Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefon és LAN hálózat kialakítása
Lapozás: OK   5 / 7
(#) Latya_1 hozzászólása Nov 28, 2020 /
 
EZt a schneider cat5e utp aljzatot hogyan kell bekötni? Szerszámmal,ha igen akkor 110-essel, vagy a műanyag "patkó" benyomásával? A kábelt honnan vezetem a modulhoz? oldalról a karom felől, vagy merőlegesen a modulra ? A gyártó oldalán semmi infó nincs, a a youtube-n csak 2 orosz video van: csavarhúzóval jól szétsodrott az egyiok, a másik a műanyaggal nyomta, de az nekem a gyakorlatban nem volt sikeres, nem megy be meggyőzően.... Dolgozott már valaki ilyennel? Köszi előre is!
(#) Gafly válasza Latya_1 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Én valami hasonlót szoktam használni: Érbekötő szerszám, telekommunikációs Krone modulokhoz, de van a szerszámos ládában 110-es, az is jó.
Én középen vinném be a kábelt, az üres oldal felől, ha lehet.
Csak annyira sodord szét az érpárokat, amennyire feltétlenül szükséges.
Miután szerszámmal benyomkodtam az ereket (és kipróbáltam a végpontot), még rátenném a műanyagot is.
(#) Latya_1 hozzászólása Nov 28, 2020 /
 
Koszi, nezek vmi szerszamot, illetve kenyszerhelyzet leven (szombaton a szakboltok zarva) lehet h csak csinalni tudok: sniccerbe vagy vekony glettvasba belevagok egy kis rest h ne menjen be a kések kozé, a res ket oldalan keletkezett vállal meg le tudom nyomni az eret. Ez meg mindig kevesbe ganyolas, mint sniccerrel benyomni a villak koze - kicsit szetfeszitve azt, vagy csak eppen h a villa tetejen erintkezne a muanyag patko raszuritasaval. A videok inkabb abban segitettek h hogyan ne...jo par eve heti szinten kotogettem ilyeneket, most szerszam sincs a kozelemben, es ez a szerelveny se olyan magatol kezre allo...
(#) Latya_1 hozzászólása Nov 28, 2020 /
 
Ahh, szerszámpótló nem játszik: hol benyomja hol nem. ( más "gagyi" kínai 110-es modulban működik....) Marad a jövő hét és kerítek egy normális 110-es szerszámot.
(#) Gafly válasza Latya_1 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Ha csak ezt az egyet kell bekötni, akkor szerintem emiatt ne vegyél.
(#) ha7az hozzászólása Nov 28, 2020 /
 
Jobbról, balról nyomd bele csak úgy simán és vágd le a maradékot.
(#) Joe_001 válasza Latya_1 hozzászólására (») Nov 28, 2020 / 1
 
Szia! Van Krone benyomóm is , Siemensé is, de egy dekorkéssel is meg lehet csinálni. Először rásegítesz a dekorkés fokéval, addig, hogy a vezeték egyenesen túl legyen nyomva a körmökön. A dekorkés foka nem nyomja szét az éleket, csak aszigetelést vágják át. Utána a kilógó vezetéket levágod a kés élével, tőben.
Két aljzatért nem vennék benyomót.
(#) Latya_1 válasza Joe_001 hozzászólására (») Nov 28, 2020 /
 
Ismerősök körében volt valakinek, igy elrongyoltam erte. Ég és föld az eltérés, legalabb is szamomra megnyugtatóan stabilan ülnek a vezeték erek. A kényszermegoldasokkal kötött csatiknál elég konnyen kijöttek az erek , mig szerszammal kotottek nagyon biztosan ülnek.
(#) Tibike hozzászólása Dec 14, 2020 /
 
Sziasztok

Tp linkes routert és switchet milyen kábellel kell összekötni? Egyenes vagy kereszt kábellel?

Köszönöm
(#) Joe_001 válasza Latya_1 hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Ha már csináltál egy párat, (pár ezret mint én) hiba nélkül a dekor dekor késsel is megy, ha lassabban is. Főleg ha láttad a Krone benyomó mit csinál. Hangulattól függ, de nem mindig veszem elő a benyomót snitzer midig van nálam, kábelezéskor, kötéskor. Viszont örülök, hogy a jó megoldást, a számodra biztosabbat választottad!
(#) Joe_001 válasza Tibike hozzászólására (») Dec 14, 2020 / 1
 
Szia!
Tök mindegy! A switch (ami a router mögött van, az a 4 portos), befordítja magának az 1-3, 2-6 vezetékeket.
Arra figyelj, hogy direktbe, két kártya közt csak a crosslink kábel működik!
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2020
(#) elektrorudi hozzászólása Dec 7, 2022 /
 
Sziasztok!
A lakásban egy kis átalakítása volt szükség, és e miatt a hálózatot és a gépek helyét is meg kell változtatnom. A földszintről részben fel kell költöztetnem az emeletre, de úgy , hogy egy gép lent marad a földszinten. Mellékelek két megoldást, amin agyaltam. Szerintetek melyik lehet a jó?
- Nekem az első megoldás tetszene, de nem tudom, hogy lehet-e használni úgy a ZTE ONT-t, hogy önmaga is egy router és csatlakoztatok is hozzá egy routert?
- Ha lehet úgy használni, akkor mi lehetne a pirossal jelzett PC címe?
- Vagy az egész elképzelés rossz, és egy harmadik megoldás lehet a jó?
Előre is köszönöm.
(#) Massawa válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 7, 2022 / 1
 
Szerintem neked felesleges a további router, elég a switch is. A modem a switchen keresztül is kezelni tud szinte mindent. Nem tudom mit jelent piros IP, lehet, hogy csak élö kapcsolat.
A modemen 4 kimenet van, mert benne is van egy switch, azaz egyenértékü mindegyik kimenet.
A telefon nem tudom hogy van ott megoldva, ha szabványos telefoncsatlakozo van a modemem, akkor azt külön kábellel kell vezetni.( telefonbol amugy is csak egyet lehet a modemre csatlakoztatni.)
(#) micimacko válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 7, 2022 / 1
 
A második router nem kell, elég egy mezei switch is.
Az első dobozkának használhatod mind a négy portját, ebből az egyiken kötöd össze a switch-el, onnan mehet a többi gép, nyomtató, egyéb hálózati eszköz
Ha elegendő a 100MB/sec-es hálózat, akkor nem kell mind a 4 érpár a kapcsolathoz, a narancs/narancs-fehér, zöld/zöld-fehér (1,2,3,6 erek), akkor a középső érpár (5,6), a kék/kék-fehér használható az analóg telefonhoz, egy kis trükközéssel a 4 vezetékes digitálishoz is, ahol a kék/kék-fehér 4-5, a barna/barna-fehér pedig a 3-6 csatlakozásokra megy.
(#) elektrorudi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Köszönöm a segítséget. Az a baj, hogy nagyon ritkán kerülök ilyen feladat elé, és amit annak idején kisilabizáltam, azt mostanra elfelejtettem, mert sokáig nem foglalkoztam vele.
Még pár info-t mondanék:
- A második routert (ami már ével óta működik) azért szeretném a rendszerben megtartani, mert azon van Wi-Fi, amivel egyéb eszközökhöz is tudok csatlakozni (pl. tablethez, amiben nincs SIM kártya vagy Laptop-hoz, kábel nélkül). Másrészt, a DIGI leírása szerint (ha jól értettem), a TL-WDR4300 routerben több lehetőség, több védelem van, mint az általuk adott ZTE ONT-ben.
- A piros IP azt jelenti, hogy nem tudom mit kell megadni? A TL-WDR4300 routert a 192.168.0.1 címen érem el, az van rajta beállítva. Kérdés: A 4. PC-n milyen címet kell beállítani? Ugyan ezt? Vagy hogy csatlakozok vele a modenhez? Nem is kell címet megadni?
- Szintén a DIGI-től származó info (ha jól értettem), hogy a 4db kimenet valójában csak 3db, mert a negyediket valami egyéb funkcióra tartották fenn. De ez nem is érdekes, mert amit írtál, a szerint 2 kimenet is elég lehet.
- A telefon nem érdekes, meg van oldva. Elvileg 2 telefon csatlakozó van a modemen, de azt hiszem, csak egy használható valamiért. Egyébként volt, hogy 4db készülék volt párhuzamosan rákötve az egy csatira, és úgy is jó volt. Most csak egy van, és az OK.
(#) elektrorudi válasza micimacko hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Köszönöm neked is a segítséget.
Massawa-nak kifejtettem, hogy miért szeretném megtartani a második routert.
Elvileg már most is gyorsabb a net, mit 100MB/sec. Szóval, azt nem korlátoznám a kábellel. Az RJ-45 csatiba úgyis bedugom mind a 8 eret, nem lenne értelme elhagyni kettőt.
Az "egyenes kábel" meg a "cross kábel" szükségessége még nagyon sötét számomra, de csinálok ilyet is, meg olyat is, aztán az egyik csak jó lesz. Ezt nem akarom megérteni.
A kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy milyen IP címet kell beállítani, illetve kell-e egyáltalán IP címet beállítani (mint a saját routeremnél)? Valamint, ha úgy állítom össze a hálózatot, ahogy lerajzoltam, az életképes-e, vagy összeakad valami valamivel?
A telefon továbbra sem téma. Csak az anyósom használja. Kétvezetékes analóg készülék és kész.
(#) Gafly válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 7, 2022 / 1
 
Én a második megoldást választanám, akkor nem kell venni semmit.
Még mielőtt mindent szétbombázol, az egyik PC-t dugd át a PC4 helyére, vagy próbára dugd oda a PC4-et. Elvileg egyel nagyobb IP címe lesz mint most a routernek, de semmiképpen nem 192.168.0.59 (nem lehet két egyforma és ez már ki van osztva a PC3-nak).
(#) Massawa válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 7, 2022 / 1
 
A WIFI routert is bármikor és bárhova csatlakoztathatod LAN stekkerekbe. A WANra többnyire nincs szükség ha van ilyen a WIFI routeren. A többség ott is switchként fog müködni, az IP cimeket a ZTE modem osztja ki. Nem tudom még soha nem láttam piros számot. Honnan vetted azt?
Neked gyakorlatilag semmin nem kell semmit beállitanod. A 192.168.0.1 cim az WIFi router saját cime, de csak WIFI kapcsolatra. A LAN stekkerekre nem vonatkozik. A kezelö felületre admin/admin a bejelentkezés valamelyik keresöböl.
Azon a cimen léphetsz be a WIFI routerbe és beállithatod a funkciokat. Ilyen esetben én AP modust használnék és extra jelszoval, WPS valamelyik fokozata, levédeném a WIFIt. Ott kezelheted a WIFIt.
(#) Inhouse válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 7, 2022 / 1
 
A Digi legtöbb ONT-ja olyan saját szoftverrel fut, hogy a 4 LAN port-ra csatlakoztatott eszközök nem látják egymást, csak az internetet. Tehát kell egy második router, ha belső hálót akarsz. Ha az ONT helyén nem szükséges a Wifi, akkor át is rakhatod az ONT-ot bridge módba, így csak a LAN1-be kell egy Gigabit kompatibilis kábel, ami megy a saját router WAN portjába, és ezen kell a PPoE kapcsolatot beállítani. Onnan meg már megy minden portból és Wifi-n is minden.
(#) elektrorudi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Köszönöm. Igazából a 2. megoldáshoz kell egy plusz switch. (Bár attól függ, honnét számoljuk: )
Abban teljesen igazad van, hogy próba szerencse. Csak a próbálkozásra fordított órákat szeretném megspórolni, mert emlékeim szerint, mire a jelenlegi rendszer működőképes lett, órák / napok mentek el. Persze, ha valaki benne van, akkor öt perc sem kell hozzá, de elsőre bele tud az ember fia zavarodni. A másik, amitől félek, hogy tényleg szétbombázom, és addig sz*rakodok vele, amíg aztán már tőletek sem tudok segítséget kérni.
(#) elektrorudi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
A piros szám csak kérdőjeles volt. Nem vettem sehonnan, nem tudom, hogy kell-e? Azt hittem, annak is kell egy cím, mint a routernek. A jelek szerint nem kell. OK, ez már tiszta.
OK, köszi, a Wi-Fi routerrel már nagyjából elboldogulok. Igaz, a beállítandó dolgok 95%-áról fogalmam sincs, hogy mit jelent, de működik, a Wi-Fi le van védve (valahogy) és pillanatnyilag ennyi nekem elég.
(#) elektrorudi válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Ha csak ez a baj a 4. porttal, az nem probléma. Régen, szórakozásból, csináltam belső hálózatot is, de a gyakorlat bebizonyította, hogy nekünk, családon belül, semmi szükségünk rá.
A javaslatod második felét viszont csak részben értem. Az OK, hogy bridge módba teszem az ONT-t, de ez miért jó nekem? Másfelöl, a 4. PC-t, ami a földszinten marad, hová dugom? A bridge üzemmódba kapcsolt ONT-be? Ez miért jó?
Bocs, a sok buta kérdésért, csak mielőtt eszetlenül nekiállok, pár dolgot szeretnék átlátni. (Nem túl sok mindent, mert úgysem értem meg.) Bővebben: Link Itt leírják, hogy melyik fogalom mit takar, de hogy ez mire jó? Ez egy külön szakma.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2022
(#) Gafly válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
A hálózati nyomtatót csak akarod valamelyik gépről használni.
(#) elektrorudi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Áááá, igazad van. De akkor csak arra kell ügyelni, hogy ne az ONT 4. portjára tegyem. Nem?
(#) Inhouse válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 8, 2022 / 1
 
Nem beszéltem 4. (negyedik) portról, és 4 (négy, mint 4 darab) portot írtam.
Alapból van a szolgáltatói eszköz, az ONT, ami egy modemrouter.Belemegy az optika, és tud wifi-t, meg 4db LAN is van rajta. Ebből sok esetben csak az első 2db Gigabites, valamint a wifin és UTP-n csatlakozó eszközök csak a netet látják kifelé, egymással nincs kapcsolat, ezért nem lesz nyomtatás, fájlmegosztás, DLNA média nézés, mirrorcast, stb...semmi, csak kifelé a net. Mintha minden portaj külön lakás lenne, te sem látod a szomszéd eszközeit.
A diginél PPoE kapcsolat épül fel alapból ezt az ONT végzi, és osztja a netet. Ha bridge módba kerül, akkor már csak modem, megszűnik a wifije és talán a LAN portokból is csak az első él (ebben nem vagyok biztos, átjárás akkor sem lenne az ide dugott eszköz felé). Kell egy saját router, ennek a WAN portjába egy Gigabitre kötött kábel az ONT LAN1-ből. A saját routerben beállítod a PPoE kapcsolatot, kell az ehhez szükséges felh.név és jelszó. Ezt anno a bekötésnél adták meg, ha nincs meg, akkor az ügyfélszolgálatot fel kell hívni és elkérni.
Innen már csak a saját router egyéb beállításai vannak hátra. Minden eszközöd erre a routerre fog csatlakozni.
Idézet:
„Az OK, hogy bridge módba teszem az ONT-t, de ez miért jó nekem?”

Mert elég vacak a wifije, ráadásul egysávos. Valamint a rá csatlakozott eszközök nem látják egymást. Ja, meg nem minden portja Gigabites...
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Idézet:
„Nem beszéltem 4. (negyedik) portról, és 4 (négy, mint 4 darab) portot írtam.”

Helyesen: Nem beszéltem 4. (negyedik) portról, én 4 (négy, mint 4 darab) portot írtam.
(#) elektrorudi válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Ezt benéztem.
Nagyon szépen köszönöm a segítséged. Végigolvastam a DIGI ide vonatkozó okosságait is, de azt olyan okos ember írta, hogy a felét sem értettem.
Viszont Te tíz mondatban megválaszoltál mindent, amit kérdeztem, amire szükségem van.
Annyit csak, hogy a ZTE ONT-nek nincs Wi-Fi-je vagy legalábbis nem tudok róla. Látható antennája biztosan nincs és ha mégis van, akkor az olyan gyenge, hogy nem látok erre utaló jelet sehol (a szomszédok jelét pl. látom). Ezért vettem annak idején a TL-WDR4300 routert. Viszont ennek sem túl bika a Wi-Fi-je, mert a földszintről csak nagyon kis jel jut el az emeletre. Ezért (is) lenne jó felhozni az emeletre a Wi-Fi-s routert.
Nagyon jól elmagyaráztad, hogy mit tud ez az ONT, és melyik csatija mire jó? Mi a túróért nem tudják ezt így leíni a használati utasításban?
Tehát most utoljára:
A melléklet szerint ugye működőképes lehet? Látni fogja minden gép a printert, és szükség esetén, akár egymást is(?).
Bocsánat, ha valakit bosszantott az értetlenségem, igérem, pár évig megint nem zavarok ilyesmivel.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2022
(#) iamrob válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Szia!
A router külső és belső oldalán nem lehet ugyanaz az IP tartomány. Tehát az általad rajzon bejelölt IP címek nem lesznek jók. A PC4-ről a nyomtatás nem feltétlenül fog működni. DMZ-vel valószínűleg megoldható, de azzal a korábban említett router "több védelme" gyakorlatilag megszűnik. Port forward/virtual server beállítással is lehet próbálkozni, de ehhez ismerned kell a nyomtató által használt portokat és azokat külön dedikáltan átengedni (átirányítani) a routeren a nyomtató felé.
(#) iamrob válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
A bridge mód akkor kell, ha szeretnéd kívülről elérni a belső hálózatodat, mert a bridge móddal publikus IP-t kapsz (bár továbbra is dinamikus, de legalább saját). Ha erre nincs szükséged, akkor nem nyersz a bridge móddal semmit, mert minden mást be lehet állítani modem módban működő ONT mellett is - a mögötte lévő saját routeren.
(#) niedziela válasza iamrob hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Idézet:
„A router külső és belső oldalán nem lehet ugyanaz az IP tartomány.”

Ezt hogy érted ?
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem