Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   352 / 371
(#) csatti2 válasza pisti hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Jó kérdés, de szerintem verzió probléma lesz a gond. A script python 2-ben készült a futtató környezet viszont python3-at használ, ez jól látszik a hibaüzenetből.
(#) Pali79 válasza NickE hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Az első kérdésre nem tudom a választ, de a fagyállóval feltöltés csak akkor kell ha fagyveszélyes helyen van a gép. A keverési arány pedig az alkalmazott koncentrátumtól függ. -20 foknál nem kell töményebb.
(#) Gafly válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Lehet az inhibitorokra gondol, amiben akár lehet ráció...
(#) NickE válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Nincs fűtés a kinti műhelyben, ahova kerül, de szerintem el nem fagyna, azért határeset, viszont tudomásom szerint ilyen helyekre azért is kevernek a vízhez ilyen löttyöket, hogy megakadályozzák algák és hasonlók kialakulását. Ha jól tudom, a fagyállónak is van ilyen funkciója is.
(#) dB_Thunder válasza NickE hozzászólására (») Nov 3, 2020 /
 
Mindenképp tegyél bele fagyállót! Már leírtad miért kell..
Mínusz 10-15 fokra elég keverni!
És ioncserélt víz a minimum!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2020
(#) szili83 hozzászólása Nov 8, 2020 /
 
CNC3018-am megjött, hogyan milyen programmal lehet a grbl-el kompatibilis filet létrehozni? 3D nyomtatáshoz fusion360-at használok tervezéshez.
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Nov 8, 2020 /
 
A fusion is tud(ot). A generálásnál, a posta processzornál ki lehet választani a grbl-t. Jó hosszú kód lesz belőle, de működő.
(#) szili83 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 9, 2020 /
 
Köszönöm.

És esetleg kész modellekből mivel lehet legenerálni nc kódokat? Ami ingyenes is. Illetve hol érdemes/lehet nézni kész modelleket? Akár képek, dísztárgyak.
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Nov 9, 2020 /
 
Hát megmondom őszintén nem tudom. Én eddig mindig csak a saját rajzaimat használtam erre. De amit fusionba meg tudsz nyitni arról G kódot is fog tudni csinálni.
(#) szili83 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
Köszönöm, nézegetem és jó oktató videók vannak a fusion360 nc file generálásról, és a CAM részéről.

Hol szoktatok modelleket keresni, pl valami kisebb dísztárgyat? Kipróbálnám azzal hogyan boldogul a gép, és én.

A másik, hogy milyen anyagot szoktatok még marni, ami műanyag és lehet táblában kapni, nem túl drága, de könnyű vele dolgozni?
(#) bbalu92 hozzászólása Nov 16, 2020 /
 
Sziasztok! Új fába vágnám a fejszémet.

Faiparba szeretnék belekóstolni, egyenlőre kis gépekkel (meg talán olcsókkal) ismerkedés szinten, ha pedig bejön, akkor feljebb lépnék ismét.

Első kiszemeltem egy Arduino-s léptetőmotoros kit a Banggood-ról (Link), emellé még össze kell állítanom a mechanikát is.

Lehet így első körben valami nagyobb buktatóm, kellhet még más fontos cuccot beszereznem az elektronika/hajtás tekintetében? Fúrómotornak kellhet másik, vagy jó a kitben található? Villanyszerelő szakmám van, egyenlőre közel 0 tapasztalattal állok bele a faiparba, így tekintsetek rám.

Köszönök mindent előre is!!
(#) Pali79 válasza bbalu92 hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Szia!
Egyrészt ez a szett mint a címében is benne van 3D nyomtatókhoz való. Picik a motorok, nem tud normális méretű mechanikát elhajtani, márpedig a fa megmunkáláshoz (ha nem max tenyér méterű dísztárgyakban gondolkodsz) kell némi kraft.
Másrészt a szerr nem tartalmaz főorsónak vagy ahogy te nevezted fúrómotornak alkalmas motort. Ahhoz minimum valami ilyesmi kellene.
(#) bbalu92 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Szia, köszönöm a segítséget. Igen, egyenlőre csak kisebb dolgokban gondolkozok (csak példának: kulcstartó, kisebb díszek, ilyesmi). Ez tényleg csak belekóstolás lenne, kipróbálni az arduino programozást, ilyesmi. Néztem nagyobb gépeket is, de amíg nem tudom, hogy egyáltalán menne-e, addig nem akarok százezres kiadásokba bocsátkozni (később viszont nyugodtan tenném). Ellenben van egy elég gyors és erős Dremel gravírozóm, főorsó motor helyett mástnem beépítem ideiglenesen.

Még egy kérdés viszont: Utánanéztem az Arduino programozásnak, mind logikailag, mind kódok után, viszont létezik alapból megírt szoftver ezekhez a gépekhez, amit inkább csak módosítani kellhet? Nulláról megírni nem kis munka ezeket.
(#) Pali79 válasza bbalu92 hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Semmit sem kell megírni. A GRBL leújabb változatát (azt hiszem jelenleg 1.1) kell feltölteni az ardura, ehhez kb nulla tudás kell, de a Youtube-on van egy rakás videó róla. Aztán kell a PC-re egy működtető program. Van belőle egy pár, lehet válogatni, GRBL controller, LaserGRBL, Candle, stb.
(#) bbalu92 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 16, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 18, 2020 /
 
A GRBL nek van olyan változata ami mondjuk 4 motorral tud vezérelni két tengelyt ? X-Y és mindkettő mellett egy szolga ? Habvágó készítésén agyalok.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2020
(#) sargarigo válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 18, 2020 /
 
Ha csak szolgai módon másolni akarod az egyik motor mozgását, akkor ahhoz nem kell szoftver! A motor vezérlőjének a jeleit ha közösíted, akkor ugyanazt fogja csinálni mindkét motor. Tehát két motor, két vezérlő, és a vezérlő jele közösítve!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2020
(#) kaqkk válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
A terv az hogy általában együtt fut a mester és a szolga tengely , de bonyolultabb formáknál eltérően is mozdulhat mondjuk a x két oldala .
(#) sargarigo válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Akkor nem szóltam, itt már nem vagyok illetékes!
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Gyakorlatban nem próbáltam, de elméletileg van lehetőség "A" tengely vezérlésére, ami alapból forgató lenne, de ez már erősen kompromisszumos megoldás, mert az ardu uno 12, 13 kimenetét használja, ami a főórsó vezérlését lenne hivatott ellátni. Tehát elméletileg megoldható, mert a habvágóhoz nem kell főorsó vezérlés ha a fűtőszál vezérlését egy sima hőfokszabályzóval oldod meg. Viszont lehet érdemes lenne a főként 3D nyomtatóoz kitalált RAMPS & Marlin kombó ami 5 tengelyt tud kezelni és még az asztalfűtés szabályozásával is lehet operálni a fűtőszálnál.
(#) pisti hozzászólása Nov 19, 2020 / 2
 
Megcsináltam, s működik!
Köszönöm a támogatást.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Köszönöm az infót lehet hogy éppen erre lenne szükségem ! Megnézem .
(#) kaqkk válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Ezt tudtam , köszönöm hogy segíteni akartál (ez a habvágó már a 3. cnc gépem lesz) de szerintem egyenlőre (kicsit átgondoltam a dolgot) A mostani marógépem UC 300ETH vezérlőjével fogom beindítani . csak egy +kifejtőpanelt kell használnom és már működik is . Ez a vezérlő 6 tengelyt tud kezelni csak pár csatlakozó és egy pár méter vezeték kell (egyszerre úgy sem fog menni a két gép ..) Mindkettőnek saját profilja lesz és indításkor eldöntöm melyiket szeretném használni .
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2020
(#) sargarigo válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Őszinte leszek! Nem néztem hogy ki tette fel a kérdést, mert akkor tudhattam volna hogy neked nem tudok újat mondani De legalább a szándék megvolt
(#) kaqkk válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 19, 2020 /
 
Biztos hogy nekem is lehet újat mondani én sem tudhatok mindent , 0 gépészeti tanulmány csak az elektronika szeretete ennyi ...
(#) pisti hozzászólása Nov 24, 2020 /
 
Kaptam egy 1200mW-os zöld TTL lézer modult vezérlővel együtt. Az Arduino shield-en megtaláltam a helyét, de szeretném csak a lézert használni az Arduinoról vezérelve.
Mivel nincs hozzá semmi leírásom a TTL jel frekvenciájával tudom a teljesítményt szabályozni? Milyen min-max értékre írjam meg a programot. Vagy elegendő a PWM-kimenetet használni?
(#) pisti válasza pisti hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
A PWM csak 980 Hz. Ez elég kevésnek tűnik.
(#) GPeti1977 válasza pisti hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Be tudod állítani 32kHz vagy 64 re is maximum.
(#) pisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Lehet, hogy a TTL csak a jelszintet jelenti és akkor működik, ha oda 5 V-ot adok?
(#) GPeti1977 válasza pisti hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Igen azzal kapcsolod ki, vagy be, de nézz szét cnc-s fórumokban hogyan kell használni arduinóval, lasergrbl.
Következő: »»   352 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem