Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ütésszámláló teniszütőre
 
Témaindító: IvánGábor, idő: Okt 4, 2020
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 14
(#) IvánGábor hozzászólása Dec 20, 2020 /
 
Köszönöm. Kellemes ünnepeket és BÚÉK neked is!
(#) Kera_Will válasza IvánGábor hozzászólására (») Dec 21, 2020 /
 
Én lubuntu alatt futtatom wineal a lochmastert .
Jol mukodik vele.
Igen Fritzing jobb iràny a próbapanelesdihez.
(#) Kera_Will válasza IvánGábor hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Igen jó a KiCad is ... csak "kevésbé hordozható" a webes online talán jobban.
Persze mindnek van előnye és hátránya NET is kell hozzá ...
Én a különböző gépeken való ilyen olyan verziójú részben ingyenes demo programok közötti átjárhatatlanságot untam meg. Aztán céges és nem céges eszközeim közötti váltást is megoldottam így ezzel az online felülettel . Akár csoport munkára is lehetőség van.... stb...
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Helo!

Ha éppen zavarna a sok átkötés az független (pöttyös) forrpontok között, akkor ha stripline (csíkos) próba panelt veszel akkor abból csak pár helyen kell majd elmetszeni a rezet vagy 3-4 mm fúróval kézzel picit felbővíteni lyukat a réz csík szakadásáig.
Ha potenciálokat is bejelölsz a LOCHMASTER rajzolása közben akkor ennyire látványossá (színes csíkos tenut_3) teheted és közben ellenőrizheted a tervezés állapotát.


Akár alkatrészt listát is generálhatsz txt és akár xls formátumban.
Ezért kell jól kitölteni ki az alkatrészek értékeit tartalmazó mezőket (pozíció és érték).

Components list for New board [1]

Project:
Created on 2020.12.29. at 10:37:01

T1 BC 546 NPN 80V 0,1A 0,5W 300Mhz, BC546
T2 BC 546 NPN 80V 0,1A 0,5W 300Mhz, BC546
T3 BC 556 PNP 80V 0,1A 0,5W 150Mhz, BC556
C2 Ceramic 5mm, 100n
C1 Ceramic 5mm, 47n
R5 Resistor 0204, 3k3
R4 Resistor 0204, 33k
R3 Resistor 0204, 33k
R2 Resistor 0204, 1M
R1 Resistor 0204, 1M
(#) IvánGábor válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Bocs, most egy ideje nem néztem ide. Kösz szépen, látom, hogy nagyon alapos választ kaptam. Most már jövőre marad ennek a megvalósítása.
(#) IvánGábor válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Kerestem striplne próbapanel meg csíkos próbapanel néven is, de nem találtam. Egy linket kérek szépen. Lehetőleg a HeStore-hoz. Vagy ha van valahol, Pesterzsébethez közelebb...
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Kösz szépen és minden más segítséget is! Jövőre megvalósítom!
BÚÉK!
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
BÚÉK!
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Jan 2, 2021 / 2
 
Na, akkor ma felszívtam magam és levezetésként elkészült ez itt. Ismerős?
Magánban kérek egy nevet, címet és elküldöm neked. Sajnos próbálni nem tudtam, mert a piezós zacskómat nem találtam.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 4, 2021 /
 
Találtam egy piezót, kipróbáltam. A lépésszámlálóm most nem vettem még elő, annyira nem értem rá... Elég érzékeny a cucc. Bocs a szkóp képernyője ennyire látszik, már lejöttem a műhelyből amikor megnéztem, hogy milyen. Megpróbáltam feljavítani kicsit...
Proli007 majd megmondja, hogy így gondolta-e.
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Igéretes. Bocs, hogy eddig nem reagáltam, küldöm a nevet és címet.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Azon morfondírozok, éles teszt nélkül egyelőre, hogy talán védeni kellene a rendszert a véletlen impulzusoktól. Valahogy, minél egyszerűbben felbővítve a jelenlegi kapcsolást esetleg segítene, ha az adott impulzus után 2-3s-ig nem érvényesülne a következő. Kb. ennyi kell a következő ütésig Gábor szerint. Proli007?
(#) IvánGábor válasza proli007 hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Inhouse összeszerelt egyet, ami egy kicsit túl érzékeny.
Azt mondja, kérdezzem meg tőled, hogy mi lenne az a minimálkoncepciós módosítás, amivel az ütés után 2-3s-ig süket marad a cucc...
Nem értem, hogy tényleg ezen múlik az érzékenység? Csak úgy ér valamit, ha csak a saját becsapódást hallaná, a tőle 2 méterre álló játszótársét ne.
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Az érzékenység nem változna, ugyanolyan érzékeny lenne... csak a valós csapás esetén (jó esetben) némítana, hogy amíg nem jön kb. megint a következő csapás, addig a markolászástól, meg ki tudja mitől nem írna be újabb 5-10-et falsban...
(#) proli007 válasza IvánGábor hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Hello! Én nem próbáltam semmit, csak összerajzoltam a kapcsolást. Az érzékenységgel természetesen/kell töpizni. Én elsőként beragasztanám a lyukat a piezon.
Ahhoz hogy egyáltalán viszi-e a lépésszámlálót, ki kellene próbálni. Vagy az alapján mondjátok már, hogy többet számol? Mert hogy ütés után 2-3sec ideig süket legyen, monostabil multit kell építeni, és az több macerával jár mint az érzékelés, lévén hogy csak 1.5V áll rendelkezésre. De én úgy gondoltam, hogy a lépésszámláló bemenetén biztos van pergés gátlás, hiszen mechanikus kontakthoz van kitalálva, így az is több impulzust ad le.
De meg lehet próbálni a kimeneten lévő 100nF kapacitásának növelését is. De ezzel és az érzékelő beépítésével biztos hogy próbálgatni kell. Az érzékenységnek akkor is csökkenni kell, ha a piezo-t nem az emitterre, hanem a negatív pontra kötöd. Met akkor az emitter ellenállás negatív visszacsatoló hatása is nő.
(#) kissi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 5, 2021 /
 
Idézet:
„addig a markolászástól, meg ki tudja mitől nem írna be újabb 5-10-et falsban...”

Szia!
Ha attól beír, akkor azt nem tudod időkapuval kivédeni, csak csökkenteni, de ebben az esetben nem felel meg az eredeti célnak...Nincs jobb ötletem, csak jelzem, hogy ez így szerintem nem megfelelő védelem, másképp kell működnie.
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Szia!

Köszi, akkor tesztelnem kell, ha már belefolytam. Ha valóban van prellmentesítés, akkor még az is lehet, hogy jó lesz így. Van otthon talán 2 lépésszámlálóm is valahol, összekötöm őket. Csak agyaltam, ilyen tesztre még nem volt időm, persze rossz irányban ráadásul. Megnéztem az egyik itt linkelt videót, aki ott játszik...hát ott a 2-3s tiltás igen rossz eredményt adna, a srác 2-3-at üt másodpercenként.
A luk beragasztásához elég egy öntapadós papír, vagy valami merevebb kell?
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2021
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Az itt linkelt videó csak azt mutatja, ami az én ötletem alapja, a youtobe-on készen talált videó. Én teljesen átalakítottam, nem ilyen hisztérikus a játék. Linkelek arról is egy videót. Nem spárgán kering a labda, hanem gumizsinór rángatja és pattan a földön is. Sokkal jobb.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2021

ideoda.mp4
    
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Kicsit félreérthetően írtam, és nem lehet szerkeszteni a szöveget. A korábban vagyis ennek a beszélgetésnek az elején lnkelt videó olyan hisztérikus, azt alakítottam át olyanra, amilyen a legutóbbi hozzászólásomban látszik.
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Én csak hasra ütéssel tudok tippeket adni, mert csak feltételezéseim vannak. Azért gondoltam beragasztani a nyílást, hogy ne a huzat mozgassa a membránt, hanem a tehetetlenségi nyomaték. Vagy is a gyorsulás.
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Kipróbáltam, működteti az általam fellelt lépésszámlálót. Ennek nem igazán volt elektronikus korlátozása a gyors impulzus bevitelre, valószínűleg a rugós mechanikus tag lassított rajta, de ugye az itt most nincs.
A második videón az látható, hogy a LED-es izzó zavarja, pörgeti a számlálót. Egy szabadtéri pályán valószínűleg nem okoz ez majd gondot. Illetve be lehet fém tokba rakni a panelt.
Szerintem megtettük, amit meg lehet. Nekem sincs több időm/energiám ezt finomítgatni, ez nem az a fejlesztés. A delikvensnek igyekszem minél hamarabb postára adni a kész panelt.
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Hello! Elég érdekes, hogy ennyire idegbeteg a dolog. Nem gondoltam volna, mert a piezo kapacitásának (bár nem tudom az mekkora) söntölni kellene a zavar jelet. Remélhetőleg be tudja úgy tokozni-ültetni, hogy érzékelni tudja az ütést. De lehet az érzékelőt az erősítővel árnyékolt tokba tenni, a három kimenti vezetéket meg két belsőeres árnyékolt vezetékkel a lépésszámlálóhoz bekötni. De valami kísérletezni való kell a kollégának is.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Szia,
ha a tenisz2-sch.png kapcsolásra gondolsz, akkor szerintem feleslegesen nagy erősitéssel/érzékenységgel rendelkezik. Első körben én a harmadik tranzisztort megpróbálnám kicserélni emitterkövetőre. Valamint lehet hogy nem elektromosan, hanem akusztikusan gyűjti be zajokat. Piezó lyukát én megpróbálnám nem beragasztani, hanem magára a lemezre tennék valami tömeget (ragasztó csepp, mondjuk).
De nem értek hozzá, és hagyjuk meg a kisérletezés örömét a kérdezőnek.
(#) nagym6 hozzászólása Jan 8, 2021 /
 
A mechanikai belövés még hátra van. Milyen mozgás hol van, hogyan jut a piezóra, arra milyen irányban, és hol hat. Kisérletezés, szkópot a piezóra és sok próbálgatás mechanikailag.
(#) Inhouse válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Az ötletgazda fogja kivitelezni, amatőr, nincs szkópja. Kísérletezni tud, lesz amilyen lesz.
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Na, itt az ötletgazda, hosszú szünet után. Inline remekművével.
Azt hittem, minden magától értetődő lesz. Inlline próbanyákját körberaktam a hozzáforrasztandó alkatrészekkel, ahogy a képen látható.
A két különböző lépésszámlálóm közül melyiket lesz könnyebb használni?
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2395119.html#2395119 ábrával próbálom összeegyeztetni.
Ott az szerepel, hogy a "2. készülék testjét is össze kell kötni." Bocsánat, hogy analfabéta vagyok, de ezt nem értem. Berajzolnátok, mit hová?
Másik kérdésem a forrasztás. Azt már tudom, hogy a nyákra hogy kell, de amikor két kábelt forrasztok össze a levegőben, azt nyilván le kell tenni valamire. Mire? Vagy csak tekerjem össze és szigeteljem?
(#) Inhouse válasza IvánGábor hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
A piezóval kezdjünk, az egyszerűbb. Gondolom nem akarod a próbaNYÁK-ból kiforrasztani a vezetékeket, a piezón meg fixen van. Ha nincs zsugorcsöved, akkor szigszalagozod. Az összekötendő vezetékek ónozott végeit egymás mellé fogod szorosan és összeforrasztod, aztán mehet a szigszalag, majd jöhet a következő páros. A szürke a pirossal, a fekete a feketével.
A lépésszámlálónál a gombelem 2 pontja a táp, azaz +1,5V és test. Az elemen mutatja, hogy melyik melyik. Általában a nagyobbik fémdarab a + és a kis korong a -. Az enyémen a - pont egy apró furatgalván ponton volt csak elérhető.
Elkövettem egy hibát, hogy fehér a kimenet és a test is a panelemen. A vastag fehér a test (-) és a piros a +. A vékony fehér (hosszabb is) az a pont, ami lépteti a lépésszámlálót.
Ha a külső elemtartót akarod használni, akkor annak a vezetékeit is rá kell forrasztani a megfelelő helyre.
Ha kérhetem, és megszólítasz, akkor csak pontosan!
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2021
(#) IvánGábor válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Kedves Inhouse, végre mertem forrasztgatni. Nem könnyű a levegőben a két drótot egymás mellé tartva, mindig lecsöppen. De a piezzo már a helyén van. Nem jobb valami pici gödörbe csöpögtetni az ónt és abba merítve összeforrasztani a két drótot? Milyen anyagból lehet a "gödör"? Vagy hogy szokás ezt csinálni?
A test. A lépésszámlálón az elem + oldala van felül, szóval ha jól értem, az azt tartó fémhez kell forrasztani a hosszabb kábelt. Nem vékonyabb, mint a másik. A másik valóban rövidebb és egy kicsit szürkébb.
Még egy pákával kapcsolatos kérdés: az eredeti szivacs helyett bármilyen szivacsból kivághatok egy darabot, vagy az valami különleges anyag? A szivacs súroló-oldala is megfelel?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2021
(#) Gafly válasza IvánGábor hozzászólására (») Jan 29, 2021 /
 
Műanyag nem jó, és vizes legyen.
Következő: »»   8 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem