Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   347 / 372
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 18, 2020 /

A GRBL nek van olyan változata ami mondjuk 4 motorral tud vezérelni két tengelyt ? X-Y és mindkettő mellett egy szolga ? Habvágó készítésén agyalok.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2020
(#) sargarigo válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 18, 2020 /

Ha csak szolgai módon másolni akarod az egyik motor mozgását, akkor ahhoz nem kell szoftver! A motor vezérlőjének a jeleit ha közösíted, akkor ugyanazt fogja csinálni mindkét motor. Tehát két motor, két vezérlő, és a vezérlő jele közösítve!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2020
(#) kaqkk válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 19, 2020 /

A terv az hogy általában együtt fut a mester és a szolga tengely , de bonyolultabb formáknál eltérően is mozdulhat mondjuk a x két oldala .
(#) sargarigo válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2020 /

Akkor nem szóltam, itt már nem vagyok illetékes!
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2020 /

Gyakorlatban nem próbáltam, de elméletileg van lehetőség "A" tengely vezérlésére, ami alapból forgató lenne, de ez már erősen kompromisszumos megoldás, mert az ardu uno 12, 13 kimenetét használja, ami a főórsó vezérlését lenne hivatott ellátni. Tehát elméletileg megoldható, mert a habvágóhoz nem kell főorsó vezérlés ha a fűtőszál vezérlését egy sima hőfokszabályzóval oldod meg. Viszont lehet érdemes lenne a főként 3D nyomtatóoz kitalált RAMPS & Marlin kombó ami 5 tengelyt tud kezelni és még az asztalfűtés szabályozásával is lehet operálni a fűtőszálnál.
(#) pisti hozzászólása Nov 19, 2020 / 2

Megcsináltam, s működik!
Köszönöm a támogatást.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 19, 2020 /

Köszönöm az infót lehet hogy éppen erre lenne szükségem ! Megnézem .

Ezt tudtam , köszönöm hogy segíteni akartál (ez a habvágó már a 3. cnc gépem lesz) de szerintem egyenlőre (kicsit átgondoltam a dolgot) A mostani marógépem UC 300ETH vezérlőjével fogom beindítani . csak egy +kifejtőpanelt kell használnom és már működik is . Ez a vezérlő 6 tengelyt tud kezelni csak pár csatlakozó és egy pár méter vezeték kell (egyszerre úgy sem fog menni a két gép ..) Mindkettőnek saját profilja lesz és indításkor eldöntöm melyiket szeretném használni .
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2020
(#) sargarigo válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2020 /

Őszinte leszek! Nem néztem hogy ki tette fel a kérdést, mert akkor tudhattam volna hogy neked nem tudok újat mondani De legalább a szándék megvolt

Biztos hogy nekem is lehet újat mondani én sem tudhatok mindent , 0 gépészeti tanulmány csak az elektronika szeretete ennyi ...
(#) pisti hozzászólása Nov 24, 2020 /

Kaptam egy 1200mW-os zöld TTL lézer modult vezérlővel együtt. Az Arduino shield-en megtaláltam a helyét, de szeretném csak a lézert használni az Arduinoról vezérelve.
Mivel nincs hozzá semmi leírásom a TTL jel frekvenciájával tudom a teljesítményt szabályozni? Milyen min-max értékre írjam meg a programot. Vagy elegendő a PWM-kimenetet használni?
(#) pisti válasza pisti hozzászólására (») Nov 24, 2020 /

A PWM csak 980 Hz. Ez elég kevésnek tűnik.
(#) GPeti1977 válasza pisti hozzászólására (») Nov 25, 2020 /

Be tudod állítani 32kHz vagy 64 re is maximum.
(#) pisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /

Lehet, hogy a TTL csak a jelszintet jelenti és akkor működik, ha oda 5 V-ot adok?
(#) GPeti1977 válasza pisti hozzászólására (») Nov 25, 2020 /

Igen azzal kapcsolod ki, vagy be, de nézz szét cnc-s fórumokban hogyan kell használni arduinóval, lasergrbl.
(#) pisti hozzászólása Jan 1, 2021 / 3

2500 mW, 450 nm, Arduino Uno, Shield v3,0, GRBL 1.1

buek.jpg

(#) csibai hozzászólása Jan 14, 2021 /

Kedves itt fórumozó Társak!

Tanácsotokra lenne szükségem. A vejem vett egy ugyan ilyen kis CNC-gépet. (Használtan, de szinte új állapotban)
Bővebben: Link

Még az ismerkedés folyik, hiszen a vő hangszerkészítő, így nem teljesen a gépkezelést tanulta.
Leginkább a hegedű nyakának, illetve a csigának a kinagyolására használná egyelőre. (Bár még a hegedű csigának a 3D-ben való megrajzolása is kemény feladat.)
A másik amit szeretne a későbbiekben az a gravírozás, lézervágás.
3-4 mm-es falemez a legjellemzőbb vastagság.
Az említett művelethez milyen lézert javasolnátok?
Mivel teljesen tapasztalatlanok vagyunk sokat számítana a támogatásotok!

Tisztelettel, és köszönettel: csibai
(#) mnyugger válasza csibai hozzászólására (») Jan 14, 2021 1 /

3-4mm vastag fa lemezhez kb. 100W-os CO2 lézer lenne jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) kaqkk válasza mnyugger hozzászólására (») Jan 14, 2021 /

(#) mnyugger válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 15, 2021 /

Nagyon szépek. Egyetlen dolog ami nekem nem tetszik. A lézer vágott él fekete. De ez adódik a technológiából. Talán a vizes vágás szebb lenne. De ott meg szőrősödik a felület a víztől.
(#) kaqkk válasza mnyugger hozzászólására (») Jan 15, 2021 /

Ha a sebesség-teljesítmény- levegő arány jól van belőve nem fekete nem kormos a vágott felület .
(#) mnyugger válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 15, 2021 /

Elhiszem. Nekem nincs tapasztalatom.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 21, 2021 /

Hogy hívják és hol lehet kapni ilyen méretű maró befogót?

patron.jpg

(#) borvendeg válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 5, 2021 /

Befogóparton a neve.
A méreteit nem ismerem fel nem tudom azt hogy tudod megtalálni.
(#) KKobra válasza pisti hozzászólására (») Feb 5, 2021 /

Megépítetted ilyen kicsiben. Szerintem erre pénzt költeni nemszabad.
Ugye ez csak próba darab? Legalább A4-es méretű hasznos munkafelület legyen azzal már lehet értelmes dolgokat is csinálni.
(#) András123 hozzászólása Feb 16, 2021 / 1

Sziasztok ! CNC faeszterga gép elkészítésén gondolkodom. Maga a gép megépítsével és vezérlésével nincsen gondom. Frekvenciaváltóval szoftverből kapcsolható és fordulatszám szabályozható gépről lenne szó, egyszerű X és Z mozgásokkal , Mach 3-al vezérelném, de szóba jöhet GRBL is. Tudna valaki ingyenes, egyszerű szoftvert ajánlani a g kód létrehozásához. Aspire régebbi verziót használok jelenleg, de ebben nem találok hozzá megfelelő marópályát és Postprocessort sem
(#) JZoli válasza András123 hozzászólására (») Feb 17, 2021 /

Beindult a projekt?
(#) András123 válasza JZoli hozzászólására (») Feb 17, 2021 /

Egyenlőre gyüjtöm az információkat
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2021
(#) nemgyuri válasza András123 hozzászólására (») Feb 18, 2021 /

Szia! Biztos vagy benne, hogy frekvenciaváltó+aszinkron motorral akarod hajtani? Csak egy szűk tartományban tudod majd változtatni a fordulatot. Kefés mosógépmotorral és PWM vezérléssel ill. a beépített (ha van) "enkóderrel" pontosan és nagy tartományban használhatod. (Ja és lényegesen olcsóbb!) Szoftver: ha csak erre akarod használni, pl FREECAD. (Eleinte sok YouTube videót nézz meg. Ha ráérzel gyorsan kész a G-kódos program.)
(#) András123 válasza nemgyuri hozzászólására (») Feb 18, 2021 /

Minden jobb, és költségkimélőbb lehetőségre nyitott vagyok. Encodert egyenlőre nem terveztem használni. Az a Menetvágáshoz vagy csavarminta készítéshez lenne hasznos. Találtam a Mach3-hoz jól használható, LAZYTURN programot, szerintem ez kezdésnek megfelelne a DFX -ból G kód generálására. Milyen PWM vezérlő lenne jó egy ilyen kefés mosógép motorhoz. Hány Kw teljesítményű egyébként egy ilyen motor?
Következő: »»   347 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem