Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Ion saját akkucsomag készítése
Lapozás: OK   12 / 26
(#) mrkatona hozzászólása Jún 7, 2020 /
 
Sziasztok,

2500-as és 1000-es cellát párhuzamosan köthetek feltölteni?
1 cellás töltöm van.
(#) szsrobert válasza mrkatona hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Feszultsegkiegyenlites utan, 1000es cella toltoaramaval.
(#) nedudgi válasza mrkatona hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Milyen kémiai felépítésű akkukról van szó?
Én könnyen beszélek, mert egy marékkal vettem a TP4056 modulból, de szerintem egészségesebb külön töltővel tölteni. Nem tudhatjuk, milyen töltöttségi állapotban vannak a cellák - jobb a békesség.
(#) Caladan hozzászólása Jún 22, 2020 /
 
Hali!
Én is akkupackot építek. Szerintetek a cellák alap feltöltését (hogy azonos feszültségre hozzam őket) mivel érdemes végezni?
Van egy IMAX B6-om, amivel egyenként fel tudnám tölteni őket, kapacitás tesztet is tudnék vele csinálni. Csak sokáig tartana egyenként az összes cellát megmérni, feltölteni. A másik lehetőség, hogy tud ez a töltő balanced charge-ot is, mikor sorba kapcsolok 2,3,4, 5 vagy 6 cellát, és mérővezetékeket is bekötök. De kiváltaná ez a cellánkénti töltést? Illetve azért jó lenne tudni mindegyik cella kapacitását, hogy úgy tudjam majd párhuzamba kötni őket, hogy mindegyik párhuzamba kötött cellacsoport kapacitása hasonló legyen. Ehhez viszont mindenképp egyenként kell őket tesztelnem.
Lehet hogy érdemes lenne vennem egy 4 slot-os töltőt is, hogy gyorsabban menjen?
Tudnátok javasolni olyat, ami tud 32700 méretű LiFePO4-et is?
Én a DLYFULL UT4-et találtam, az Everactive UC4000-et, na meg a SKYRC MC3000-et nagyon drágán.
(#) Jonas hozzászólása Júl 15, 2020 /
 
Sziasztok!
Ötleteket, tanácsokat szeretnék kérni.
Van nekem az 1. képen látható 2170-es Li-Ion cellám, ami tetőtől talpig alumínium, tehát nem forrasztható - legalábbis általam biztosan nem -, így maradnak a mechanikai megoldások. A tetején a pozitív csatlakozási pontot a negatív résztől egy vékony szilikon gyűrű szerűség választja el, kb. 1 mm van a kettő között, tehát nem sok szabadság van a fenti csatlakozó elkészítésénél.
Ezekből a cellákból akarnék 6-ot párhuzamosan kötni, a végső elképzelés a 2. képen van, már elkészült (csak nem tökéletes). Ja és a zöld slag miatt sem kiakadni, meg tudom magyarázni
Mivel mozgó járműbe készül az egész, ezért mindennek bomba biztosnak kell lennie (csak ne annyira bomba, hogy robbanjon is ). Ezért készült az egésznek egy bilincs szerkezet hilti szalagból, nem szép megoldás tudom, de biztosan tartják, és a kontaktus is megvan a negatív oldal részéről.
A probléma a 3. képen kezdődik a pozitív oldalak összekapcsolásával. A dolgot nehezíti, hogy 5x20-as üvegbiztosítékot kell raknom mindegyik tetejére. Az ötlet az volt, hogy készítek az akkuk fölé egy sín szerűséget, amire tudok rögzíteni rugókat, amik majd a biztosítékot rányomják a pozitív pólusokra (ez a 4. kép, közelről pedig az 5.). Itt magyaráznám meg a zöld slag darabkákat, amik tökéletes védelmet biztosítanak, ha véletlenül a biztosítékok elmozdulnának oldalra az akku tetején, rövidre zárva azt (ez a rövidzár még a biztosíték előtt történne, tehát nem védene a biztosíték). A baj ott van, hogy akármennyire tűnt elképzelhetetlennek, itt nem jön létre tökéletes kontaktus, pedig a biztosítékok ráülnek az akkura, megmértem. De valamiért nagy terhelés hatására a feszültség elkezd ingadozni, van hogy 0,5V esik, miközben 0,1 körül lenne reális, van olyan ritka eset, hogy ténylegesen csak ennyi esik. Ha mozgatom a biztosítékokat, akkor mocorog össze-vissza a feszültség. Erre szeretnék megoldást találni, vagy magyarázatot, hogy mit hagyhattam figyelmen kívül. Létezhet olyan, hogy egy egyszerű érintkező felület ekkora feszültségeket ejtsen?
(#) Zsolt 73 válasza Jonas hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Szia !

Életképtelen az alkotásod, főleg járműben. Ebből előbb-utóbb tűz lesz, ne kockáztass egy Lítium tüzet, nagyon durva és vízre durvul ! Szánj rá 10000-Ft ot, egy akkus cégnél annyiért korrekt módon elkészítik Neked !
(#) Jonas válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Júl 16, 2020 /
 
Szerintem az lesz a vége, hogy valahol hegesztetek a cellák tetejére (pozítív sarokra) forrfület, és akkor biztonságosan lehet arra építeni.
A negatív oldallal semmi baj és veszélyes nincs, a pozitív oldal valóban kétséges így, ebben igazad van. Szerintem a forrfül megoldaná mind a biztonság, mind a kontakt kérdést.
(#) Dióda hozzászólása Júl 18, 2020 /
 
Sziasztok.

Elektromos bagóhoz tervezgetek most egy akkupakkot összeépíteni. Ami lényeges számomra az az üzemidő de kinyírni sem szándékozom az akkukat.
Mivel fet kapcsolásút tervezek így az akkukat párhuzamosítom 4 darabot amik egyenként 2200mAh kapacitásúak icr18650h tipusúak. Utánnabogarászva ez a tipusú cella 5A kisütő áramra van maximalizálva. Viszont adott felhasználásban 8-10aperrel is meg lessz terhelve. Elméletileg a 4 akku 20ampert tudna mivel megosztódna rajtuk a terhelés . Csak kérdés hogy ez mennyire biztonságos így?
A töltést egy ilyen kicsi töltőmodullal tervezem kivitelezni ami igaz hogy csak 1ampert tud de max sokáig tart feltölteni de az mindegy. Ami félelmem van hogy nehogy az akkuk limit árama miatt a kivehető áram elegendő legyen, nehogy betérdeljenek tőle az akkuk a limitjük miatt.
Valakinek van tapasztalata ilyen ügyben?
(#) Pali79 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 19, 2020 /
 
Szerintem válassz másik cellát. Van itt az apróhirdetésekben is olyan ami 10/30A kisütő áramot tud.
(#) igor4122 hozzászólása Aug 10, 2020 /
 
Üdv mindenkinek.

Még nem nagyon foglalkoztam nagyon lítium akkupakkok készítésévek, amit csináltam azt Imax-B6-al töltöm.
Most viszont komolyabban belevágok a dologba, azonban rögtön akadályba ütköztem.

Van egy Kínából rendelt 3S, 30 Amper terhelhetőségű, és egy régi Asus Laptop akkuból bontott 3S, talán 5 Amper terhelhetőségű BMS modulom (ebben a típusban a BMS el van különítve a laptophoz csatlakozó paneltól, csak két vezetékkel kötődik hozzá, gondolom az utóbbiban van a töltési ciklus számláló).
Nagyjából képben vagyok a működésükkel kapcsolatban, amit nem tudok az az, hogy mekkora maximális feszültséget engedhetek rájuk.

Például egy 3S pakknál a töltési végfeszültség 12,6V, a 12V/2.000mA-es dugasz tápegység nekem kevésnek tűnik, ráköthetek-e egy 15V/1.500mA-est?

Van olyan szabály, ami megmondja mekkora feszültségtöbbletet lehet rákapcsolni egy ilyen modulra, mondjuk az akkusor végfeszültsége plusz x%?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2020
(#) pipi válasza igor4122 hozzászólására (») Aug 10, 2020 /
 
"ráköthetsz" 20V-ot is, csak a táp és akku közé tegyél egy normális fesz és áramgenerátoros stepdown konvertert
A rendes töltőáramkörök tized/századvoltra pontosan töltenek, ha nagyobb feszt kapcsolsz az akkura , hívhatod a tűzoltókat (BMS ide vagy oda)
Szerintem a laptopból bontott cucc már nem használható, letiltott
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2020
(#) igor4122 válasza pipi hozzászólására (») Aug 10, 2020 /
 
Köszönöm a gyors választ.

Nem értem teljesen ezt a stepdown konverter dolgot.
Ezek szerint a BMS túltöltheti az akkukat?
Pontosan hogyan kell bekötni egy ilyet, illetve milyen típust érdemes vennem (stepdown konverterrel még nem volt dolgom).
Gondolom terjedelmesebb is mint maga a BMS.

Egyébként mindkettő Silver Star 1A-hoz lesz, mint belső akkucsomag.
(#) pipi válasza igor4122 hozzászólására (») Aug 10, 2020 /
 
Itt visszaolvasgathatsz.
Dióhéjban kell egy táp ami feszültség és áramkorlátos -> beállítani a töltési vég feszültséget, és a max töltőáramot. A táp állhat két részből, egy fali adapterből amiből nagyobb fesz csorog ki, és utána egy stabilizátor ami a fentieket tudja. Erre a stabil tápra kötheted a balanszer/védő áramkörön keresztül a cellákat(mindet! nem csak a két végpontot).
Így a vége az lesz hogy gyakorlatilag csinálsz egy imax b6-ra messziről hasonlító cuccot..
Miért nem akarod a jó, profi töltődet erre a célra használni?
(#) igor4122 válasza pipi hozzászólására (») Aug 10, 2020 /
 
Köszönöm, így már értem.

A célom az, hogy a Silver Star fémkeresőmet, egyszer minimum IP67-es védelemmel lássam el.
Ehhez a balancer csatlakozó 4 kivezetését szeretném 2-re csökkenteni, ami még kényelmesen elfér egy IP védett mikrofon csatlakozóban (képen).
Ráadásul így bárhol fel lehet tölteni egy "zsebben elférő" dugasz tápegységgel (nem mintha nem futna el két hétig 1 akkukészlettel, de biztos ami biztos), az Imax kicsit macerásabb (külön tápegység stb.).

s-l1600.jpg
    
(#) peze hozzászólása Aug 11, 2020 /
 
Sziasztok! 3 db. 18650-es lithium akkut szeretnék párhuzamosan kötni. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen, itthon is gyorsan beszerezhető töltés vezérlő és túlzott lemerülés elleni védelemmel ellátott modult tudnátok javasolni? Van egy két töltés vezérlő modulom itthon, de azokat 1 cellához javasolják, és max 1A töltőáramot tudnak..Előre is köszönöm!
(#) pipi válasza peze hozzászólására (») Aug 11, 2020 /
 
1 cellással is töltheted, legfeljebb 3*annyi ideig tart
(#) peze válasza pipi hozzászólására (») Aug 12, 2020 /
 
Értem,köszönöm!
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 29, 2020 /
 
Hello.
Mi a véleményeyek a BMS-ek túltöltés védelméről? Szerintem túl magasan van... 4.28V+-0.05V-ot ír az adatlap, ez 4.33V. Én 4.36V-ot mértem... Ezután felraktam a csomagot még tölteni, labortáppal 44V-ra, hogy teszteljem a balanszer részt, és hogy lekapcsol-e a BMS. 700mA folyt perceken keresztül, majd hirtelen lekapcsolt a BMS. Ekkor rámértem a cellára, és 4.35V-ot olvastam le a multiról. Azt írja a net, hogy 4.10V és 4.20V végfeszültség között 1.6%-nyi tárolt kapacitás különbség van, és 4.2V felett pedig a töltési/merítési ciklusok száma csökken, drasztikusan... Abban reménykedhetek, hogy a balanszálásnál írt 4.20V+-0.05V lehúzza az összes cellát 4.20V körülre, ez reggel ki fog derülni...
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 29, 2020 /
 
Hali!
Ez ugye a védelem, vagyis amikor a cellafesz túl van a megengedett értéken lekapcsol, ez nem az üzemszerű állapot, a vészleállítás a cél.
Ezért pl a töltést nem szabad a bms-re bízni, a tápnak kell tudnia a töltéshez szükséges feszültség értékeket és a hozzá tartozó áram értékeket
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Aug 29, 2020 /
 
Új 10S csomagot raktam össze, a cellák töltöttségei kis mértékben ugyan, de eltérőek voltak, ebben az esetben használhatom a megfelelő feszültségű töltőt, az egyik cella túltöltés védelme miatt fog a töltés leállni.
Ha minden igaz, akkor a vészleállás után már nem tölt tovább, hanem balanszol. Viszont mindig vissza-vissza kapcsol a BMS, enged töltelni kicsit, gondolom a 4.28V+-0.05V-os határon mozog az egyik cella, a balanszer áramkör merít, ekkor a töltés engedélyezve lesz, szinte azonnal közbelép a túltöltés védelem, és kezdődik elölről. Ha pedig leválasztom a töltőt és várok egy napot, elvileg minden cellának 4.20V-on kell lennie (legalábbis, ami ennél magasabb feszültségen volt). Végülis belegondolva jól működik a BMS, ugyanazt csinálja mint egy imaxb6.
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 30, 2020 /
 
Vedd figyelembe a balanszáramköröd mekkora árammal balanszol, sok áramkör jóval 100mA alatti áramot tud csak. Ha eltérőek a cellák, és nyomatod neki nagy árammal, azt nem tudja tolerálni,
kvázi túltölti valamelyik cellát és a védelem megszólal, ez nyilván jelentkezni fog az élettartamban.
Különböző tipusú/töltöttségű cellákból készült akkupackhoz szerintem olyan "rendes" töltőt kéne használni ami figyeli a cellákat (mint az említett imax), nem csak egy mezei fesz/áramkorlátos tápot és mindent a BMS-re bízunk. Ha egyforma tipusúak/életkorúak/kapacitásúak, akkor valószínűleg hasonlóan töltődnek az időben, akkor elég lehet a BMS, de én nem merném nagy árammal tölteni.
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Aug 30, 2020 /
 
Ma reggelre minden cella 4.20V-on van. A BMS jól végezte a dolgát. Az áram nagysága szerintem lényegtelen (0.5A vagy 2A), mivel a töltöttség ebben a szakaszában már CV-vel vannak a cellák töltve, tehát az áram egyébként is kicsi lesz. A másik pedig, hogy minél nagyobb az áram, annál jobban emeli meg a cellák feszültségét, tehát annál hamarabb lép közbe a túltöltés védelem.
(#) kilincs89 hozzászólása Szept 11, 2020 /
 
Sziasztok!

Nem olyan rég hozzá jutottam majdhogynem "végtelen" mennyiségű eredeti bontott Samsung ICR18650-22P - 2200mah és INR18650-30Q - 3000mah akkukhoz. Mivel még új vagyok ilyen téren és tanulok, ezért pár kérdésem lenne. Mivel én ezeket árulom, ezért fontos hogy teszteljem őket. Kapacitásmérés pipa, viszont jó lenne ha a belső ellenállásukat is le tudnám mérni, mivel rollerba meg ilyenekbe is veszik(és akkor nyilván a nagyjából hasonló teljesítményűeket raknám egymás mellé, szerintem itt a kapacitás nem feltétlenül mérvadó...vagy mégis?). Erre milyen praktikátok van ami viszonylag gyors és megbízható?

Valamint, csináltam belőlük egy pakkot hooverboardba. Mindegyit cellát teljesen feltöltve építettem be, bár így is volt 1-2-3-4-5 tized eltérés a cellák feszültsége között. Ez nagy baj?
(#) Kovidivi válasza kilincs89 hozzászólására (») Szept 11, 2020 / 1
 
Első körben a sorba kapcsolt egységek kapacitása közül a legkisebb fogja az egész csomag maximális kapacitását meghatározni, másrészt BMS nélkül nem készítünk akksipakkot (és balanszer nélküli BMS-t nem használunk!). A belső ellenállás fontos, de csak akkor, ha a cella gyenge. Ha a belső ellenállásuk nagyjából azonos és alacsony értékű, akkor nem szüksége belső ellenállásra is válogatni a cellákat. Inkább törekedni kell arra, hogy annyi cellát kapcsolj párhuzamosan, amennyit csak lehet, egyrészt pl. a hoverboard hatótávolsága miatt (hány km-t tud menni), másrészt, hogy a cellák minél kisebb árammal legyenek terhelve! Így a belső ellenállás különbségek nem jönnek annyira elő. Az egész csomag belső ellenállásából pedig meghatározhatod a maximális terhelhetőséget.
Nekem pl. van egy 10S lipo pakkom, amiben az egyik cella csak 2.5Ah-t tud, a többi pedig 3.5Ah-t, a BMS mikor lekapcsol, simán megmérem a cellák feszültséget egyenként, és a kis kapacitású cellán 3V-ot mérek, az összes többi 3.70V körül van. Szóval a megoldás, hogy egy szinte bármilyen cellát párhuzamosan kapcsolok a kis kapacitásúval, így a leggyengébb cella nem egy cella lesz, hanem az összes többi. Így tudom a maximális kapacitást (energiát) kivenni a pakkból.

Ha a celláid teljesen fel voltak töltve és a pakk elkészülte után 0.5V különbséget mérsz, az elég nagy baj. Önkisüléses cellákat ki kell szűrnöd! Feltöltöd az összes akksid 4.20V-ra, majd pár nap múlva mindet egyesével teszteled. Amelyik vesztett a feszültségből, azt olcsóbban adnám el, felhívva a figyelmet az önkisülés lehetséges mértékére.

Nekem is hozhatnának egy talicska 18650-es cellát, tudnám hasznosítani!
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2020
(#) kilincs89 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 11, 2020 /
 
Nagyon köszönöm a gyors, hasznos hozzászólást! Az első képen látható az eredeti pakk ami cserére szorul, a másodikon pedig az épülő. Pontosan úgy csináltam, ahogy írtad. Feltöltöttem őket majd kb egy hét múlva kiszórtam azokat amik vesztettek a feszültségükből. A maradékból megkerestem a legfiatalabbakat, és azokat raktam be! Ugye itt a mérettel nem lehet variálni, csak ez az elrendezés játszik, és megy rá vissza a hooverboard gyári elektronikája is majd! Abban szerintem biztosan van bms is.

Ugyan rendeltem már BMS-eket, viszont az még nem tiszta hogy pontosan mit érdemes használni töltőnek hozzájuk? Nekem pl van otthon nagyon sok féle konnektoros 18v-os, 30v-os töltőm. Vezeték nélküli háztartási eszközökből... pl. 25.2v os porszívóé... Ezeket tudnám erre is hasznosítani?
(#) Kovidivi válasza kilincs89 hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Töltés: sorba kapcsolt cellák száma * 4.20V. Áramkorlátos tápegység. Áram inkább 0.25C (kb. 4-5 óra töltési idő). C - teljes Akku kapacitása, pl. 10Ah esetén 10A lenne 1C, 0.25C lenne 2.5A.
0.1C is tökéletes, ha van kb. 10 órád egy töltésre.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2020
(#) kilincs89 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
jajj de jó! köszönöm szépen!
(#) sztoja hozzászólása Szept 15, 2020 /
 
Üdv!
Fogalmam sincs, hogy jó hely-e ez a kérésemnek/kérdésemnek... majd kiderül.
3, csak félig működő NI-Cd akkucsomagból kimértem és kiszedtem a gyenge aksikat, így sikerült megmentenem, összeraknom kettőt. Az egyikben 3 db, a másikban 2 db. akkut kellett csak cserélni.
Most a kérdés:
keresek valakit, akinek van ponthegesztője, és az összeállított, helyére tett aksikra ráereszti a szikrát. Minden a helyén, a forrfülek is, valóban csak rá kell nyomni, más semmi. Természetesen nem ingyen kérem, de az egyetlen helyen, amit forrfülek hegesztésére találtam, mese-árat kérnek, annyiért már majdnem akkupakkot veszek.
Szóval valami tisztességes árat keresek, odavinném, megvárnám (akár a ház előtt a vírusveszély miatt), fizetném és vinném. Budapesten kellene, és nem hátrány, ha viszonylag jó oda a közlekedés. Esetleg ha valaki olyan céget tud, ahol nem néhány forrfülből akarnak meggazdagodni, annak is örülnék.
Köszönöm előre is.
(#) Kovidivi válasza sztoja hozzászólására (») Szept 15, 2020 /
 
Építeni, vagy vásárolni sem drága, de ha gyorsan kell, az más dolog.
Helyet sajnos nem ismerek.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2020
(#) sztoja válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 15, 2020 /
 
Tervbe vettem, hogy csinálok egy egyszerű, autóakkus verziót, mert ki tudja, mikor kell majd újra, de nem akarok bonyolultabb készüléket, az én koromban már nem az örökkévalóságnak építünk.
Következő: »»   12 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem