Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   109 / 122
(#) laci_w hozzászólása Márc 26, 2020 /
 
Üdvözletem Mindenkinek!
Került hozzám egy EA6383S erősítő, kérdésem az lenne, hogy a végfokjában a VC18 jelű kondenzátor (ahogy nézem egy hidegítő- gerjedés gátló), a rajzon 22pF-os, nálam 47pF-os van helyette beültetve.
Nem tudom ez valami "gyári" módosítás, vagy valaki ilyet rakott bele javításkor?
Valaki, akinél még van eredeti végfokpanel, nem nézné meg mi az eredeti érték ebben a pozícióban?
Előre is köszönöm!
(#) beretiisty66 hozzászólása Márc 30, 2020 /
 
Megoldódott a sercegés bár lövetem nincs pontosan mi okozta. Kezdetnek nem is olyan tranzisztor volt a szabályzó második fokozata mint amit a kis almanac ír nekem, de cseréltem mindkét oldalt, de ugyanúgy csinálta. Aztán szétszedtem pár kondit és visszatettem mindet az sc09 kivételével és ím már nem sistergett. Most vagy az volt vagy valamely kontár összehúzott pár forrasztást mert igen ocsmány csimpulák voltak forrasztványnak otthagyva. A földelését nem is bántottam, és egész szép négyszögeket meg háromszegeket köpköd ki hátul ha telefonról adok neki, bár az egész fel volt húzva egy 50 herzes hullámzásra, de van egy gondolatom hogy az a szkóp trafója volt.
Ha valaki esetleg ezzel küzd szerintem érdemes megnézni a forrasztásokat mert ha én jól láttam akkor ott nekem túl közel voltak a dolgok, egy tán át is volt nyalva a mellette levőbe.
Köszönöm a segítséget és minden jót!
(#) tokosvereb hozzászólása Ápr 1, 2020 /
 
Sziasztok,
szeretnék kérni Videoton RA6363s (tuner elhangolódás, tuner behangolhatatlanság, phono bemenet néma) hibák javítására aktuális szervizt, szakembert, akihez elvihetem javíttatni 2db nevezett erősítőm!
Előre is köszönettel
Bence
(#) 1tom hozzászólása Máj 2, 2020 /
 
Kedves fórumozók! Valaki esetleg tudna lamer kérdésben segíteni: a RA6363s szabályzó modulon a SC70 és SC71 kerámia kondenzátorok 33 nF értékű ? Mérni nem tudom egyiket sem mert 30 év sok volt nekik és kettérepedt mind a kettő.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2020
(#) laci_w válasza 1tom hozzászólására (») Máj 2, 2020 / 1
 
Szia,

Nálam két szabályzó panelen is mindkét kondenzátor 33pF értékű kerámia.
A rajzon is ezek az értékek vannak feltüntetve.
(#) 1tom válasza laci_w hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm a választ!
(#) metabo123 válasza laci_w hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Szia! Épp itt van az asztalomon szétbontva a készülék.
Megnéztem, az enyémben is 47pF-os van az érintett pozícióban.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) antiktelefon hozzászólása Máj 22, 2020 /
 
Üdv!
Nem kifejezetten ezekhez a készülékhez tartozik, de az itteni tagok valószínűleg tapasztalatból tudnak tanácsot adni.
A DIN dugók külső fém burkolatának bekötéséről vagy lebegve hagyásáról kinek mi a véleménye?
Van, ahol azt írják, az egyik végén be kell kötni, a másikon nem, máshol inkább mindkét végén bekötik, azonban a Videoton készülékek mindent mindennel földelése miatt én semmi különbséget nem tapasztaltam.
Mi lenne a korrekt megoldás? Illetve miben változtat, ha külön árnyékolás és külön test ér van a kábelben? Például itt érdekes lehet, ha egy jack-DIN kábelt veszünk, és a forrás egy telefon, és csak a forrás oldalán van az árnyékolás bekötve, ami így a külön test éren keresztül lenne csak az erősítőnél testre kötve... Vagy emiatt mindkét végén érdemes bekötni a külső árnyékolást?
(DIN-DIN-nél még az is lehet, hogy az árnyékolásokat a fém csatlakozóra kötve, a testtől külön vezetjük, de ez egy DIN-RCA vagy DIN-jack kábelnél már nem opció,mivel ott nincs külön test)
Általánosan hogy érdemes készíteni a kábelt, hogy a legkevesebb gond legyen vele?
Külön árnyékolásos- külön árnyékolásos dugó, külön árnyékolásos-RCA/jack dugó, és ezek külön test és árnyékolású illetve közös test és árnyékolású kábeles változatainak kombinációi a leggyakoribbak...
Bolti kábelekben annyira kevés elemi szál van, hogy ott az árnyékolás nem is kérdés, illetve a DIN kiosztása sincs megadva, szóval ez csak a házi készítésű, normálisan árnyékolt kábelekre vonatkozik.
(#) rozsdas111 hozzászólása Okt 25, 2020 /
 
Sziasztok! Általánosságban kérdezem, mi okozhat alig hallható zajt, sercegést az erősítő kimenetére csatlakoztatott hangfalaknál? Az erősítőre csatlakozott fejhallgatónál ez a zaj nem érzékelhető, de a hangfalakon már ott van. Az erősítő problémájára gyanakszom, mert minden csatlakoztatott hangfalnál nagyon kicsit hallható. Főként a magas és középsugárzókon.
(#) reloop válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 25, 2020 / 1
 
Szia! A kérdésed előbb-utóbb a helyére kerül, azaz az Erősítő mindig témába.
Már azzal is haladtál, hogy a fejhallagató kimenetet megvizsgáltad. Ugyan így kell eljárnod valamennyi részegységgel.
Ízelítő a lehetőségekből: szennyezett panel, érintkezési hiba (csatlakozók, kapcsolók, relék, potenciométerek, forrasztások), elektrolit kondenzátor fáradás, ellenállás fáradás, félvezető fáradás.
(#) rozsdas111 válasza reloop hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Köszönöm, ebbe az irányba fogok indulni.
(#) sepizoli hozzászólása Okt 28, 2020 / 1
 
Jó estét Szakemberek.
Van egy Videoton EA6383s végfok modulom, amit használni szeretnék. A mellékelt képen pirossal bekarikáztam ahol nincs meg a feszültség (mérésem:+0,4V;-2,1V).A kékkel bekarikázottnál ott megvan a feszültség,a zöldnél meg nincs rajta a végtranzisztor. A kérdésem az lenne,hogy hol keressem a hibát. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) reloop válasza sepizoli hozzászólására (») Okt 28, 2020 / 1
 
Üdv! A legfontosabb, a kimeneti feszültség még hiányzik.
(#) sepizoli válasza reloop hozzászólására (») Okt 28, 2020 / 1
 
az is jó
(#) reloop válasza sepizoli hozzászólására (») Okt 28, 2020 / 1
 
A VR35 vagy a VT36 hibásnak néz ki. Mérd meg a végtranzisztor bázis helyén (I., VI. a rajzon) a feszültségeket. Ha VT36 emitter (I.) 0 V, akkor hibás a tranzisztor.
(#) sepizoli válasza reloop hozzászólására (») Okt 28, 2020 / 1
 
Megkértem. -1,3v az emiteren.
(#) reloop válasza sepizoli hozzászólására (») Okt 28, 2020 / 1
 
Ha nem változott a korábban mért -2,1 V-os bázisfeszültség, akkor az a tranzisztor akár működhet is, viszont az eddigi információból nincs magyarázat hová folyhat a VT36 emitter árama. A hangszóró ugye nem maradt rajta véletlenül?
Mérd meg a VT33 emitter-feszültségét (VI.)!
(#) sepizoli válasza reloop hozzászólására (») Okt 28, 2020 / 1
 
Nincs rákötve hangszóró,bemeneti jel,végtranzisztor. Csak a végfokmodul van meg. A vt33 emiteren 0 v van
(#) reloop válasza sepizoli hozzászólására (») Okt 29, 2020 / 1
 
A VR84-en nem esik feszültség, így áram sem folyhat rajta.
A VR35 értékét ellenőrizd, lehet beforrasztott állapotban is. A VT36 bázis-emitter feszültsége azt mutatja folyik rajta áram, de ennek az áramnak feszültséget kéne ejteni VR84-en.
Talán VC48 (150 nF) zárlata lehet a magyarázat.
(#) 1tom hozzászólása Nov 6, 2020 /
 
Sziasztok!

Olyan gondolatom támadt, hogy a 3db EA6383s erősítőmből kivenném a végfok modulokat és mindegyikbe 1db ilyen Link modult tennék bele. Működőképes lenne a dolog? A szabályzó modul maradna bennük, az onnan kijövő jelekre kötném ezt a modult, majd ez után menne a koppanásgátlóra, onnan meg a hangszórókimenetekre a jel. A végfok táplálása is kérdéses, 300w tápot igényelne.
(#) Gafly válasza 1tom hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Idézet:
„Olyan gondolatom támadt, hogy a 3db EA6383s erősítőmből kivenném a végfok modulokat”

Miért tennéd ezt?
(#) 1tom válasza Gafly hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Nagyobb teljesítményt szeretnék belőle kihozni.
(#) antiktelefon válasza 1tom hozzászólására (») Nov 6, 2020 / 1
 
Ezek nagyon rossz hangzású modulok, amik tűrhető THD-val nem sokat tudnak, egyet vehetsz próbából, de a helyedben nem cserélném le.
Amúgy ha rákeresel az ic adatlapjára, látod, hogy abszolút max tápfeszen, nagyon sok torzítással 2 ohmra sem ad le 400W-ot.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2020
(#) 1tom válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Köszönöm a választ! Ezek szerint ez modul felejthető. Az árából kiindulva nekem is ez volt a gondolatom (olcsó húsnak híg a leve).
(#) sepizoli válasza reloop hozzászólására (») Nov 9, 2020 /
 
A VT17 volt kipurcanvabár az is cseréltem de az is elszállt, de most már jó lett!!! Köszönöm a segítséget és a fáradozást!!!
(#) metabo123 hozzászólása Nov 11, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem egy RA6363S "restaurálása" kapcsán.
Itt írok a problémámról.
Elnézést kérek, ha tolakodó lenne a hozzászólásom!
Köszönöm.
(#) Laci 37 hozzászólása Dec 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, nem rég vettem RA6363S erősítős rádiót nagyon szép állapotba van,csak egy,vagy több hibája van ,ha bekapcsolom búgnak a hangfalak nagyon így használhatatlan. A végerősítőket és a előerősítőt átraktam EA6383 erősítőbe,és ott működik, tehát nemi itt van a hiba .Előre köszönöm a segítséget
(#) antiktelefon válasza Laci 37 hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Szedd le a rajzát az erősítőnek, és kezd el egy 100 ohmos ellenállással lezárogatni a jelutat különböző helyeken, és ahol előkerül a búgás, ott mentél túl a hiba okán. Ha mindkét oldal ugyanúgy búg, akkor az vagy valami test hiba vagy tápfeszültség gond lehet. Ha csak zajosak, akkor a hangszín panel első vagy második fokozatában szeret mindenféle földhurok meg zaj lenni.
(#) reloop válasza Laci 37 hozzászólására (») Dec 19, 2020 /
 
Szia! Gondolom sokat állt a készülék. A táp puffereket kéne mérni, formázni, szükség esetén cserélni. Milyen eszközökkel és tapasztalattal rendelkezel?
(#) Laci 37 hozzászólása Dec 19, 2020 /
 
Szia elégé amatőr vagyok,de elszánt. A készülék pedig több évet állt állítólag amikor le rakták jó volt,van egy multiméterem és egy forrasztó pálkám. Előerősítő szerintem jó, a sima erősítőbe működik én is a tápegységre gondolok, vagy pufferekre esetleg szabályzóra ,vagy az alaplapon lévő kondikra,ha kell kicserélem mindet ebe kérek segítséget.Hol kezdjem el józan paraszti ésszel
Köszönöm.
Következő: »»   109 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem