Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   530 / 562
(#) 13_Balu50 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Egyetértek veled az UC3845 -ős vezérlő ic biztosan teszi a dolgát, vagy a szkóp ad félrevezető képet a jelről,vagy a kapcsolásban lévő, hibás alkatrész -/ek/, tranyó, dióda,ellenállás stb az oka.
(#) korozsi válasza mpisti hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Szerintem a szok minden reszejo lasd a fenykepen. Kivettem a BC547 tranzisztort Collektor laban es az IC 6.-os labak közötti 2K ellenallast es a jel nem valtozott semmit. Esetleg nem jol csinaltam volna akkor most mar a jelnek jonak kellett volna lenni.
(#) korozsi válasza korozsi hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Valaki leirna, hogy az UC IC labain mekkora feszültsegeket kell mernem!
(#) ferci válasza korozsi hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Mentsd le az ic adatlapját és pl. az Electrical Characteristics táblázatnál megtalálod, hogy Vcc 15 volt esetén 13 volt körül van az output max source feszültség.
A szkópodat pedig kapcsold át 0.5 V vagy 1 V DC állásba, ne AC-ben legyen...

Ha kétségeid vannak a kijelzett értékkel ( feszültséggel ) kapcsolatban, multival mérjél meg egy 3...6 volt körüli elemet, akkut és hasonlítsd a szkóp által mutatott értékhez ( mérd le azzal is ).

Még egy... lay után senki se fogja nézegetni az áramkörödet.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2020
(#) TAttila77 válasza korozsi hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Többször esett már szó róla itt is, es a kapcsolóüzemű tápos, PWM végfokos témában is, hogy ilyen DSO szkópocskával nem lehet ilyen PWM elektronikákat mérni. Nem biztos, hogy azt látod, mint amit valójában kéne mutasson. (Tudom, nekem is van, talán saccolónak megteszi, de arra amit mutat egyáltalán ne vedd biztosra.) Analóg szkóppal kellene méregessél. Sokszor javítok inv.hegesztőket, de ilyen szkóppal neki se állok jelet vizsgálni, főleg vezérlésben.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2020
(#) korozsi válasza ferci hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
A szkopocska 1Volt DC allasban van, viszont 15VCC bemenetnel nekem csak 6,3V. van az outputnal. A layout rajzot azert raktam fel, hogy aki ir az gondolom megnezi, hogy miröl van szo. A hökapcsolot ha rövidre zarom akkor az output 6.-os labon a feszültseg 0V ekkor vilagit a piros tiltas led. Amikor atkapcsol zöld ledre akkor 6,3V merhetö rajta.
Esetleg nincs vagy nem ismertek Bekes megyeben lako forum tagot?
(#) ferci válasza korozsi hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Rakd fel a kapcsolási rajzot, amiből a 3845 környéke látszik..
Biztos többet látunk esetleg.
A képen 0.5 V AC-t látok az alsó sarokban, nem tudom, mi az... szépséghiba.. - rosszul van beállítva a szkópod!
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2020
(#) korozsi válasza ferci hozzászólására (») Júl 18, 2020 /
 
Teszek fel ket kepet. Igen rosszul mert mar idegesit az egesz. Minden müködik rajta csak negyszög jel nem.
(#) dara válasza korozsi hozzászólására (») Júl 18, 2020 / 1
 
Felejds el ezt a szkópnak nevezett masinát ez még 1KHz sem ad pontos értéket,képet.Ezzel nem fogod tudni,mérni a tényleges problémát.Valahonnan szerezz vagy kérj kölcsön egy legalább 20MHZ szkópot azzal értékelhető mérést tudnál csinálni.Az hogy kimegy a vég,több oka is lehet,trafó tekerés minősége,snuber tagok nem megfelelő értéke,igbt,fetek nem megfelelősége,és még sorolhatnám.Nem írtad hogy mit építettél bele.Mivel ezt a kapcsolást már többen utánépítették sikeresen ugye egyértelmű hogy nálad van a hiba.Ha adnál egy pontos leírást?
(#) korozsi válasza dara hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Tudom, vagy legalabb is gondolom, hogy nalam van a hiba, de hol ez itt a kerdes. Ezt a harom panet keszitettem el. A gep tap az biztos jo, ez nem lehet kerdes. Az IGBT panelt sem lehet szerintem elrontani, igy az is jo. Az IGBT panelbe HGTG illetve HFA15TB60 dioda volt. Ha esetleg kep is kell akkor rakok fel.
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Szia.
Az IRFD123 GS lábakról tehetnél fel egy képet, tehát hová csatlakoznak, hogy került beültetésre ez az alkatrész.
(#) TAttila77 válasza dara hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Üdv. Én is írtam neki, de rá sem hederített. Nem hiszi el, hogy azzal még a vezérlés jelét sem tudja megátni. Nemhogy egy túllövést, egy felfutó él idejét.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2020
(#) korozsi válasza kivancsi4 hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Az IRFD123
(#) kivancsi4 válasza korozsi hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
A közvetlen mellettük található 4R7-ek cserére szorulnak, valamint kapard le, vagy mosd le a lábaik között ragadt oda nem illő dolgokat. A panel másik fele is lemosható, ha még nem tetted meg.
Elsőre úgy tűnt, hogy az IRFD120 fordítva került beépítésre, de nem, a tükrözés tévesztett meg.
(#) korozsi hozzászólása Júl 19, 2020 /
 
Szerintem elöször a vezerlest kellene rende tenni ezert veszek uj UC IC-t es azzal is kiprobalom, de ha nem megy akkor mast kerdeznek. Esetleg valaki atnezne?
(#) dara válasza korozsi hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Azzal a szkóppal jobb megjelenítést akkor sem kapsz ha másik ic raksz bele.Ez ilyen.Jó az a négyszögjel.Az igbt gét lábán kéne mérni.Ha ott is ugyanilyen akkor jó.Nem kell a főtápot rákapcsolnod.
(#) korozsi válasza dara hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Megneztem, de a 4db 4.7R ellenallasnal nem egyformak a jelek. Eleg sok különbseg van köztük. A gate trafo kivezetesein sem egyforma, igy gondolom azt is at kellene nezni.
(#) Kovidivi válasza korozsi hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Először is szerezz be egy normális szkópot. Ezt a kit-et kb. 10KHz-ig használhatod csak.
(#) Temela hozzászólása Júl 20, 2020 /
 
Amennyiben jól emlékszem az a 4,7 ohmos ellenállás eredeti rajzon 200 ohm, ami a trafó kimenetén van(,ha nem jól látom azt, ami a panelon van, akkor bocs). A gate lábra meg nem kell ekkora teljesítményű szerintem...
(#) 13_Balu50 válasza korozsi hozzászólására (») Júl 20, 2020 /
 
Nézd már korábban is írtam, -( és mások is)-nem az IC vel lesz ott a gond, valószínüleg jó a jel csak a szkópod nem alkalmas a megjelenítésre. Azzal a tüskék nem látszanak, ha túl nagyok akkor sorozatban cserélheted majd az igbt-et. Rakok fel egy ilyen IC jelét, amely egy inverteres hegesztőben van. Ilyennek kell lenni a jelnek, vagy ennél jobbnak mármint ami a tüskéket illeti, de ezt csak egy jó szkóppal láthatod.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Ha elpukkantak az UC3845-ös icék, és többször cserélted annak az oka lehet pl. mellékelt shéma rajzon a T1 jelölt FET hibája, feltehetően átereszt, vagy zárlatos.
(#) dara válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Nem az ic pukkan neki hanem az igbt-k.Ez a rajz most hogy jön ide?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2020
(#) 13_Balu50 válasza dara hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Az UC3845-ös Ic is pukkan, fentebb írta és privátban is, de oda nem tudok neki csatolni rajzot. Nem ismerem a kapcsolási rajzát , így egy példa kapcsoláson szeretnék segíteni neki.Ha pl: a példa kapcsolásban lévő FET átereszt a 6 lábon hazavágja az IC-t.Vagyis miért mehetnek tönkre az UC3845-ös IC-k.
(#) korozsi válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Az IC nem pukkant csak az IGBT es a gyors diodak mar ketszer.
(#) mpisti válasza korozsi hozzászólására (») Júl 21, 2020 /
 
Ha a végfok elszáll, akkor a következő problémák lehetnek: a trafó nagyobb frekvenciára van méretezve mint amit a PWM fokozat előállít; nagyobb a jel kitöltési tényezője mint amire a trafó méretezve lett;légrés probléma is lehet a ferritnél, illetve az is lehetséges hogy a trafó nem megfelelő anyagú ferritre készült. S végül: nem működik a lemágnesező áramkör, -én erre tippelnék. Ha a felsoroltak közül bármelyik is fennáll,bármilyen szép négyszögjellel is hajtod az IGBT-ket, akkor is el fognak pukkanni.
(#) 13_Balu50 válasza korozsi hozzászólására (») Júl 22, 2020 / 1
 
Bocsi, félre értettem.
(#) korozsi hozzászólása Júl 25, 2020 /
 
Kicsereltem az UC IC-t es egy BC547 tranzisztort aminek a Collektor laba egy 2K ellenallason keresztül csatlakozik az UC 6.-os labara. Szerintem a jel egy kicsit jobb lett, de mint mar sokan irtak feljebb ezzel a szopnak nevezett valamivel nem lehet megnezni a negyzet jelet. A fet cseren is tul vagyok mar biztos ami biztos alapon. Ezek alapjan mar csak a Gate trafo marad ami problemas lehet.
Valaki keszithetne nekem egy ilyen transzformatort!
(#) japam válasza Subwoofer hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Üdv. Fórumtársak !
A fentebb említett Weco Discovery 140 hegesztőtrafó 4db nagyméretű tranzisztor típusáról tud-e valaki információt , ugyanis a típusát gyárilag lesúrolták róla.
KÖSZÖNETTEL : japam
(#) 13_Balu50 válasza japam hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Kép róla alkatrész vagy panelrészről ? Biztos, hogy tranyó ?, lehet kettős dióda, igbt, vagy fet is.
(#) japam válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Tisztelt Balu50.
Küldöm a képeket,a 4 fet közül kettőt kivettem , mert eldurrant.
Következő: »»   530 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem