Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 52
(#) kendre256 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Most látom, hogy az UT-18B(C,D) tud ÁVK tesztet is.
(#) proba válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Azt hogy mentett e meg azt nem tudom, akadémikus kérdés ( ha nem old le, ki tudja mi történik) de az apu már fogta meg a fázist, a FI meg leoldott. Ami viszont biztosan rossz irány, erre bármit alapozni. Beépíted, mert megvéd, a hálózathoz meg úgy kell viszonyulni, mintha nem lenne. Lehetnek olyan esetek, amikor nem segít, ( halálos lehet a 20mA is, a leoldása meg 30mA ) viszont sok problémás pontot felderít, esetleg még meg is véd. ( akár egy lakástűztől is ) Ennyi pénzért ajándék.
(#) KU202M válasza proba hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
OK. Valószínűleg félreértettem a Fi-relé szerepét. De nem bánom, hogy kipróbáltam. Még ha hülyének is néznek ezért.

Üdv, Csaba
(#) pipi válasza KU202M hozzászólására (») Máj 18, 2020 / 1
 
Van itt egy jó kis diagram. 30mA 1sec után visszafordíthatatlan károsodást okozhat...
Bővebben: Link
Már az 5mA is veszélyes!
(#) gyuszo válasza pipi hozzászólására (») Máj 18, 2020 /
 
Ezért érthetetlen számomra is, ha valaki valamit nem tud, nézzen utána, tanulja ismerje meg,ne a saját életét, egészségét kockáztatva gyakoroljon. Ez felelőtlenség is.
(#) KU202M hozzászólása Máj 18, 2020 /
 
Kedves pipi!

Én az általad leírtakat nem tudtam leolvasni a diagramról. A 30 mA 1 s után az AC-3 tartományba esik, amihez azt írják: "Szervi károsodás nem keletkezik...". Az 5 mA az AC-2 tartományba esik, amihez azt írják: "Általában semmi káros hatás."

Kedves gyuszó!

Utánaolvastam, megismertem Az életemet nem kockáztattam, a vezetéket nem markoltam meg, a relét előtte kipróbáltam, az árammal már rég ismerősök vagyunk.

Még egyszer köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat, amik inkább a személyemre vonatkoztak, mintsem az általam feltett kérdés(ek)re!

Üdv mindenkinek, Csaba
(#) ötfelezős válasza KU202M hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Annak idején, az orvostudomány hajnalán sok tudni akaró ember saját magán kísérletezett...
Azoknak volt annyi eszük, hogy ampermérővel felszerelve kísérleteztek.
(#) ötfelezős válasza KU202M hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Az eddigi olvasmányaim alapján úgy értettem, hogy feszültség alatti vezetékek, részek ember általi érintésekor IS védelmet nyújt.
Ezt nagyon jól olvastad, csak a a következő vagy előző mondatot hagytad ki, amely szerint ez egy második vonalbeli védelem, ha az első vonalbeli meghibásodik. A szabvány a "kiegészítő" jelzővel illeti.
(#) Skori hozzászólása Máj 28, 2020 /
 
Sima (hagyományos glimmlámpás) fázisceruzában mekkora az előtét-ellenállás? Vagyis mekkora áram folyhat maximálisan a fáziskeresővel dolgozó illető ujjába? Van erre szabvány, ami ezt szabályozza?
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Tipikusan 1M.
Ábmár...
De nem értek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2020
(#) kendre256 válasza Skori hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Most megmértem az egyik itthon lévőben (amit szét lehetett szerelni), 2,7 MOhmot mértem multiméterrel. De furcsa kinézete van, itt a kép róla:

DSC_0835b.JPG
    
(#) ötfelezős válasza Skori hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Hát, a régebben volt magyar szabvány max. 1 mA-t engedett meg, de nem tudom, milyen mellékes követelményekkel. Úgy értve, hogy a mostani szabványokban mintha az lenne, pontosabban, hogy az 1000V-on lehet max 1 mA. Merthogy alighanem addig kell szavatosnak lennie.
Mintha az is lenne, hogy vagy két sorbakötött ellenállás, vagy egy "high integrity" ellenállás legyen.
De ezek mind emlékek, s most épp nem tudok utánanézni.
Régi: MSZ 20862-79 Új: MSZ EN 61243-3:2015 - ha nem adtak ki újabbat.
(#) Dante hozzászólása Dec 28, 2020 /
 
Sziasztok! Kicsit hosszú lesz, de igyekeztem alaposan körülírni a problémát.

Egy viszonylag régebbi építésű társasház lakását bérlem, ahol 5-10 éve festéskor felújították a lakás elektromos hálózatát is. Kb. fél év után a zuhany alól kilépve vettem észre, hogy ha az elektromos törülköző szárító nem festett csavarjához érek, akkor ráz. Digitális multiméterrel rámérve 70-100 V közötti (több napi mérés, de adott pillanatban fix értékű) feszültséget mértem a szárító és a járólap (konkrétan a zuhanyzó lefolyójának fém fedele) között, a csap és a szárító között, de a konyhában az elektromos tűzhely és a konvektor gázcsöve között is. Adott pillanatban ugyanez a feszültség érték mérhető több konnektorban a nulla és a földelés között (nem mértem végig az összeset, de kb. 5-öt).
Egyedül a csap és a mosógép dobja között (csak az volt szabad fémrész) kisebb az érték, de ott biztos oka van.

Remélhetőleg nem a villanyszerelő hagyta ilyen állapotban.
Talán összefügghet, hogy a kaputelefon villanyszerelője a költözésemkor említette nyáron, hogy villámcsapás miatt kicseréli azt, és ahogy beköltöztem nekem is tranzisztorokat kellett cserélni a lakáskészülékben.
Illetve 1-2 hónapja vették meg a szemben lévő lakást, és a folyosói szekrényben a villanyórájájuknál elég újnak tűnik a lakásukba menő gégecső, nem tudom esetleg akkor érinthették-e az enyémet is.

Első körben amire a lakásban jutottam:
- Ha minden fogyasztót kihúzok a konnektorokból, sőt még a LED izzókat is kiszedtem, (mert ahol váltókapcsoló van, ott alapból is világítanak nagyon halványan, de irányfénynek nem bánom) akkor is mérhető ez a fesztültség.
- Kisebb-nagyobb fogyasztókat (vagy a fürdőszobai elszívót) bekapcsolva nem változik az érték.
- Érdekessége, hogy a nulla-föld és a fázis-föld feszültségének összege pont kiadja a fázis-nulla feszültséget.

A fogyasztásmérők a lépcsőházban vannak a saját szintünkön, de ott csak gégecsöveket látni, így a lakáselosztót vettem szemügyre:
- A lakásba nappali áramként 3 vastag alu vezeték jön. A kék közvetlenül a FI relébe van kötve nullaként, a fekete mint fázis szintén. A FI reléből a kék nulla megy a nulla sínre, a fázis a kismegszakítókra, aztán a sínekről és kismegszakítókról a lakásba. A piros vezeték pedig közvetlenül a PE sínre.
- Ezen felül van még benne csengő, valószínűleg az elektromos tűzhely is, illetve amennyire kibontás nélkül fel tudtam mérni, itt lehet összemókolva a fürdőszobai világítás az időkapcsolós fürdőszobai elszívó vezetékével.
- Vezérelt ág is van, a fázis és a nulla külön FI relén megy a bojlerre, a vezérelt zöld-sárga vezetéke pedig direktbe van kötve a bojlerr zöld-sárga vezetékével. A vezérelt ágon a feszültség értékek rendben vannak.

- A lakáselosztóban ellenőriztem az alu és a nulla vezetékek rögzítését esetleges nulla szakadást feltételezve, de azok szorosak. Meg nulla szakadásnál ha jól gondolom, akkor terhelésfüggő lenne az említett feszültség érték.
- A lakásból kimenő kék nulla és piros vezetékeken is mérhető, de ha lekapcsolom az összes kismegszakítót, akkor 0 V-ra csökken, így valószínűsítem nem kintről vagy másik lakásból jön.
- Ahogy sorban kapcsolgatom vissza a kismegszakítókat, úgy növekszik 0-30V közötti értékkel. Ez alapján arra jutottam, hogy a párhuzamosan futó vezetékekről szedheti össze a fesztültséget, viszont akkor a földelés lehet szakadt.
- A teszt gombbal ugyan lekapcsoltak a FI relék, ám kora hajnal kipróbáltam, hogy a fázis és a földelés közé helyezett próbalámpa (28 W-os hagyományos izzó) nem világít, és a FI relé sem old le, tehát a földelés sejtésem szerint csak egy lebegő vezeték, nem vezet sehová, és bármikor kikerülhet általa a fázis a fémburkolatokra.
- A vezérelt ágon viszont rendben van a FI relé is.

A megoldási ötleteim:
1. Az első elméletem az volt, hogy a lakásból kimenő piros vezeték nem egy PEN-ről leválasztott PE, hanem csak egy szondához futó védőföld a régi időkből (amit viszont azóta esetleg kikötöttek vagy meghibásodott), a kék vezeték pedig egy PEN, és azt kellene PE sínen szétválasztani a lakás felé földelésként (akár a pirosat is rajta hagyva) és a FI relé felé nullaként. Azt tudom, hogy a FI relé után ezt már tilos lenne elkövetni, viszont a FI relé előtt nem tudom mennyire megengedett, amennyiben ezt esetlegesen a villanyóránál már elkövették. De a lépcsőházi szekrényben a lakás főmegszakítóját lekapcsolva, a lakásban a nulla és a piros vezetékre rámérve szakadást jelez a multiméter, ellenállás is végtelen, ami vagy az elméleletemet igazolja vagy a külső közösítés hibázik.
2. Nem kellene a vezérelt ág földelését is a PE sínre kötni? Mert immár sejtve, hogy a nappali földelés szakadt, viszont a vezérelté jónak tűnik, akár az is megoldhatná a problémát.
3. A harmadik, hosszabb távű lehetőség, hogy keresek egy regisztrált villanyszerelőt, aki kibontja a folyosói szekrényben a fogyasztásmérő környékét, és felméri mi a helyzet a piros vezetékkel. Esetleg előzetesen meginterjúvolom a társasházi villanyszerelőt, hátha tud valamit vagy illetékes az ügyben.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020
(#) Bakman válasza Dante hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Végre egy normális leírás a hibáról.

Szinte biztos, hogy szakad a védővezető (már ha van egyáltalán) de ezt a hibát konkrétan fel kell tárni. Társasház lévén nem olyan egyszerű a dolog, hasonló történet itt: Bővebben: Link. Két-három oldalon keresztül kb. minden kérdésre választ találsz. Egy dolgot ne kövess el, mégpedig PEN "kialakítást" a lakáselosztódban.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Idézet:
„Egy dolgot ne kövess el, mégpedig PEN "kialakítást" a lakáselosztódban.”

Ha van védővezető felvezetve. Ha nincs más lehetőség nem nagyon akad.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Ha nincs földelés, akkor azt a nullából nem szabad "kialakítani".
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Egy társasház 3.emeletén van egy fázis, meg egy nullavezető fent a biztosítéktáblánál mert ugye az költséghatékony. ( jó esetben elegendő keresztmetszetű) Honnét veszel védőföldet? A kedvemért gyanítom nem túrják szét a házat...a költözés sem biztos hogy opció... A víz gáz meg egyéb csövek földelésnek kijelölése eléggé veszélyes.A védőföld sehova kötés nélkül szintén nem üdvözítő. Szerintem a leválasztott védőföld egy FI relével a legkisebb rossz.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Ha nincs földelés, csinálni kell. De hogy nullából, valamilyen szétválasztással, kicsit erős és veszélyes ötlet.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Társasházban földszinttől a legfelső szintig csőben vagy szerelőcsatornában mennek a vezetékek. Bármit be lehet húzni utólag is. Persze nem egyszerű embernek való feladat.
(#) gyuszo válasza Dante hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Társasházi bérlőként is a tulajdonossal megbeszélve a közös képviselőhöz kell fordulni ilyen esetben.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!
Pedig igy szabványszerű .......
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!
Igen , ha van 3......15 millád erre a célra --ugyanis a társasháznak nem lessz!

Budapesten az ELMŰ erre találtaa ki a Fszt-en lévő villanyórákat is! (X emeletesben is!)
Igy már mindenkihez a mért vezeték megy --azt meg a fogyasztó fizeti
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Áramvezető nullát egy leágazás után kinevezni védővezetőnek?
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 / 1
 
A védővezeték kiépítését és az életveszély elhárítását meg kell oldania egy társasháznak is.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia !
Nem
A PEN vezetőt szétbontani PE és N re.
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!
Igen megis oldja ---kikapcsoltatja a Pl 2 emelettől. Azonnal!
S amig nincs közgyűlési határozat , pénz, stb...stb.
A 70 év feletti lakók mit szavaznak meg ?
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!

Tudod hány lakás működik védővezető nélkül--ma is ?

Az áramszolgáltatók 1969 ben kezdték és 1972 re befejezték a Nullázásra való átállást !
Ezért van még ma is TN-C-S hálózat helyett sok helyen TT !
A fogy mérő alá felraknak egy FI relét (az szolgáltató költségén )
Ebben az évben is láttam még ilyen NDK-s FI relét !

Azaz 30 éve folyamatosan lesz@.......--azaz van hálózat fejlesztés.! ??
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Tudom, találkoztam én is NDK-s FI-relével, kötöttem is be sokat vagy 40 éve.
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
A védőföldet az anyaföld adja, nem a szolgáltató, talán nem kerül így annyiba.
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Szia!
Ez azért igy már 1972ben is sántitott ...! Ha jól olvastam/értelmeztem.

A szolgáltató PEN vezetője utca elején-végén + 2-4 oszlopközönként földelt (van kiépitett földelés)
Ezenkivül tőled is megkivánja ,hogy a szétválasztás helyén legyen "egy önállóan számottevő földelés" is .

Ezért gondolom ne a 60s évekbeli megoldásokat ....ismertessük.
Következő: »»   46 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem