Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   145 / 167
(#) nagym6 válasza diablo hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Megtaláltam, az AWG generátorra ír 12 bitet.
(#) sirály12 hozzászólása Nov 27, 2020 /
 
Ilyen szkópja van valakinek: SIGLENT SDS1104X-U
Bár kicsit drágább, mint amennyit rászánnék, de ki tudom gazdálkodni, ha érdemes.
(#) diablo válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Értem és köszi. Amúgy Owon szkópok se tudnak ilyeneket?
Owon SDS1102 pl. 173$-t megérne EU raktárból? Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza diablo hozzászólására (») Nov 27, 2020 / 1
 
A linken lévő az owonnak a leggagyibb szkópja, én nem venném meg, egyébként tegnap még volt egy owon utánzat (nevére nem emlékszem) olcsón a jófogáson, mára úgy néz ki meg is vették. Meg van még egy peaktech nevű 55-ért de az csak 25 megás.
Az owonnak egyedüli előnye az akku, de ez is csak a régi SDS sorozatról mondható el mert az újabbakban ezt is sikerült agyonbonyolítaniuk, a 12 bit amellett hogy soha nem fog kelleni semmire nem is sokat ér, meg random módon kikapcsolja magától és visszavált 8 bitre épp amikor nem szeretnéd és egyéb szoftverhibái is vannak. A 4 csatorna is kb. az a kategória ami nagyjából sosem kell egyszerre, és ugye olyankor az 1Gs/s negyedelődik.
Ha a Siglent 1052DL-ből nem spórolta volna ki a gyártó a memóriát, vagy lehetett volna valahogy tenni bele utólag akkor sosem adtam volna el, hiába tud a 1202X-E-m jóval többet. Mert egy számomra lényeges dolgot mégsem tud amit a legolcsóbb meg tudott, nincs benne szoftveresen állítható szűrő, azaz nem tudom tetszőleges sávszélességűvé tenni, és sokszor jól jönne a lyukszűrő is, amit szintén oda és akkorára állítottam ahova és amekkorára csak akartam.
Szóval hogy melyiket lehetne nyugodt szívvel megvételre ajánlani? Igazából egyiket se, vagy bármelyiket, amelyik neked megfelel. Olyat úgysem fogsz találni amelyik minden igényt kielégít mert olyat valamiért nem gyártanak, vagy ha igen, akkor nem tudod megfizetni, és még abban sem tökéletes a szoftver. Én ezért tartok két DSO-t, illetve ezért bánom hogy eladtam a harmadikat. De még a 3 is jóval olcsóbb mint venni egy neveset egy lakás áráért.
(#) nagym6 válasza diablo hozzászólására (») Nov 27, 2020 / 1
 
Az olcsóbb Owonok nem tudnak ilyeneket pld: az Owon XDS3102A nem tudja, több mint 200e. Ft. A jóval drágábbaknál láttam katalógusban, hogy ott némelyik tudja.
Amit linkeltél szerintem nem tudja, a videón a négyszögjel fel-le futása azonos intenzitású a vízszintes szakaszokkal, míg a Rigol Siglent nem azonos, hanem olyasmi mint a régi ks. csöves kijelzés, ott a gyors fel-le futás sebesség függvényében halványabb, vagy nem is látni. Illetve ez általában állítható mértékű, így akár kiiktatható, de szerintem a linkelt Owonnál nem kiiktatva van, hanem nem tudja.
Megéri-e Owon SDS1102, ezt a használó tudja, mire kell. A jelfelvételi hossz csak 10Kp, ez elég-e. Mai szkópok minimum 1Mp, de hajdanán a 2.5Kp szkópokkal is szinte mindent megcsináltunk.
Sajnos trigger csak éltrigger, és videotrigger van. Ez viszont elég hátrány.
(#) nagym6 válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Amíg más nem ír.
Adatlap szerint az SDS1104X-E kisebb testvére, amelyik nagyon jó gép. Kettő helyett egy digitalizáló, így 3-4 csatornánál nem 500Ms/s, hanem 250Ms/s a max. mintavétel, és kissé gyengébb FFT. Más eltérést nemigen látok. Nem tudom mennyi pénz, valószínűleg kategóriája egyik legjobbja.
(#) sirály12 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Köszönöm, a választ. Néztem róla videókat, és olvasgattam, eddig nem találtam róla rossz véleményt. Nagyon tetszik, hogy 4 csatornás. eddig ez a befutó. Ha nem mond senki nagyon rosszat róla, akkor ezt veszem meg.
(#) sdrlab válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Én használok SDS1104X-E szkópot is. Nagyon jó dolog benne az analóg megjelenítést utánzó mód... Amivel nem vagyok kibékülve több hónap után sem, az az elbénázott GUI, az apró betűkkel, amihez sasszem kell, de legalábbis jó szem Pedig hely van bőven, normális méretű és színű betűkkel kiírni mindent....
(#) sirály12 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Ez nagyon jó, akkor te ismered ezt a szkópot.
Más gond nincs vele? (Szemem jó szerencsére. )
Stabil a triggerelése? Nem szokott ugrálni?
(#) nagym6 válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Az E jelű nekem is volt, nekem mindene tökéletes volt. Jobb nincs kategóriájában szerintem. Illetve a kis betűk tényleg kicsik, mint kolléga írta.
Bár van még a Rigolnak is jó szkópja, a Rigol DS1054Z, de ez hackelve tud mindent. Nem tudom, a hackelés mai sorozatoknál jó-e. Nézz körül a Rigolnál is.
(#) sirály12 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Hmm, ezzel most megfogtál, mert ez is elég jónak néz ki. Árban egy szinte vannak, és most ahol venném, ott vannak hozzá ajándékok is: membővítés 24MPts-re MEM-DS1000Z, REC-DS1000Z, AT-DS1000Z, SA-DS1000Z. Ezekkel együtt már nem rossz ajánlat.
(#) sdrlab válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
A RIGOL is tudja a DPO megjelenítést? Mert az azért egészen más kategória....
(#) Bakman válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Ha a DPO a késleltetett jeleltűnést jelenti, akkor igen.
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Olyan egyik sincs, mint a Tektronix féle DPO akik ezt kezdték, ha erre gondolsz. De majdnem. A Rigol kb. ugyanolyan ebben, mint a Siglent. Nekem volt mindkettő, lényegi különbséget nem vettem észre közöttük. Volt Tek DPO is, hát az jobb volt mindkettőnél, de árban is bőven.
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Igenis, meg nem is ) Olyan eltűnés, ami intenzitás alapú..., tehát idővel fokozatosan tűnik el, nem csak ugyanazzal az intenzitással rajzolgatja X alkalommal...
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Pár éve volt nálam Rigol DS1052... az esetleges utána lévő betű(k)re már nem emlékszem. Az biztosan nem tudott ilyet még. A 1054Z tehát már tudja?
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
A DS1052 nem tudja, a DS1054Z már tudja, lényegesen jobb a kijelzése. A "Ultra Vision" nevet adták ennek a megjelenítésnek, előlapon kiírva. Kb. ugyanaz mint a Siglent DS1104X-E, csak itt az "SPO" nevet kapta..
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Köszi, jó tudni! A Rigol menüjével semmi gondom nem volt, ha nagyjából azt tudja amit a Siglent, akkor már nem lehet rossz Na majd utánanézek ennek...
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Te sem tudsz aludni. Én sem. A Rigol DS1054Z igazából csak hackelve tud sokat, az azonosságot a Siglenttel csak a megjelenítésre írtam. A Siglent SDS1104X-E alapból tudja amit tud, pld.: az FFT sokkal jobb. Érdekesség, hogy a Siglent 100Mhz felfutási ideje pontosan 3.5 ns ahogy lenni kell elvileg, a Rigol viszont ennél valamivel gyorsabb felfutású, miközben leírásban 50Mhz hack nélkül. Szinuszjeles átvitelt nem néztem, generátorom nincs hozzá.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Nekem van generátorom de elég nagy harmonikus tartalma van. A 1104-et nem tudom, de a 1202X-E -3dB-es pontja kb. 320 MHz-nél van, a -6dB-s pedig 380MHz-nél a saját mérőfejével. Az első, 150 megás jelen látszik is, hogy ott még rajta van az alapjelen a harmonikus is, a 200 megáson már nincs, annak a harmonikusát már gondolom korlátozza a bemenő fokozat átvitele.
Felfutást nem tudok nézni mert 10ns-nál gyorsabbat nem tud az impulzusgenerátorom.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Mennyire megbízható a jelgenerátorod kimenő jel amplitúdója? Ezt legegyszerűbben egy nagyfrekis diódás mérőfejjel tudod lemérni! Elképzelhető az is, hogy a frekvenciával együtt nő kicsit az amplitúdója is, ezért torzul be pl a szinusz is. Ez rögtön megmásítja a határfrekvencia mérését.... De ez csak feltevés.
Egy szélessávú, nagyfrekvenciás erősítőt nem túl egyszerű összehozni, ha már megvan, azt lerontani a szükséges sávszélességre gyerekjáték! Ezért hiszem nehezen, hogy ennyi tartalékot benne hagyna a gyártó, és nem úgy árulná, hogy kérem, ez 320MHz-et tudó szkóp, nem 200-at...
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
A generátorom DDS (ADF4351-gyel), 50 megától 4,4GHz-ig megy. Meg van egy Advantest R3261-em amivel megnéztem, de azzal csak 2,6GHz-ig látom, és bizony ha jól emlékszem (nincs meg a sweep videó) 1,5dB-en belül van végig.
A harmonikus tartalma ami nagy, ha most tennék fel egy képet egy 50 megás szinuszról na azon szépen látszana, ahogy a spektrumanalizátoron is. Csak nem találom se a képet se a videót. Csak egy erősítős lepkeantenna kimeneti jelét találtam meg hirtelen.
Szóval ha hiszed ha nem, tud az annyit, nézz meg róla még néhány ilyen videót a youtube-on.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Namost, az ADF4351 négyszög generátor! Köze sincs a szinuszhoz, max akkor, amikor osztó nélküli közvetlen kimenő jele van bekapcsolva! Az pedig csak 2.2-4.4GHz közötti esetben áll elő! Alatta mindig négyszög a kimenőjel, tele harmonikusokkal.... Ezzel elég nehéz objektív sávszélességet mérni....
(#) compozit válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Azért lehet ezekből következtetni. Ha négyszögjel a generátor kimenete, mondjuk fogadjuk el, hogy a 150 MHz-es kép az négyszögjel. Annak az alapharmónikusa, ami egy 150 MHz-es szinusz, 1,27-szerese a négyszögjel amplitudójának, vagyis 410 x 1,27 =521 mV. Nyilván nem tudja a szkóp a 150 MHz-es négyszöget megjeleníteni, vagyis már az első kép sem jó. Vagyis az első képen a 820mVp-p a valóságban nagyobb amplitudójú, ha egy igazi négyszögjelet feltételezünk, hiszen a szkóp már egy csomó felharmónikust levág. Ne felejtsük el, hogy a négyszögjelben csak páratlan felharmónikusok vannak, tehát a harmadik már 450 MHz, az ötödik meg 750MHz, ezekból semmi nem jut a képernyőre.
De valahogy grafikus módszerrel, a többi kép alapján meg lehetne határozni a -3dB-es pontot.

Ha azt mondom, hogy az előbbi 521 mV lenne a 150 MHz-es négyszög alapharmónikusa, akkor a második kép majdnem jó a maga 200MHz-ével és 792 mV-jával. Ebből az jönne ki, hogy durván tudja a 200MHz-es -3 dB-es pontot.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2020
(#) sdrlab válasza compozit hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Saccolgatni lehet, persze, de mérni nem!
Ne felejtsd el, hogy nem lehet tudni, az esetleges harmonikusokat milyen fázistolással összegzi az erősítő?! Ennek függvényében elég nagy amplitúdó hiba alakulhat ki a mérésben is...
Ráadásul az 500MHz feletti komponensek vissza is fordulnak a spektrumban, ezeknek már semmi közük nincs még csak felharmonikus szinten sem a megjelenített jelhez képest...
Szóval jobb a békesség, sávszélességet lehetőleg szinusszal kell mérni....
(#) compozit válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Kellene, ha lenne mivel...
(#) szucsistvan123 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
A 1104X-E -t is lehet hackelni 200MHz sávszélre! (Elvileg ugyan az hardveresen mint a SDS1204X-E, ami 200MHz -es) Csak akkor a probe -okat kell lecserélni.
Egyébként a SDS1104X-E tényleg nagyon jó szkóp.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2020
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Ott van a mérés szinusszal, és ott sem a szkóp a gyenge láncszem hanem a mérőfeje. És még azzal is megjeleníti akár a 400 megás jelet is, és még a trigger is megfogja. Hogy mennyit hagy benne a gyártó arra a másik példa a 1052DL ami 50 megás papíron, és az is majdnem 100 megáig megy. És menne tovább is rendesen illesztett kábellel, mert ugye ott is a mérőfeje korlátoz (valójában az is elmegy vagy 130 megáig). A forrás a mérésnél egy EMG-1172 volt az talán megfelel a célnak...
Ezek nem analóg szkópok amiknél a 100 megás átvitele 95 mega után brutál esésbe kezd és vége is van, mértem olyanokat is...
(#) edigi válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Vsz. az ADF4351 nagyon jól használható kb. 300MHz felett, ott elég jó az amplitúdó stabilitása.
Mivel a szkóp bemenete aluláteresztő szűrőként működik, ill. eleve a harmonikusok kisebb amplitúdóval vannak jelen, az hogy négyszög a kimenete nem annyira hamisítja meg a mérést.

Anno megmértem a 1202X-E -3dB-s sávszélességét, nekem kb. 240MHz-re jött ki. Ami azt jelenti, hogy a megadott 200MHz-ig elég pontos a mutatott amplitúdó is.
Már nem emlékszem pontosan mivel csináltam a mérést, de jó eséllyel 500MHz-et tudó arb. waveform generátorral.
Viszont mivel nincs 50 Ohmos bemenete, érdemes adaptert használni ilyen mérésre (ennek használata olyan szkóppal sem hátrány, aminek van, ha bármi kockázata van, hogy véletlenül nagyobb teljesítmény kerül rá, az adapter mégis olcsóbb mint a szkóp bemenetét javítgatni...).
Én a képen szereplő adaptert használtam, ez VNA-val mérve kb. 850MHz-ig egész jó (Alin vettem).
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Az egy dolog, hogy valami látszik, és a trigger is megfogja még..., de az már rég nem mérés! Ezt már többször megemlítettem....

Ezek az ábrák az ADF4351 szintézer(nem DDS) IC-s kütyüdből jönnek ki, vagy itt más volt a forrás?

A mai digit szkópoknál azért esik lassabban a jelszint a régi analógénál, mert jellemzően több családra is egy erősítőt fejlesztenek ki, és a kisebb frekik felé mesterségesen RC sávkorlátozást vezetnek be. Ebben az esetben nem a félvezető korlátoz elsősorban, hanem ez az RC tag. A régi, tartalék nélküli erősítőknél a sávszélesség elérése után sokadik fokú szűrések alakulnak ki, ezért csökken ott meredekebben...
Következő: »»   145 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem