Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ütésszámláló teniszütőre
 
Témaindító: IvánGábor, idő: Okt 4, 2020
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 14
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 6, 2020 /
 
Tulajdonképpen az se nagy baj, ha a labda nem arra megy, amerre ütöm, minél kiszámíthatatlanabb, annál mókásabb. Mindenképpen visszarángatja a gumizsinór. De akárhogy is, az első ötleted egyszerűbbnek tünik és könnyedén felszerelhető bármelyik ütőre. Úgy néz ki, hogy most megtaláltam ugyanezt a lépésmérőt máshol, talán nem is kell novemberig várni. Mindjárt megrendelek 4 darabot.
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 7, 2020 /
 
Pénteken érkeznek a lépésszámlálók!
(#) IvánGábor válasza proba hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Ez is jó ötlet. Ha a lépésmérőkkel nem sikerül, megpróbálom ezt. Esetleg kipróbálok húros ütőket a játékhoz.
(#) Kera_Will válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Akkor Te ezek szerint a gyors és valószínűleg drága videokamerákat szeretnéd kiváltani egy sokkal egyszerűbb megoldással. Mechanikus érzékelővel , magán az ütőn.
(#) IvánGábor válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Semmilyen videókamera nem oldaná meg a problémát, akármilyen drága, ez eszembe se jutott. Ha olvastad a kezdő bejegyzésemet, akkor ez nyilvánvaló. Egyszerű ütésszámlálóra van szükségem. Igen, minden ütőn külön-külön.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) Kera_Will válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
pl ebben jobb szélenEzeket a YT videókat megnézve, amikor egyedül sokat oda vissza ütnek sípszóra kezdenek végeznek és mindegyiknél írnak darabszámot szépen látszanak az őket bámuló kamerák (videóbírók) amivel az ütéseket számolják.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2020
(#) IvánGábor válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 7, 2020 /
 
Én egészen másképp használom. Játszótéren. Nincs sípszó, nincs néző, csak játék és nevetés, - felnőtt, gyerek, kerekesszékes együtt. Egy kis verseny teszi majd ezt még szórakóztatóbbá. Egyébként sokkal jobb az én változatom, mint ahogy a videón látszik. Lassúbb a labda, nem kell ilyen őrült tempóban ütni.
(#) IvánGábor válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 9, 2020 /
 
Megjöttek a lépésszámlálók, pont olyanok, amilyeneket te mutattál a képen. Nagyon szépen fel tudom erősíteni az ütőre. Hát számlál, de nem tökéletes. Lehet vele csalni... például erősen megrázni az ütőt, vagy földhöz ütögetni. A gyengébb ütéseket meg nem számolja. Mindegy, ez egyelőre jó lesz, nem komoly játékról van szó. Ha mindegyik egyformán van beállítva, akkor az is szabály lehet, hogy csak a mérhető ütés számít. Meg ahányszor a játszótárs a földöz üti, annyi ütést kap a fenekére az ütővel. Számlálva .
Mégiscsak kisérletezgetnék a rugó átállításával, de olyan kicsi a csavar rajta, hogy még az én legkisebb, elektronikához való csavarhúzóm is túl nagy hozzá. Pedig előbb-utóbb ki kell nyitnom, mert elemet is kell benne cserélni. Venni kell ehhez valót.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2020
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 9, 2020 /
 
Egy hajszálvékony, ívben meghajlított rugalmas műanyagszál a rugója. Megpróbáltam jobban megfeszíteni úgy, hogy a lengő megszakítón a tengelyhez legközelebb lévő fogközbe (mélyedésbe) akasztottam be. Bocsánat a szakszerűtlen szóhasználatért. De így se elég feszes. Elképzelhető, hogy vastagabb műanyaszállal működne. Van ezeknek a rugónak is használható műanyagszálaknak neve? Hogy keressem?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2020
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 10, 2020 /
 
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 11, 2020 /
 
Sajnos a lépésszámláló teljesen megbízhatatlan, még akkor is, ha a legjobban megfeszítem benne a műanyag hajszálat. Vagy egy erősebb rugalmas szál kell, vagy valami egészen más megoldás.
Mindenesetre kijelzőnek jó lesz a lépésszámláló.
(#) IvánGábor válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Kedves Macsek, olyan lépésszámlálót szedtél szét, amilyent a linkben mutattál és amilyent én is vettem? Vagy van másféle, ahol az érzékenységet jobban át lehet állítani?
(#) sargarigo válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Szerintem inkább a piezo irányába kellene elindulni. Csak ötletelés szintjén: a piezo lapkát a szélénél rögzíted, másik szélére meg ragasztasz egy csavaranyát súlynak (mit a képen). A koppanásra jó nagy feszültségtüskét generál. A "jó nagy" ez esetben nem tudom mekkorát jelent, meg kell mérni. Aztán kell valami Schmitt-triggeres kapuzó áramkör, hogy ne minden lengedezésre számoljon, csak a határozott koppanásra. A kimenet meg mehet a számolóműre.

Szerk.: Amúgy én ezt az oldalt megnézném a helyedben, kb készen kapod
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2020
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 12, 2020 /
 
Ha te néznéd a helyemben, biztosan tudnád, hogy mit hogyan használjak. Amúgy egyszerűnek tünik, de sajnos én hiába nézem, nem látom, hogy mit kapok készen. Van kedved és időd kisérletezni ezzel? Ha te nem, bárki, aki olvassa ezeket a sorokat, lehetőleg Budapesten vagy környékén? Szerintem ez egy izgalmas és jópofa feladat egy hobbielektronikusnak és még jövedelmező is lehet... Majd teniszezünk is kisérletezés közben (ezzel lehet ülve is).
Aki erre ráharap, írjon egy e-mailt.
(#) proba válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 12, 2020 /
 
Ahogy elnézem, egy gépkocsi riasztóhoz való rugdosás szenzor, készre szerelt állapotban.
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 13, 2020 /
 
Az nekem még belefér, hogy a kisérletezés, a prototipus kicsit többe kerül, de ha már ki van találva, legyen olcsón elkészíthető vagy beszerezhető. Ez mégis csak egy játék.
És persze legyen akkora, hogy ne vegye el a játék örömét. Se a súlya, se a mérete.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2020
(#) Macsek71 válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Az enyém ilyen ...

Reed cső előtt mozog egy mágnes, acélrugóval megtámasztva .(főleg az íves oldal felől érkező rezdüléseket érzékeli...)

Nem akarok gonosz lenni, de mintha írtam volna, hogy szerintem szét kell szedni az eszközt, és az érzékelőt megfelelő irányba forgatva, új tokozásban rögzíteni.
Akár az elektronika a nyélen(ben) az érzékelő meg a fejben


Műanyag fröccsöntött ütőnél kiróbálnám (ha elfér )a "húrok" közé 2 reed cső, + rugón egy mágnes(ke).
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) Kera_Will válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Reed az törékeny erre a célra... akkor már inkább hall sensor.
Azokból akár digitális szintű jel is kijöhet. Érzékenysége olyan amilyen mágnes távolsága és a rugó hosszával lehet még játszani.
hall érzékelők
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) Inhouse válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Vagy mágneses labda!
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 14, 2020 /
 
Vettem két új lépésszámlálót, ezek így néznek ki. De ezek is eléggé megbízhatatlanok, úgyhogy továbbra is várok segítséget.
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Most teszteltem. Az ütő nyelére szereltem az ütő "torkára", a fejjel párhuzamosan. Az ütéseket egyáltalán nem számolta, de hogyha a hasamat puhán megböktem a nyelével, akkor számolt. Tehát fontos neki a derékszög. Ez még megoldható. De akkor meg túl könnyen számol, minden suhintást. Inkább ellenkező irányba tévedjen, az se baj, ha nam minden találatot számol, de amit számol, az találat legyen. Tehát valahogy meg kell nehezíteni a számlálást. ahogy Macsek mondta. Valami rugó lehet képen baloldalt, nem? Tényleg nincs senki, aki eljönne ezzel játszadozni? Mondom, fizetek. Aztán ha az egész bejön, akkor ebből gazdagodunk meg.
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Volt már ilyen projekt... Illetve amiből a legkevesebb van, az az idő...
(#) Macsek71 válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Itt a kihívás

A számláló megvan, szereld ki belőle az érzékelőt. ( remélem egyszerű kontaktust adó valami van benne).
Fogd az ütőt, meg a labdát és keress olyan "érzékelőt" ami Neked megfelel .
Felsoroltak már itt néhány ötletet a Fórum-lakók ...
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
A kondenzátormikrofon teljesen rossz ötlet? A telefonomon volt ez az app és egész jól reagált, de ilyen készüléket nem találtam önálllóan. Mobilokat mégse ragaszthatok az ütőkre.
(#) Skori hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Szerintem egy apró 3D gyorsulás érzékelő szenzor kellene. Amikor az ütő megüti a labdát akkor hirtelen lassulás van egy pillanatra. A lassulás mértékét egy küszöbértékkel össze kell hasonlítani, hogy a kisebb koppanásokra ne reagáljon. Továbbá a gyorsulás(ill. lassulás) 3D irányszöge is adott ütéskor, ez is segíthet az egyéb koppanásoktól megkülönböztetni az ütés okozta gyorsulást.
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Electret mikrofon kapszula lehet az inkább, a kondenzátor mikrofon egy komolyabb darab.
Nagyon érzékeny, nem lenne jó. Nem csak a rezgésre, ütésre, de minden levegőben terjedő hanghullámra "jelezne". A telefonban egy számítógép van, ezt nélküle csak DSP-vel lehetne megoldani, az meg nem annyira lesz itt jó. Lehet, hogy a piezó lap mechanikusan rögzítve kevesebb hibajelet adna.
Illetve a már említett 3D gyorsulásérzékelők, de ott megint kell feldolgozás szerintem, Arduino és némi program.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2020
(#) IvánGábor hozzászólása Okt 16, 2020 /
 
Jó, akkor piezo lapka lesz. Úgy látszik, nekem kell megcsinálni.
Ja, és veszek egy forrasztópákát, ami ilyen pici helyre alkalmas. Életemben nem forrasztottam, csak láttam, hogy csinálják. Milyen forrasztópákát ajánlotok, tekintettel arra, hogy először és utoljára fogom ezt használni? Esetleg van valakinek egy erre alkalmas forrasztópákája, amit kölcsönadna vagy jutányos áron eladna nekem?
A képen látható az a "ház", ami alól kinyúlik a kalapácsocska. Ahányszor a kalapácsot az ujjammal mozgatom, mindig számol egyet. A fedelet egy kis csavar tartja. Ha azt mondjátok, hogy lecsavarozhatom, akkor lecsavarozom, aztán lefényképezem azt, amit alatta látok.
(#) Kera_Will válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
A piezzo lapka kevés ... utána kell még egy erősítő illesztő áramkör, majd egy határoló fokozat amivel a jelszintjét tudod beállítani.Majd ezt a "stabil " pulzát átvinni egy számláló egységre.(ezlehet lépés számláló csak a billegő mozgolódás távadó kontaktusára kell adni az előző komparátor áramkör kimenetét.

Lásd a "tapsiszámláló" appban lévő tologatható küszöbérték vonala.
Azt a telón futő alkalmazás DSP (Digiatal Signal Processing) végzi el szoftverből.

Jelen esetben analóg áramköri elemekkel kell ugyan ezt elvégezni a piezzo rezgéseinek a
feldolgozásával.(ezt az analóg erősítő és komparátor áramkört meg kell tervezni és ki kell kísérletezni .
(ez állhat 2 3 tranzisztorból és pár darab ellenállásból/kondenzátorból vagy műveleti erősítőből és pár darab ellenállásból/kondenzátorból)
(#) Kera_Will válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Blokk vázlat szinten így néz ki a megvalósítandó eszköz
Távadó-vevő lehet 2 -3 szál drót , de akár vezeték nélküli is.
Attól függ mi a cél.
Ha magán az ütőn van minden akkor ott hagyod.
Ha ki kell jelezni nagyobb tömeg számára akkor lehet tovább fejleszteni .
(#) proba válasza IvánGábor hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
a kalapácsra egy rugó, esetleg valami zselé, a másik irányba meg damil, ami a húrok közé be van fűzve. Szerintem ha jól sikerül kivitelezni, működik.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2020
Következő: »»   2 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem