshez).
De én is javaslom Reloop véleményét meghallgatni.
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
Én termikus oldalrol gondoltam közeliteni a dolgot. 80w szinusz 100Hz mäsodpercek alatt füt annyit mint zenei 80W egy häzibuliban. A lÉnyeg hogy nem birja a hajtäst a cucc. Ha adok mÉlyet recseg. MÉly nÉlkül jobban küldhetö. Ha nincs bent a bordaszigetelÉs akkor negativ oldalra gerjed vagy valami hasonlo dolgot produkäl. Magas nyugalmi äram 40v 100Ohm inditoellenälläs 400mA terheletleneül.
(#) alfa008 válasza frissadam hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Szia!
±40V-os terheletlen tápfeszültségről 40-50W szinuszos teljesítmény hozható ki 8Ω-os terhelésre alacsony, 0,06%-os torzítás mellett, amennyiben a tápfeszülség tehelt állapotban nem esik ±35V alá. Olyan, hogy zenei telejesítmény nincs.
(#) frissadam válasza alfa008 hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Köszönöm. Märis jobban müködik a kapcsoläs!
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Kiprobältam a TDA-t mäsik szigetelö lapkäval. EgÉsz jol müködik. Csatolok kÉpet mind a kettö szigetelöröl. Lehet tippelni hogy melyikkel müködött.

DSC01541.JPG
    
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Mind 2 bontott. Egyik klasszikus rÉgi merev törös a mäsik PC täbpol lett bontva puha szilikon szerü. EnnÉl több paszta volt mind a kettön.
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
A "zenei teljesítmény" inkább üzleti fogás mint műszaki paraméter.
Visszatérően teszel utalást a hangerőre és ezt összekapcsolod a teljesítmények különböző fajtájával. Ez minimum ingoványos irány, és akkor még szigorúan elkerültem a vérmesebb jelzőket.
A hatásfok drámaian befolyásolja a kérdést.
Mégis, átlagos házibulit, és átlagos hatásfokú hangszórókat feltételezve 80W erősítő teljesítménnyel aligha lehet komoly ricsajt csinálni. A TDA7294-et nem is erre találták ki. Nálam kifogástalanul bevált (hangerőben is) egy 4 TDA-t tartalmazó panel, ami 2.1-es kombinációban működik, 1-1 erősítő a frontokon, és a maradék kettő hídba kötve a SUB-nak. Így néz ki. A panelon ott van minden, a tápegység, a SUB szűrő, a fázisfordító, a védelem, és a bemeneti fokozat is. Csak trafót és hangszórót kell kötni rá. Minimum egy ilyen kiépítés kell ahhoz, hogy egy mérsékelt bömböltetést el lehessen érni. És ez nem a trafón múlik elsősorban.
Ha mozdítható a gondolatmeneted, akkor javaslom a linkelt megoldást, vagy ahhoz hasonlót építeni.

Szigetelésre -szigorúan a saját véleményem szerint- a szilikon alkalmatlan. A csillám a jó, és abból is a 0,09 mm vastag. Ettől vastagabb csak akkor kell, ha már 100 V fölötti a feszültségkülönbség a félvezető és a borda között.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Szia.
A 4db TDA7294-es panelen levő bordát hűti venti, vagy passzívan értendő a "még éppen tapintható a borda, de határozottan meleg" kijelentés? Nekem tetszik.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2020
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Ez lett a végeredmény, ami napi használatban van a műhelyemben.
Van rajta ventilátor, de még nem volt rá szükség. Ez a borda nagyobb mint az előző fotón lévő, és jelentős hangerőn is elegendő hőelvánásra képes.
Elsősorban a dolog komplettsége és rendezettsége miatt ajánlottam frissadam figyelmébe.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Jól néz ki! A borda jó nagy, a ventivel pedig be vagy biztosítva a melegebb/bulizósabb napokra is.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2020
(#) SlyChocolate válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Szia nagyon kis patent a peneled.
Erről esetleg létezik sprint file nyák és ültetési oldallal?
Nagy kincs lenne ha lenne után építéshez......
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Szia! Ha a termikus védelem okozza a mély hangok bereccsenését, akkor az IC olyan forró, hogy meg sem tudod érinteni.
A jelenség az áramkör instabil működéséből is adódhat, ehhez látni kéne a kapcsolási rajzot és a nyomtatott áramkört.
Mint írod, a mély kiemelésekor jelentkezik. Nem a hangszínszabályzód határol? Miért van DIL foglalat a végerősítő panelen?
(#) Alkotó válasza SlyChocolate hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
PDF formátumban itt a fórumon fenn van a panelterv rézoldala és felirati oldala is.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Leirtam mi okozta a problÉmät. Olvass vissza legyszives. A melyet nem emeltem. Top lädäban van kapcsolo a hangvälton. Ha vägtam a mÉlyet jol szolt. Ha hagytam mÉlyen szolni bereccsent.

A kÉrdÉs hogy miert vesz fel 400mA-t induläskor ha nincs bent a hütözäszlo szigetelÉse? Azert van dil tok mert van bennt egy 4 ledes kivezerles jelzö. 2led oldalankent. Egyzserüen egyszerübb IC-vel mint tranyoval.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 13, 2020 /
 
Valahogy átsiklottam afelett, hogy a topláda hangváltóját használod, bár ez még nem jelent garanciát a forrásjelre nézve. Erre esetleg később térjünk vissza.
A szigetelés elhagyásával a két IC nagyjelű erősítőjének negatív tápját kötötted össze alacsony ellenállású vezetővel, így hurok képződött. Elképzelhető a gerjedés. A kapcsolás és a nyomtatott áramkör pontos ismerete nélkül nem tudok tanácsot adni, hogyan lehetne javítani a helyzeten.
A nyugalmi áram méréséhez nem szerencsés a 100 Ω-os tápági ellenállás, inkább 10 Ω-ot használj!
A 100 Ω-on a 400 mA 40 V-ot ejt, tehát nulla a negatív tápod. Ez lehet akár a hűtőborda testzárlata is. Arról nem is beszélve, hogy a hiányzó féltáp már IC-k tucatjait tette tönkre.
Ha nyugalmi áramot mérünk, akkor a bemenetet a jeltestre kötjük, hogy a külső zaj ne zavarhassa a mérésünket és leválasztjuk a hangszórót, hogy a kimeneti DC hibából adódó hangszóróáram ne torzítsa az eredményt. A kimeneti egyenfeszültséget, természetesen esők között vizsgáljuk.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Köszönöm. A bemenetet egy keverö fülhallgato kimenete biztositotta. De kötöttem direktre laptoppal is. Az eredmÉny mindig ugyan az volt, hogy mÉlyre bereccsent. A borda amit hasznälok kint van jelenleg az asztalon nincs testre kötve, ezert is mertem elhagyni a szigetelöt. A 100 Ohm azert volt bent , hogy ne Égessem el az IC-t ha valami problÉma lenne. Ezert is mÉrtem a nyugalmit. A konkluzio hogy, Szilikonnal reccsent , klasszikus kemÉny csillämmal müködött.
(#) frissadam hozzászólása Aug 22, 2020 /
 
Hello! TDA7294 mitol tudhat olyat csinälni, hogy sztereo IC-s panel 80mA nyugalmi ärammal 0,00mV feszültsÉget ad ki magäbol a kimenetÉn? Nincs rövidre zärva a bemenet. Hangszoro sincs rajt.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Szia! Miért kételkedsz ezen értékek jóságában?
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Mert hangszorot kötöttem rä És egy ärva hang nem jött ki a cuccbol (alapzaj) de fogok meg probälkozni.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Nem jellemző erre az IC-re az alapzaj. Adj jelet a bemenetre szabályozható forrásról. A szabályozást azért említem, mert a túlvezérlés tönkre teheti.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
Kiprobältam. JumpertüskÉs a bemenet. Tettem rä egy 10 cm hosszu jumperkäbelt. Megjelent a rädio szerü sugäs. Elvben hibätlan , de le fogom tesztelni.
(#) Ibra93 hozzászólása Dec 8, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy rendesen összerakott 7294 IC-s végfok modul mennyire bírja a strapát, mik a tapasztalatok, tönkre lehet tenni az IC-t vagy működik a benne lévő hővédelem, esetleg mi okozhatja az ilyen IC-s végfokok halálát ?
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2020
(#) Alkotó válasza Ibra93 hozzászólására (») Dec 8, 2020 / 1
 
Garantáltan tönkre lehet (bármit) tenni. Inkább az a kérdés üzemszerű körülmények között mennyire megbízható. Nálam 4 db házi készítésű modul műküdik (ha jól emlékszem kb. +-25V-ról), és elégedett vagyok vele.
(#) Ibra93 hozzászólása Dec 8, 2020 /
 
Szép munka, igényes összeszerelés!

Fontos szempont, hogy stabil legyen üzemszerűen
(#) nandika76 válasza Ibra93 hozzászólására (») Dec 9, 2020 / 1
 
Szia!
Tönkremenetelről nem tudok beszámolni neked mert nem történt ilyen. Nekem ugyan az mint Alkotó fórumtás tulajdonában van több példányban meg van építve. Zöme gyerekek kezében van gondolhatod!! Egyéb verziói is tökéletesen működnek évek óta. Gondolok itt a az egytápos és a normál felépítésre. Én azt mondom ha Reloop és Alkotó koprodukció terveit használod, nagyon durva mondhatni fizikai behatásnak kell történni, hogy füstöt láss!
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2020
(#) Vatti válasza Ibra93 hozzászólására (») Dec 9, 2020 / 2
 
Az Alkotó által csatolt képen látható felfogatás használata elengedhetetlen véleményem szerint, ezzel a módszerrel nem kapcsolgat be idő előtt az IC hővédelme, nekem (is) nagyon bevált csak ajánlani tudom.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2020
Következő: »»   597 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem