Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   666 / 726
(#) SlyChocolate hozzászólása Aug 14, 2020 /
 
Urak a Dayton Audio hangszórói mennyire minőségi darabok?
(#) Cinema válasza SlyChocolate hozzászólására (») Aug 15, 2020 / 1
 
Ugyanannyira jók, vagy éppen rosszak mint más hasonló gyártmányok. Tényleg, mit mondjon az ember?
Néztem ezekből is és az SB-Acoustic hangszóróit is végignéztem, egyelőre még mindig nézelődök. Talán, az utóbbiból hamarabb tudnék megfelelő kétutas otthoni használatra hangsugárzót kreálni.

Üdv!
(#) Laci66 hozzászólása Szept 11, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék egy 2 utas dobozhoz!
Adott kb. 17 literes doboz, HSP 002 (16cm) mély-közép és MNC GDS 33511 dóm.
A HSP elvileg 5KHz-ig jó, az MNC 2KHz-től fölfelé.
A keresztezési frekvenciát 3-4 KHz közé választanám.
Milyen keresztváltót ajánlotok hozzá?
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Ezek közül melyiket ajánlanátok?
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Szept 19, 2020 /
 
Na jó, akkor marad az első lépésben a mély-közép totál, a dóm 2,2 mikis leválasztás, aztán majd meglátom......
(#) Cinema válasza Laci66 hozzászólására (») Szept 19, 2020 /
 
A 3. elég jó, ha a hangszórók paraméterei megengedik és mérve is azt hozza amit elvársz tőlük.
Én kicsit módosítanám, a mély +30%-al nagyobb induktivitást kap a magas -30%al kisebb kapacitást, eltolva némileg a keresztezési frekvenciát, de maximálisan lapos(egyenes) az eredő átvitel.
Nálam ez bevált, de a hangszórók nagyon befolyásolják a kapott eredményt, tehát, egyedileg hangolandó és mérendő.

Üdv!
(#) Laci66 válasza Cinema hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Szia!
Azért vacilálok, mert nem ismerem a hangszórók T/S paramétereit. Így csak a kísérletezés marad.
A legutóbbi doboz pl. amit csináltam először kapott egy 2.rendű váltót (0,6mH, 4,7 mikró) de nem szólt szépen. Variáltam az induktivitást és a kondit, de nem javult a hangzás jelentősen.
Aztán itt valaki azt javasolta, ami fent írtam egy kondi a magas elé. Azóta is így használom.
Egész szépen szól...
(#) Cinema válasza Laci66 hozzászólására (») Szept 20, 2020 /
 
Ha van rá lehetőséged, meg kedved is, akkor próbáld meg azt amit írtam, nem légből kapott adat.
Vance Dickason-könyvéből való a méretezés és ez nálam, a Linkwitz-Riley 12dB-es szűrő jó eredményt adott, míg a natur 12dB/okt. Butterworth-szűrő nem.

Üdv!
(#) deebo válasza Cinema hozzászólására (») Szept 21, 2020 / 1
 
Amíg nincsenek mérve a hangszórók, ez mind lutri.
(#) Benji94 válasza SlyChocolate hozzászólására (») Szept 29, 2020 /
 
Szerintem nagy a szórás.
Ezt pedig abból gondolom, hogy főleg az alsóbb kategóriás hangszóróik adatlapja amiket néztem, túl szép hogy igaz legyen >> lemértek vagy ezer db-ot, és abból a legjobban sikerült hangszóró szerepel az adatlapon. Ami nagyon szép, csak a többi ~990 db-ra nem igaz.
SB-Acoustic-ot jobban ajánlom.
SB13PFC és SB19ST-ből most fogok építeni egy 2 utas reflex dobozt, egyelőre csak próbadobozban van, de árához képest nagyon elégedett vagyok ezekkel a hangszórókkal. Csak ügyelni kell rá hogy az SB19-et jó meredeken kell vágni, például mint ahogy a gyári SB Micro kit-ben ajánlják, 18 dB/oktávval.
(#) bajtaig hozzászólása Okt 6, 2020 /
 
Üdv!
Régen olvastam valahol hogy a hangsugárzó oldaléleinek aránya 0,8-1-1,25, vagy 0,67-1-1,67 legyen az állóhullámok kialakulásának elkerülése érdekében.
Első kérdésem hogy jól emlékszem-e?
Második hogy hol találok erről infót?
Köszi!
(#) golem hozzászólása Okt 7, 2020 / 1
 
Szia!
Én itt olvastam rola Bővebben: Link még számolni is lehet. Oldal alján található linkre kattintva tudsz doboz méret csinálni
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) bajtaig válasza golem hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Köszönöm szépen!
(#) Primary válasza bajtaig hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Az oldalarányoknak köbgyök kettőnek kell lenniük, ha legjobban szét szeretném húzni az állóhullámokat. Az a cél, hogy lehetőleg ne essenek egybe. Téglatestnél mindenképpen lesznek állóhullámok. Ettől a formától kell eltérni.
(#) szabi_zoli82 hozzászólása Okt 13, 2020 /
 
Sziasztok!
Van egy már kicsit módosított Preludium B32-es dobozpárom. A lehetőségekhez mérten szeretnék még jobb hangot kifacsarni belőle ha lehetséges. A hangváltója a HB1-esé. Esetleges doboz merevítés lehetséges? Úgy olvastam hogy a HB1-es dobozban volt bitumenlap merevítés az oldalfalakra felragasztva. Esetemben is kivitelezhető ez? Nem akarok átesni a ló másik túloldalára, hogy rosszabb legyen mint most, ezért kérdezlek titeket. Jelenleg Kácsa KCE-FLW15-ös kábellel hallgatom, de van LINN K20-as kábelem is. Az erősítő egy kicsit modifikált Proton AM-1. Sajnos jelenleg nem tudok 80-100e Ft-ért venni adott esetben egy HB1-et, vagy más hasonló minőségű dobozt, ahogy mondani szokták: ez van, ezzel kell dolgozni. Köszönöm a segítséget!
(#) veroka válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
A bitumenlap (ha van is benne) nem merevítésként van, hanem csillapításként illetve tömítésként - a bitumen túl lágy lenne merevítésnek. A Preluk az eredeti Vifa készlettel vannak olyan jók (vagy talán jobbak is), mint a HB1 - de ezek után ez már izlés kérdése, amiben pedig nem lehet tanácsot adni.
(#) szabi_zoli82 válasza veroka hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Valóban a HB1 nagyon vintage kinézetű, de nekem tetszik. Valóban, helytelenül írtam, nem merevít hanem rezgéscsillapít a bitumen lap. Ebben a B32-ben eredeti hangszóró készlet van. Szerencsére. A vidi dobozok, így a Prelu is ugye hát nem kimondottan stabil összerakású dobozok. Bár ez még egyben van. Ezért gondoltam rá hogy javíthat-e a bitumen lap a hangján. Azt tudom hogy a túl vastag már sokat elvesz a térfogatból, ami után biztosan nem lesz jobb a hangja. Esetleg belül a sarkokat tudnám még kicsi keményfa háromszögekkel megmerevíteni. Esetleg valami korrektebb csillapító anyag belülre... Ilyen módosításokon gondolkodom, ezek költségben is kezelhetőek.
(#) Firefighter1 hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Hangsugárzók tekintetében nagyon kezdő vagyok, de a hangok terén nem teljesen!
Nem vagyok "vájtfülü" de szeretem a szép tiszta hangzást!

Ezért is döntöttem úgy hogy szeretnék egy "jobb" hangrendszert itthonra.
Két szobába szeretnék ( nappali és dolgozó szoba) hangfalakat, de nem feltétlenül venném.. hanem inkább én csinálnám!

Mi a feltétele? Gondolom a többutas rendszer... De mit érdemes megcélozni? Eddigi ismereteim ott kimerülnek hogy mélynyomó / középsugárzó / magassugárzó..

Ugyhogy nem is, hogy a kályhától kell indulni, hanem egyenesen a tűzrakástól!
(#) veroka válasza Firefighter1 hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Nos, hogy stílszerű legyek: nagy fába vágod a fejszédet.

Először is olvass szakirodalmat, hogy az alapokkal tisztában legyél. Pl. EZT érdemes végigolvasnod. Illetve EZT is, bár itt sok a halott link már, de a szöveg is fontos.

Szóval ezek után eldöntöd, hogy mi is a cél, mi az ami a "jobb" hangrendszert megkülönbözteti a "nem jobb"-tól. És ami az egyik legfontosabb: mennyi pénzt szánsz rá. Alaposan körülnézel a piacon, kiszemeled a hangszórókészletet. Ehez a gyári adatlapok a legritkább esetben adnak sok segítséget, ugyanis a gyártók nem felététlenül valós adatokat adnak meg - viszont kezdésnek jók lesznek, aztán úgyis menet közben kell mérjél és alakítani a dobozt-váltót.

Én személy szerint egy kis kétutas, zárt rendszerrel kezdeném. Szóval magas és mélyközép hangszórókra lesz szükséged (és az erősítőd eldönti, hogy 4 avagy 8 ohmos készletre, mekkora terhelhetőségre). Vegyünk egy példát: van egy Onkyo erősítőd. Ez 2*70 wattot tud leadni 8 ohmon. Tehát a hangszórókészletednek is minimum ilyen terhelhetőségűnek kell lennie. Sok válogatás után mondjuk egy ilyet választasz. Ehez kb. 20 literes doboz való (bár ez inkább b-reflex dobozba való, mivel a Qts=0.365). Kiszemeled a magasat is, és megtervezed a dobozodat, hogy a belső térfogata kb. 20 liter legyen.
Ezek után jön a váltó. A két linkelt hangszóró kb jól fog szólni egymással, 2.5 kHz keresztezési freki kell nekik és 12 dB/oktáv meredekségű (másodrendű) szűrők a váltóba. És mivel a magas (papíron) érzékenyebb mint a mélyközép, ezt majd csillapítanod is kell. Megtervezed, nem nagy dolog csak számolni kell hozzá. Ezt a készletet kipróbálhatod zárt dobozban is, ha nem tetszik akkor a dobozod hátuljára vághatsz reflexnyílást is, kb 40Hz-re hangolva a dobozt. Hallgatózól, tömsz, mérsz, módosítasz... és a végére eléred azt a hangzást amit szeretnél.

A dobozok legyártásához viszont elég sok asztalos tudás és szerszám kell.
(#) bolond6 válasza veroka hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Idézet:
„Vegyünk egy példát: van egy Onkyo erősítőd. Ez 2*70 wattot tud leadni 8 ohmon. Tehát a hangszórókészletednek is minimum ilyen terhelhetőségűnek kell lennie.”


Laikus vagyok, vagy még az sem, de aki nem hall a hangerőszabályzó tekergetésekor, minek épít hangsugárzót... Ugyanakkor ha van füle, miért kellene elzárni őt a kisebb terhelhetőségű (olcsóbb) hangszóróktól, alkatrészektől? Szobahangerőhöz, első építésnek azok is bőven jók. Ha nem veszi komolyan a méregetést, kísérletezést, a nagyobb terhelhetőségű hangszórókkal is rossz lesz a végeredmény, viszont több pénzt dob ki az ablakon. Ha pedig komolyan veszi az építést, akkor a hangerőszabályzót is fogja tudni kezelni.
(#) veroka válasza bolond6 hozzászólására (») Okt 18, 2020 /
 
Először is csak vettem egy példát, korántsem biztos, hogy tud ennyit a használni kivánt erősítő.
Másodszor, az olcsóbb hangszórók minőségben is kevesebbet tudnak, sz...ból pedig nem lehet várat építeni. Ha gyenge (olcsó) hangszórókészletből építed meg az első dobozodat, sosem fogsz tudni jó hangú dobozt összehozni, mert a hangszórók nem képesek valósághűen visszaadni a bevitt hangokat - és akkor még csak a hangdoboznál tartunk, az erősítőrő képességeiről vagy a forrásról (mp3 vagy hanglemez pl.) még szót sem ejtettünk. Sosem fogod tudni, hogy amit összeraktál, az azért szól vacakul, mert te elrontottál valamit a váltásnál vagy a doboz méretezésénél, vagy mert a hangszórókészlet ilyen rosszul szól.
De vegyük az optimális esetet, sikerül kis terhelhetőségű hangszórókból kiváló dobozt összerakni, és szépen zenél szobahangerőn (ami mindenkinek más hangerőt jelent). Mégis egyszer valaki véletlenül jobban feltekeri bármelyik potmétert, és odavan több heti munka és kisérletezés. Sosem fogod tudni, melyik az a hangerő, amit a hangszórók még elviselnek károsodás nélkül.
És végül harmadszor: a linkelt hangszórók messze nem túl drágák. Ár-érték arányban elég jó vétel (szerintem) mindkettő, és könnyű őket összeváltani (bár a Monacor magas esetében elég sok kételyem van).
(#) pedav hozzászólása Okt 23, 2020 /
 
Sziasztok! Üvegszálas vagy kőzetgyapot bélés jó reflex dobozba vagy nem ér semmit?
(#) Benji94 válasza pedav hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Szia!

Akusztikus tulajdonságait nem ismerem, de amiatt semmiképp nem ajánlom, hogy a reflex nyíláson keresztül kijöhetnek szálak, amit ha beszívsz nem túl egészséges.
Akkor már inkább vegyél SAL HT 35 vatelint, 400 Ft/1 csomag, az nagyjából 1 db közepes méretű hangdobozba lesz neked elég.
Van drágább is, de nem olyan rossz az sem, én itthon egy 30 cm DLD Acoustics bandpass ládába tettem 1 csomaggal, és sokat javított rajta.
(#) teddysnow válasza pedav hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Szia,
nekem zártban van üvegszálas, mert onnan nem tud "kijönni". Vagy attól vagy nem attól, de mindig elcsodálkozom a hangján, amikor fejhallgatóról váltok át hangdobozra, hogy szól úgy, mint egy AKG.
(#) mek-elek hozzászólása Okt 25, 2020 /
 
Én sem ismerem eme anyagot, azonban elgondolkodtatónak tartom, hogy hangfalon belül a hangszórók "tüdejére" nem káros-e, ha belekerül? Mert azért van a hangfalban némi légmozgás.
(#) teddysnow válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Szerintem nem lehet rosszabb egy nyitott reflexnél.
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Az első saját építésű hangafalam 1978-ban bútorlappal készült a rádiótechnikából méretezve, pacsirta hangszóróval, rég volt. Ez, mivel mást nem kaptam akkoriban, sok csomag vattával volt bélelve. Nem sokkal később megvették gitárerősítőhöz, otthoni használatra. Ez bass reflex volt. Ekkorra már felvehettem az OTP hitelt a második Videoton Corona hangfalamra (így már párba lettek). Ezek zárt hangfalak voltak. Azóta is megvannak, csak más hangszórókkal.
Szeretem a lefele nyúló mélyeket. A nyitott hangfalak meg nem ilyenek.
A zárt doboz előnyei között szerepel a kártolt gyapjú használatának lehetősége is, mivel a moly nem fér hozzá. Az pedig elég jó csillapító hatással rendelkezik.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2020
(#) mnyugger hozzászólása Nov 9, 2020 /
 
Hangszóró doboz borítására kiváló anyag, olcsón.
Bővebben: Link
Facebook link
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2020
(#) elektrorudi válasza mnyugger hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Idézet:
„Ez az oldal nem érhető el.”
(#) mnyugger válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 10, 2020 /
 
Elérhető, de csak ha be vagy lépve a facebookba.
4mm vastag!
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2020

kárpit.png
    
Következő: »»   666 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem